Google+ Riddick's Realm: Timur Vermes: Už je tady zas

07 apríla 2014

Timur Vermes: Už je tady zas



Čo by bolo keby...




Adolf Hitler unikol plánovanej samovražde... a prebudil sa po 66 rokoch "spánku" v roku 2011. Ako a prečo sa to stalo, sa v knihe nedozvieme - prezradím vám to hneď na začiatku, aby ste si tým nelámali hlavu (ako ja:-). Napokon, príbeh je vyrozprávaný samotným Hitlerom a ani on to nezistí.

Nebude to dôležité, pretože jeho chladne pragmatický mozog sa okamžite začne prispôsobovať situácii a skúmať svoje nové okolie. Pre Adolfa od osudného dátumu v roku 1945 neuplynul ani deň, je čerstvo prebudený, preňho sa ešte včera rúcala Veľkonemecká ríša.
Z toho vznikne zaujímavý, no nie nepochopiteľný paradox: hoci nie vždy rozumie, čo presne sa deje (veď si predstavte ten šok a tie zmeny, ktoré sa udiali počas šiestich dekád) dokáže sa rýchlo adaptovať, dopĺňať chýbajúce časti a využívať okolnosti vo svoj prospech - zároveň je jeho myslenie rovnaké ako v roku 1945.

Jedným z pilierov Vermesovej satiry je klasická schéma, keď aktér hovorí vážne, no všetci ostatní si myslia, že žartuje - dohnaná ad absurdum. Skutočný Adolf Hitler považovaný za dvojníka (veď kto by veril, že vstal z mŕtvych?) rozpráva spôsobom akým stále ešte myslí a moderní ľudia zahltení popkultúrou to považujú za vtip, zabávajú sa na ňom! Považujú ho za geniálneho imitátora, iným sa jeho prejav hnusí, lebo je až príliš dôveryhodný. Na ďalších začne neodvolateľne pôsobiť jeho zásadovosť a charizma...

Na satire, nedorozumení aj istej dávke cynizmu stojí jednoduchá komika románu, ktorá funguje, ale prináša aj mnoho podnetov na zamyslenie. Hitlerove zastarané názory aplikované na súčasný svet sú smiešne a zároveň alarmujúco strašidelné. Znejú bizarne a parodicky... a predsa to nebolo dávno, keď podľa nich žili a umierali milióny ľudí. A dnes a denne sa na iných miestach sveta umiera za podobné hlúpe frázy, pre iných fanatických diktátorov, pre spory o tú správnu vieru či svetonázor...

Kniha je písaná v prvej osobe, v podobe audioknihy živo načítaná skúseným Miroslavom Táborským. Hoci Táborský nie je Hitler a neuchyľuje sa k žiadnym excesom, aby ho otrocky napodobňoval, cítiť, že k jeho stvárneniu pristúpil tvorivo i poctivo a jeho prednes v spojení s typickou rétorikou je veľmi sugestívny.
Až tak, že pri väčších dávkach počúvania som cítila, že potrebujem pauzu. Že som toho hitlerovského prejavu presýtená, že sa jeho osobnosť v tomto spracovaní sprítomňuje až nezdravo. To je pochopiteľne tým najlepším prejavom kvality audioknihy a práce predčítača.

V tomto prípade som špeciálne rada, že som sa stretla práve s audioknihou, pretože kombinácia obsahu a prednesu poskytuje ešte intenzívnejší zážitok, než keby som si knihu čítala vlastným "vnútorným hlasom". Dokonca si nie som istá, či by ma bavila. Nebyť audioknihy, možno by som Už je tady zas nikdy nevzala do rúk.

Celý čas som si myslela, že tak ako to začalo sci-fi motívom, bude to musieť rovnako skončiť. Odhalí sa, ako sa Hitler do roku 2011 dostal, nejaká tajná agentúra alebo ústav pre choromyseľných si ho vezme späť. Ale pointa tohto diela je v niečom inom. Naplno to oceníte, keď sa príbeh skončí. Prípadne ak na ten úvodný vedecko-fantastický prvok hneď zabudnete a budete sa sústrediť len na to, ako sa dej vyvíja ďalej.

Po zvážení všetkých podrobností i celku môžem povedať, že Timur Vermes je pán satirik. Myslím, že tému vyťažil výborne, využil rôzne prostriedky, šiel za svojím cieľom a udržal smer i konzistenciu. Ešte lepšie si ho iste vedia vychutnať Nemci, keďže sú to nemecké spoločenské pomery, médiá a najčastejšie nemeckí (minulí i súčasní) politici, ktorým nastavuje nemilosrdné zrkadlo... prípadne si z nich otvorene uťahuje.

Už je tady zas momentálne žne úspech v domovskej krajine, kde sa už predalo milión kusov kníh, e-kníh aj audiokníh. V češtine vyšla v roku 2013 a následne ju vydavateľstvo Tympanum v spolupráci s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana previedlo do zvukovej podoby.

Táto kniha je veselá i vážna, priamočiara i hlboká. Stavia do kontrastu plytkosť i temné priepasti minulosti aj súčasnosti.
Môžeme s kľudným svedomím povedať, že história sa už nezopakuje?





Timur Vermes: Už je tady zas (Tympanum, 2013)





Súvisiace:
Jistě, pane ministře!
Jistě, pane premiére!
Paul Guterman a Joe Colohnatt: Vražda jako společenská událost
Miloslav Švandrlík: Černí baroni
Nacizmus a vojna - 1. časť, Nástup nacizmu
Nacizmus a vojna - 2. časť, Nacistický režim a cesta k vojne
Nacizmus a vojna - 3. časť, Nacizmus a druhá svetová vojna
Nacizmus a vojna - 4. časť, Dozvuky druhej svetovej vojny

1 komentár:

  1. Určite neoľutuješ :-) Vzhľadom na ten prednes Miroslava Táborského však predsa len odporúčam zvážiť vypočutie audioknihy, bude to dvojitý zážitok. A ako som tak pozrela internet, vychádza to dokonca o 5-7€ lacnejšie, než papier :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).