Google+ Riddick's Realm: Krátke pojednanie o nesprávnosti niektorých kníh

11 mája 2015

Krátke pojednanie o nesprávnosti niektorých kníh

(slovné cvičenie, ktoré netreba brať príliš vážne)


Sú knihy, pri ktorých máte pocit, že ste vykročili nesprávnou nohou alebo ich vzali do rúk v nesprávny čas.


Niekedy sa vám zdá, že bol ten čas taký nesprávny, až ten správny prestal existovať. Jednoducho zistíte, že správny čas pre vzťah medzi vami a konkrétnou knihou už nikdy nenastane, lebo nie ste svoje typy a z tohto oblaku pršať nebude.

Zvažujete, že by ste si možno boli bývali sympatickí, ak by ste sa stretli v škôlke (a zaľúbili sa do seba?). Viete, predtým, než z napohľad rozkošných detí vyrastú chlpatí a malicherní dospelí. Lenže si uvedomíte, že tá kniha vtedy ešte vôbec nebola napísaná a vy ste aj tak nevedeli čítať.

V závislosti od toho, aký ste tolerantný či nekompromisný čitateľ resp. zvedavý na obsah diela, hoci iritovaný formou (alebo naopak), knihu otrávene zavriete, neprečítanú vrátite do knižnice, hodíte do kúta alebo so zaťatými zubami dočítate (určitým zadosťučinením môže byť pomstychtivá vidina zúrivej recenzie, akú dnes nazývame aj neologizmom "hejt").

Ale sklamanie z neuspokojenia, vyhodených peňazí aj zlého výberu pretrvá a spomeniete si naň vždy, keď niekto iný začne tú knihu ospevovať.
Dvojnásobne to všetko mrzí pri tzv. (svetových) bestselleroch, lebo hoci každý súdny človek vie, že keď už sa dostanú do tej našej krpatej Krajinky, sú to produkty masívnej marketingovej masáže a vyvolenia Šťastenou, tak "sakra, keď som si vybrala jednu hitovku zo sto, tak mala stáť za to!"

Okrem toho, v spoločnosti iných knihomilov sa očakáva, že bestseller uznávaný aj intelektuálskou lobby proste nemôžete neobdivovať! Venuje sa ťažkej téme, je tam vojna a vystupujú v ňom deti! Ak sa opovážite kritizovať tento román, pohľady okolia stvrdnú, v ich očiach ste stratený.
Nemáte žiadnu nádej.
Je to prúser.
Rúhanie.
Hanba.
V prípade dobrých priateľov dúfajme, že len dočasná.

A keďže nemám dramatický oblúk, ktorým by som túto úvahu uzavrela, zakončím ju len konštatovaním, že napriek spoločenskému riziku, akému sa tým vystavujem, si svoj názor na knihu poviem :-) Nehanbím sa za jedinečnosť svojho vnímania. Také ho predsa máme všetci!
Jedinečné a subjektívne.


11 komentárov:

  1. Zdieľam tvoj názor na svetové "bestsellery" a na vyjadrenie vlastného názoru. Naposledy ma tak sklamal Miniaturista. Fakt netuším, čo je na tej knihe super, ja som sa nudila celú dobu čítania. A tiež mám pocit, že všade kde je titulka bestseller, výborná kniha, hit desaťročia a podobne - je to skôr reklama a kniha nestojí absolútne za nič (česť výnimkám samozrejme, ja som zatiaľ nenašla žiadnu, ale ako sa hovorí: Nevrav hop, kým nepreskočíš :-) )
    (http://kmkbookworld.blogspot.sk/)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Dagmar, vďaka za reakciu :-) Aby som to dala na správnu mieru, nemám taký tvrdý názor na všetky bestsellery, veď dá sa povedať, že veľa mojich obľúbených kníh vlastne sú bestsellery a nemôžem im to uprieť. No ako je tu naznačené, vyberám si z tých súčasných, pretlačených na Slovensko, veľmi opatrne. Skôr idem po overených menách, niekedy pomôže intuícia, niekedy asi nič :-D Ale nezatracujem všetky.
      V tomto prípade (však prezradím, moja sestra to uhádla hneď, na FB som to už odhalila) ide o preslávenú Zlodejku kníh Markusa Zusaka. Ak ju dočítam a spravím recku, budú tam aj presné výhrady.
      Schválne som si na tvojom blogu prečítala toho Miniaturistu a veľmi som sa pobavila, ako si ju zotrela :-D Na margo tej mladej kozičky - niet divu, že si manžel neužíval s ňou, keď si radšej užíval s mužmi :-D
      Dagmar, nemáš stránku blogu založenú aj na Facebooku? Lebo tam sledujem všetko, ale na G+ chodím málo.

      Odstrániť
    2. Ďakujem za reakciu na Miniaturistu, toho som fakt dočítala so zaťatými zubami :-) Stránku na FB zatiaľ nemám, blog mám len od januára, bavkám sa na materskej. Za chvíľu mi síce končí a nastúpi realita s názvom práca, ale možno si nájdem čas a odvahu a spravím niečo aj na Facebooku.

      Odstrániť
    3. Dagmar, pozrela som sa na vašu stránku a prekvapuje ma to vyhlásenie o bestselleroch. Medzi obľúbenými ságami máte Harryho Pottera, Twilight a ďalšie svetoznáme série, to vari neboli bestsellery? ;-)

      Odstrániť
  2. Dobrá téma, o ktorej by sa dalo filozofovať vo viacerých rovinách. Jednak rozoberať, čím to je, že sú knihy zlé, ako je možné, že zlé knihy vyšli či nedajbože sa dokonca stali bestsellermi a napokon, ako sa to preboha môže niekomu páčiť, keď mne syčí pri čítaní para z uší. Zvlášť keď je ten niekto môj blízky. To prvé by bolo na samostatnú úvahu, to druhé tiež (ale tú už som napísala, je tu: http://www.adhara.sk/?page_id=626 ) a to tretie je pre mňa momentálne dosť aktuálne – nedávno som zažila pár slovných prestreliek na margo dvoch autorov, jedného podľa mňa dobrého a druhého zlého (no podľa druhej strany presne opačne).

    Ale k ústrednej otázke: napíšem hejt, či už ako dlhšiu kritiku alebo kratšie martinusácke hodnotenie, na ktoré mi fanúšikovia dajú päťdesiat palcov dole. No píšem to len vtedy, keď viem svoje výhrady ako-tak zhrnúť a mám pocit, že sú aspoň štipku objektívne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To hej, filozofovať by sa dalo :-) Ale čím hlbšie by človek išiel, tým by to asi bolo subjektívnejšie. Preto som si zvolila skôr ľahší tón (hoci dezinterpretácia hrozí pri čomkoľvek, čo zo seba človek vyprodukuje :-). Beriem to tak, že knihy, ktoré sú zlé pre mňa, môžu byť dobré pre iných. Často dokonca dokážem definovať znaky, ktoré sa tým masám páčia (preto veta "Venuje sa ťažkej téme, je tam vojna a vystupujú v ňom deti!" + žartovná narážka na "intelektuálsku lobby")... to však nič nemení na výsledku :-)
      Pritom niekedy ten rozkol medzi mnou a knihou nastane aj kvôli štylistike (na čo poukazuješ aj vo svojom článku), a môže to zohrať významnú úlohu. Lebo napríklad v prípade Zlodejky kníh, ktorá ma k textu inšpirovala, som ešte stále zvedavá, či sa nejako zaujímavo vyvŕbi dej - avšak štýl knihy ma irituje od prvej strany.
      Je fajn, že si za svojím názorom stojíš a kľudne ten hejt napíšeš :-) A Martinus musí byť rád, veď nič lepšie neroztočí kolesá marketingu, než kontroverzia a hádky (pardón, diskusia) medzi čitateľmi :-D No pokiaľ ide o objektivitu, to je zase téma, na ktorú mám ja menšinový názor, lebo tvrdím, že nič také neexistuje, ak nemá ísť o suchý opis deja ;-) Lebo čokoľvek, čo je môj názor, je automaticky subjektívne. Ale tá debata tu už raz bola, ani neviem, pod ktorým článkom.

      Odstrániť
    2. Takýchto prípadov nesadnúceho štýlu som nedávno tiež našla zopár – téma bola fajn, dej v hrubých rysoch tiež, no prepísala a preškrtala by som to od základu, aby to bolo čitateľné! :-) No o tom píšem v príslušných he... recenziách.
      Čo sa objektivity týka, tak dá sa objektívne určiť, či v texte sú pravopisné chyby, či sú tam hrubé štylistické chyby ako opakovania slov alebo či sú vyložené fakty nesprávne. Subjektívne je to, či zmienené veci, ak tam sú, čitateľovi vadia. No ak mu nevadia, minimálne v prvom prípade mi to pripadá dosť divné. Vysokú mieru subjektivity uznávam naopak ohľadom názorov na uveriteľnosť, sympatickosť postáv, pútavosť a podobne.

      Odstrániť
    3. Jój, tak to áno, aj to sú objektívne veci, súhlasím. Vymenovanie formálnych stránok a tak... Ale vieš, ako som to myslela - vždy sa nájdu ľudia, ktorí keď napíšeš kritickú recenziu, sa začnú zavzdušňovať, že nie je objektívna (prípadne, že si od autora neprečítala *všetko*). Takéto pindy považujem za úplne jalové :-D To akože chcú recenziu bez názoru? Iste, aj to sa dá, ale potom je o ničom. A väčšinou takto vykrikujú tí, ktorí neunesú odlišný názor a nikdy neskúšali o knihách napísať niečo súvislé ;-) Preto sa vždy ohradzujem voči slovu "objektivita".

      Odstrániť
  3. Každá kniha, keď ju otvoríš, je tak trochu krok do neznáma, preto sa čítajú. Iné je výber knihy, ja tomu hovorím osobitá cesta ku knihe. Dobre si vyberám, preto čítam zväčša dobré knihy :) ale stáva sa, že netrafím, potom je to už len o poznaní štýlu autora, zbieranie kritických postrehov. Zatracovať istú skupinu kníh, či ju vyzdvihovať, len preto, že ju niekto nejako označil je istým druhom snobstva, s tým súhlasím. V každom prípade mám rád to poznávanie autorského myslenia, lebo zväčša o to ide a nie o príbeh, ktorý je aj tak vymyslený podľa nejakého otrepaného kopyta. Písanie a čítanie kníh je o ľudskej komunikácii...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som zvedavá na tvoj názor na Zlodejku kníh, ak ťa takto dokázala "rozladiť" :) ale musím priznať že tieto "ranty" alebo ako ty píšeš cvičenia mám veľmi rada, takisto ako mám veľmi rada aj tvoje články ohľadom vlastných zážitkov - možno som ti to už hovorila Anet, ale píšeš veľmi pútavo. Nenudím sa ani pri jednom slove.

    Zlodejku kníh som čítala už dosť dávno a musím priznať, že ma vzala za srdce - čo sa týka vzájomných sympatií, získala si ma a sadla mi ako riť na šerbel :) čiže "u mně dobrý", ale neviem si predstaviť univerzum v ktorom by sa nejaká kniha páčila všetkým (a ak áno, bola by to podľa mňa pekná nuda!!).

    Voči becelerom (ako hovorí Predseda) mám veľmi často prvotný skeptický postoj - ale neodmietam ich zo zásady, to mi príde nefér voči knihe. Napríklad Potterovky milujem, rovnako ako Pratchettovky (ktoré sa síce u nás až takým becelerom nestali, ale vo VB áno), vyskúšala som aj Dana Browna, aj Paola Coelha a čítala som tie knihy s chuťou - aj keď som sa už k daným spisovateľom viac nevrátila.

    Napríklad aj môj milovaný Dawkins - jeho knihy sú takisto označované za bestsellers. Takisto Hawking alebo Sagan, alebo Steven Pinker.

    Ináč taký proces výberu kníh, to by bolo na samostatný článok, nerozmýšľaš nad tým? :) ja osobne som si v poslednom čase zvolila stratégiu reťazoviek - tak som sa napríklad vďaka odkazu v Dawkinsovej knihe dostala k Robertovi Triversovi a jeho Social Evolution (parádna kniha) - to znamená, že ak ma v knihe, ktorá ma baví, zaujme určitá oblasť, nájdem si odkazy na podobné knihy v poznámkach alebo odporúčaniach a z nich si vyberiem. Toto je taký viac menej "safe-to-go" proces výberu knihy.

    K veľa knihám som sa dostala vďaka tebe a tvojim reckám alebo odporúčaniam, to je ďalší spôsob výberu kníh. Aj keď chcem niekomu inému kúpiť knihu, idem sem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Noo ak na knihe vidim tu nalepku ci potlac ci co to je - oznacenie bestseller tak okamzite zbystrim pozornost
    Popalila som sa uz mnohokrat , naposledy pri knihe Ja, poutnik a tiez Miniaturista ( ktoreho som kupila kvoli peknej obalke )
    A zvlast mi peni krv pri vyrokoch typu - " jedina kniha, ktoru musite precitat v tomto roku ...." Vrrrr

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).