Google+ Riddick's Realm: Viete, čo je gamelan?

01 februára 2010

Viete, čo je gamelan?

Len to prosím nečítajte gejm-lan. So sieťovým hraním počítačových hier to naozaj nemá nič spoločné. 
A aj keď to u blogerky píšucej o fantastike a popkultúre znie neobvykle... ta-dá... kultúrny barbar bol na výstave a etnickom koncerte v jednom! :-)

Gamelan
 
je indonézske slovo a znamená čosi s kladivom. To je pochopiteľné, keďže hudobné teleso tohto mena zahŕňa prevažne plechové bicie nástroje. A keď vidíte tie ťažké vyrezávané - ako to nazvali? - metalofóny, ozdobné kladivo používané na hranie vás už príliš neprekvapí. 


Skupina hrá v sede, vpredu do oblúka kladivári, za nimi tyčkári a vzadu gongáči. Pred nimi všetkými ešte môže sedieť nejaký ten bubeník či flautista. 
Keď gamelan náhle začne, chvíľu sa cítite akoby dvesto rozprávkových trpaslíkov v chodbách Morie spustilo budovateľskú pieseň hodnú disneyovského blokbasteru. Zdanlivo chaotická kakofónia zvonenia, cvendžania a cinkania sa však po pár momentoch v ušiach zmení na prekvapujúco zaujímavú a dokonca príjemnú hudbu. Je to energické, rytmické a celý zážitok z počúvania živého gamelanu bol pre mňa zvláštnou zmesou meditatívneho relaxu a dobíjania si vnútorných bateriek.

To ma aspoň na momenty vytrhávalo z nepríjemných pocitov premrznutých a boľavých nôh. Hlavným dôvodom, prečo sme sa v piatok večer trepali do centra Bratislavy, kde sa nedá zaparkovať, a potom tri hodiny mrzli v ľadovej barabizni, boli naši dvaja kamaráti, ktorí v slovenskom Gamelane hrajú. Nie je načisto slovenský, lebo v ňom hrajú aj praví Indonézania, ale to nevadí. Deni je kladivárka na metalofóne a Eddie tyčkár na hrncový xylofón :-) Všetci boli slávnostne poobliekaní, muži mali aj brokátové čelenky a ženy ozdoby vo vlasoch.

Robili vlastne predkapelu Jane Kirschner, ktorá bola pre verejnosť hlavným lákadlom. No a tá studená barabizňa bola Stará tržnica, ktorá ešte do 11. februára hosťuje úchvatnú výstavu cestovateľa Rudolfa Švaříčka, Magické Himaláje
Tie sú naozaj magické a je tam toho ešte oveľa viac. Prostredníctvom úžasných fotiek (ja milujem hlavne portréty a momentky s ľuďmi), premietaných filmov a strašnej hromady fascinujúcich autentických suvenírov (medzi nimi opičie lebky aj vyrezávaná ľudská) navštívite okrem Himalájí ešte Tibet, Bhután, Indiu a Nepál v zastúpení hôr, ľudí, náboženstiev i kuriozít. Plus je v rámci veľkej výstavy niekoľko ďalších malých expozícií. Vstupné je 5 euro, ale vyplatia sa vám dvojnásobne. A nemusí tam byť ani Jana Kirschner.

Pravdupovediac, Ruda Švaříček na mňa zapôsobil viac než Jana :-) Aj keď pri náhlom natrafení na nejakú tú známu osobnosť vždy vyzerám, že netuším o koho ide, nie je to pravda. Len som hanblivá a skôr, než by som ovládla svoje fyzické reakcie, otočím sa na opätku a zbabelo zdrhnem. Myslím, že aj chudák Ruda si to všimol, a zaručene si myslel, že som úplná tupaňa, keď prídem na výstavu o Himalájach a ignorujem jej hlavnú hviezdu... No neskôr som mala šancu si ho lepšie obzrieť a poobdivovať človeka, ktorý to všetko videl a zažil. Potom som premýšľala nad tým, či a ako sa človeku odrazia skúsenosti z cestovania po absolútne odlišných krajinách na tvári i na duši. Ruda Švaříček je na prvý pohľad príjemný človek šíriaci dobré ľudské vibrácie a nenormálne charizmatický. Keď ide okolo, nedá sa naňho nedívať a neštudovať tú tvár (teda za predpokladu, že sa nepozrie aj on;-)

Trápila ma zima, boľavé nohy aj únava, ale stálo to za to! Každému z Bratislavy aj zvyšku Slovenska, kto nevidel Magické Himaláje ani predchádzajúcu Rudovu výstavu Šangri-la, odporúčam využiť poslednú šancu. Všade na internete sa písalo, že potrvá do 31. januára, ale najčerstvejšie info vraví, že zostáva ešte 11 dní
Utekajte, ktovie kedy najbližšie budeme mať doma niečo takéto :-)

Súvisiace:


Ukáž na Facebooku

12 komentárov:

  1. Muselo to byť nesmierne zaujímavé - ja som sa na Šangli-la chystala asi týždeň, nakoniec som nešla, a ako sa poznám...ale vyzerá to vskutku úchvatne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jennka, tak choď teraz. Pokiaľ som si všimla, mám pocit, že táto výstava je vlastne Šangri-la, len ešte navyše rozšírená o tie Himaláje :-)
    A možno trochu ubudlo Indie, aby sa zmestili aj ostatné krajiny...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A to všetko pochodil jeden človek??

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pokiaľ viem, tak áno :-) ale nebol sám.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi zaujímavé. :-) Ale neviem si pomôcť a stále ten termín čítam ako "gejm-len". :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. aha, pozrite sa! :-)
    http://www.magickehimalaje.sk/napsali-o-nas/viete-co-je-to/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Riddick trocha od veci...čítala si Spousta času na smrt??? Teraz v Pevnosti čo bola Pevnost edice

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nie. Edici Pevnost som kupovala len staré z Lacných kníh.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gamelan som si sprvu predstavoval ako výchovno-vzdelávacie koncerty, na ktoré zo školy chodíme.

    Našťastie to vyzerá ako niečo pohodové. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).