Google+ Riddick's Realm: Kozmodróm 2011

15 novembra 2011

Kozmodróm 2011


Ako možno viete, Kozmodróm je stretnutie fanúšikov fantastiky a modernej popkultúry, ktoré organizuje kolektív Scifi guide koncom jesene. Tento rok som sa tam vybrala druhýkrát.


Tretí ročník jednodňového festivalu sa presťahoval do väčších priestorov, takže namiesto jednej prednáškovej sály a stiesnenej chodby boli k dispozícii miestnosti dve a k tomu priestranná hala, kam sa okrem malého občerstvenia zmestila rozšírená výstavka kníh a figúrok, stoly na hranie spoločenských hier, stánok Sestier Zlopočestných aj mobilný Madmaxon shop. Kozmodróm sa z mini-conu pomaly mení na midi-con :-)

O programe vám toho veľa nepoviem, lebo už celé roky navštevujem cony kvôli ľuďom, barom a ľuďom v baroch. Moja programová bilancia je priemerne 0,75 prednášky/con. Úmysel bol dobrý, ale lákavé kúsky som doobeda zmeškala, poobede preklábosila s babami a obsahovo exkluzívneho, avšak intelektuálne náročného Ondreja Herca som vymenila za aukciu kníh Rogera Králika. V prípade jeho dražby som aspoň pochopila anotáciu ;-)

Fantastická dražba sa stala tou jedinou "prednáškou" pre túto príležitosť, ale náramne som si ju užila. Bolo vzrušujúce cítiť sa chvíľku ako snob a zároveň testovať svoj i pozorovať cudzí boj nervov s peňaženkou. Za 6€ som si vydražila zbierku poviedok Year's Best Fantasy 5, v ktorej sa okrem iných nájdu aj Tim Powers, Neil Gaiman alebo Peter S. Beagle.
Rovnako ako nové mám rada aj použité knihy a anglické paperbacky sú dvojitá romantika. Aj keď sem-tam nejaké slovíčko chýba v slovnej zásobe, napĺňa ma pýchou, že väčšine textu rozumiem (a vytáča do nebies, ak mi neznalosť jedného slova zabráni pochopiť vetu). Cestou z Kozmodrómu som sa cítila ako interleguán, lebo som si čítala na zastávke ;-)
Kamarátke Kamile som odporučila, že Orsona Scotta Carda sa dražiť oplatí a ona po krátkom boji vyhrala román Čorvi. Zlatý lístok č. 001 na Slavcon 2012 bol aj zlatým klincom dražby, ale nakoniec sa vyšplhal na 23€, čo bolo vysoko nad moje ambície. Šlo to tak rýchlo, že sme sa nestihli ani zapojiť. Víťazovi som úprimne závidela :-)

Vonku už bola tma, náš dámsky trojlístok sa pomaly zberal domov, keď sa nám naskytla príležitosť zájsť si "na jedno" do blízkej krčmy s Ondrejom Hercom osobne.
Bol to úžasný večer! Tretinu posedenia som strávila úporným ovládaním tvárových svalov, aby sa neuvoľnili a neodhalili výraz dedinského idiota s visiacou perou a vypúlenými očami, druhú tretinu som sa snažila tváriť, že tej diskusii o dejinách, umení, filozofii, sociológii a fantastike vlastne rozumiem (čo sa mi príliš nedarilo) a tú tretiu tretinu tvorili neefektívne a zúfalo trápne pokusy niečím múdrym naozaj prispieť.
Preto ľahko pochopíte, že som si čítaním na zastávke a v autobuse liečila komplex, aby som sa chvíľu mohla cítiť ako geroj. Pocit porazenectva významne vylepšila atraktívna dievčina, ktorá sa pri tyči skoro zrúbala, taká bola... zrúbaná. Bolo asi osem hodín večer. Tak som si v duchu pogratulovala, aká som šťastná, že hľadám dobré pocity v knihách a nie na dne pohárika. A radšej som potlačila myšlienky na to, že slečna popri koníčkoch iste vyštudovala nejakú adekvátne atraktívnu univerzitu...

S väčším počtom ľudí sa stretávam pomerne zriedka a niekedy ma prepadne strašná myšlienka, že som sa tomu a tomu nepoďakovala za to a to, prípadne, že som nepoďakovala nikomu za nič alebo to bolo málo.
Preto dodatočne a verejne ĎAKUJEM organizátorom Kozmodrómu 2011 za skvelú akciu, Kamilke a Aďke za vynikajúcu spoločnosť (a darček;-), Cranky za krásny hrnček, Dandy za cukrovú vatu, Winovi za to, že priniesol chlpatú krásavicu Ciri, pánovi Ondrejovi Hercovi za príjemne strávený čas i povzbudivé slová a aj Namuras, ktorá tak šarmantne doplnila krčmový štvorlístok.

Ospravedlňujem sa organizátorom, že som odišla bez vyplnenia anketového lístka, tak si zdvorilú povinnosť splním tu a teraz. Nech sú takí láskaví a započítajú moje odpovede do štatistiky:
1. Odkiaľ ste sa dozvedeli o Kozmodróme 2011?
    - z internetu
2. Čo vás pritiahlo na Kozmodróm 2011?
   - jedinečná atmosféra
3. Čo vás najviac zaujalo?
   - výstavka. Na obhajobu tejto stupídnej odpovede uvediem, že mám 32 rokov, po conoch chodím už 11 a nové seriály nestíham pozerať. Nepoznám ani Babylon 5. Staré vojny chodia na cony hlavne klábosiť a pozerajú na každého účastníka, ktorý videl viac ako 2 prednášky s opovrhnutím ;-)
4. Páčilo sa vám na Kozmodróme 2011?
    - áno
5. Navštevujete aj iné akcie tohto druhu?
   - áno (napíšte aké): Istrocon, Slavcon, Fénixcon
6. Organizáciu festivalu hodnotíte ako:
   - výbornú
7. Chystáte sa na ďalšie ročníky?
   - áno
8. Na Kozmodróme 2011 mi chýbalo/nevyhovovalo:
   - som skromná, takže aj dostatok toaletného papiera na WC považujem za luxus ;-) Ale fakt je, že tým dvom prednáškovým miestnostiam chýbalo akékoľvek vetranie. V poobedňajších hodinách bol každý vstup dovnútra ako facka týždeň nosenými trenírkami. A to som si to prirovnanie iba vymyslela!

Tak sa všetci majte a dúfam, že o rok zase poletíme!

Súvisiace:
Cena Fantázie 2011 - vyhlásenie víťazov
SAFA divadlo - video z Istroconu
Cena Fantázie 2009 - video

8 komentárov:

  1. dúfam, že ten hrnček nerozbiješ pri prvej príležitosti;) týmto aj ja ďakujem za odznak simons cat, cukrovú vatu, za psíka, prednášky, funkčné toalety, dostatok papiera, nevetrané miestnosti a dobrú spoločnosť. komorne a úspešne do ďalšieho roku:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

      Odstrániť
  2. OT: kde by si sa zaradila Ty ???

    http://www.fantasyplanet.cz/clanek/zoologie-recenzentstva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super článok, i keď som čakala viac druhov :-) podobne ako iní recenzenti, čo sa tam ozvali, sa považujem asi za prienik Popkultúrneho buldozéra a Brouka Pytlíka (po našom chrobáka Truhlíka), občas šmrcnutého Intošom obecným (po našom obyčajným), čo sa prihodí najmä pri knihách, ktoré sa mi nepáčili (a predsa som ich z nejakého dôvodu čítala). Vtedy platí, že tak ako intoš sa aj ja "zcela míjí s porozuměním podstatě tvorby, kterou posuzuje" a končí to zle :-)
    Ešte stále je to však vyjadrenie názoru a riziko toho, kto mi ten recenzný výtlačok poslal. Ale na rozdiel od precitlivelých zástupcov vydavateľstiev verím tomu, že aj negatívne recenzie majú svoj zmysel a na určitú cieľovú skupinu aj pozitívny dopad (veď napadlo niekedy niektorú fanúšičku Súmraku zmeniť názor na milované dielo len preto, že som ho spláchla? Nie! Naopak ich to ešte utvrdilo v tom, aký je úžasný:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čorvi by sa zisli ;-(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak knihu Čorvi som si vydražila ja :-) moja prvá dražba, bolo to veľmi zábavné:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).