Google+ Riddick's Realm: Woody páli ostrými

12 mája 2010

Woody páli ostrými

Moja prvá skúsenosť s Woody Allenom sa vydarila. Keby som vedela, že je taký dobrý, poslúchla by som odporúčania už dávno :-)

 
Tematicky nie veľmi súvisiace poviedky spája bezuzdná paródia skutočnosti a ľahký absurdný humor. Veľmi skoro vycítite znaky autorovho rukopisu a bude sa vám to páčiť.
Woody Allen je britko brilantný, senzačne sarkastický a dokonale drzý. Terčom jeho brutálneho posmechu sú všetky možné zložky spoločnosti. Skutočné aj imaginárne osobnosti, vodcovia nemeckej Tretej ríše, revolucionári i šablónovití súkromní detektívi z šestákových rodokapsov. Korešpondenčný šach, vzdelávací systém, sendviče, filozofia, mafia aj smrť, pseudointelektuálstvo či umelecká smotánka a darmožráči okolo nej (v USA sa dnes takým ľuďom hovorí "socialite")... Woody si nemilosrdne utiahne z kohokoľvek. Špeciálne miesto v jeho repertoári majú židovské stereotypy, ktoré však podáva s takým šarmom, že mu to nemožno vyčítať - navyše streľba do vlastných radov mu poskytuje istú imunitu :-)

Jistý muž se vydal do Chelmu, aby vyhledal radu u rabína Bena Kadiše, nejsvatějšího ze všech rabínů devátého století a patrně největšího středověkého šlemila. "Rabi," otázal se onen muž, "kde naleznu pokoj?" Velký Chasid si jej změřil a pravil: "Rychle se otoč!" Muž se otočil a rabín Ben Kadiš ho bacil svícnem do hlavy. "A máš pokoj!" zaskřehotal a narovnal si jarmulku. (Chasidské příběhy)

Jeho poviedky sú hravé ako jeho filmy, ale koncentrovanejšie. Nemusíte sa k pointe prepracúvať cez nekonečné partnerské rozhovory a k dispozícii je oveľa širší záber tém. Povedala by som dokonca, že o čo ukecanejší je Woody vo svojich scenároch, o to efektívnejšie sú jeho poviedky. A dokonca ani v jednej nepoužil slovo pesar.
Jazyk je šťavnatý a prirovnania také bláznivé, že zhltnúť túto krátku zbierku je ešte lepšie ako čítať knižný výber tých najlepších filmových recenzií od Ďura Červenáka.

Když se dveře mé kanceláře rozletěly a dovnitř vstoupila dlouhovlasá blondýna jménem Heather Butkissová a sdělila mi, že je pornomodelka a potřebuje mou pomoc, moje slinné žlázy přeřadili na trojku. Měla na sobě minisukni a přiléhavý svetr a její postava opisovala množinu parabolických křivek, schopných způsobit srdeční zástavu u tura chrochtavého. (Velký šéf)

Z anotácie sa dozvieme, že kniha Vyřídit si účty vyšla prvýkrát v roku 1971 a obsahuje výber z poviedok, ktoré autor napísal pre časopis The New Yorker od roku 1966. V českom preklade vyšli ešte zbierky Vedlejší účinky, Bez peří a Čirá anarchie, všetky vo vydavateľstve Argo. Ak sa k nim dostanem, rozhodne si všetky prečítam. Mám taký dojem, že už malá dávka Woodyho Allena v písanej podobe je návyková :-)

Nakoniec ešte jedna ukážka zo svedectva elitného holiča:

V závěru války jsem přišel do Hitlerova bunkru. Spojenecké armády se blížily k Berlínu a Hitler měl pocit, že když tam dorazí dřív Rusové, bude potřebovat důkladně ostříhat, zatímco když budou první Američané, vyvázne s přistříhnutím. Všichni se hádali a k tomu všemu chtěl Bormann oholit. Slíbil jsem mu, že začnu pracovat na vhodném designu. Hitler byl čím dál tím mrzutější a nepříčetnější. Vykládal, jak si udělá pěšinku od ucha k uchu, a tvrdil, že zdokonalení holícího strojku dovede Německo k vítězství. "To se pak oholíme ajncvaj, že, Schmeede?" žbrblal. Líčil další šílené plány a chystal se, že jednou si nenechá vlasy jen stříhat, ale i ondulovat. Jako vždy byl posedlý rozměry a zapřísáhl se, že si pořídí obří pompadúr, "z kterého půjde na všechny děs a bude jej muset česat čestná stráž." Nakonec jsme si podali ruce a já ho naposled ostříhal. Dal mi fenik dýška. "Rád bych vám přilepšil," řekl, "ale teď, co ti spojenci dobyli Evropu, jsem trochu švorc." (Schmeedovy paměti)

Woody Allen: Vyřídit si účty (Argo, 2003)

P.S.: Podľa tohto milého článočku mám s Woodym spoločnú obľúbenú polohu na písanie. No nie som si istá, či to stačí, aby sa človek stal jedným z najslávnejších komikov súčasnosti :-)


Súvisiace:
Štyri ročné obdobia - najlepšia zbierka z čias komunizmu :-)
riadnu dávku absurdity prináša aj Pán Rafin
Henry Wilt je však absolútnym unikátom,
ktorému šliape na päty Jakub Vandrovec,
smiať takmer bez prestávky sa vždy dá aj s Malkáčom či Velkáčom 
preslávené duo Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére snáď netreba predstavovať
a milovníkov klasiky vždy poteší aj Richard Gordon
a vôbec, na tejto stránke je dobrého humoru ešte hromada :-)

4 komentáre:

  1. Tie ukážky sú proste božské, strašne sa smejem :)))) Anet, kľudne by to chcelo aj dlhšiu recenziu, či tá príde až po prečítaní jeho ďalších diel? :) Ja by som privítala aj celkový prierez jeho tvorbou...keby sa ti chcelo...:) bolo to dobré, chcem viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je aj moja obľúbená poloha. Akurát ležím na gauči s mobilom a stylusom. Ale tajomstvo úspechu je zrejme v niečom inom ;-)

    Jennka: O knihách treba písať len toľko, aby sme dostali chuť si ich prečítať. Potom už netreba čítať dlhšie recenzie, ale priamo tie knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anet, odmalička sa snažím byť nenáročná...na iných ľudí ;) ale čo sa týka teba, som nenásytná a chcem viac viac viac :))

    Ash - máš pravdu, a hneď ako dočítam ten kilometrový zoznam kníh "chcemprečítať", ktorý sa vďaka Anet neustále rozširuje, určite sa vrhnem aj na Allena - dovtedy by som chcela...veľa...veľa :)))

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).