Google+ Riddick's Realm: Carl Hiaasen: Star Island

09 decembra 2013

Carl Hiaasen: Star Island


Svet čítania je svetom objavovania. Čím viac obľúbených autorov máme, tým viac dychtíme nachádzať ďalších.
Ku Carlovi Hiaasenovi ma priviedol človek, ktorý pozná môj vkus - respektíve pozná minimálne jedného autora, ktorého milujem - bol to totiž Christopher Moore osobne, kto na jar 2013 odporúčal Hiaasena ako svojho obľúbeného kolegu / konkurenta.




V mojom globálnom e-shope som si prezrela jeho bohatý repertoár, čekla hodnotenia na Goodreads a vytipovala zopár kúskov. Samotná kúpa by bola hudbou budúcnosti dodnes, nebyť knižného výpredaja plného anglických kníh. Ten sa sporadicky a neočakávane zjavuje v prenajatých priestoroch na Obchodnej ulici v Bratislave a vždy sa oplatí ho preňúrať, lebo môžete nájsť za pár eur aj také perly ako Moora, Indridasona alebo Hiaasena.
Mali iba Star Island, ale fasa, lebo patril do užšieho výberu. Zápletka so šoubiznisom znie na prvé oťukávanie humoristického autora viac než uspokojivo.

Star Island patrí do Hiaasenovej série nazvanej tematicky "Skink", čo je pre vás momentálne načisto irelevantná informácia, ale nejako treba začať i premostiť :-)
Skink je prezývka bývalého guvernéra štátu Florida. Ten kedysi dávno namiesto aby podľahol korupčným tlakom ako každý normálny politik, neuniesol náklad špinavostí, z jedného dňa na druhý rezignoval na funkciu a zmizol. Avšak takmer nikto netuší, že odvtedy žije ako divoch v močariskách plných krokodílov, a do civilizácie sa vracia len kvôli tajným misiám, keď superhrdinským štýlom trestá chamtivých developerov či krivých politikov dbajúcich viac na peniaze než všeobecné blaho.
♥♥♥
Zdá sa, že devastovanie floridskej prírody a korupcia sú vôbec ťažiskovými témami Hiaasenových humoristicko-kriminálno-ekologických románov, ktoré žnú úspech, zabávajú čitateľov a možno aj pôsobia na ich svedomie.
♥♥♥

Komplikovanými zhodami náhod sa v románe Star Island osud Skinka prepletie s trblietavým životom popovej hviezdičky Cherry (vlastným menom Cheryl Buntermanová), aktuálne sa pripravujúcej na turné a predaj nového albumu. Teda pripravuje sa hlavne hltaním čohokoľvek bieleho v prášku alebo v tabletkách, mrúskaním nového frajera Tannera (nádejnú hviezdičku z nového filmu od Tarantina nakoniec vystrihnú) a v najhoršom prípade aj tréningom synchronizácie svojej hlúpučkej pusinky s playbackom, čo sa však za žiadnu cenu nie a nie naučiť.

Sekundujúca mamička Janet dcérkine drogové excesy nazýva žalúdočnými ťažkosťami, a po prvom zoznámení s ňou je očividné, po kom to dievča je. Otecko Ned má vlastne manželky aj dcéry po krk, hoci sa mu to darí maskovať. Jediné, čo ho robí šťastným, je dánsky manželský pár, s ktorým vo chvíľach voľna praktikuje harmonické sexuálne spolužitie.

Sestry Larkové sú niečo ako špeciálna jednotka na kontrolu PR celebrít. Dvojvaječné dvojičky sú chladné ako suchý ľad, ale navzájom sa milujú tak mocne, že minuli fúru prachov na plastické operácie, aby vyzerali ako jednovaječné. Výsledkom je mätúci pocit zdvojeného videnia i celkom oprávnené znepokojenie, prameniace niekde hlbšie.

Plné zuby Cherryných drogových, tabletkových prípadne vtáčo-zobových dýchankov má aj producent Maury Lykes. Keby mu nešlo o bubáky, s radosťou by vykopal zo svojho života celú rodinku bambavých Buntermanovcov. Namiesto toho po odchode posledného Cherrynho bodyguarda najme hrôzostrašný zjav. Rapavého, dlhého, chudého sadistu so šticou ružových vlasov menom Chemo. Nevypočítateľný sociopat s krovinorezom inštalovaným do protézy na ruke je totiž recept, ktorý funguje aj na tie najhoršie sa správajúce hviezdy.

Suitu rozmaznanej blbky, koledujúcu si o prúser, dopĺňa hlavná hrdinka nášho príbehu - inteligentná blondínka Ann DeLusia, pracujúca už nejaký čas ako Cherryn záskok - dvojníčka, ktorá sa v tmavých okuliaroch a sprievode bodyguarda objaví na správnom mieste, keď Cherry vezú do nemocnice, aby jej zase raz vypumpovali žalúdok...

No a celú situáciu definitívne zmrší posadnutý paparazzo Claude Abbott. Upotený, obézny špinoš po intímnom zážitku so sfetovanou sexuálnou samaritánkou Cherry unesie auto s domnelou celebriťkou. Ibaže v ňom sedí - opäť potrebná - Ann DeLusia...

♥♥♥  ♥♥♥  ♥♥♥  ♥♥♥  ♥♥♥  ♥♥♥

V zábavnom i napínavom "skoro-krimi" nahliadnete do zákulisia šoubiznisu, paparazzovania i čachrovania s pozemkami, a autor vás zahrnie prejádou dobre vyprofilovaných komických postáv rôzneho razenia. Star Island má slušné tempo, dobre pracuje so satirou i sarkazmom a Hiaasenovi dám určite ešte šancu.

Snáď jediné, čo mi trošičku u "floridského Moora" chýba, je to fantastické ozvláštnenie. To nie je jeho chyba, iba moja túžba. Práve preto je skvelé, že mám toho Moora, na ktorom mi sedí úplne všetko (okrem jeho shakespearovských paródií, tie ma príliš neberú).
Na druhej strane, ani s Carlom nehádžem flintu do žita, lebo v anotácii románu Bad Monkey, nominovaného v žánri humor v Goodreads Awards 2013, sa spomína aj čarodejnica voodoo.

Pokiaľ ide o vydanie v rodnom alebo bratskom jazyku, zabudnite na to. Neviem o tom, že by nejaký Hiaasen v našich luhoch a hájoch vôbec vyšiel a nezdá sa, že by to mal niekto v pláne. (oprava, v komentároch ma anonym upozornil na diela vydané v češtine, niečo si skúsim zohnať)
No ak ovládate angličtinu (bohužiaľ je to základný predpoklad) a holdujete životnej filozofii, že príjemnej humoristickej literatúry nikdy nie je dosť, práve som vám predostrela jednu inšpiráciu.
Objavujte! :-)






Carl Hiaasen: Star Island (Sphere, 2011, paperback)





Súvisiace:
video trailer na Star Island
C. Hiaasen na Eurobooks
Christopher Moore: Špinavá práce
Christopher Moore: Nejhloupější anděl
Christopher Moore: Baránok - evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva
Christopher Moore: Ostrov lásky
Christopher Moore: upírska trilógia

6 komentárov:

  1. Veronika

    Riddick ty kde chodíš na takéto neznáme tituly :D Inak kedy bývajú na Obchodnej tie výpredaje anglických kníh? Viem, že tam bol taký malý obchodík, ale pokiaľ viem, tak z neho urobili iba obyčajné lacné knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No kde :-D
      Tak ako som napísala... tohto odporúčal Chris Moore na Facebooku :-) A tak všelijako podobne... človek sa túla po internete, zachytáva rôzne čriepky a ozveny...
      Nedávno som sa dozvedela, že niekde v okolí miesta, kde býval ten mysteriózny výpredaj, sú teraz Knihy pre každého - ale to nie je to isté. Netuším, či a kedy sa ešte niekedy objaví. Podľa mojich informácií ho robilo vyd. Slovart.

      Odstrániť
  2. http://www.databazeknih.cz/autori/carl-hiaasen-3805 v bratskom jazyku dačo vyšlo - i já jsem něco četl a dosti se mě obsah líbil

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vau, tak to je paráda :-) veruže mi ani nenapadlo pátrať, ďakujem za upozornenie - a teraz budem pátrať po tom, kde a ako niektoré tie tituly zohnať :-)

      Odstrániť
  3. tak toto by som mozno skusila. Je to tazka anglina?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie úplne najľahšia, ale skúsiť môžeš :-) prinesiem ti.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).