Google+ Riddick's Realm: Miloslav Švandrlík: Vražda mlsného humoristy

03 mája 2010

Miloslav Švandrlík: Vražda mlsného humoristy


Blahobytne pôsobiaci obézny gurmán produkujúci humoristické romány ako na bežiacom páse, bonviván úspešný vo všetkom, čoho sa dotkne a fenomenálny kuchár-amatér - taký bol Jiří Orobejl. Bol, pretože práve zomrel na otravu muchotrávkou zelenou.
Policajný kapitán Vápenec s kolegom Kotáskom dostanú za úlohu vypátrať vraha. 

Zábavná detektívka známeho českého spisovateľa a humoristu Miloslava Švandrlíka ponúka to najpríjemnejšie čitateľské vypnutie, aké si len unavený človek môže priať. Rýchlo čítavým štýlom postaveným na dialógoch presných a ostrých ako dýka prebubláva všadeprítomný čierny humor a (seba)irónia.

Aj ústredná dvojica vyšetrovateľov je párik na pohľadanie. Kapitán Vápenec je chudý neduživý mrzút, ktorý "majstra Orobejla" nemohol ani cítiť. Poručík Kotásek je zase pravým opakom svojho nadriadeného. Bacuľatý fanúšik gastronómie stíha popri vyšetrovaní mámiť recepty na najrafinovanejšie pokrmy svetových kuchýň a jeho úprimná dobrosrdečnosť sa nedá prehliadnuť. Navzájom sa kritizujú za postoj k stravovaniu, no ide len o neškodné podrypovanie.
Pozornosť polície sa síce sústreďuje predovšetkým na pátranie po zákernom travičovi, no kulinárske umenie hrá v zločine nenahraditeľnú rolu a samotnou detektívkou prestupuje skrz na skrz. Dôvodov je viac, hlavným sú samozrejme okolnosti tragédie.
Lebo okrem toho, že mal veľa nepriateľov, Jiří Orobejl jedol veľa a rád.
Veľmi veľa, veľmi rád.
Vyšetrovanie sťažuje najmä fakt, že tesne pred smrťou sa stravoval na troch rôznych miestach. Vo vychýrenej čínskej reštaurácii, na večierku vo svojom "domovskom" humoristickom magazíne Ježatec a napokon aj u seba doma. A všade jedol huby.

Vápenec s Kotáskom teda obchádzajú všetkých viac i menej podozrivých ľudí z okolia mŕtveho humoristu a dozvedajú sa stále zaujímavejšie a pikantnejšie historky. Potenciálnych vrahov striedavo ubúda i pribúda, objavujú sa nové motivácie na zločin... no rozuzlenie príde napokon v podobe veľmi klasickej. Najskôr preto, že u Švandrlíka ide viac o zábavu než o pátranie, identifikovala som skutočného vraha správne už na začiatku. Pri serióznych detektívkach sa mi to nikdy nepodarí :-)


Saturovaný satirik

Miloslav Švandrlík
vydal počas svojho tvorivého života desiatky titulov, od kníh pre deti cez zbierky hororových poviedok a preslávený humoristický román Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky až po kuchársku knihu s názvom Devadesát devět národních specialit sovětské kuchyně :-) Rovnako ako hlavná postava jeho detektívky bol všestranným autorom a jedným z najlepších prispievateľov dnes už legendárneho československého časopisu Dikobraz (v umeleckej dvojici s kresličom Jiřím Nepraktom). Na základe viacerých spoločných znakov je evidentné, že v osobe majstra Orobejla si pán Švandrlík uťahoval sám zo seba.

Asi ako mnohí z mojej generácie som sa s ním prvýkrát stretla ešte za čias socializmu práve v Dikobraze a Roháčovi. Milovala som vtipy podpísané čarovnou formulkou "Neprakta-Švandrlík", bez toho, že by som poznala osoby za ňou. Oveľa neskôr som zaregistrovala ako sa veci majú, obľúbila si film Černí baroni... po Nežnej revolúcii, keď boli oprášené a sfilmované farbisté príhody zaznávaných príslušníkov jednotiek PTP, pranierujúce slepú ideológiu, vyletela jeho hviezda ešte vyššie  ...no až dnes Miloslav Švandrlík debutoval v mojom čitateľskom denníčku. Rozhodne nie naposledy, lebo len nedávno som si v Lacných knihách kúpila nové vydanie jeho preslávených hororových poviedok.
Verejnosť na seba naposledy upozornil minulý rok, keď v októbri zomrel. Smútia za ním tisícky fanúšikov Čiernych barónov, Draculovho švagra, žiakov Kopytu a Mňouka... aj obrázkových vtipov.

Miloslav Švandrlík: Vražda mlsného humoristy (Práce, 1990)

P.S.: Do kín práve prichádza najnovší počin Zdeňka Trošku, Doktor od Jezera hrochů, komédia nakrútená podľa rovnomennej Švandrlíkovej knižnej predlohy. Podľa ČSFD však s neveľkým úspechom.



Súvisiace:
Život a dielo M.Š. vo výborne spracovanom hesle v Slovníku české literatury
Rob Grant: Neschopnost (veselá knižka o smutnej budúcnosti)

8 komentárov:

  1. Legendárni Černí Baroni...a táto knižka tiež znie vskutku zaujímavo. Anet, pasujem ťa za môjho dvorného osvietenca, čo sa literatúry týka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) Poziciam si. Znie to dobre. Este som on neho necitala nic a toto znie celkom dobre. Ale najprv musim dorazit co mam rozbabrane :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem cim to je (zeby preto, ze som dospel? alebo hromadna komercna produkcia?), ale ako som v mladosti zral svandrlikoviny v Dikobraze, Kopyta a Mnouka, neskor Cernych baronov, tak sa mi dnes vsetky Svandrlikove knihy zdaju temer na jedno kopyto. Podobny naivny humor, biedne vtipy. Posledne, co videl moj zrak, bolo uplne trapne, skoda spominat na nazov. Odlisuje sa niecim tato kniha? Ak je to standard, tak ju radsej ani nebudem skusat.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lev, to mi dávaš príliš ťažkú otázku. Pre mňa je to prvý knižný Švandrlík. Ale pokiaľ môžem posúdiť a následne odhadnúť, verdikt bude, že neodlišuje.
    Presne ako píšem, je to nenáročná oddychová literatúra. Mozgu stačí zaradiť druhú najnižšiu rýchlosť, ak rozumieš, čo myslím :-) Pre teba ako znalca určite nič nové. Mňa to však osviežilo, lebo som sa zrelaxovala a zároveň to nebolo ani tupé. Má to v sebe určitú rafinovanosť, humoristove požmurkávanie na čitateľa - a to som si užívala.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. myslím že by som napísal as ito iste čo Meave...:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. OK.
    Nie ze by som bol znalec, ale pravdou je, ze kedysi som ho zral (ved som to uz pisal). Ale postupne som sa prezral, lebo ked je nieco dobre, preco by som si nerafol este jeden kus... a priblizne sedemnasty kus je uz one too many. Inac Kopyta a Mnouka neposkvrnenemu pubertakovi odporucam, skvele pribehy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lev, a skúšal si Woodyho Allena? Ja som práve dočítala jeho zbierku Vyřídit si účty a som unesená :-) Lepšie ako Švandrlík!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja som citala prednedavnom draculovho svagra a bola som velmi spokojna; prijemne oddychove citanie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).