Google+ Riddick's Realm: BBC World Book Club

31 marca 2015

BBC World Book Club


Kto sa raz začne prehrabávať v nespočetných podcastoch britskej BBC, môže sa stratiť ako v lese plnom krásnych stromov a voňavých kvetín.
Publicistika, dokumenty, zábava, história, diskusie, veda, literatúra, dramatizácie... Nemá zmysel to skúšať obsiahnuť, preto vám predstavím len jednu, pre čitateľov kníh relevantnú reláciu: BBC World book club.



WBC som objavila pred dvoma rokmi a posťahovala si autorov, ktorí ma zaujímali. Počúvam ich, keď mám chuť, obvykle v pauze medzi dvoma audioknihami, keď sa neviem rozhodnúť, aký žáner si vybrať.

BBC World book club sú vlastne rozhovory so známymi autormi, často svetového formátu, ktoré profesionálne moderuje pani Harriett Gilbert. Jednotlivé relácie sa najčastejšie venujú konkrétnemu dielu, ktoré je aktuálne, autora najviac preslávilo či získalo prestížne ocenenie.

Otázky pre autorov kladú jednak diváci prítomní priamo v sále, kde sa nahráva, ďalšie sa vyberajú spomedzi prijatých prostredníctvom všetkých kanálov, ktoré WBC poskytuje: facebooku, e-mailu, stránky, telefonátov od poslucháčov... Niekedy dokonca BBC zatelefonuje človeku, ktorého otázka ich zaujala, aby mohol dotaz položiť naživo počas nahrávania.

Úžasné na tom je, že môžete počúvať skutočný hlas, slová i názory spisovateľov, ktorých obdivujete, zbožňujete či ste na nich len zvedaví. Sú to celebrity, no aj ozajstné osobnosti sveta knihomilov, ktoré naživo pravdepodobne nikdy nestretneme, a keby aj áno, maximálne si stihneme vypýtať autogram. Ale keď vám rozprávajú do uška, hoci neoslovujú priamo vás, je to akoby ste sedeli osobne na besede :-)
Mne ani nezáleží na tom, že sa odohrala pred desiatimi rokmi.

Mnohí z tých, ktorých rozhovory som vypočúvala, sú nielen skúsení, múdri, šarmantní či šikovní remeselníci, ale aj vtipní rozprávači a ľudia s vyvinutou sebareflexiou. To sa cení.

Neil Gaiman, Terry Pratchett, Salman Rushdie, Isabel Allende, Henning Mankel, Richard Dawkins, Jo Nesbo, Orhan Pamuk, Margaret Atwood, David Mitchell, Paul Auster, Michael Ondaatje, Umberto Eco, Alice Walker, John Irving, Brian Aldiss, Julian Barnes, Frank McCourt,... to je stručná ochutnávka toho, čo sa od roku 2002 v archíve World book clubu nazbieralo.

Pochopiteľne, že najlepšie sa počúva rozhovor s tým autorom a o tom diele, ktoré poznáte a viete, o čom je reč. No vôbec neprekáža ani neznalosť - v takom prípade mi začiatok relácie poskytne stručnú anotáciu knihy, a potom sa dozviem rôzne detaily. Pritom celkom spontánne zistím, či ma daná literatúra zaujíma a pasuje k môjmu vkusu.
Harriet Gilbert sa taktne vyhýba spoilerom, a tak všetky informácie a najmä pozitívny dojem z autora a románu často priláka k čítaniu. Skvelým bonusom potom je, že takmer od každého spisovateľa sa dozviete niečo, čo ste sa bežne na internete určite nedočítali ;-)

Všetky epizódy relácie nájdete v zozname v archíve podcastu World book club. Voľne dostupné, na počúvanie alebo na stiahnutie.

Ak chcete sledovať novinky, lajknite si WBC na Facebooku (spomedzi mojich priateľov je tam iba jediná osoba, tak dúfam, že nejaké pribudnú ;-). Ďalej majú samozrejme Twitter a tuším aj Instagram. Môžete sa zapájať aj aktívne, sledovať, ktorý spisovateľ alebo téma sa chystá a poslať aj vlastnú otázku.

Ak sa poobzeráte na stránke podcastov BBC, nájdete aj veľmi podobnú reláciu Books and authors, venovanú taktiež rozhovorom s autormi a odporúčaniam zaujímavých kníh. Tento podcast má dodnes v archíve neuveriteľných 294 epizód, ale zatiaľ som ho neskúšala.

Prajem vám príjemné počúvanie aj zdokonaľovanie angličtiny :-)

Súvisiace:
Súčasné možnosti využívania elektronických a audio kníh (starší článok z roku 2009)
Neil Gaiman: Americkí bohovia
Terry Pratchett: Průvodce po Zeměploše
Margaret Atwoodová: Příběh služebnice
John Irving: Pravidla moštárny (ukážka)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).