Google+ Riddick's Realm: Ako vydavateľ svojho čitateľa do hája poslal

31 mája 2012

Ako vydavateľ svojho čitateľa do hája poslal

Prednedávnom som dostala zaujímavú (a trochu rozhorčenú) správu od kamarátky. Týkala sa jej manžela a jeho osobnej skúsenosti s nemenovaným českým vydavateľom.
Nemenovaným, lebo po mnohých úvahách som sa rozhodla, že vo zverejnenej verzii sa vyhnem všetkým konkrétnym odkazom na zúčastnené osoby. Bude to tak lepšie.
Od "žalujúcej" strany som síce dostala povolenie, ale predsa len je to trochu citlivá otázka - neviem, ako by sa k tomu postavila strana "žalovaná". Hoci by za každých okolností mala počítať s tým, že obchodná konverzácia so zákazníkom môže byť kedykoľvek zverejnená... pokiaľ prebehne v negatívnom tóne, tým skôr.



Načrtnime si teda situáciu. Čitateľ si obľúbil jedného českého spisovateľa. Je to človek pokrokový, preto má čítačku elektronických kníh a papierové knihy kupovať a skladovať už nechce. Zároveň je to čitateľ poctivý, a tak namiesto sťahovania kníh z internetu chce za ne zaplatiť. Aby bol aj vlk sýty aj ovca celá. Hoci viaceré diela už čítal, rád by podporil ak nie vydavateľa, tak aspoň autora. Na toho však nemá kontakt, lebo okrem roku narodenia sa o ňom nič nevie a zachováva si anonymitu.

Rozhodne sa teda napísať vydavateľovi a presondovať situáciu ohľadom postojov a budúcich plánov toho najkompetentnejšieho človeka. Dostane však odpoveď, ktorá - povedzme si úprimne - by väčšinu ľudí viac rozpálila než schladila.

A teraz prichádza na rad e-mailová konverzácia, uvádzam ju v plnom znení, len s minimálnymi úpravami pre účely zverejnenia:

Dobrý deň,
vlastním elektronickú čítačku kníh Kindle a rád by som si prečítal niektoré ďalšie tituly od autora ***, ktoré vydáva vaše vydavateľstvo. Na vašej stránke ale možnosť kúpiť e-knihu nevidím. Preto sa chcem spýtať, či plánujete vydávať aj elektronické verzie kníh alebo na nejaké internetové kníhkupectvo, kde by sa dali kúpiť priamo vo formáte mobi (prinajhoršom epub) a najlepšie bez DRM (veľmi dobré skúsenosti mám s internetovým kníhkupectvom kosmas.cz, odkiaľ som už pár kníh kúpil).
Vopred ďakujem za odpoveď.
*čitateľ*
-----
Dobrý den,
k e-knihám mám vysloveně odpor.
Buďte tak hodný a už nikdy se mne na něco podobného neptejte.

S přátelským pozdravem
*vydavateľ*
-----
Vaša odpoveď ma nemilo zaskočila, hlavne jej tón.
Každý z nás má nárok na svoj názor (podľa toho, čo som našiel cez Google, máte zlé skúsenosti s nelegálne šíreným obsahom v podobe scanov - napr. kauza ebookforum.cz). Ale ste si vedomý, že vaším správaním vlastne nedávate inú šancu ľuďom, ktorí chcú čítať knihy v elektronickej verzii (napr. od pána *autora*)? Ja si uvedomujem, že každý má právo na odmenu za svoju prácu a rád ju zaplatím (nielen autor, ale aj vydavateľ, aj príprava elektronickej verzie stojí veľa úsilia). Ale povedzte mi, ako to mám spraviť, keď nechcem kupovať klasické knihy? (Nie, že by som ich nemal rád, ale nemám nafukovací byt.) Na vašej stránke v sekcii "Vaše komentáře" som našiel napríklad tento príspevok od vás:

Druhak myslím, že s tím, že my Češi máme špatnou pověst co do kradení, je třeba něco dělat, a ne jen nadávat. Tak se prostě snažím lidem věřit a doufat v jejich poctivost... :-)

Takže toto už tiež neplatí? Už neveríte ľuďom? V ďalšom príspevku sa zasa sťažujete na to, že nemáte veľa priamych odberateľov:

Děkuju!! :-) Pokud jsou Vám *** sympatické, kupujte knížky přímo od nich. To rozhodně trochu pomůže. Potřeboval bych víc přímých odběratelů, abych nebyl tolik závislý na distributorech.

Toto by elektronické verzie práve mohli zlepšiť. Dostupnosť kedykoľvek priamo na stránke vydavateľa (platba kartou napr. cez Českou spořitelnu, tak ako to má kosmas.cz a kupovali by od vás aj ľudia zo Slovenska).
Ja si vážim vašu prácu, milujem fantastiku a lokálnych autorov. Preto vám určite neželám nič zlého a mrzelo by ma, ak by vaše vydavateľstvo zaniklo. Ja sa budem snažiť nájsť nejaký rozumný spôsob, aby som si mohol prečítať knhy na mojej čítačke a zároveň aby všetci dostali svoju zaslúženú odmenu.

Ako je možné skontaktovať priamo pána *autora*? Rád by som poznal aj jeho názor (predpokladám, že ho svojim autorom nezakazujete).

S pozdravom sklamaný čitateľ.
*čitateľ*

P.S.: Keď vás maily ohľadom elektronických kníh od čitateľov znechucujú, zaveste na prvú stránku vášho webu veľký červený blikajúci oznam!
---
Elektronické knihy nevydáváme a vydávat nebudeme.
Pokud máte zájem o ně, jste na špatné adrese a marníte čas nás obou.
Je spousta jiných nakladatelů, zkuste to tam.

Tištěné knihy od *nás* si můžete objednat v Brlohu, dodávají
pokud vím v rozsahu celého Slovenska.

S pozdravem
*vydavateľ*


Tak čo vy na to?
Pri čítaní reakcií pána vydavateľa len nostalgicky spomínam na to, ako náš kamarát Geronimo viedol obsiahlu debatu so šéfom internetového kníhkupectva Martinus Michalom Meškom, ktorý nielenže čítal jeho dlhé e-maily s rôznymi pripomienkami, ale na ne aj konštruktívne odpovedal. Celý čas nestratil trpezlivosť ani demokratický prístup - a keď sa ho neskôr Geronimo spýtal, či môže kompletnú komunikáciu zverejniť na Facebooku, bez váhania súhlasil. Žiadny problém.

Nuž, zdá sa, že všetko je o prístupe. Keď ráno vstanete nesprávnou nohou z postele a kolegyňa vám zašvitorí do ksichtu "Dobré ráno", môžete na ňu zavrčať "Komu dobré, komu zlé"... ale asi by ste to nemali robiť zákazníkom alebo fanúšikom.

39 komentárov:

  1. Fúúúha, tomuto je ťažko uveriť vôbec. Asi tomu pánovi vydavateľovi smrdia peniaze, keď reagoval takto :-/
    Nech by bol jeho odpor k ebookom akýkoľvek silný - táto reakcia je úplne že grc :-/ svoj názor nech si vyjadrí v súkromí, ale takéto jednanie so zákazníkom je jednoducho už silná káva.......
    prekvapuje a šokuje ma to o to viac, že moje skúsenosti práve s českými vydavateľstvami a internetovými obchodmi sú dobré - naposledy mi jedno veľké české vydavateľstvo zohnalo vypredanú knihu, náhodou mali jeden jediný kus na ostravskom sklade, moje údaje posielali priamo tam a do troch dní som mala tovar doma. Slečna , ktorá so mnou komunikovala cez maily mi ešte dala na výber ako chcem knihu uhradiť - pritom šlo o jednu knihu, takže kľudne ma mohli poslať do riti s tým, že ju jednoducho nemajú.
    Takže teraz žasnem , tomuto je ťažko uveriť :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hlavne by ma zaujimal nazor spisovatela. teda ci aj on sam odmieta e-knihy, peripadne ci zmluva s onym vydavatelstvom obsahuje aj podmienku, ze autor sa nikdy nebude dozadovat vydavania svojich diel elektronicky.
    k postoju vydavatela len tolko, ze je hlupy a nepochopitelny. ja sama necitam e-knihy, ale keby som sa zivila vydavanim knih, neblokovala by som mojou osobnou nechutou svoju podnikatelsku aktivitu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hlavne bude mať čoskoro stále väčší problém... už dnes kto nemá e-knihy, je trochu pozadu (resp. ten kto ich má, je popredu) a tento stav sa bude iba zhoršovať... on už vopred vyhlásil, že nie sú a nebudú. prekvapujúco krátkozraké na človeka, ktorý by mal byť "biznismen".

      Odstrániť
  3. ono sa dá i slušne povedať, že neplánuje vydávať e-booky... ale takto? škoda reči. len by ma ozaj zaujímalo, o akého vydavateľa ide :) nuž, nevadí, budem dúfať, že sa nejedná o nejakého môjho obľúbenca, to by ma celkom sklamalo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pokial sa niekto rozhodne nevydavat eknihy, tak OK. Moze to byt nespravne rozhodnutie, ale budiz - je to obchodne rozhodnutie obchodnika. Za to netreba nikoho hned ukrizovat a pripadne autor moze v buducnosti vydavatela zmenit, pokial by mal pocit, ze ten povodny je predsa len trosku "spomaleny".

    Ale nech je akokolvek, aj taketo rozhodnutie sa da komunikovat podstatne slusnejsim sposobom. Stacili by na to tak tri vety navyse a uplne iny ton.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fakt si nemusela spomínať meno vydavateľa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ono zase nebolo tak tazke zistit o ktore vydavatelstvo islo :)

      Odstrániť
    2. kto chce, zistí si... ale otvorene napísané to tam nie je.
      ja nemôžem za to, že *čitateľ* použil v správe citácie z fóra... konverzáciu som chcela dať celú.

      Odstrániť
  6. (to som bola ja, ten blb mi nezobral meno. Saš.)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ukážkový príklad na "Marketing of one". V tomto prípade by som skôr povedal, že toto je "Marketing of none".

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nechápem, ako sa takto niekto môže správať. Veď by mal byť ten vydavateľ rád, že má niekto záujem o kúpu kníh, i keď e-bookov (inak úprimne podľa mňa vydavateľstvo zarobí viacej na e-bookoch, ako na normálnych knihách, no nie?). A taká odpoveď akú mu zaslal. Proste nechápem to jeho správanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. K tomu, že aj e-booky už dnes môžu pekne zarábať, sa vyjadril iný vydavateľ, ale je to na Facebooku a nechcem ho bez jeho vedomia citovať :-) Odporúčam sledovať debaty aj tam, na viacerých miestach sa to celkom zaujímavo rozbehlo. Ľudia majú na to rôzne názory.

      https://www.facebook.com/aneta.cizmarikova/posts/163506967113682

      Odstrániť
    2. Ale klidně cituj, Riddick. :)

      Robert Pilch

      Odstrániť
    3. P.S.: Situace je zatím přesně opačná. Nakladatel více vydělá na tištěné knize, protože je dražší. Kromě toho má tištěná kniha vyšší fixní náklady (tisk a další věci), které se musejí z něčeho amortizovat (argument, že elektronická kniha se netiskne, neobstojí do okamžiku, dokud tištěné knihy budou vycházet). Alespoň u mne je to tak, že autor má z tištěné i elektronické verze plus mínus stejně a já jako nakladatel (kvůli nižší prodejní ceně) mám míň. Což beru jako daň za to, že s elektronickou knihou mám méně práce. A opravdu si nestěžuju (nemám na co), pouze konstatuji fakta. :)

      Odstrániť
    4. Tak teda citujem Roberta Pilcha z Facebooku:
      "Už teď mám měsíčně z elektronických knih víc, než za celý loňský rok. Pokud prodeje a fakturace stoupne na pětinásobek současného množství (což se podle křivek klidně může stát), NEMUSÍM vydávat tištěné knihy. A stejně se uživím.
      (Jasně, tištěné knihy vydávat budu, ale už to nebude core byznys, že...)"

      Odstrániť
  9. Vím, o koho se jedná a bohužel tato reakce není nová. Postoj dotyčného nakladatele k e-knihám je natolik fanaticky odmítavý, že podobným způsobem reaguje i na veřejných fórech a na zcela běžné dotazy. Plus, co tomu říkají autoři? Nesmí říkat nic. Dotyčný nakladatel odmítá vydávat komukoliv, kdo je příznivě nakloněn e-knihám, a dokonce stačí jen to, když někde veřejně napíše, že je podporuje. Takové okamžitě označí za zloděje (nedávno v jisté diskuzi napsal, že 97% čtenářů e-knih jenom krade) jeho poškozujícího, kterému přece nebude dávat honorář. A protože vydává převážně začínající autory, kteří se většinou bojí riskovat, že se jinde "neuchytí," nezbývá jim než držet ústa a krok.

    Měl jsem s tímto člověkem co dělat, a jakkoliv je coby nakladatel schopný a dělá krásné, dobré knihy, ta zkušenost byla tristní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je smutné. Takýto extrémistický názor mu iste škodí a už vidieť aj na reakciách ľudí, že si tým získal určitú povesť. Možno ho raz v budúcnosti zmierni a možno ešte nebude neskoro...

      Odstrániť
    2. Vydávám u tohoto nakladatelství už přes deset let. Nemyslím si, že bych neměl šanci "uchytit" se jinde. A musím dát panu Alfovi za pravdu. Nakladatel nad námi stojí s bičem, nadává nám a nenávidí nás. Jakmile někdo jenom otevře pusu, už nás mlátí karabáčem a natahuje na skřipci. A když někdo vysloví e-book nahlas? To se uřezávají prsty. Sám nemám už tři, než mi došlo, že to nemyslí z legrace. Je to tyranie největší, ani Hitler, Stalin a Caligula dohromady nebyli tak drsní, jako tento nejmenovaný nakladatel.
      Vzhledm k tomu, že "nesmíme nic říkat" raději neuvádím ani svoje pravé jméno, mohl bych přijít o něco cennějšího než jenom prsty.

      Odstrániť
    3. tak tejto reakcii nerozumiem. ak naozaj u onoho vydavatela vydavat svoje knihy, skor by som ocakavala, ze vysvetlite zo svojho pohladu, preco ma taky postoj a preco tak reaguje (kedze ho teda osobne poznate). lebo tymto mu rozhodne nepomozete, ani neprispejete k pochopeniu jeho (podla mna neprimeraneho) spravania k potencialnemu zakaznikovi. skor naopak.

      Odstrániť
    4. predchadzajuci prispevok mal byt reakciou na anonyma nado mnou (nejak zvlastne sa mi to tu zaradilo ako odpoved na pana alfu)

      Odstrániť
    5. Anorwen, to sa už lepšie nezaradí :-) Toto vlákno má iba jednostupňovú hĺbku :-)

      Odstrániť
    6. Myslim, ze to nie je extremisticky nazor. Postoje robia ludi. Ludia sa este stale nevedia na 100% dohodnut, ci je lepsia pravica alebo lavica, alebo ci je alkohol liek alebo jed a rovnako je to aj s eknihami. Myslim, ze je jedno co je to ekniha alebo papierova kniha, dolezite je co je v nej a kto ju napisal.

      Odstrániť
    7. Richard Husovský - takisto môžeme povedať, že nie je dôležité, čo si vydavateľ myslí o e-knihách, ale ako to komunikuje vo vzťahu k zákazníkom ;-)

      Odstrániť
  10. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosím nemenovať, doprajme mu trošku diskrétnosti. Kto chcel, ten už našiel, zistil, domyslel. Všetci sa môžeme tváriť, že vieme o koho ide a nemusíme si to nahlas povedať ;-)

      Odstrániť
  11. Vážne neviem či sa na tom hystericky smiať, alebo radšej plakať. Ľudia v dnešnej dobe už nemajú súdnosti a potom sa čudujú, že im nejdú obchody... :) Mať takého pracovníka vo vydavateľstve, alebo kto to vlastne je, a klepne ma. Niektorí obchodníci zabúdajú, že zákazník je pán a ak niet zákazníka, niet ani pláce :) A plus - nie sú náhodou e-knihy, čo sa nákladu týka, lacnejšie? Vôbec reakciu vydavateľa nechápem a je mi ho úprimne ľúto. Nepoužívam to často, ale asi mu v živote niečo chýba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Není to zaměstnanec, ale majitel. A ne, elektronické knihy pro nakladatele ještě pořád nejsou výhodnější než tištěné. Ale to na věci nic nemění...

      Robert Pilch

      Odstrániť
    2. Z pohladu citatela a moderneho cloveka je to zarazajuce, posobi to nezmyselne a hlupo, avsak z pohladu maleho nakladatelstva sa investicia do e-knih este par rokov vobec nemusi vyplatit. A to nehovorim o potencialnych unikoch zisku kvoli piratom, ale cisto o investicii do technologie a know-how vyroby uzivatelsky privetivych e-knih. A ked sa k tomu este pripocita zriadenie a udrziavanie e-shopu a rozumny platobny kanal, tak je to dohromady celkom dost penazi.
      A teraz si predstavte, ze ste maly nakladatel v strednom veku, ktory si zastane vecsinu prace okolo tlacenych knih. Vase knihy sa predavaju celkom slusne na to, aby ste mal co do ust a strechu nad hlavou, ale nie je to nic, z coho by sa dalo zbohatnut. A potom pride era elektronickych citaciek. Hromada vasich knih sa objavi na internete, nelegalne naskenovana, pristupna zadarmo pre kazdeho. Predpokladatelne vas to nastve - prichadzate o zisk z podnikania. A nielen, ze sa potykate s tymito nelegalnymi kopiami, ale este po vas na kazdom kroku citatelia chcu vydavat e-knihy. E-knihy su ale nieco ine nez tlacene knihy - zaklad (autor musi nieco napisat a korektor/redaktor to po nom skontrolovat) maju sice rovnaky, ale proce prevodu do uzivatelsky privetivej e-knihy je uplne ina technologia nez sadzanie pre tlac. A ked ste este k tomu prirodzene nerudny samorost, tak cela tato kampan vo vas moze velmi lahko upevnit myslienku, ze elektronicke knihy nie su dobre pre vas maly biznis a, hlavne v nasej malej ceskoslovenskej kotlinke, prachsprosta zlodejina.

      pozn.: autorka tohoto prispevku nema s danym nakladatelstvom nic spolocne a tiez by rada kupovala e-knihy, kedze nevlastni nafukovaci byt ani skrinu veducu do inej dimenzie, ale na druhu stranu vie, ze vyrobit dobru e-knihu nie je tak jednoduche ako by sa mohlo zdat a ze kazdy obchodnik ma pravo na svoj nazor a citatel moze a nemusi utratit svoje peniaze prave unho, to je zakon trhu.

      Odstrániť
  12. Jana po polnoci31 mája, 2012 19:32

    Zakaždým keď sa dostanem k takému správaniu k zákazníkovi, strašne sa čudujem, že dotyčný ešte neskrachoval.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. No jo, Michael je Barbar :-)) (jeho oblíbený nick)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pripomína mi to vlastnú situáciu, v ktorej som sa pred rokmi ocitol. Vtedy som zvažoval presťahovať sa zo Slovenska do Brna a zháňal som si podnájom v Brne elektronicky, keďže sa kvôli každej ponuke nedalo cestovať cca 140 kilometrov. Keď ma zaujal jeden inzerát, nakontaktoval som sa na realitného makléra, ktorý daný nájom mal pod palcom a pri triviálnej ale dôležitej otázke (už si na ňu nespomínam, ale bolo to niečo v štýle "Uvedený nájom je už aj s energiami a je nájom ešte voľný/k dispozícii?") som dostal mrazivú odpoveď, že ak budem podobné otázky pri obhliadke klásť aj majiteľovi bytu, nemám šancu. ivan kučera

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Na druhej strane... Spomínané ebookforum ponúka osem titulov, ktoré ukradli priamo mne. Snažil som sa ich slušne požiadať, aby to nerobili. Vysmiali ma. Sťažoval som sa hostingu stránky. Vysmial ma. Poslal som oficiálne upozornenie úložisku. Zahralo sa na mŕtveho chrobáka.

    Zaplaťpánboh, že zatiaľ tie knihy musia zohnať v tlačenej podobe a pracne naskenovať. Keby im ich vydavateľ dodal na striebornom podnose v podobe e-knihy, neukradli by mi ich 8, ale možno 120.

    Kým nebude existovať absolútne žiadny funkčný mechanizmus, ako zastaviť kradnutie vo veľkom, nevidím dôvod, prečo by majiteľ (c) mal súhlasiť s vydávaním knihy v ľahko zneužiteľnej podobe. Je to ako parkovať auto s naplno otvorenými oknami vo viere, že ľudia sú dobrí a poctiví.

    P. Frank

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nechcem kazit iluzie ale skenovanie mi celkovo pracne nepride (teda pokial sa neskenuje kniha ktora sa tazko dviha iba jednou rukou), skenovanie iba chvilku trva

      ebooky su proste pokrok a ludia ich budu vyuzivat cim viac tym dalej z roznych dovoch (netreba na to papier, je to skladnejsie, vhodne na cesty...)

      proste to ludia chcu aj v takej podobe...

      ja vo formatoch nemam dajaky velky prehlad ale uz subory MS Office sa daju zaheslovat, posla mna sa da stuchnut do vyvojarov (kludne aj Kindle) ze ci sa nemienia zamysliet nad bezpecnostou, napriklad dokonca 2 stupnovym zaheslovanim, 1heslo pre subor a druhe unikatne pre citacku/citaci program (aby clovek mohol byt aj offline)

      ebook ma jednu velku vyhodu oproti klasickej knihe > je nevypredatelny... alebo vlastne viac, netreba riesit sladovanie

      Odstrániť
    2. Asi polovica čitateľov sa chytila témy e-bookov, ale opakujem, že pokiaľ ide o mňa, účelom článku bolo primárne upozorniť na spôsob, ktorým vydavateľ reagoval... Jeho postoj ku konkrétnej téme považujem za sekundárny prvok, lebo mohlo ísť o čokoľvek iné. Podstatná je pre mňa komunikácia - prípad s Michalom Meškom, ktorý opisujem v závere článku, sa týkal mnohých vecí, ktorým laik nemusel rozumieť, ale šéf kníhkupectva mu ich trpezlivo vysvetľoval zo svojho uhla pohľadu. Bez ohľadu na to, či šlo o e-booky alebo fungovanie kamenných kníhkupectiev.

      Odstrániť
    3. ľudia, ktorí chcú kradnúť, budú kradnúť a nič ich nezastaví. problém nie je v e-bookoch, problém je v ľuďoch. takže by som radšej šírila osvetu a neťahala sem tmárstvo.

      Odstrániť
  16. Souhlasím s Riddick. Téma e-booků je tady sekundární. Mě nevadí, že onen nakladatel s nimi nechce nic mít (tedy, vadí mi to jako čtenáři, který by je číst chtěl, a to legálně - ale to přežiju, je spousta jiných dobrých knih, co si už jako ebook legálně koupit můžu), ale vadí mi, že se chová jako hulvát ke svým čtenářům. A vadí mi nátlak, co tu cítím ve vztahu hlavně k začínajícím autorům. Ti, co už tak mají málo na vybranou, dostanou ještě na krk nůž - buď budeš zpívat "mojí písničku" nebo běž chcípnout do bažiny. To prostě není fér a není to ani obchod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tym, ze odpovedat sa da i slusnejsie a oficialna komunikacia firmy voci zakaznikovi v tomto duchu je uplne mimo, mozem len suhlasit. Avsak s druhou castou prispevku zasadne nesuhlasim, ako firma si praveze moze robit co chce so svojimi dodavatelmi. Rozne firmy/nakladatelstva maju rozne pravidla, ak sa dodavatelovi/autorovi nepacia pravidla toho nakladatelstva, moze ist inam, nic mu nebrani, samozrejme okrem faktu, ze nikto iny onho nema zaujem, ale to je vedlajsie, to podstatne je, ze obchodnik ma pravo urcovat si podmienky ake chce, to je obchod, ci je to fer, to si uz musi posudit kazdy sam. Kazdopadne, zivot nie je fer, takze vlastne nic nove pod slnkom.

      P.S.: vsetky velke nakladatelstva nutia svojich autorov podpisovat velmi nefer zmluvy s hromadou doloziek a vynimiek, ak jedine, co tento nakladatel svojim autorom odopiera, je elektronicke vydanie ich knih, tak je to este zlate.

      P.P.S.: svete div sa, ale existuju aj autori, ktori nechcu vydavat svoje knihy elektronicky, pretoze sa boja piratstva.

      P.P.P.S.: zacinajuci autor moze vydat svoje dielo kompletne elektronicky, zadarmo alebo za peniaze, spropagovat na nete a zarobit na tom (ak bude kvalitne), k tomu papier (a tradicne nakladatelstva) nepotrebuje, len potrebuje mat dobreho technickeho guru, ktory mu z polotovaru textu vytvori dobru e-knihu

      Odstrániť
  17. Je legrace, že takový odpor k elektronickým knihám chová právě nakladatelství Straka na vrbě, která se specializuje na fantasy a sci-fi, zatímco vydavatelé tradičních románů (Argo, Domino, Host, Jota...) jsou pokud jde o e-booky na špici vývoje.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).