Google+ Riddick's Realm: Ryšavý Orm a jeho veselá kompánia

23 augusta 2011

Ryšavý Orm a jeho veselá kompánia


Historicko-humoristický román Zrzavý Orm sa skladá z dvoch častí s podtitulmi Plavci na západ a Doma a znovu na lodi. Obidve knižky som objavila kedysi dávno v predajni Lacných kníh a ako milovník humoristickej literatúry každého druhu som sa nechala zlákať.
Keďže o nich píšem, je vám asi jasné, že som svoj nákup nikdy neoľutovala :-)


Frans Gunnar Bengtsson (1894 - 1954) bol švédsky esejista, ktorému nesmrteľnú slávu priniesol práve román Röde Orm, napísaný v dvoch častiach v rokoch 1941 a 1945. Na počudovanie autor obdivujúci rasizmus (tvrdí česká wikipedia) napísal príbeh prekypujúci náboženskou i rasovou toleranciou a láskavým humorom.

Hlavnou postavou románu je Orm, prezývaný Ryšavý alebo Červený, narodený v juhošvédskom (vtedy dánskom) Skåne v desiatom storočí n.l.
Riadením osudu alebo náhody je mu určený život dobrodruha a tak na svojich cestách navštívi moslimské Španielsko, Írsko aj Anglicko, usadí sa a založí rodinu, pričom vzrušujúce príhody ho neobídu ani na domácej pôde a opäť sa vydá na vandrovku za pokladom až do Kyjevskej Rusi. Ako vždy, po boku verného priateľa Tokeho.
Orm a Toke sú partneri v boji i mieri, na život a na smrť. Sú rovnako tvrdohlaví, veselí aj odhodlaní.Doma a znovu na lodi

Zrzavý Orm originálnym spôsobom spája realistický pohľad na dejiny Vikingov s tak potrebným nadhľadom. Stretnete v ňom mnoho skutočných historických postáv i vládcov a každý z nich má svoje "muchy".
Bengtssonova kombinácia milých absurdností s historickou skutočnosťou je výborným receptom na pochopenie dejín v ich rýdzej odlišnosti. Hravou formou nás učí, že surovosť a nekompromisnosť divokých národov minulosti nebola otázkou zvrátenosti či krvilačnosti. Násilné vybavovanie účtov a krvavá pomsta bola prirodzenou súčasťou ich morálnych zásad a bytia. Život bol krutý a ťažký pre usadlíkov aj bojovníkov. Neplienili iba Vikingovia, u susedov i za morom plienili a zabíjali sa všetky národy - navzájom.

Autor však nachádza aj v týchto skutočnostiach vtipné momenty a strieľa si zo všetkých rovným dielom. Nitka nezostane suchá na kráľovi, sedliakovi 'ni bojovníkovi :-)
Raz prefíkaní Ormovi spoločníci precikajú svojich nepriateľov, inokedy dobehnú nepriatelia ich. Obe strany môžu byť spokojné ak odídu len so zveseným nosom a nie bez chýbajúcich končatín.
Bojové výpravy sú pre Vikingov koníčkom, výnosným zamestnaním i príležitosťou získať slávu a uznanie. V horšom prípade skončia nedobrovoľnou emigráciou a získavaním skúseností v otroctve. V najhoršom smrťou, ale s tou predsa správny Viking vždy počíta :-)

Putovania a bitky dopĺňajú bežné problémy hrdinov so zdravím, láskou, neskôr manželkami či vierou, cestovateľské peripetie, hrdinské historky aj smutné osudy. Bohatým zdrojom zábavy mnohých Vikingov sú kresťanskí misionári, neúnavne sa pokúšajúci obrátiť blonďavých barbarov na pravú vieru. Tí sa často nechajú pokrstiť len kvôli darčekom či odpusteniu hriechov, no naďalej sa spoliehajú na Ódina, Thóra a svoje Šťastie.
Dôležité je, že Orm a jeho kumpáni vnímajú úspech i smolu ako dobrodružstvo. Je to veľmi živelný, no zdá sa, že aj uspokojivý prístup k životu. Všetko je dobrodružstvo, ktoré raz skončí a začne sa nové.

Správny Viking hlavne nikdy nesmie klesnúť na kolená a vzdať sa. Či už v boji alebo každodennom živote sa treba biť a žiť do posledného dychu. Hrdý a nezlomený. Veď odpočívať budeme vo Valhalle...

Frans G. Bengtsson: 
Zrzavý Orm 1 - Plavci na západ
Zrzavý Orm 2 - Doma a znovu na lodi
(Ivo Železný, 2001)

recenzia bola pôvodne uverejnená v roku 2007

Súvisiace články:
Harry Harrison: Kladivo a kříž
vyberte si akúkoľvek knižku z rubriky Humor a spokojnosť je zaručená :-)

7 komentárov:

  1. toto je presne kniha pre mna, vdaka za vtipnu recenzijku

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na Facebooku sa mi k nej vyjadril pán Ondrej Herec osobne a povedal, že je to "jeden z najlepších humoristických historických románov 20. storočia" :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. na margo vtipných vikingov ti sem prilepím toto: http://ow.ly/6aK0Q :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No kvoli Tebe som odložil rozčítaný Heitzov Ulldart a zatial neľutujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mám tomu rozumieť tak, že si ho dočasne vymenil za Orma? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Idem rypat...
    "Keďže o nich píšem, je vám asi jasné, že som svoj nákup nikdy neoľutovala :-)"
    Bullshit, pises tu aj o uplnych hnojoch, takze zverejnenie resp. pisanie o niecom neznamena automaticky ze si nakup resp. citanie neolutovala :P

    "V najhoršom smrťou, ale s tou predsa správny Viking vždy počíta :-)"
    Pokial viem tak smrt pre vikinga nebola najhorsi pripad a uz vobec nie smrt hrdinska resp. v boji. Oni sa tesili na Valhalu, Valkyry a tak. Nechceli zomriet ako starci v posteli...

    Koniec rypania :))))

    Zaujimave knizocky, a by som si precital keby som ich mal :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).