Google+ Riddick's Realm: Jonathan Lynn: Mayday

07 januára 2014

Jonathan Lynn: Mayday



Začalo to jedným inzerátom v LA Weekly:
"Joanna zoufale potřebuje 10 000 $ - hned anebo co nejdřív. 
Udělám cokoliv."






Prečítal si ho podobne zúfalý bestsellerista s autorským blokom menom Ernest Mayday. Úspešný Brit si aktuálne hľadá uplatnenie v Hollywoode, ale zároveň by chcel napísať ďalší trhák, takpovediac si poistiť dôchodok. Síce je len v strednom veku a slušne zabezpečený, to však neznamená, že kariéru spisovateľa zavesí na klinec a bude žiť z autorských práv. Toľko toho zase nenapísal. V jeho situácii je každá inšpirácia dobrá. Joanna vyzerá ako zaujímavá príležitosť nejakú získať.

Ukáže sa, že Joanna očakávala ponuku úplne iného razenia, než Ernestove nevinné literárne ambície. A tak spolu vymyslia geniálny plán. Počkajú na ďalšiu odpoveď na inzerát a Ernest zaplatí svojich 10 tisíc za to, že mu Joanna bude dávať úplné referencie o tom, čo sa v druhom "obchodnom vzťahu" deje. On bude mať svoj román, ona dvojitý honorár na liečenie chorej matky.

Spisovateľ sa svojej vytúženej zápletky dočká, keď Joannu osloví skorumpovaný právnik zastupujúci ešte skorumpovanejšieho kazateľa obvineného zo sprenevery, aby zviedla člena poroty a znemožnila tak odsúdenie klienta - ktorým nie je nikto iný ako vodca náboženskej sekty, do ktorej patrí aj Ernestova šibnutá frajerka Randi.

Následne sa rozohrá bláznivá woody-allenovská fraška plná humoru, satiry a absurdných situácií, v ktorých na Ernestove zmysly dorážajú skeptickí scenáristi, hyperaktívni režiséri a producenti, intelektuálni snobi, osobní psychológovia, náboženskí fanatici aj jedna elektrizujúco príťažlivá prostitútka... No nech sa deje čokoľvek, pán Mayday si vždy zachováva svoj neskonale sympatický britský cynizmus, s ktorým sa díva na všetko to frenetické nadšenie Američanov.

Obzvlášť bravúrne je medzi riadkami opísaný fenomén Hollywood aj americká mentalita, a hoci príbeh vznikol v deväťdesiatych rokoch, verím tomu, že drvivá väčšina vecí tam dnes funguje rovnako. Veď ľudia sa tak rýchlo nemenia. Zgustla som si aj na Ernestových poznámkach na margo náboženstiev.

Nemusíte si čítať Lynnov životopis, aby ste pochopili, že inšpiráciou k opisom Hollywoodu bola skutočnosť a nie číra fantázia. No ak sa do jeho životopisu už začítate, objavíte, že je slávny nielen ako polovica autorskej dvojice Pána ministra a premiéra, ale že v rámci bohatej hereckej a filmovej kariéry napríklad režíroval megahit Môj sused zabijak.
Dovoľte mi povedať, že ja som z tej komédie nebola nadšená, ale veci musíte vidieť aj v časovo-spoločenských súvislostiach - neviem koľkí z vás pamätajú, ale v roku 2000, keď vznikol, z neho všetci šaleli. Nielenže tam hral Brjús, ale sekundoval mu masami zbožňovaný Chandler z Priateľov alias Matthew Perry.
Môj sused zabijak, Priatelia ani Chandler nie sú moja šálka ničoho, zato Jonathana Lynna vrelo odporúčam. Je úprimný, vtipný, jeho štýl je vycibrený a číta sa ako po masle.

Len tak na okraj, ak chcete Lynna zaradiť ako režiséra, z novších filmov by ste mohli poznať Neriadenú strelu v popredí s energickou Emily Blunt, vždy šarmantným Billom Nighym a sexi bezradným Rupertom Grintom. To je hneď iná káva, nadupaná krimi komédia, na ktorej som sa bohovsky zabávala.
Nečítajte Mayday ak sa vám nechce, ale určite si pozrite Neriadenú strelu.






Jonathan Lynn: Mayday (AURORA, 2008)

alebo jeden kus z antikvariátu za polovicu





Súvisiace:
Jistě, pane ministře!
Jistě, pane premiére!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).