Google+ Riddick's Realm: Chlapec v kufri

11 februára 2013

Chlapec v kufri


Litovke Sigite jedného dňa z ihriska zmizne trojročný syn a ona sa prebudí v nemocnici. V Kodani na vlakovej stanici sa zase objaví kufor a v ňom nahý chlapec nadrogovaný očnými kvapkami.
Ako a prečo sa tam malý Mikas ocitol, z akého dôvodu ho vyzdvihuje osoba, ktorá o okolnostiach príchodu "balíčka" nemá ani tušenia, a hlavne k akým dramatickým udalostiam reťazec nešťastných náhod povedie, to si prečítate v najnovšej dánskej krimi od dvoch zatiaľ neznámych autoriek.



"Čo s ním chcú?" opýtala sa ticho. "Prečo kradnú cudzie deti?"
"Keď unesú dieťa, je to buď osobné, lebo niekto potrebuje práve toto dieťa - môže ísť o spor o rodičovské práva, alebo niekto chce vydierať rodičov, alebo ide o celkom inú kategóriu. Tam to nie je osobné..." zmĺkol, preto ho musela prinútiť, aby pokračoval.
"Aké teda?"
"Niekto potrebuje dieťa. Akékoľvek."
Nepovedal to priamo, ale dobre si uvedomovala, čo tým myslí. Vedela, že deti sa predávajú podobne ako ženy. Ticho a bez slova zafňukala. Esu kaltas, esu kaltas, esu labai kaltas. Je to všetko moja vina. Zúfalo sa pokúšala uniknúť predstavám, ktoré sa začali vynárať. Nevedela, nechcela myslieť na Mikasa v rukách takýchto ľudí.
"Nájdete ho?" opýtala sa a opäť jej vyhŕkli slzy.
"Pokúsime sa," uisťoval ju. "Ale dúfajme, že Mikas patrí do prvej kategórie. Spravidla sa znova nájdu."
Opäť to nepovedal, ale ona vlastne počula to, čo nevyslovil: Tie druhé deti nenájdeme nikdy.

Máme tu šialene zúfalú matku Sigitu, ktorá spočiatku (aj vďaka otrasu mozgu) zmätkuje, ale potom sa prejaví ako prekvapivo odvážna i racionálna žena. Dánsku pracovníčku Červeného kríža, manickú Ninu so silným pudením k mesiášstvu, z toho dôvodu trochu nespoľahlivú v rodinnom živote, zato skvelú bojovníčku v oblasti ľudských práv. Snobského biznismena Jana, ktorý miluje svoju manželku zvláštnym spôsobom, a k výrazu "chorobný" nemá ďaleko ani jeho vzťah ku svokrovi. Karty však zamieša aj litovská gorila so sklonmi k neovládateľnej agresivite menom Jučas. Na uzde ho drží len poľská frajerka Barbara, lenže nie nadlho.
Občas to vyzerá, že až na Sigitu (ktorá je hysterická iba dočasne a má na to dobrý dôvod), sú tu všetci mešuge. Fyzicky nebezpečný je síce iba Jučas, ale Jan a Nina majú niekedy veľmi čudné spôsoby.

Zo skoro hollywoodskej zápletky, kde na začiatku príbehu jedni nevedia, kde je dieťa, druhí nevedia kto je to dieťa a tretí chcú vedieť hlavne kde sú peniaze,... sa v druhej polovici knihy vytvorí prudko výbušná zmes čakajúca iba na to, kedy dohorí zápalná šnúra.

Ak muž zo stanice rátal s tým, že tam ostane nehybne ležať a zomrie so zle zviazanou plastovou taškou na hlave, tak sa mýlil. A rovnako sa mýlil, ak si myslel, že zostane tam, kde ju nechal.
Nina pocítila záchvat opovrhnutia a narastajúceho hnevu. Nie sú všetci rovnakí? Supi, ktorí sa živia mäsom slabých. Pedofili, násilníci, kupliari. Všetci tí prekliati niktoši. Takí sú v skutočnosti. Úbohí, sprostí ľudia. Každý viac či menej.
On nebol nijakou výnimkou. Mikasa nedostane a nedostane ani ju.
Vytiahla z obalu hasák a poťažkala ho.


Hypnotizovaný chlapec v kufri bez dračieho tetovania


Medzi kladné stránky Chlapca v kufri patrí triezva dĺžka (pri relatívne veľkom písme necelých 250 strán), slušné tempo a ťažiskové témy, ktoré by nechali chladným len riečny okruhliak.

Nevýhodami sú zbytočne dlhé opisy okolia i neustále podrobné rozoberanie vnútorného sveta postáv a v neposlednom rade "filmový strih", keď sa každých pár strán ocitnete inde (takže po každom predele troma hviezdičkami rýchlo hádate, ktorá postava a lokácia je "na pľace").
Ak čítate rýchlo a duševné "pitvy" ani filmové nájazdy knižnou kamerou vám neprekážajú, nemáte žiadny problém. Mne to príšerne vadilo, začala som tie pasáže preskakovať.
Ak spisovateľ nevie opísať psychické rozpoloženie či myšlienky svojej postavy stručne a výstižne, dôvodov môže byť niekoľko (nechce / nedokáže / nafukuje text). No pri objeme, ktorý zaberajú opisy v Chlapcovi v kufri, musím skonštatovať, že táto maniera je súčasťou štýlu Lene a Agnete.

Zato flashbacky do minulosti postáv boli častokrát zaujímavejšie než prítomnosť. Aj tých lekcií z duševnej patológie v nich bolo akosi menej (rôzne rukopisy autoriek?). Najmä na Sigitin život som bola zvedavá, ani neviem prečo.
Výsledok bol taký, že i keď som sa hnevala na jalové kusy textu, ktoré by som s radosťou vytrhla, zhúžvala a so šialeným pokrikom ich demonštratívne hádzala usmievajúcim sa Dánkam do tváre... napriek tomu a proti mojej vôli ma ten príbeh pozvoľna chytil. Napokon sa ukázalo, že je to predsa len krimi a ako také aj funguje. Niektoré detaily v knihe stáli za povšimnutie, zamyslenie a snáď i uznanie, bohužiaľ ako celok ju radím medzi priemer.

Viacero formálnych znakov mi silne pripomínalo už prečítané severské kriminálky z nedávnej škandinávskej vlny. Predovšetkým Hypnotizéra, ktorému som vyčítala podobné neduhy. Navyše v oboch knihách máme chlapca s vážnymi zdravotnými problémami, to však bude náhoda. Zato hromotĺk Jučas natoľko pripomína zbastardeného brata Lisbeth Salanderovej, že sa to jednoducho nedá nevidieť (silný sociálny náboj detto).
Možno som tých severských detektívok mala prečítať viac a podobnosť by sa stratila v rozmanitosti... a možno by sa mi podobali všetky ešte viac. A možno iba podlieham akejsi knižnej pareidolii a vidím tvár tam, kde je len spálený sendvič. Ale viete ako sa vraví, čo ste raz videli, už nemôžete "odvidieť".

Severská krimi (ako) stvorená pre ženy


Chlapca v kufri napísali ženy, pre ženy. K tomuto presvedčeniu ma vedú štylistické i obsahové vlastnosti knihy a nikto ma nepresvedčí o opaku.
Autorky sa doslova vyšantili na opisoch vnútorného sveta postáv, spomedzi ktorých ústrednou hrdinkou je jednoznačne Nina Bergová - až to dáva tušiť, že jej duo Kaaberbølová Friisová zamýšľajú napísať sériu. Uletená sociálna pracovníčka zachraňujúca ilegálnych prisťahovalcov je asi žiadanou hrdinkou ženských kriminálok pre tretie tisícročie.
Prístup autoriek k téme i postavám dáva tušiť aj iný zámer - postaviť mostík medzi červenou knižnicou pre romantičky a drsnými trilermi pre realistky a mužov. Z tejto červeno-čiernej kombinácie vyšiel Chlapec v kufri akýsi fialový... ale hlavne, že sa nezadusil ;-)

Verdikt:
Ak máte mamičku, babičku alebo sestru, ktorá miluje detektívky a kriminálky, má silné sociálne cítenie, prípadne ako bonus neznáša chlapov, darujte jej túto. Spojenie vyslovene ženských tém, nazerania do duší postáv a podlých činov zlých ľudí ju určite pohltí.





Lene Kaaberbølová, Agnete Friisová: Chlapec v kufri (Ikar, 2013)






Súvisiace:
Lars Kepler: Hypnotizér
Stieg Larsson a jeho dievča, ktoré mu dobylo svet
Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy
rubrika detektívky a krimi

12 komentárov:

  1. Milujem detektívky a kriminálky, mám? silné sociálne cítenie a prípadne ako bonus neznášam /niekedy/ chlapov. A z duše neznášam delenie na knihy pre mamičky a knihy pre oteckov. Čítala som dve knihy od Camilly Läckberg. Nesadli mi. Asi to bolo autorkou.

    Zato seriál Zločin (aktuálne na JOJ) a jeho ženskú hrdinku Sarah Lindenovú žeriem. Asi preto, že jej dánsky originál stvoril chlap, Søren Sveistrup :-)

    Aj som nad Chlapcom v kufri uvažovala, keďže teraz všade "vyskakuje", ale Anet, tvoja recenzia ma usmernila, že radšej nie.

    Nuž, Stephen King je istota. Moja. Knižná :-)

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi zaujímavý postoj aj jeho korene! :-) Môžeš podrobnejšie vysvetliť ako si dospela k rozhodnutiu NIE, ak na základe faktov (záujmov) si vlastne cieľovka? Ovplyvnil ťa môj (očividne nie úplne pozitívny) názor na knihu? ;-)
      Jednoducho povedané, som strašne zvedavá na tú jemnú súhru faktorov, ktoré napriek predpokladom povedali "radšej nie" :-D
      A ďakujem za takú interesantnú reakciu!

      Odstrániť
    2. A Stephen King samozrejme JE istota :-D

      Odstrániť
    3. Ak by si pozrela do mojej domácej knižnice, nájdeš v nej prevažne mužských autorov. S výnimkou Zdeny Frýbovej a jej Robina :-)

      Nesmiem zabudnúť na sestry Brontëové. Jana Eyrová a Búrlivé výšiny patria predsa k povinnej čitateľskej výbave, hlavne, keď si v puberte, nie? Ale bez srandy, tieto autorky písali tak echtovne, "neevitovsky", že (ak by ma nečakali ďalšie neprečítané knihy), sa k nim rada vrátim aj dnes.

      Frederick Forsyth, Stephen King, Michael Connelly, Mario Puzo, teraz vychytený Jo Nesbø, Carlos Ruiz Zafón, Winston Groom, David Lodge či Leo Rosten. To sú autori (teda tí, na ktorých som si teraz spomenula), ktorých knihy ma baví čítať.

      Dnes mi prišiel Mraziar Philipa Carla, na polici ma čaká od Vianoc Ecov Pražský hřbitov, Kingova Mrtvá zóna aj Fenomén Krstného otca Toma Santopietra. Mám rozčítanú knihu Petra Biskinda Bezstarostní jezdci, zuřící býci - Jak generace sexu, drog a rock and rollu zach, ale nejak ma nechytila, len ju tak "kúskujem".

      V piatok som dočítala Kingovo Osvícení (včera som si pozrela Kubricka na porovnanie, a nejak so mnou nič prevratné neurobil. Ten príbeh už bol iný a nie tak dobrý).

      V tom mojom "nie" sa zrejme spojila negatívna skúsenosť s Camillou Läckberg s tvojou mierne rýpavou recenziou :-)

      Ako žena som niekde vo svojom vnútri feministka :-), ako čitateľka klikám na stránkach internetových kníhkupectiev na chlieviky s označením "Pre mužov". Ale čo chceš od indivídua, ktoré počúva heavy metal a dostáva kontaktnú kožnú alergiu, keď počuje v rádiu blúzniť speváčku o Horehroní a tak :-)


      Odstrániť
    4. Ups, celý názov knihy Petra Biskinda je Jak generace sexu, drog a rock and rollu zachránila Hollywood.

      Odstrániť
    5. Hehehe, ty si dobrá :-) Ja síce metal nepočúvam (nie pravidelne a nie príliš tvrdý, Metallica a podobné mi stačí ;-)... ale tiež sa tak rámcovo prikláňam skôr k takejto "mužskej kultúre" ako píšeš ty, hoci sa tiež cítim byť feministkou (nie extrémnou).
      (V tej súvislosti mi napadá, či by sa zbierka zaujímavých autorov nedala u teba doplniť o ďalšiu ženu - Margaret Atwoodovú. Tu na blogu mám Príbeh služobníčky, čekni, ak si ešte nie.)
      Ako pozerám na ten tvoj zoznam, občas s inými menami, ale zapadla by som :-D Veď čo s babou, ktorá číta scifi, je cynická hnusoba, miluje čierny humor a filmom ako Krstný otec alebo Scarface dáva plné hodnotenie? ;-)
      By the way, Osvícení som síce ešte nečítala, ale film ma určite zo stoličky nevyhodil. Bol atmosférický aj strašidelný, ale tá hudba (ktorú mnohí ospevujú) mi pílila uši ako sobotná seanca dedinskej cirkulárky :-)

      P.S.: Camillu Läckberg čítala moja sestra a povedala, že žiaden zázrak. Vzhľadom na to, že ju považujem za odolnejšieho čitateľa ako som ja, tak ďakujem, neprosím :-) Pokiaľ ide o severské detektívky, stále najlepší je pre mňa môj Arnaldur Indridason.

      Odstrániť
    6. Indridason sa ku mne ešte nedostal, ale všimla som si tvoju slabosť pre neho :-)

      Tú Atwoodovú som si poznačila, pozerala som, že BB/art ju vydalo v 2008, pozriem, či sa dá ešte niekde zohnať. Na Osvícení som narazila cez Heureku a kúpila za super cenu posledný kus na promenada.sk

      Popri zásobe, čo mám doma, poškuľujem ešte po ďalších kúskoch. Námatkovo:

      http://www.martinus.sk/?uItem=130473 Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

      http://www.martinus.sk/?uItem=42510 Gottland

      http://www.martinus.sk/?uItem=53520 Deník chamtivýho parchanta

      http://www.martinus.sk/knihy/seria/severske-mysterium/ Séria: Severské mysterium

      http://www.martinus.sk/?uItem=129463 Nevědomý svědek

      http://www.martinus.sk/?uItem=110674 Sibiřská výchova

      To aby jeden len čítal a existoval :-)

      Hodím ti pár linkov na filmy, ktoré ma v poslednom čase zaujali (možno sa na niečo z toho chytíš :-)) )

      http://www.csfd.cz/film/241947-bozsky/ tento že fest :-)

      http://www.csfd.cz/film/279519-jeden-musi-z-kola-ven/

      http://www.csfd.cz/film/10947-konference-ve-wannsee/ tento môžem pozerať opakovane a stále ma dostane

      http://www.csfd.cz/film/305014-prezidentske-volby/

      http://www.csfd.cz/film/248830-muzi-co-ziraji-na-kozy/ napriek nie vysokému hodnoteniu na CSFD, mne teda sadol, ešte chcem prečítať predlohu http://www.martinus.sk/?uItem=81195

      A schválne, na prvé počutie, vieš v ktorom filme použil režisér tento hudobný skvost? :-) https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OMAIsqvTh7g#at=17

      Teda, nekecám ja už úplne mimo tému? :-)

      Odstrániť
    7. Tipy na knižky si popozerám, o prvej som už počula, názory boli rôzne. Je to síce hit, ale anotácia ma neohromila, takže sa neponáhľam :-) Ak si zvedavá na moje názory na filmy, hľadaj na ČSFD Rex Mundi, poradové číslo 8281. Odkaz je aj niekde tu v pravom menu.
      Pokiaľ ide o pesničku, zdá sa mi, že bola použitá v mnohých filmoch...

      Odstrániť
  2. Anet, vieš čo je na tvojom blogu (okrem iného) super? Že pokiaľ tu nenájdem nič pre seba, rozhodne aspoň viem, čo kúpiť sestre alebo mame na rôzne sviatky. Minule som napríklad sestre kúpila tú detektívnu kanceláriu z Afrického prostredia (ako sa to volalo?? Prvá ženská detektívna kancelária??) a veľmi si ju chválila, že bola super - no a moja mama si ju hneď vypožičala a čítala ju tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa teším, i keď si nespomeniem, pri akej príležitosti sme sa bavili o Prvej ženskej detektívnej kancelárii... tuším som na ňu dávala tip. Kde, kedy a komu, to už neviem :-) Ani neviem, či to máš odo mňa. Každopádne, som rada, že poslúžilo :-)

      Odstrániť
    2. Kurnik, hľadala som to v archíve ale nie a nie to nájsť, no som si istá, že ten typ mám od teba. Každopádne, páčilo sa :)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).