Google+ Riddick's Realm: Nákaza (Upírska trilógia 2)

03 novembra 2011

Nákaza (Upírska trilógia 2)



"Svet je poriadne skurvený, čo?"
Angel prikývol a doložil: "Ale je to jediný svet, ktorý máme."




v recenzii prvej časti upírskej trilógie s názvom Žihadlá sme si vyjasnili, že v tomto príbehu o žiadnu dievčenskú romantiku nepôjde. V pokračovaní to autori ukazujú ešte výraznejšie. Krv, brutalita, strach a bezcitnosť vládnu súmraku civilizácie, v ktorom plány odpadlíckeho upírskeho Majstra vychádzajú takmer bez chybičky. Všetko nasvedčuje tomu, že v závere sa dočkáme nefalšovaného armagedonu...

Vlastne už druhá časť sa mu veľmi blíži. Nebyť hepyendov, na ktoré sme v literatúre a filmoch zvyknutí, mohli by sme nádej zahodiť hneď. Ale nepredbiehajme :-)

Partia upírobijcov na čele s Abrahámom Setrakianom, posilnená dvoma lekármi (Ephraim Goodweather, Nora Martinezová) a jedným statným ukrajinským deratizátorom (Vasilij Fet), priberá na palubu ešte Ephraimovho syna Zacharyho, ktorý má važný problém. Túži po ňom vlastná matka, premenená na upírku.
V nemŕtvych ľudských telách, ktoré slúžia cudzopasným krvným červom ako hostiteľ, totiž zostáva niečo z ich pôvodných inštinktov a to je dôvod, prečo si najprv prichádzajú pre svojich najbližších. Skvelý spôsob, ako zabezpečiť prvé kŕmenie a ďalšie rozmnožovanie. Ale aj upírsky zvrátená podoba lásky, ktorá chce oslobodiť milovanú bytosť od prízemných starostí humanoidov. Materinský pud ženy je tým najsilnejším putom, ktoré spája bývalú Kelly Goodweatherovú s jej synom. Zbaviť sa jej nebude vôbec jednoduché, skôr nemožné.

Na pomoc Setrakianovmu krúžku prichádza aj banda mexických gangsterov na čele s Augustinom "Gusom" Elizadem, ktorého sme tiež spoznali v prvej časti. On a jeho "compadres" patria medzi hŕstku tých, čo vedia koľká bije. Teraz navyše dostanú pomoc z toho najmenej očakávaného zdroja...

Na spustošenom Manhattane prepukajú požiare, miznú ľudia, kolabuje doprava aj dodávka energií a navyše sa po celom meste zjavujú grafity so záhadným šesťcípym symbolom. Jedným z "klasických" hendikepov, ktorými trpia žihadloidné červíky je síce odpor voči tečúcej vode, ale toto drobné úskalie sa im podarí prekonať. Sú to mršky prefíkané, navyše načúvajúce telepatickej komunikácii svojho Majstra. Ten je inteligentný aj za celú svoju armádu.

Polícia spolu s FBI to všetko považuje za občianske nepokoje, ktoré príliš neskoro a aj tak nesprávne pripíše na konto vírusovej epidémie. Ono to síce je chorobná nákaza, ale nie taká, s akou by si poradili orgány alebo národná garda. Bohužiaľ.
Nič teda nebráni Majstrovi spolčenému so šialeným miliardárom Eldritchom Palmerom, aby realizovali svoje plány na ovládnutie sveta upírskym druhom.
Zlá správa pre ľudstvo.
Napriek tomu, že Majster sa nachádza na území Spojených štátov amerických, svoj vplyv už rozšíril na celú zemeguľu, čo ani nebolo zložité. Teraz sa už len potrebuje zbaviť zvyšných Prastarých a jedného starca so zlyhávajúcim srdcom. Ten síce nemá šancu mu veľmi ublížiť, ale je otravný ako osina v zadku. Setrakianovi sa darí krížiť arciupírove plány drobnými zásahmi tu a tam už niekoľko desaťročí, preto konečné zúčtovanie s tvrdohlavým židom má byť pre Majstra potešením.

Ozaj, ešte je tu kniha. Occido Lumen, nesmierne vzácny rukopis viazaný v čistom striebre, ktorý obsahuje najkomplexnejšiu zbierku informácií o upíroch, pravdu o ich vzniku a možno nejaké tie recepty na ich vykynoženie. Ale či bude Lumen nakoniec užitočný, to sa dozvieme až v záverečnom treťom zväzku Upírskej trilógie.

***

Kto je netrpezlivý a chcel by nahliadnuť do prvých kapitol tretej časti s názvom Večná noc, môže tak urobiť prostredníctvom tohto PDF súboru.
Ja som si ho už prečítala a z úvodu knihy je jasné, že Guillermo s Chuckom poňali tento príbeh obšírnejšie než býva zvykom napríklad vo filmoch, kde sa problémy s upírmi vyriešia skôr, než dôjde k najhoršiemu. Tu sa naopak približujeme k post-katastrofickému žánru.
Na Večnú noc som zvedavá aj preto, že druhá kniha a duplom úvod tretej ukazujú situáciu doslova ako beznádejnú. Vzhľadom na premyslenosť upírskej epidemiológie, ktorú si autori vymysleli, od nich neočakávam také hladké východiská, ako vymretie celého druhu po zlikvidovaní Majstra. Dúfam, že toto klišé sa im podarí obísť ;-)

Viac už naozaj nebudem prezrádzať, aby ste ma nezlynčovali. Koho bavili Žihadlá, určite zhltne aj Nákazu a počká si na Večnú noc.
No poviem vám, že čítať sériu počas toho, ako vychádza, je pekne naprd. Nemôžete si prečítať ako to celé skončí, kým nevyjde posledná kniha. Ešte aj Harry Potter bol na tom lepšie, lebo v každom dieli sa aspoň uzavrela jedna epizóda. Upírska trilógia je jeden príbeh rozkúskovaný tak, aby ste po zatvorení prvých dvoch častí zostali rovnako napätí. Teraz mi už nezostáva nič iné, len vydržať :-)

Nechce sa mi do hĺbky rozoberať postavy, ich motivácie či uveriteľnosť. Pochybujem, že by z toho všetci vyšli s čistým štítom a zaradili sa medzi hodnotnú literatúru. Upírska trilógia je proste hutný, akčný a slušne napísaný literárny fastfood tej lepšej kvality.
Ak nemáte čitateľskú samoreguláciu ako ja, že pri únave dokončím kapitolu a knihu zavriem, možno zažijete jednu alebo dve veľmi dlhé noci :-) Ja som zažila zopár nocí napínavých snov (našťastie si žiadny nepamätám).


Na záver odporúčam fanúšikom i začiatočníkom webovú stránku The Strain Trilogy, ktorá okrem základných informácií o príbehu ponúkne zopár multimediálnych vychytávok. Fotky upírov, hrané videoklipy s vybranými scénami, interview s Guillermom del Torom a ukážku z vydanej audioknihy, ktorú nenačítal nikto iný ako režisérov obľúbený Hellboy Perlman ;-)







Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Nákaza (Ikar, 2011)


foto upíra s nechutným žihadlom je zo stránky The Strain Trilogy



Súvisiace:

1 komentár:

  1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).