Google+ Riddick's Realm: Čo by bolo, keby...

29 apríla 2014

Čo by bolo, keby...


Už dávnejšie som zachytila, že Isaac Newton bol čudák, uletený introvert, náboženský fanatik a tak celkovo divný pavúk.
Ak by žil v modernej dobe, určite by sme k jeho osobnosti vedeli priradiť nejakú psychiatrickú diagnózu.
Túžil premieňať lacné kovy na zlato a pokúšal sa matematicky vypočítať dátum druhého príchodu Ježiša Krista. Zároveň to bol geniálny vedec, o tom niet pochybností.



Ale že si vopchal do oka obuvnícku ihlu najhlbšie ako dokázal, len aby zistil "čo to urobí", to ma šokovalo. Pri predstave, ako si Newton špára vo vlastnom oku ihlou a pritom sústredene uvažuje, či cíti nejaké... zmeny, som zostala civieť s otvorenými ústami.
Ako zázrakom sa mu nestalo nič.
Keď pominulo zovretie vnútorností z príšerného a zároveň zvrátene komického obrazu, rozbujnela sa moja fantázia. Napadlo mi, že keby mal poruke kladivko, mohol sa stať prvým človekom v histórii, ktorý vykonal lobotómiu, a asi aj posledným, ktorý ju aplikoval sám na sebe.

To by sme sa už možno nedozvedeli a ani by si dnes nikto nespomenul, že nejaký Isaac Newton existoval. Už by nedostal šancu napísať svoj opus magnum Principia alebo podeliť sa o svoje staršie objavy - keďže bol taký čudný patrón, viacero úžasných a dodnes uznávaných teórií si nechával pre seba celé desaťročia. Nestal by sa ani prvým človekom v histórii, ktorý dostal šľachtický titul "sir" za vedecký prínos.

Na druhej strane, v jeho vlasoch sa pri rozbore našlo 40-násobné množstvo ortuti, než je zdravé, a nebyť jeho vášne k alchýmii, možno by sa správal menej výstredne. A ktovie do akých šírok by sa mohol rozvinúť jeho talent pre vedu, ak by sa menej venoval náboženstvu a bludom.

Keby bolo keby, mohol byť Sir Isaac Newton "normálnejším" členom spoločnosti - alebo slintajúcim pacientom nejakého blázinca :-)
Ale ako sa vraví, keby bolo hovno cukrom, srali by sme do kávy... a sprostí majú šťastie. V konečnom dôsledku je úplne skvelé, že mal Newton toľko šťastia a nezmrzačil sa - pri tomto ani iných bizarných pokusoch.

Veď ako sa píše aj v epitafe od Alexandra Popea, použitom na začiatku kapitoly:

Nature and Nature's laws
lay hid in night,
God said "Let Newton be!"
and all was light.


Zdrojom inšpirácie bola kniha Bill Bryson: Short history of nearly everything, v ktorej nachádzam nádherné informácie aj pikošky z histórie objavovania vesmíru, astronómie, fyziky, geológie, chémie, paleontológie... ďalej som sa v čítaní ešte nedostala, ale strašne ma to baví :-)

P.S.: Obuvnícka ihla, orig. bodkin = ihla na šitie kože, s trojhranným hrotom, pre zjednodušenie predstavy som si vybrala obuvnícku. Vlastne neviem, či si v tom oku šmátral pred alebo po napísaní Principie, ale o to tu nešlo ;-)

2 komentáre:

  1. Wow, to fakt? Počula som o Newtonovi kadejaké čudné veci, ale to s tou ihlou ešte nie. Len aby to nebola iba nejaká fáma. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento zdroj by snáď mohol byť dôveryhodný - popis experimentu Newtonovými slovami: otvor a daj si na stránke vyhľadať slovo bodkine:
      http://www.lib.cam.ac.uk/exhibitions/Footprints_of_the_Lion/private_scholar.html
      Okrem toho na sebe skúšal aj pokus s dívaním sa do slnka. Tiež to zvládol pozoruhodne dobre, len vraj musel stráviť pár dní v tmavej miestnosti ;-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).