Google+ Riddick's Realm: Eurovízia 2009 - finále

17 mája 2009

Eurovízia 2009 - finále

Keď som obetovala čas a energiu komentovaniu prvého aj druhého semifinále Eurovízie, musím sa pristaviť aj pri vyvrcholení tohtoročnej eurovíznej parády :-)
Spevákom, ktorých som ohovorila pri tej príležitosti, sa už venovať nebudem, namiesto nich pridám zopár iných uštipačných postrehov.


Na moje nemilé prekvapenie boli všetci interpreti poobliekaní rovnako ako v semifinálových kolách, čo asi súvisí s nejakými pravidlami. Inak si neviem predstaviť, že by nevyužili možnosť ukázať sa v dvoch rôznych "vydaniach". Nie že by to bola nejaká výrazná vada, ale napr. Švédke Malene by zmena outfitu iba prospela ;-)

Keď to vrie...Bomboš použil trikrát v jednom vstupe výraz "neuveriteľným spôsobom". Najprv takto vraj u odborníkov rezonovala pesnička Islanďanky Yohanny, potom rovnako rezonovala nálada v hľadisku a napokon sme sa neuveriteľným spôsobom vo štvrtok predviedli... teda akože Slovensko. Roman bol asi z finále o dosť stresovanejší a takto sa to prejavilo.
Možno to nebol iba jeho problém, lebo aj viacerí postúpivší semifinalisti mali problémy s dychom i hlasmi. Len narcisoidný Sakis im všetkým vytrel kocúra a tam, kde iní strácali nervy, on nonšalantne odhalil celú svoju pateticky holú hruď, obidve bradavky a ako bonus na záver aj pupok...

Nedá sa však povedať, že by nejakú zvýšenú nervozitu pociťovali automatickí finalisti, ktorí prišli na hotové. Práve naopak, vyžarovala z nich suverenita kráľov. Ich si teraz rozoberieme.

3 Francúzsko - Patricia Kaas: Et S'il Fallait Le Faire YOUTUBE
Patricia Kaas nikdy nebola mojou láskou a do Eurovízie sa mi jej spev ani hudba nehodí. Navyše poslať do súťaže prevažne mladých a neznámych talentov de facto megahviezdu známu už desaťročia, je sprostý podraz a priehľadná snaha vytrieskať víťazstvo na fanúšikoch po celej Európe. Čo sa však napokon nepodarilo...

10 Rusko - Anastasia Prichodko: Mamo YOUTUBE
Zaujímavé, slušné a pre tých, čo rozumeli viac než ja asi aj dojímavé, bohužiaľ mňa to nedraplo na tom správnom mieste (napr. pri srdci?).

Dvanásty v poradí šli Bosnianci s Bistrou vodou a ja som až vo finále zistila, že namiesto "rodine" spievajú "rodi me", čo asi s vlasťou veľa spoločné nemá. Lebo som si práve v ich prípade nepozrela slová piesne a očividne som počula a videla niečo iné... Škoda, tie národniarske pudy môžem zahodiť, ale ich skladba je aj tak jedna z najkrajších :-)

17 Nemecko - Alex Swings Oscar Sings!: Miss Kiss Kiss Bang YOUTUBE
Čo to povedal Bomboš? Kto tam bude na pódiu? ...Striptérka?! ...Dita von Čo? ...Čo je ona? ...Nepoznám... Ale keď vyliezla na javisko v šialene sexi čiernom korzete, celá nastajlovaná ako pin-up girl zo 40. rokov 20. storočia, spadla mi sánka. Na speváka v bizarných zrkadlových elasťákoch som už ani nepozrela. Musím uznať, že Dita "najslávnejšia striptérka milionárov" von Teese je úchvatná a ani pesnička nebola zlá. Zábavná a o tom predsa Eurovízia predovšetkým je.
Dodatok: Predstavu, ako to vyzeralo si môžete urobiť tu, ale radšej si pozrite aj video. Kto by mal chuť urobiť si z Dity rovno plagát na stenu (do kancelárie alebo na záchod), veľkorozmerné obrázky si šikovný užívateľ vytiahne z tejto galérie ;-)

No, keď sme pri tej zábave, keby sa cena Eurovízie udeľovala práve za ňu, jednoznačne by ju mala dostať "ukrajinská Madonna" Svetlana Loboda, ktorá dokázala za 3 minúty predviesť takú šou, že sa mi to zdalo ako 10 minút. Spravila špagát (myslím ten čo robí aj Jean-Claude Van Damme), jej pretoriánski modeli ju nosili na rukách, urobili s ňou mlynské kolo vo vzduchu aj salto a ona popri tom tancovala, spievala aj bubnovala... tomu hovorím efektivita na doraz.
Je však otázne, či by sa nabudúce umiestnila na lepšej pozícii, keby k tomu pridala ešte zopár trikov ako zavesenie na laná, skákanie cez horiaci kruh alebo súboj s Chuckom Norrisom - zdá sa totiž, že aj tento výkon divákov presýtil podnetmi natoľko, až zabudli na celkový dojem.

23 Veľká Británia - Jade Ewen: It's My Time YOUTUBE
Je smiešne, že sa Briti urážajú za nekalé praktiky Nemcov (narážam na titul toho článku, ktorý som linkovala pri Dite), keď sami si chceli pripoistiť vlastný úspech použitím slávnejšieho a váženejšieho mena, než je dáka striptérka. Andrew Lloyd Weber osobne, spokojný a šťastný pozeral priamo spoza klavíra na svoju kávovú krásku, ako bezchybne spieva všetky jeho noty. A naozaj bola dokonalá... lenže ja som sa cítila ako na Broadwayi, čo považujem za nudu, nech je dokonalá ako chce. Jade spievala tak učebnicovo perfektne, že by aj Haberovi slzička skanula po líčku a ja som si vrúcne želala, nech to nevyhrá. Proste by mi to nepripadalo fér voči všetkým tým ostatným dobrým, ktorí sa snažili, lenže ich nepodporil a nevycepoval maestro Weber, nie sú Patriciou Kaas a ani si nezavolali na pomoc krásnu striptérku.

25 Španielsko - Soraya: La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me) YOUTUBE
Klasický eurovízny vypaľovák mal v rámci svojej kategórie len dva závažné nedostatky - speváčku bolo počuť menej ako bicie a křoví (častý problém) a nasledovala po muzikálovom výkone roka (medzi ňou a UK bol síce fínsky Maduar, ale nepredpokladám, že ich ešte niekto normálny bral do úvahy).

Fajn, finalisti skončili, mohla som si dať pauzu od zhromažďovania kritických názorov a pustiť mozog voľne meditovať. A hneď ma aj zaujali dve veci:
- Bomboš hovorí "selebrita". Mal by prestať pozerať Teheráno.
- Čo vlastne robí Izrael na Eurovízii?

Na rad prišla hudobno-tanečná vložka, aby nám nebolo otupno, kým sa 15 minút hlasuje. Bolo to dóósť zaujímavé, treba vidieť (toto video je asi z nejakej skúšky, naživo to bolo trošku iné).

Potom sa už začali objavovať jednotliví hlásatelia zo 42 zúčastnených krajín, aby v podobe bodového hodnotenia rozdelili pomer došlých SMS správ. Predpokladám, že každý, kto sa dočítal až sem, vie, že žiadna krajina nemôže poslať hlas vlastnému interpretovi, čo je trochu tvrdé pravidlo, ale pochopiteľne potrebné.
Nuž, žiadne veľké prekvapenia sa nekonali. Od začiatku viedol narniový ksicht (pre tých, čo nečítali predchádzajúci článok = Alexander Rybak, spievajúci a fidlajúci za Nórsko) a bolo stále jasnejšie, že inak to už nebude... Ani nebolo a feši si vyhral záverečné zubenie sa na pódiu aj sklenený (pardón, krištáľový, "sklenený" hovoria len sedláci) mikrofón, na ktorý takmer zabudol. Jééééj, hands up in the air...

Zdá sa, že v Eurovízii je skvelé, keď ste škandinávec bieloruského pôvodu s rozpučeným nosom, chlapčenskou tvárou, rozprávkovou pesničkou a 32 zubovým úsmevom. Bez námahy dostanete kopec hlasov od žien každého veku zo severských aj ruských krajín. K tomu strapatá hlava, hrubé obočie a husle do ruky. Iba blbec by to nevyhral.
Ale nemyslím to v zlom. Kua, veď od skončenia prenosu si tú jeho odrhovačku furt v duchu pospevujem. A to už je hodina a pol preč. I'm in looove, with a fairytaaaale...

Z mojich favoritov zamiešal vedúce priečky iba Island, ale aspoň niečo. Chvíľu zdesenia som prežila pred odovzdaním úplne posledných bodov, keď hrozilo, že Arash bude druhý a Yohanna až tretia! Moje nervy, to hádam nie! Ale v tej poslednej sekunde dostal 12 bodov Island a hudobný vkus bol zachránený. Arash predsa odišiel s objektívne nezaslúženým bronzom, ale čert to ber.

Mám aspoň radosť, že Slováci majú podobný vkus ako ja a najvyšší počet bodov od nás sa ušiel Estónkam! Kočky si zaslúžili. Čo sa slovenského vkladu týka - hlavne som sa bála, aby našou hlásateľkou nebola nejaká stará krabica typu Tekelyovej a podobných zaslúžilých metiel, ktoré sa do každej riti narvú. To mi vyšlo. Chalanisko, čo mu neviem prísť na meno, to zvládol dobre.

Uf a ďalšie pozície, body a podobné prkotiny sa mi rozoberať nechce. Koniec-koncov, konečné výsledky už sú na oficiálnej stránke.

Šme še pobavili, pome spac.

----
Predchádzajúce ohováračky prvého a druhého semifinále.

7 komentárov:

  1. dita je mnam, ona ma vlastne celu karieru zalozenu na tom pin-up dizajne ale v latexe vyzera tiez uplne super (az tak ze ju na tricku nosim - k sukni :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. yo, videla som nejakú tú fotku, keď som si surfla google. dokonca si myslím, že som jej meno zachytila aj dávnejšie, ale vtedy mi to nič nehovorilo. pekných báb sú kvantá.
    ty kokos, chcela by som ťa vidieť v čiernej sukni s Ditou na tričku! :-D aj keď si tvoj celkový "dizajn" môžem iba domýšľať, myslím, že by som sa pobavila ;-) no offense!
    nepošleš mi už niekedy fotku? ;-p

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmmm, no dobre, ale ty si to chcela. za pripadne psychicke a fyzicke ujmy nenesiem zodpovednost (takze ked sa od smiechu zvalis pod stol alebo si pustis knihu na palec tak sa nestazuj :D).
    tutok som v sukni: www.lyrika.sk/g72
    tutok by mali byt aj nejake dlasie fotky (ako napr. goth experiment a tak :D): www.myspace.com/nfnh
    no a tu su take vseobecne fotky z nejakych akcii a tak (ten s tou cervenozelenou hlavou na nova rocku :D): picasaweb.google.com/sraltopes

    kludne sa smej do sytosti, smiech je zdravy :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ješiš, to je skvelé! beriem ťa na ďalší con ako bodyguarda, všetci sa budú za mnou obzerať, že jakého bojovníka mám po boku - veľmi praktické do bratislavských nočných ulíc :-DDD
    fasa fotky, dúfam, čéče, že ťa raz stretnem live, lebo mi nejde do hlavy, ako chlap tvojej filozofie môže čítať tie moje optimistické kydy (ibaže by si bol virtuálne vycítil, že v skutočnosti som temný pesimista neznášajúci budúcnosť, ateista, ktorý nechce deti a len tá blbá klávesnica za mňa furt píše dáke debilne nadšené články o nesmrteľnosti chrústa... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. oooooooo dakujem dakujem dakujem dakujem :)) priznavam ze moje rozmery maju urcite vyhody (takze radsej tajim ze som pacifista a nemam rad nasilie :D)
    ale no, zase az taka nechutne optimisticka nie si, da sa to zniest a pises dobre, zaujimavo a aj ftipne. navyse o tom co ma zaujima. (aj ked ta definicia v zatvorke sa mi dost pozdava :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Izrael tam robil to iste, co v europskej kvalifikacii majstrovstiev sveta vo futbale. Prifara sa k Europe, ako moze.

    (Je "prifarat" spravne vytvoreny nedokonavy vid z "prifarit"?)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. podľa SSJ bude správne prifárať http://slovnik.juls.savba.sk/?w=prif%C3%A1r&s=prefix&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&ie=utf-8&oe=utf-8

    teda, ten Izrael je obracač kabátov ;-) inak, ak sa pozrieme na zoznam štátov, ktoré geograficky patria k Európe, nielenže tam samozrejme chýba Izrael, ale nenájdeme tu ani Azerbajdžan, Cyprus alebo Gruzínsko (ktorí teraz nebol, ale Eurovízie sa zúčastňuje) -- avšak záhada je vyriešená, keď si pozrieme, čo na to heslo v českej wikipedii "Účastnit se mohou aktivní členové (tedy ne přidružení) Evropské vysílací unie (EBU). Aktivní členové jsou ty státy, které spadají do Evropského vysílacího prostoru nebo jsou členy Rady Evropy. Účast není podmíněna geografickým umístěním v Evropě a už vůbec výraz „euro“ v názvu „Eurovize“ nemá co do činění s Evropskou unií. To vysvětluje proč se soutěže účastní Izrael nebo v 80. letech Maroko."
    Tak sme zase o niečo múdrejší :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).