Google+ Riddick's Realm: Komiks nemusí byť o superhrdinoch

19 júla 2010

Komiks nemusí byť o superhrdinoch

Komiks ako médium sprostredkujúce určitý dej prostredníctvom obrázkov a dialógov v bublinách je pre laika doménou zameranou predovšetkým na hrdinov s nadprirodzenými vlastnosťami, bojujúcich so záporákmi s inými nadprirodzenými vlastnosťami a žijúcich vo fiktívnych megapolách ako Gotham City. Farebné zošity pre adolescentov, ktorým sa nechce čítať.
Realita je však oveľa... farebnejšia. Za desaťročia svojej existencie sa komiksové umenie rozrástlo, nabralo nové smery a stalo sa samostatným žánrom. V rámci ktorého sa už vyjadrujú aj oveľa komplexnejšie myšlienky než len BOOM!, CRACK! či VRUUM!



Dve komiksové knihy, o ktorých budem písať, spadajú do kategórie grafický román. Inak povedané, sú to obrázkovo spracované príbehy pre dospelých. Do našich geografických sfér sa dostávajú pozvoľna, ale predsa.

Rutu Modanová: Hluboké rány
Uznávaná izraelská ilustrátorka predostiera vo svojom diele tematiku hľadania a nachádzania. Ľudí, pravdy, životných skúseností.
Taxikára Kobyho osloví na ulici neznáme dievča a tvrdí, že jeho otec  pravdepodobne zomrel pri bombovom atentáte v Hadere. Koby žije so svojou tetou a strýkom, matka mu zomrela, sestra žije v New Yorku a s otcom sa stýkal minimálne. Napriek odcudzeniu mu problém začne vŕtať v hlave, a keď prezrie otcov byt, zistí, že je už nejaký čas prázdny. A tak vypátra onú mladú ženu, aby od nej získal ďalšie informácie.
Numi je čierna ovca bohatej rodiny, ktorá bola navyše milenkou omnoho staršieho muža. Akokoľvek Kobyho spočiatku odpudzuje jej chlapčenský zjav a fakt, že mala vzťah s jeho otcom, Numi ho pri pátraní po pravde o poslednej neidentifikovanej obeti útoku vytrvalo ťahá so sebou, a takto si k sebe pozvoľna hľadajú a nachádzajú cestu aj oni dvaja...

Čaro dobre napísaného grafického románu spočíva v jeho paradoxoch. Na 165-tich stranách ponúkne čitateľovi oveľa menej slov než klasická kniha, napriek tomu dokáže vystihnúť charaktery i životné údely hlavných postáv. Rutu Modanová vie citlivo zvoliť kulisy pre každú scénu a tým šikovne dopĺňa mozaiku príbehu. Kreslí jednoducho a civilne, obrázky farebne ladí podľa situácie. Obsahovo by sa pri písanom slove dej Hlbokých rán vrátane všetkých detailov určite zmestil do dlhšej poviedky, maximálne novelety. No komiksový ilustrátor to vie povedať aj iným spôsobom, ktorý čitateľovi s "otvorenou hlavou" prinesie nový druh literárneho zážitku.
Skvelý psychologický rozbor diela si môžete prečítať na iHNed... alebo sa do doňho pustiť len tak, načisto.

Gene Luen Yang: Američan čínského původu
Spravila som tú chybu, že som si prečítala recenziu Richarda Klíčníka, a tak teraz neviem, čo napísať :-) Absolútne do bodky s ňou totiž súhlasím. Aj v názoroch na to, ktorá z troch línií príbehu je najslabšia.
V podstate tu máme do činenia s kreslenou moralitkou zloženou z troch príbehov, ktoré sa v závere pretnú. Prvý je prerozprávaním čínskej legendy o Opičom kráľovi, druhý o malom Američanovi Ťin Wangovi, ktorý sa s rodičmi presťahoval do výhradne belošského prostredia, a tretí o blondiakovi Dannym, ktorého rok čo rok navštevuje čínsky bratranec Švejžužu a zakaždým mu v škole spraví kolosálnu hanbu. Zrnká ponaučení sú rozosiate v každej časti, avšak to najväčšie - ktoré je vlastne zdupľovaním ponaučenia z Opičieho kráľa - príde až s konečným rozuzlením.
Američan čínského původu zaujme knihofila v prvom rade nádhernou väzbou. Malý štvorcový formát, žltý pevný obal, kriedový papier a milé obrázky robia z knihy lákavý zberateľský kúsok. Avšak opakovane použiteľná je asi len prvá epizóda o opiciach, no aj vzájomné spojenie ostatných dvoch vám ešte pár týždňov bude rezonovať v hlave. A potom môžete dať tento komiks prečítať svojim deťom :-)

Na záver len dodám, že oba grafické romány (rovnako ako Letní blondýnku) som si kúpila prostredníctvom e-shopu Levné knihy, kde ma vyšli naozaj lacno. Hluboké rány tam už síce nenájdete, zato som ich videla v predajni Levných knih na Obchodnej v Bratislave. Alebo si ich kúpte na Martinuse či v Brlohu :-)


Rutu Modanová: Hluboké rány (BBart, 2008)
Gene Luen Yang: Američan čínského původu (BBart, 2008)


Súvisiace:
Adrian Tomine: Letní blondýnka
90 klasických knih pro lidi v kalupu
99 klasických filmů pro lidi v kalupu
Stý film pre ľudí, ktorí sa ponáhľajú - môj vlastný kreslený dodatok :-)

7 komentárov:

  1. hmmm, comicsy ja rad (a kludne aj o tych superhrdinoch v pyzame co nosia slipy navrchu), ale toto tak nejak nie je my cup of tea. Ale doma na mna caka Z pekla, Strazci, Sex Pistols a samozrejme Sandman, na toho sa tesim :))). Skoda, ze su comicsy (az na par vynimiek v lacnych knihach) take drahe, urcite by som si ich kupoval viac a castejsie a vela vela vela :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to si píš, že keby neboli také drahé, aj ja si prečítam Z pekla. všetci to chvália!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Všetkým srdečne odporúčam Smečku z Bagdádu - príbeh skupinky levov z Bagdadskej ZOO počas útoku vojsk USA na mesto.
    http://www.brloh.sk/komix.php?id_komix=3780
    Jednoduchý, ale silný príbeh, pekná kresba, znesiteľná cena.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no anet, ak mi slubis, ze na nu das fuckt bacha a vymyslis ako mi ju dostat spat tak ti tu knihu mozem pozicat ak by si velmi chcela...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňa naopak začínajú lákať práve takéto komiksy, ostatne aj recenzia na Letní blondýnu sa mi neskutočne páčila. Už len sa vybrať a kúpiť a ukradnúť si trochu času na čítanie.

    Veľmi pekne napísané Anet, ako vždy si ma navnadila, hlavne na tie Hluboké rány, znejú fascinujúco!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja teda komiksy nemusim, ale taky Sandman, to je ine kafe...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).