Google+ Riddick's Realm: Markus Heitz: Trpaslíci

22 marca 2010

Markus Heitz: Trpaslíci


"Čím vším se můžeme bránit?"
Giselbart beze slova zvedl sekeru.
"Ničím víc?"
Zvedl druhou sekeru a ponuře se ušklíbl.


Fanúšik klasickej fantasy, ktorý ešte neobjavil Trpaslíkov, je pozadu. Ja som sa tento handicap rozhodla dohnať nedávno a svedomie mi nedá, aby som nezasvätila aj tých zostávajúcich omeškancov ;-)

Prvá kniha a neskôr jej ďalšie pokračovania urobili z mladého Markusa Heitza fantasy hviezdu prvej veľkosti nielen v rodnom Nemecku. Trpaslíci sa onedlho dostali k susedom do Česka (tým pádom aj k nám) a žali vavríny.

Pri triezvom pohľade na vec to môže byť trochu prekvapujúce. V súčasnej ére snáď už všetkým fantazistom, okrem zarytých milovníkov profesora Tolkiena, klasicky vystavané fantasy príbehy na princípe láska-vojna-putovanie lezú hore pažerákom. Lebo majú pocit, že z každej fantasy knižky na nich vyskočí blonďavý elf, dlhoveký človek a zavalitý trpaslík, ktorých úlohou je zachrániť Nejakúzem pred najhorším zloduchom a jeho hnusnými orkami...

A potom príde dajaký románový skoro-zelenáč, čo má za sebou "iba" pár kníh, napíše presne to isté, iba v oranžovom... a je to úspech!
Pred šedým priemerom však Trpaslíkov zachránil ani nie tak obsah, ako pútavá forma... Lebo o tom to fakt je. Trpaslíci používajú všetky možné archetypy tradičnej fantastickej ságy: hlavného hrdinu - sirotu, jeho sympatických kamošov, svetlú aj temnú mágiu, zloducha najzlodušnejšieho, osudové predurčenie čiže fenomén Vyvoleného, putovanie hore-dolu, romantickú lásku, múdreho mentora, mocných čarodejníkov a v neposlednom rade aj ľahký konverzačný humor...
"Umíš létat? Myslím bez katapultu?"
...a tak ďalej. Čokoľvek ste videli v Pánovi prsteňov, Hviezdnych vojnách a všetkých ich klonoch.

Tu sa tá krajina nazýva Skrytá zem, obývajú ju ľudia, elfovia, trpaslíci aj goblini. Vzťahy medzi národmi sú nakombinované tak, že každý z nich má jednu variáciu alebo protipól navyše. Medzi ľuďmi existujú mágovia, elfovia majú svojich temných príbuzných v zákerných alfoch, no a medzi trpaslíkmi zlo číha v samotnom srdci národa, lebo jednému kmeňu je potešením i životnou túžbou zabíjať príslušníkov vlastnej rasy z ostatných kmeňov... Aj tých škaredých zelenokrvných beštií sú dva druhy.

V centre príbehu stojí statočný hlavný hrdina Tungdil Bolofar, trpasličí najdúch, ktorý šesťdesiat cyklov (rokov) prežil medzi ľuďmi, no z ničoho nič zistí, že je kandidátom na kreslo vládcu všetkých trpaslíkov. Lenže medzitým už jeho vlasť obchádza strašná hrozba. On sa podujme bojovať a obetovať všetko na záchranu Skrytej zeme pred šialeným temným mágom Nôd'onnom, aby sa o veľa mesiacov neskôr a stovky míľ ďalej ukázalo, že pokiaľ ide o jeho identitu, je všetko trochu inak...
Medzitým sa Tungdil v mnohom poučí, zamiluje, skamaráti, naučí zaobchádzať s bojovou sekerou, zabíjať nepriateľov aj chápať mentalitu svojho národa.

"Žádná přesila neexistuje, jenom větší a menší výzvy, to si zapamatuj."

Ach, bohovia, vzdychnete si, koľkokrát sme už toto videli?
Lenže... ono to napriek všetkým klišé funguje!
A funguje to prekliato dobre. Bavíte sa, užívate si dobrodružstvá, držíte obľúbeným postavám palce, doslova im drukujete, keď sa dostanú do blbej situácie... Prežívate Trpaslíkov ako naozaj.

Jeden príklad za všetky: keď som čítala scénu, v ktorej vyrážal do svojho posledného boja starý veľkokráľ trpaslíkov, bola som dojatá. Ten monumentálny pátos, veľkoleposť toho obrazu bola porovnateľná s filmovým Statočným srdcom, keď William Wallace pred smrťou vykríkol "Slobodááá!" Vtedy som si povedala, že hoci len kvôli tomu, aby tieto momenty dostali vizuálnu podobu, by sa oplatilo Trpaslíkov sfilmovať.
Iba pre ich vlastné dobro dúfam, že sa tak nestane v ich rodnej krajine :-)

Ozaj, viete ako sa balia trpaslice?
"Budeš na ni dělat krásný oči. Pak ji zazpíváš písničku a ukuješ prsten, aby sis získal její srdce. Políbíš jí nohy, pořádne jí je natřeš svým zamilovaným sýrem a čtyřikrát se s ní otočíš kolem dokola. A pak se ti otevře brána, co vede do její Skryté země."
Vrrau! Ale či je to fakt alebo len sranda, to vás nechám zistiť samých ;-)

Zaujímavým momentom celého diela je fakt, že Heitz knihu napísal vlastne na objednávku. Po úspechu prvých románov o Ulldarte ho oslovilo vydavateľstvo Heyne, aby napísal román o jednej z tradičných fantasy rás. Autor si vybral trpaslíkov a knihu napísal za päť mesiacov. Možno sa mu húževnatý národík zdal nespravodlivo opomínaný a oveľa inšpirujúcejší, než omletí elfovia a vznešení králi ľudí. Jeho v európskom merítku megaúspešná sága nadobro skoncovala s týmto nedostatkom a trpaslíci dostali vlastné štyri romány, ktorými by ste kľudne mohli zaťažiť plachtu na záhradný altánok.
Ak v prvom momente, keď sa dozviete o tej objednávke, nezapnete svoje intelektuálske pohŕdanie (ak ste práve dočítali knihu a bavila vás, asi nie), uvedomíte si pravý opak. Že Markus Heitz nie je len dobrý remeselník, ale naozaj má talent. Vdýchol tomu, čo mohlo byť priemerným remeselným produktom, pravú trpasličiu dušu.

"Mimochodem, dneska sis sám dal jméno." Boëndal ukázal na zářivou vrstvu, která se mu spojila s kůží. "Tungdil Zlatoruký. Co na to říkáš?"
"Zlatoruký," opakoval Tungdil a podíval se na svou pravici. "No ano. Myslím, že se mi to líbí."
Tungdil se navzdory bolestem pokusil o úsmev.
Zlatoruký.
Jméno pro opravdového trpaslíka.





Markus Heitz: Trpaslíci (Fantom print 2005, 2009)





Súvisiace:
Tim Powers: Stáčení temného piva
Čo majú spoločné Pán prsteňov, Hviezdne vojny a Harry Potter? Viac, než si myslíte!
- moja obsiahla prednáška pre Istrocon 2009, v ktorej zistíte, koľko majú tieto diela spoločné aj s Trpaslíkmi :-)

14 komentárov:

  1. Fajn recenzia, zdá sa, že o tej knihe neklamali a celkom sa autorovi vydarila. :-) Ja osobne som bol na Tolkiena vždy nahnevaný, lebo svojim trpaslíkom na rozdiel od elfov a ľudí nezostrojil ani poriadny jazyk. Tých pár fráz a názvov sa nepočíta. :-( Aj keď je z nich cítiť, že gramaticky a foneticky je trpaslíčina trochu podobná hebrejčine. :-) A áno, trpaslíci sú neprávom opomínaní. Aj hobitom sa dostalo viac priestoru, grrr !

    No, trpaslíkom sa plánujem venovať v budúcnosti aj ja, keď sa vrátim k môjmu dlhodobému "historickému" projektu o možnej budúcnosti Stredozeme (čarodejnosť odchádza, nastupuje šedá realita a cynizmus). Už som tam mal aj stať, v ktorej sa detailnejšie rozoberalo osídľovanie Jagavých jaskýň v Rohane výpravou kolonistov od Osamelej hory, na čele s Gimlim. :-)

    P.S. Smrť elfom, hlavne tým dekadentno-snobsky androgýnnym ! :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekná recenzia, je z nej cítiť dokonca aj atmosféru danej knihy :)

    Dnes je ťažké byť originálny...ale pokiaľ je spracovanie pútavé a zaujímavé, myslím, že stojí za prečítanie. A ak je kniha skutočne taká, ako píšeš, musí sa čítať skvele :)

    P.S. Gratulujem k stému postu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne. Ja precitam kazdu fantasy "hovadinu" a ked je este k tomu aj dobra - o to lepsie :) Takze pridavam do svojho "wishlist-u".

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super! A ja som si myslela, že Trpaslíkov už čítali všetci a budem posledná :-)
    Mimochodom, už mám rozčítanú aj druhú časť, Válka trpaslíků, ale ide mi to ešte pomalšie ako prvá. Som už trochu presýtená, čítať druhú 600 stranovú knihu o tom istom je už na mňa asi priveľa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak ja som to este necitala, ani som o tom nepocula. takze uz viem, co nabuduce kupujeme v brlohu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som sa k trpaslikom dostala po tom, co som precitala knihy Elfove, Zima elfu, Prisaha orku a Trolove. Priznavam sa, zanrom fantasy som bola toho casu silno presytena, ale Trpaslici ma viac ako milo prekvapili :)) Konecne sa po vznesenych elfoch, nevelmi inteligentnych a sympatickych orkoch a troloch objavil niekto normalne neohrabany a papulnaty :) Postavy mali svoju charzimu, nefnukali ako Harry Potter, nemudrovali...boli sami sebou a pristalo im to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak toto dielo sa mi dostalo do ruk na odpurucanie kamarata a cital som ho v skuskovom obdobi (jj, radsej som sa neucil a cital si knihy)
    Dal som ich vsetky na jeden hlt a musim povedat, ze sa mi velmi pacilo, ako dokazal sklbit tolko ras a vdychnut novy pohlad na trpaslikov.
    Dokonca sa mi jeho elfovia v jeho podani paci o nieco viac, ako Tolkienovi elfovia (ale aj tak ostavam definitivne pri elfoch :D)
    Mali stavu, pretoze mali svoje problemi, slabosti (intrigy a politika). Dokonca mali aj zlych pribuznych, ktory im nerobili velmi dobre meno a bolo mi nakoniec aj luto, ako nakoniec skoncili. Ale vravi sa kto cim vladne, tym aj skonci, ale aj tak si myslim, ze si to nezasluzili.

    To to je asi vsetko co som chcel povedat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. malý UPDATE: tento týždeň som začala čítať už štvrtú a zároveň poslednú knihu Trpaslíci - Osud trpaslíků :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pred pár dňami som dočítala štvrtú a poslednú knihu zo série, Osud trpaslíků! Ďakujem Markusovi Heitzovi za tie fantasticky strávené obedné prestávky, bol to náramne krásny výlet do Skrytej zeme aj za ňu. Pruďas foreva!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pekne strávené tri mesiace. Ja som sa hneď po Trpaslíkoch pustil do kníh Ritus a potom Sanctum. Pekne tam strieda minulosť a súčastnosť a sú tam "dlaci" - nielen vlko...

    ... a nie je to žiadny "Súmrak"

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja podľa popisov kníh uvažujem, že môj nasledujúci Heitz bude Ulldart :-) Ten už si skúšal? Alebo sú tí vlkodlaci lepší?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Na Ulldart sa ešte len stále odhodlávam, takže nemôžem porovnávať. Mna nepresvečil popis, ale tie knihy som si vtedy mohol požičať ...a môžem len vrelo doporučiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Trpaslíkov a ich pokračovania som zhlta pomerne nedávno. A táto recenzia veľmi pekne vystihuje celú atmosféru prvej knihy. Ale nedá mi nespomenúť, že z môjho pohladu si autor v knihe otvoril mnohé dvierka k rôznym nápadom ale počas putovania pera po stránkach listov akosi na ne pozabudol. čo je podla mňa nemalá škoda, ale ako sa zdá kniha je i tak výborná.

    Ešte raz veľmi pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).