Google+ Riddick's Realm: Plavba tam a zase späť

19 decembra 2011

Plavba tam a zase späť



"Pokorní lidé sice mohou zdědit Zemi, ale můj kousek oceánu nikdy nedostanou."

recenzia knihy Linda Greenlawová: Hladový oceán



Už veľmi dlho som nečítala žiadny cestopis (ak nepočítam Filana) a mrzí ma to. Mala by som to napraviť, lebo ešte stále ma v poličke s knihami čaká niekoľko zväzkov z edície Terra Incognita od vydavateľstva Metafora, napríklad aj s takým lákavým názvom ako Teď vás asi zastřelíme.
Jednou z tých, čo som už prečítala je Hladový oceán z pera najznámejšej a jedinej ženskej kapitánky medzi newfoundlandskými rybármi.

* * *

Na juhovýchod od Newfoundlandu leží oblasť Veľkých lavíc, bohatá na ryby, ale aj na masy slanej vody a nebezpečné vetry. Kniha o hladnom oceáne však nie je dobrodružnou výpravou v hollywoodskom štýle, ale skôr cestopisom, či akýmsi "vodným road movie" o komerčnom rybolove.

Mnohí určite poznajú film Dokonalá búrka o tragickom osude rybárskej lode Andrea Gail s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe. Bol nakrútený podľa románu Sebastiana Jungera a Linda Greenlawová vystupuje v oboch ako kapitánka na sesterskej lodi Andrei Gail – Hannah Boden.
Autor knihy sa inšpiroval skutočnou udalosťou, aj keď nieto človeka, ktorý by nám mohol porozprávať, čo sa naozaj stalo (pre neznalých – loď Andrea Gail zmizla v októbri 1991 v severozápadnom Atlantiku počas tzv. dokonalej búrky). No všetky hlavné postavy, vrátane Lindy (vo filme si ju zahrala Mary Elizabeth Mastrantonio), majú alebo mali svoju predlohu v skutočnosti. Nielen z tohto dôvodu je Hladový oceán takým autentickým čítaním.

Život rybára v Gloucesteri na severe Spojených štátov sa delí na sezónu sladkého ničnerobenia a sezónu lovu mečúňov plnú stresu, ťažkej driny, problémov s rybami, zásobami, posádkou, loďou alebo všetkým naraz.
Dozviete sa nové výrazy z rybárskeho a lodiarskeho prostredia, pochopíte taktiku lovu i navigácie. Rýchlo zistíte, že rybárčenie je práca všelijaká, no určite nie stereotypná, pokiaľ ide o nepriazeň počasia, nízke úlovky, súperenie s ostatnými rybármi a rôzne prekvapenia.

Linda Greenlawová si myslí, že tvrdá práca a dobrý úlovok je odmenený slušnou výplatou, ale ak more a rybolov skutočne nemilujete, dlho pri tomto zamestnaní nevydržíte.
Nejde len o makačku. Najzložitejšou časťou každej práce sú prirodzene medziľudské vzťahy. Posádku Hannah Boden tvorí 6 členov vrátane kapitánky a život na 40 dňovej plavbe, na palube lode a uprostred oceána, kde tvrdú prácu strieda len jedlo a spánok, nie je vždy jednoduchý. Napokon, rybári sa nechodia na more bratríčkovať, ale zarábať peniaze. A tak nikdy nie je núdza o následky ponorkovej choroby či námornícku drsnosť, ale aj rozum a česť na správnom mieste.

Rámec knihy tvorí jedna plavba Hannah Boden od naloženia zásob po návrat do prístavu v Gloucesteri. V každej druhej kapitole sa však Linda venuje iným príbehom a zaujímavým historkám, ktoré zažila počas života spätého s Atlantickým oceánom. Jej štýlu písania nechýba odbornosť a puntičkárstvo, no všetky príbehy sú okorenené láskavým humorom.

Je určite fascinujúce narodiť sa a prežiť život v blízkosti nespútanej prírody a vnímať jej silu. My, ktorí to šťastie nemáme, sa môžeme aj prostredníctvom tejto knihy nadýchať slaného vánku a nazrieť pod pokrievku pre nás neznámeho remesla.
Neohrozená kočka za kormidlom svojím šikovným perom dokazuje, že s ňou treba rátať aj na poli spisovateľskom. So slečnou Greenlawovou a jej napínavými i komickými historkami sa dá oddychovať a nenudiť. Stačí ak máte radi cestopisy a pohodové knižky.

Linda Greenlawová bola jedinou ženskou kapitánkou flotily z Veľkých lavíc 25 rokov. Potom komerčný rybolov zavesila na klinec, skúšala loviť humry na rodnom ostrovčeku Isle au Haut, usadiť sa, založiť rodinu a živiť sa písaním... Zatiaľ napísala osem kníh a všetky mali úspech. Tri o love rýb, príbehoch starých morských vlkov a návrate na pevnú pôdu, dve plné receptov z rodného ostrova a štátu Maine a ďalšie dve mystery detektívky s námornou vyšetrovateľkou Jane Bunkerovou. V češtine jej okrem Hladového oceánu vyšli ešte Humří letopisy (vyd. Baronet, 2004), ktoré mám doma, no stále som ich nečítala.
Po desiatich rokoch písania však Linda nevydržala a kopla do vrtule - asi poriadne, lebo nové rybolovecké dobrodružstvo jej prinieslo návštevu kanadského väzenia, pokutu a napísanie knihy Seaworthy :-)
Okrem toho v sezóne 2010-11 účinkovala v ryboloveckej reality šou kanálu Discovery s názvom Swords: Life on the Line (trailer 2010, Hannah Boden sa vracia - 2011).





Linda Greenlawová: Hladový oceán
(vyd. Metafora, edícia Terra Incognita, 2001)


Recenzia pôvodne vyšla v roku 2006, táto verzia je aktualizovaná
foto Lindy je z LJWorld.com



Súvisiace:
Lindina stránka
Craig Nelson: Pojďme se ztratit 
Boris Filan: Dole vodou

1 komentár:

  1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).