Google+ Riddick's Realm: Bláznivý týždeň plný zvierat

07 júna 2009

Bláznivý týždeň plný zvierat

Začalo to minulú sobotu...


(nezabudnite klikať pre väčšie obrázky)
...na návšteve u rodičov som vybehla do mesta na jeden nákup a zašla do vedľajšieho chovproduktu patriaceho mojej kamarátke. Len tak, pozdraviť, prikúpiť žuvacie tyčinky pre psa...
Čert mi bol tú návštevu dlžen.
Odišla som z nej s novou korelou v prenoske.

Vtákomil ako ja nevedel odolať. Len dvojmesačné mláďa má unikátne vlastnosti, ktoré iné domáce operence treba naučiť a navyknúť - je extrémne spoločenské, sedí na ruke, líška sa, s radosťou sa nechá škrabkať po hlavičke a za krkom.
Takú korelu som mala pred vyše desiatimi rokmi. Ľúbili sme sa ako kone :-)
Okrem toho má tak trochu pokazenú pravú nožičku - presne ako ja - a nemala som to srdce nechať tam také úžasné stvorenie v riziku, že si ho kúpi majiteľ, ktorý ho posadí do klietky a nasledujúce tri roky si ho nevšimne.

Variácie mena prešli od klasického Lori (vtákov som už mala aj mám celú haldu, takže po sérii originálnych mien človek skončí pri klasike), cez Koru až po Kyru a nakoniec Kiri. Ja viem, že to znie ako ten blbý syr, ale aspoň je to unisex. Pri týchto vtáčikoch sa totiž pohlavie nerozlišuje podľa toho, či majú pipíka alebo pipinku, ale až keď dospejú podľa kresby pierok, ozobia či farby nôh...
Kiri už získal/a aj prezývku, hlavne keď ma jeduje, oslovujem ho Kyrysník :-)

Tým však akvizícia zvierat neskončila.

Počas týždňa, ktorý som trávila doma "na malte", sa na dvor prikmotril cudzí pes, ktorý je síce sympaťák, ale ja akosi neviem čo s ním. Určite nie teraz.
Od pondelka nemáme strechu a dejú sa aj iné zmeny, ktoré budú dúfam úspešne zakončené asi o dva-tri mesiace ako hotová rekonštrukcia polovice domu.
Takže bývame v dvoch miestnostiach, spíme na nafukovačkách a všade máme prach a špinu.
Pes prišiel za stavbármi, ktorých nachytal ráno v potravinách ako si kupujú desiatu. Trávil u nás celé dni, na večer som ho však musela vytlačiť na ulicu.
Nie som špina, cez deň dostal najesť aj napiť, celý čas sa vyvaľoval na tráve, robotníci mu dokonca vytiahli dva kliešte a ja som bola v silnom pokušení ho okúpať... Vyzerá ako mláďa kríženca s vlčiakom, ktoré by potrebovalo len trochu starostlivosti a oplatilo by ju hromadou lásky.

Ale čo s ním? Neviem komu patrí, neviem či sa len túla po dedine, lebo podliezol plot alebo ho vyhodili z auta nejakí ignoranti z mesta...
Nebyť rekonštrukcie, asi si ho prisvojím. Sestra mi aj tak stále pripomína, že by sme mohli mať aj väčšieho dvorového psa, ktorý by strážil.
Som zvedavá, či ho nájdeme na dvore aj zajtra, keď sa vrátime (už obaja) z práce...

Ďalšie zviera, ktoré znenazdajky vstúpilo do nášho života, si povolenie nepýtalo a vystrčiť ho za bránu by si žiadalo oveľa väčšiu dávku odvahy a tvrdosti.

Je to totiž malé mača.
V piatok večer ma Rafko zavolal na dvor, že vraj našiel mačiatko. V jednej z miestností v hospodárskej budove. Syčalo od strachu, bránilo sa, ale neubránilo. Vzali sme ho dnu, nakŕmili mliekom a uložili spať do Esjinej prenosnej tašky.
A tuho sme premýšľali, čo ďalej...

Zvierat plný dom, výdavkov dosť s nimi aj bez nich, navyše kombinácia pes + 4 andulky + korela + mačka, neznie prirodzene už na prvé počutie.
Ale aj keď sme okamžite identifikovali jeho matku (najznámenjšia bielo-čierna tuláčka na okolí, ktorá bola nedávno kotná), ťažko by sme ju hľadali a ešte ťažšie jej vysvetľovali, že by sa o svoje dieťa mala postarať sama a my jej ho radi vrátime...

Anyway, mača sme obriadili, v sobotu doobeda zobrali k veterinárovi, ktorý ho odvážil (450 g), odčervil, prehmatal mu genitálie a oznámil nám, že máme pekného 5 týždňového kocúrika.
A nemôžeme ho vyhodiť, lebo to by sme ho mohli "rovno hodiť o zem", aby som použila jeho slová.
Nuž, tak sme ihneď kúpili základnú výbavičku - záchod, zverlit, sušené mlieko a Rafko vyhlásil:
"Už aj viem, ako by sa mohol volať. Gaius."
Predchádzajúci večer sme (konečne;-) dorážali Battlestar Galacticu. Nemala som nič proti, je to dobré meno pre kocúra...

A tak máme malého Gaia.
Za dva dni, čo je u nás, sa osmelil a skúma, behá, používa mačacie WC... a hryzie. Ako ďábel. Dúfam, že ho to časom prejde, nemám veľkú radosť, keď mi len tak z pasie zatne do ruky... prípadne do krku.
Nenechajte sa zmiasť nasledujúcim obrázkom, keď Gaiovu misku bezpečne identifikujete ako popolník - v danej chvíli sme nič dostatočne nízke a zároveň stabilné nezohnali. Ešteže sme sa po novom petshope šli pozrieť aj do domácich potrieb ;-)

Okrem toho hryzenia je však neskutočne sladký, ako každé batoliace sa mláďa, miniatúrne vydanie dospelého zvieraťa. Ružové tlapičky, tmavomodré oči, neisté nohy, plačlivé mňaukanie... aj malé zúbky ako ihličky. A na brušku má také fľaky, že vyzerá ako kravička.

Len chúďa Esja je z toho celá na konári. V rozpätí pár dní ju buzerujeme, aby potlačila svoje prirodzené inštinkty a nerafala ani po lietajúcom vtákovi, ani po malom kocúrovi, ktorý sa motá všade naokolo a okupuje väčšinu pozornosti páničkov.

Samozrejme sa snažíme, aby sme sa s ňou dostatočne láskali a zmiernili jej žiarlivosť. Ale nie je to jednoduché. Hlavne keď ju treba aj karhaním usmerňovať a keď ona rafinovane trucuje aj vtedy, keď nemusí...

No čo už. Aj taký je život. Hádam to nejako zvládneme. A keby ste niekedy mali chuť prísť pozrieť našu malú zoologickú, kľudne privítame aj vstupné v podobe psích, mačacích alebo vtáčích maškŕt. Milovníci zvierat vedia, čo taká nenažraná horda zošrotuje ;-)

Update 2011: Kyruška nás predčasne opustila minulú jeseň, ale ostatnému zverincu sa darí dobre :-) Medzitým k nemu pribudol útulkáč Baltar, a tak je nám stále veselo. Ten potulný psík sa už nevrátil, iba raz som mala nejasný pocit, že som ho zahliadla aj s obojkom na ulici. Kto vie...


Súvisiace:

11 komentárov:

  1. Pekne sa to tam rozrastá. Pravé hospodárstvo. Ale strážny pes na dvor je dobrý nápad. A krížence sú inteligentné. (hádžem psie oči v mene toho zblúdilého psa)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach jo, no neviem. Uvidíme, či sa ešte zjaví, alebo ho stretol iný osud... Každopádne je to zložitejšie, nerozhodujem sama a navyše mám teraz nakázané šetriť ;-) Okrem bežných výdavkov nový pes aj kocúr by po roku potrebovali kastráciu...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto je super...coskoro budes celkom ako ja :)
    Ked sa vrati aj pes...slubujem ze budem kupovat maskrty a vybavovat zlavy - aj ja chcem dom plny zvierat :)
    A Libor caka male hady :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvele meno pre krasneho kocura s najfantastickejsou miskou a najscifi menom :-))
    Normalne sa usmievam, kde sa tu klika na karmu ?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tu sa na karmu nekliká, kliká sa na funny, interesting a/alebo aj cool - kľudne aj na všetky tri, ak chceš :-)
    Takže Gaius môže byť? Super.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. hej, hej, vdaka stankovym dvd teraz pravidelne frcim na BG, takze mne sa to meno velmi rata :0)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Uzasne! Strasne som sa smiala, dakujem za vesely start do besneho tyzdna. Zvery su nadherne a maly Gaius na zjedenie. Dobre meno ste vybrali, ved aj praktiky ma take cezarovske - hryzie, skrabe...:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ako správne postrehol Boris, Gaius má meno po postave z Battlestar Galacticy, nie po Juliovi Caesarovi ;-) Ale aj ten mal svoje muchy...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. hezky hezky, ten vas vesmirny talian sa mi asi najviac paci :)) ... ale zaujala ma ta predstava toho lietajuceho ftactva, ako je to s cistotou? ved aj tie vtaky spinia. alebo su vytrenovane ze sa vratia do klietky alebo na urcite miesto?
    ja mozem mat ako zviera akurat tak pavuka, ale ani toho si neviem pozhanat :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no, vtáky serú kade-tade, vraj priemerne každých 15 minút, LOL. u nás lieta iba jeden, ostatní sú len v klietke. ale nie je to také zlé, vtáky majú len malé hovienka :-) to sa lahko znesie aj očistí.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak toto je skvelé :) tuším si rovnaký zvierací nadšenec ako ja :))) držím palce, nech to všetko v pohode a duševnom pokoji :) zvládneš :)

    kde vlastne bývaš? keby som náhodou išla okolo, nech viem za ktorú bránku hodiť tých pár kíl granúl ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).