Google+ Riddick's Realm: Kozmodróm 2013 (a iné)

19 novembra 2013

Kozmodróm 2013 (a iné)




Juj, sobota 16. novembra bol mimoriadne rušný deň!



Ráno som vyrážala na autobus do Bratislavy, aby som sa stretla s Jennkou, Veronikou aj Ondríkom Trepáčom a užila si Kozmodróm - s prerušením uprostred dňa na návštevu Bibliotéky, kde bolo výročné odovzdávanie Ceny Fantázie 2013 (viac v samostatnom článku) - a následným návratom na Kozmo.



Kozmodróm 2013

Jednodňový mini-con organizovaný OZ SciFi-Guide zaznamenal už svoj piaty ročník. Opäť bol mimoriadne pohodový, celkovo uvoľnený a zábavný.
Švédsky stôl bol plný sladkých i slaných dobrôt, stánok Sestier zlopočestných ponúkal nádherné slavconovské suveníry aj cukrovú vatu, kútik pozitívnej deviácie od Space Unicornu sa zaskvel bohatou zbierkou komiksových kníh, ktoré sa dali na mieste vypožičať a čítať. Madmaxon priniesol tričká a figúrky, Olejar knihy a toho chalana v rohu som bohužiaľ neidentifikovala.

Takto sme sa začítali do komiksov od Vesmírneho jednorožca.
© Space Unicorn

Prednášky prebiehali v jednej línii, čo je skvelé, lebo keď sa netrafia do vkusu, máte čas na klábosenie a vyžieranie koláčikov - a pri tých vytúžených zase nič nezmeškáte. Teda v prípade, že sa Kozmo s ničím nekryje, ako tento rok s Cenou Fantázie - a ak tam chcete ísť, veruže zmeškáte práve to, čo ste najviac chceli vidieť. To je daň za blbé termíny.

Takže hoci som z prednášok veľa nemala a zúčastnila som sa vlastne len tomboly, lebo doobeda sme len tak odpočívali, poobede absentovali a večer sedeli v bare... aj tak bol Kozmo skvelý ako vždy. Ja som stará garda, dnes už málokedy chodím na prednášky, zato najviac si na conoch vychutnávam atmosféru a ľudí.

Pokiaľ ide o ľudí, na Kozmodróme sa na vás každý usmieva. Organizátori nie sú vystresovaní, naopak vždy ochotne odpovedia na každú otázku, sú za každú srandu a špeciálne v prípade Marsela doslova vybuchujú veselosťou a pozitívnou energiou.

No a nesmie chýbať ani poctivý bar-bar con, ktorý nám podvečer zabezpečila otvorená kaviareň Nostalgia priamo v budove.
To už sme boli v slušnom počte. Na Cene Fantázie sme spravili akvizíciu v podobe ďalších šiestich kamošov a zasadli v kaviarni veľký stôl. Pribudli Hydry Soyka a Lenona, čarovné bytosti vždy plné energie a elánu, zlomili sme aj nežnú Janku Javorku, nechýbali mama a dcéra Košičiarové - dve šarmantné a jemné dámy, ktorým však nechýba iskra nezbednosti. S menším oneskorením prikvitol čerstvý víťaz Ceny Fantázie Marek Slabej v sprievode drobnej divožienky Moniky Herda, ktorej meno v zborníku Fantázia 2013 nájdete tiež.

Nebolo to také divoké ani dlhé, ako by si možno myslíte. Na opiáše fanklubov slávnych spisovateľov to zďaleka nemá. Všetci sme mali za sebou náročný deň plný vzrušenia. Takže sme si užívali spoločnosť tých druhých, kultivovane diskutovali, chlipkali kávičku, kofolku, žuli pizza štangle a po ôsmej svorne vyrazili na mestské i medzimestské spoje.

Na budúci rok už dúfam žiadna kolízia dátumov nenastane a na Kozmodróm 2014 opäť rada prídem.




Antikvariatik.sk na Bibliotéke

Epizóda, na ktorú len tak nezabudnem, sa začala odvíjať pred Bibliotékou a zažila úspešné zavŕšenie priamo na nej. Týždeň predtým som bola u Martina Mikloša v Antikvariáte na Koceľovej a okrem iného mi spomínal internetový Antikvariatik.sk - pár dní nato som si teda pozrela ich stránku a aby som nestrácala čas, hľadala som rovno knihy, o ktoré mám eminentný záujem a inde ako v antikvariátoch sa zohnať nedajú.
Jednu som aj našla, Hitler a holokaust od Roberta Wistricha z rovnakej edície Slovartu ako bol Nacizmus a vojna, na ktorom som postavila štyri (výborné) články.
Hoci ostatné tituly som si pokúpila vo výpredajoch, práve ten Wistrich je už (takmer) nezohnateľný. Na antikvariátne pomery nebola lacná, a ak by som prirátala mastné poštovné... nuž, rozum pracoval a zavážila zmienka o tom, že Antikvariátik sa každoročne zúčastňuje Bibliotéky.
Čo robiť? Pred telefonovaním uprednostňujem e-mailový kontakt, tak som im napísala. V utorok, dva dni pred začiatkom Bibly. Že mám na nich veľkú prosbu, že tú knihu zháňam dlho a či by mi ju nemohli na Biblu priniesť... Nikto sa neozval, ja som už potom nemala čas (ani odvahu) použiť niektoré mobilné číslo a buzerovať ich.

Neschádzalo mi to z mysle a tak som mala posledný zúfalý plán. Nájdem ich na výstave a spýtam sa, či ju predsa len NÁHODOU nemajú so sebou.

Keď som zbesilým kľučkovaním prebiehala medzi stánky a zdvorilo nicméně rýchlo ukončovala rozhovory s tými, ktorí ma zastavili - program Ceny Fantázie práve začínal - našla som ich stánok až úplne na konci. Vyletela som na krásnu dievčinu z Antikvariátiku, či knihu nemajú, že som písala e-mail. Chvíľku to vyzeralo biedne, ale po zmienke o maili sa dievčina usmiala, vraj "Ak ste písali e-mail, poďte so mnou... Tuto majú chalani takú krabicu, ktorú balili ešte včera večer..."
V momente ako v druhom stánku siahla pod pult pre tú čarovnú krabicu, zbadala som nezameniteľný mliečno-priesvitný obal - a bol to on! Robert Wistrich, Hitler a holokaust. V štýle "shut up and take my money" som mnohonásobne ďakovala a pýtala sa "kde to môžem zaplatiť"? Mission accomplished! Prišla som na Bibliotéku len pre jedinú knihu, a tú som získala.

Ešte raz veľká vďaka Antikvariátiku.sk, lebo dokázali splniť aj to čo nesľúbili!


Na tento článok nadväzuje druhý o odovzdávaní Ceny Fantázie.

Súvisiace:
domáca stránka Kozmodrómu
Space Unicorn
Cena Fantázie
Antikvariátik
Madmaxon
Olejar.eu
zážitky z Kozmodrómu 2011
zážitky z Fénixconu 2011

10 komentárov:

  1. Ale som rad, ze som vas tam zastihol, i ked len na zaver :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj my sme boli rady... a hrdé a poctené, že taký slávny človek za nami prišiel ;-) a vôbec, kto teba nevidí rád?

      Odstrániť
  2. Anet, chcem sa ešte raz poďakovať za veľmi príjemný deň :) aj keď musím uznať, že ten komiks Kafkovej Premeny na mne zanechal určité stopy, bol to deň nabitý dobrými ľuďmi a nakoniec som sa dostala ešte aj k pivu, no hotová paráda :)

    A videla som Sitha! Čo viac môže človek chcieť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja tebe, Jennka, vážne sa vydaril, hoci nie vždy mal človek priestor a čas a sústrediť na nejaké osobné rozhovory - a vo výsledku bolo toho času vlastne málo - aj tak bolo super, že sme boli všetci pohromade, mali šancu sa vidieť a pokecať :-)

      Odstrániť
    2. Pre mňa ako konverzačne hendikepovaného odľuda viac záleží na prítomnosti človeka, ktorého mám rada než na aktuálnej konverzácii - po tejto stránke som bola plne spokojná, keďže som sa naozaj cítila dobre a príjemne. Rozhovory sa dajú viesť hocikde a hocikedy ;) keď sme tam sedeli a čítali si komiksy, bolo to proste super, ten pocit je na nezaplatenie :)

      Odstrániť
    3. Konverzacny handicap?? Nevidel som :)
      I ked uznavam, ze v spolocnosti ludi ako je Anet alebo hydry je naozaj tazke sa si presadit aspon jeden vstup za 5 minut :P

      Odstrániť
    4. No dovoľ, ja, taký tichý skoro-introvert! :-D ...keď sa 5x za rok dostanem do spoločnosti, tak si musím vynahradiť zvyšok času, nie? ;-)

      Odstrániť
    5. Dolezite je to "skoro" - introvert :))
      Dobre to skryvas ;)

      Odstrániť
    6. :D

      ja mám rada okolo seba ukecaných ľudí, tým že sama toho veľa nenahovorím, tak mi je to príjemnejšie :))

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).