Google+ Riddick's Realm: Dobrodružstvá knihomolistiky 1

25 júla 2013

Dobrodružstvá knihomolistiky 1

Kauza FreeCell


Poznáte ten pocit, keď spisovateľ podhodí do knihy nejakú informáciu alebo pikošku, a vám nedá pokoj, kým nezistíte, čo je za tým alebo na tom pravdy?
Takých som už stretla tucty a iste nie som sama. Sú to tie nenápadné zmienky, ktoré nás okamžite zaujmú, ale väčšinou na ne rýchlo zabudneme.

Niektoré však zostávajú vŕtať v hlave ako hladné chrobáčiky, a vtedy nie je odveci, ak boli pri prvom zachytení označené samolepiacim papierikom.
Tento oriešok som stále odkladala a zabúdala, až kým neprišiel jeho čas.




V knihe Justina Cronina Priechod sa na určitom mieste spomínajú konkrétne čísla známej windowsáckej kartovej hry freecell. Slovenské vydanie je kdesi na povale v škatuli, ale rozčítaný originál mi leží pri posteli už dva roky. Práve v ňom som si túto pasáž poznačila. Je to strana 106 paperbackového vydania.

Celé je to vlastne o tom, že istý Richards sedí v kancelárii, hrá partiu freecellu a rozprávač nás pritom sprevádza jeho voľne plynúcimi myšlienkami, krútiacimi sa okolo hry. Ak ho náhodou nepoznáte, vo freecelli môžete hrať ľubovoľnú sadu rozdaných kariet, ktorú vyberie počítač, alebo si číslo vyberiete sami - od 1 po 1 000 000.
Od začiatku dráždilo moju zvedavosť, že Cronin uviedol konkrétne hry, ktoré je vraj veľmi ťažké dohrať.
Sú to čísla 36592, 14712 a 64523.

No povedzte, nevyduril by vás opis najťažších hier k tomu, aby ste to skúsili? :-)
Nedostanete chuť zadať rovnaké čísla hier a otestovať autentickosť podsunutej návnady?
Nekvárila by vás otázka, či si tie čísla autor vycucal z prsta alebo sú to naozaj slepé uličky freecellu?

Mňa veru áno :-)
(Ak vás to dráždi tiež a chcete to skúsiť sami, okamžite prestaňte čítať, odpíšte si čísla hier a choďte si ich zahrať - potom sa vráťte;-).

Riešenie

Otvorila som si postupne všetky tri hry. Pri čísle 36592 ("kicking his ass") šlo vraj o uvoľnenie červenej osmičky, číslo 14712 malo mať podobný problém a Richards ho zdolával skoro celý deň. A napokon 64523 mala byť špičkou v rebríčku obtiažnosti ("death's head").

Nebudem vás ďalej napínať, bohužiaľ bol výsledok môjho pátrania menej senzačný, než by sme očakávali. Všetky tri hry som si zahrala, všetky boli úplne normálne, nekonali sa infarktové stavy, polhodinové zízanie na obrazovku, opakované hranie ani víťazné výkriky. Každá šla vcelku hladko. Rozhodne to nemalo nič spoločné so stavom opísaným v knihe.

Musím teda skonštatovať, že v tomto prípade sa záludnosť ani pedantickosť spisovateľa nepotvrdila.
Justin Cronin celkom určite nepreliezal internetové fóra fanatických freecellistov, aby vydoloval ich tajomstvá, ani nehral po nociach s krvavými očami počítačové karty.
Jednoducho si zbrucha vymyslel čísla partií a vopred sa zasmial na tom, koľkí čitatelia mu skočia na salámku a po stlačení klávesy F3 zadajú do freecellu práve tie jeho :-)




Nehnevám sa naňho, bola to sranda... hoci jediným výsledkom dlho odkladaného dobrodružstva bolo sklamanie, niekedy nie je dôležitý cieľ, ale cesta. Tá bola napínavá celý ten čas, keď som neustále zabúdala poznačiť si čísla partií a zistiť čo to dá (plánovala som aj to preliezanie internetových fór ;-).
Takto nejako si predstavujem malé dobrodružstvá knihomolistiky. Myslím, že mi rozumiete. Malo to aj pozitívny efekt - po rokoch opäť hrám freecell a baví ma to!

Justin Cronin: Priechod

11 komentárov:

  1. Ja sa na takéto "háčiky" chytám dosť často, a ak si napríklad moja obľúbená postava pustí hudbu, ktorú nepoznám, tak mi "internet" odpovie, či máme rovnaký vkus.
    Ale vďaka knihe som sa naučil chladiť horúci čaj vhodenou kockou ľadu (a nie ako to robili miji rodičia - vi hrnci studenej vody) ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnohí tvorcovia to robia schválne. Nielen ako v tomto prípade, že si tým len uľahčia robotu s rešeršovaním, ale aj kvôli iným dôvodom. Napríklad popisy výroby nebezpečných látok alebo nástrojov sú často úmyselne chybné alebo zavádzajúce, aby sa nedali použiť ako návod.
    No hybnou silou v pozadí je oddelenie reality príbehu od našej s čo najmenším narušením uveriteľnosti. Svet knižného príbehu je odlišný od nášho (aj keď sa možno úplne podobá) a čitateľ by na to aj počas "knižnej opice" nemal zabúdať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. "Napríklad popisy výroby nebezpečných látok alebo nástrojov sú často úmyselne chybné alebo zavádzajúce, aby sa nedali použiť ako návod."

      Nie je to síce kniha, ale všimol som si túto metódu v prvom dieli hororovej hry Penumbra. Vývojári mali obavy, aby nejaký fiškus nepoužil návod na výrobu dynamitu v hre (postavou čitateľný dokument) na pokútne podomácke experimenty. Preto jednu z látok potrebných na výrobu premenovali na fiktívnu zlúčeninu "baxtrín". Nechemik si to nevšimne a chemik-amatér alebo chemik-profík sa nad tým akurát pousmeje. :-)

      Odstrániť
  3. Dobrý príspevok, pobavila som sa. :-) Pred pár rokmi, kedy som bola veľká hráčka freecellu, by som si to bola aj sama vyskúšala, :-) ale teraz už freecell nemám. No našla som si poznámku zo svojich “hráčskych čias”, že vraj hra č. 8323 je veľmi ťažká, môžete niekto skúsiť. ;-)

    Podobný prípad v beletrii som však mala aj ja: v jednej knihe jedna postava hovorila druhej, že vraj dobrý spôsob, ako zistiť, či je nejaká kniha realita a fikcia, je overiť si v nej spomínané astronomické javy a kalendár. Napríklad, tvrdila postava, ak sa v knihe spomína nejaký konkrétny dátum a fáza Mesiaca na daný deň, overiť si, či bol vtedy Mesiac naozaj v takej fáze. No a aj v tejto knihe, čo som čítala, sa spomínal konkrétny dátum a fáza Mesiaca naň. Tak som si povedala: to som teda zvedavá a siahla som po prepočtových tabuľkách... výsledok? Fáza NESEDELA. Autor si z nás dobre uťahoval. :-) Inak ma ale záráža, že vždy, keď som skúšala dni v týždni či fázu Mesiaca z románu vypočítať, nikdy nesedeli zo skutočnosťou. Pritom vždy robím aj kontrolný výpočet, takže chyba asi nie je v tom, že neviem rátať. Osobne ma dosť mrzí, že táto chyba je aj v mojom veľmi obľúbenom a v iných veciach konzistentnom Harrym Potterovi. Zistiť si, aký deň v týždni alebo fáza Mesiaca na daný dátum pripadajú, predsa nie je také ťažké. Tak prečo si s tým autori nedávajú námahu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, tak si asi počula dobre... zatiaľ som skúsila 2x, vždy pokazila. teraz mám už iný program, nabudúce skúsim zas ;-)

      Odstrániť
    2. To som nepočula, na to som prišla sama. :-) Veľa šťastia pri ďalšom pokuse. :-)

      Odstrániť
    3. 8323 som dala :-) musela som ju začínať viackrát, keď som sa dostala do slepej uličky, ale nebolo tých pokusov zase toľko. v správnom sústredení to šlo nakoniec celkom fajn. rozhodne to bola zaujímavá hra.

      Odstrániť
  4. Toto je veľmi milé :) ja som vždy tieto pátračky veľmi prežívala s mojimi milovanými Troma pátračmi :) oni boli takí pátrači-amatéri, hlavne zo začiatku.

    Ale veľmi sa mi páči na knihe, keď dokáže podobnými vecami "premostiť" z fiktívnej reality do "nášho" skutočného sveta. Dodáva to celej knihe nádych magického reálna :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).