Google+ Riddick's Realm: Fantázia 1/2010

05 marca 2010

Fantázia 1/2010



Ako zvyknem vravieť, dobré sa chváli samo, preto sa chválim sama.
Na najnovšie číslo Fantázie som obzvlášť pyšná. Prispela som doňho hneď troma spôsobmi, a to je zatiaľ môj rekord.



Na strane 5 si môžete všimnúť moje meno v tiráži hneď dvakrát. Nie na mieste šéfredaktora, nebojte :-) Na to nemám kvalifikáciu. Zato som si kedysi vyslúžila ostrohy ako obrazový redaktor a dodnes som potrebné schopnosti úplne nestratila... takže som s výrobou Fantázie pomáhala, a snáď to budem robiť aj naďalej.

Potom na čísle 83 sa skvie celá strana venovaná románu Jozefa Kariku, V tieni mafie. Napísala som recenziu a dokonca (v spolupráci s autorom) vyberala ukážku z knihy. Túto recenziu prevzalo na svoju stránku aj vydavateľstvo Ikar.
Mimochodom, predvčerom prebehol v Bratislave slávnostný krst knižky, ku ktorej som napísala dve recenzie, vytvorila dve verzie knižného traileru a vyprodukovala unikátny rozhovor s autorom.

Napokon na 101-tke, medzi literárnymi recenziami nájdete ešte môj posledný výkrik do tmy, recenziu hororového trileru Žihadlá, od Guillerma del Torra a Chucka Hogana. A pretože časopis Fantázia niekedy zverejňuje aj náhľady obsahu (knižné recenzie komplet), môžete si ju pozrieť hneď.

Práve tieto recenzie sú zaujímavé faktom, že som obe písala na dvakrát, v rôznych verziách. Pre Fantáziu i pre blog. Že nekopírujem ani len sama seba, sa môžete ľahko presvedčiť, keď ich porovnáte :-) Samozrejme, niektoré informácie musia byť rovnaké, ale inak som sa snažila stvoriť odlišné texty, ktoré obstoja samostatne i v tandeme.


Okrem toho však nové číslo Fantázie 1/2010 ponúka ďalšie lahôdky. Spomeniem iba zopár hajlajtov, ku ktorým mám komentár. Každý z vás si tam iste nájde hromadu svojho dobrého čítania.

* Chcela by som vyhrať knihy 101 sci-fi filmů, které musíte vidět, než umřete alebo 101 hororů, které musíte vidět, než umřete, ale ako člen redakcie už samozrejme nemôžem :-) Tak si o ne zasúťažte aspoň vy, prípadne o hociktorú z ďalších úžasných cien (najlákavejšie sú asi filmové suveníry).
* Chuck Norris dovolil Ivanovi Kučerovi napísať o sebe článok. A spravil dobre, lebo Ivan sa zhostil tejto úlohy so cťou a rešpektom prináležiacim takému polobohovi, ako je Chuck.
* Nikdy som síce komiksy aktívne nečítala (pár som ich stretla, to áno, ale boli drahé a ja nie som dieťa z bohatej rodiny), ale veru pri čítaní o ságe značky Marvel z pera Imra Rešetu mám na nejaký chuť. Blbé na tom je, že komiksy sú drahé aj dnes, a ja stále patrím do nižšej strednej vrstvy :-)
* Skvelá recenzia, či skôr analýza knižky Bájne bytosti a iné záhadné tvory, ktorú napísala Zuska Stožická, vo mne vyvolala rozporuplné pocity. Na jednej strane by som takúto lahôdku rada mala doma (no uznajte, knihu, ktorú vydá Londýnska kryptozoologická spoločnosť?;-), ale odrádzajú ma prekladové chyby, ktoré Zuska spomína... ďalej podľa ukážok zameranie na detského čitateľa, a v neposlednom rade aj vysoká cena. Nuž, ako Riddick často hovorí, "uvidíme".
* Zo seriálu Miloša Ferka o literárnych žánroch som sa na aktuálnu časť tešila asi najviac. Je venovaná "koreňom a výhonkom humoristického románu". V prehľade spisovateľov som našla väčšinu velikánov i zopár zaslúžených menej známych mien, no jedno chýbalo. Meno, ktoré v akejkoľvek analýze vývoja humoristického románu chýbať jednoducho nesmie! Miloš, preboha, veď to je trestuhodné!  P.G. Wodehouse v hrobe rotuje! Dokonca na tohto giganta humoristickej literatúry zabudol aj keď spomínal Saturnina Zdeňka Jirotku, ktorý bol nepopierateľne inšpirovaný Wodehouseovým sluhom Jeevesom! Ach, Miloš, koľko výkričníkov ešte? Už nemôžem!
* Keď dostanete novú Fantáziu do ruky (aj tí, čo ju už máte), všimnite si oči Johnnyho Deppa na obálke... každá zrenička pozerá inam. Rozdiel pár milimetrov, ale vo vzdialenosti dvoch metrov to už môže byť slušná chameleónska schíza. No, vyzerá to tak, že počítačové efekty sú jedna vec a posunuté šošovky druhá. Alebo žeby Johnnyho telesná vada? Hííííí :-o


Súvisiace:
Fantázia 2/2009 - dôkaz

8 komentárov:

  1. Ja som videla, všetko som čítala od teba!! A tešila sa :) zvládnuté na jedničku Riddick.

    Si skoro taká fantastická, ako Chuck ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to nehovor nahlas, lebo ma príde zabiť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vieš čo je na tom najhoršie.Že ja sa k Fantázii nedostanem.Tu kde byvam ju nepredavaju.=( Aspon že Pevnost tu majú.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ty si sa tuším aj minule pýtal. veď si ju predplať! aj ja bývam tam, kde ju nepredávajú! a čo myslíš? chodí mi do schránky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Riddick: predplatit si ju nie je problem, ale skus vyriesit vykradanie schranok alebo priamo listov. Vlastna skusenost. [bea]

    OdpovedaťOdstrániť
  6. veď ja viem, že aj také býva. ale to Andrej ešte nespomínal.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To by som nikdy nedovolila! Chuckovi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Chuck Norris vám odkazuje, že sa mu tento blog páči. Tron

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).