Google+ Riddick's Realm: Život mu pije krv

14 februára 2012

Život mu pije krv


Dnešní upíri sú takí otravne "moderní", vylepšení v porovnaní so starým modelom, aby sa lepšie prispôsobili požiadavkam doby. Niektorí majú vystreľovacie žihadlá, ďalším pomáha pri prekonaní svetloplachosti cesnakové sérum a iní majú pri pobyte na slnku starosti iba s tým, aby sa nezačali trblietať ako reklama na Swarovského a nepritiahli tak priveľa adolescentnej konkurencie pre svoju vyvolenú adeptku na medzidruhový sobáš.

Zdá sa, že staromódni upíri podľa vzoru grófa Draculu tak trochu vyšli z módy. Aj so svojím cicaním krvi, spáleninami od slnka a úzkostlivým udržiavaním svojho tajomstva pred smrteľníkmi. Ak aj prežili všetky vlny romantizácie či aktualizácie žánru, môžu to mať po viacerých stránkach zložité, najmä tí mladí...



Dave vie o tom svoje. Šesť dní v týždni ťahá nočné zmeny v Poslednej zastávke za mizerný plat, dni trávi prevažne spánkom v zatemnenej miestnosti a musí na slovo poslúchať svojho "pána" a zároveň šéfa - trápne fúzatého arogantného Rumuna, ktorý sa nechá nazývať gróf Arisztidescu. Dave odmieta vyciciavať ľudí, preto s odporom chlípe povinnú dávku kúpenej plazmy a je slabý ako mucha. Chýba mu bezstarostná grácia kamoša Jeroma, rozhodnosť motorkára Merla, hafo peňazí nafúkaného blonďavého Wesa či 450 rokov pánových skúseností.


Život mu proste pije krv a teraz sa navyše zahľadel do sympatickej goťáčky Rosy.
Komiksové príbehy sú často o mladých ľuďoch a ich problémoch, a s Davom to nebude inak. Pokiaľ chce získať Rosu a dať sa trochu dohromady, musí si poradiť nielen s nekalou konkurenciou, ale aj s vykorisťovaním šéfa a vlastným postojom k (ne)životu.


Trojica autorov vytvorila sviežu aj vtipnú črtu zo života mladého upíra zmietaného typicky človečími hormónmi, hľadajúceho svoje miestečko v nočnom tieni Los Angeles. Chvíľami je to mizéria, chvíľami aj sranda. Upírov je v novom svete celkom dosť, ale najlepší kamaráti sú takí, ktorí majú niečo spoločné. Napríklad slabo platené nočné džoby servírok a predavačov. Lebo ako vraví gróf Arisztidescu, aj mladí upíri musia niekde začať :-)

Možno práve takýmto spracovaním upírskeho údelu tvorcovia zatúžili na chvíľu očistiť tému od nánosov aristokratickej noblesy, bohatstva a aury vznešenej večnosti, ktorá sa na nej za storočie nazbierala. A zároveň zachovať fundamenty upírskej literatúry bez pridaných vylepšení, či už v mene akčnosti (Blade) alebo romantiky (Twilight). Dave je proste upír na každý deň, taký, akým by sme mohli byť ja alebo aj vy ;-)
Je v tom kus originality i čierneho humoru.


Jessica Abelová a Gabe Soria stoja za príbehom, Warren Pleece kreslil (trvalo mu to vraj rok). Českého prekladu sa zhostil renomovaný Viktor Janiš s redakciou nemenej renomovaného Richarda Podaného. Po všetkých stránkach vypiplaná komiksovka by mala byť potechou pre každého fanúšika žánru či zberateľa.

České vydavateľstvo BBart je už niekoľko rokov lídrom na našom dvojtrhu pokiaľ ide o vydávanie kvalitných komiksových kníh a grafických románov. Okrem klasických komiksov sú to krásne omnibusy i príbehy rôzneho druhu, od zábavných až po tie vážne (kuk napr. v Brlohu). Podľa potreby na kriedovom papieri, v šitej väzbe a lákavom prevedení.
Nevýhodou pre väčšinu z nás je vysoká cena. No mala som šťastie a nielen tento komiksový príbeh, ale aj ďalšie pre vás plánujem recenzovať vďaka Levným knihám, ktoré ich momentálne majú v ponuke za polovicu až štvrtinu pôvodnej ceny (v poslednom balíku mi ich prišlo tuším 6). Ak radi experimentujete s novými druhmi literatúry, alebo už ste fanúšikmi kreslených kníh, urobte si zásobu :-)






Jessica Abelová, Gabe Soria, Warren Pleece: Život mi pije krev
(BBart, 2009)






Súvisiace:
Komiks nemusí byť o superhrdinoch
upírska trilógia Christophera Moora
Adrian Tomine: Letní blondýnka
Komiksy sú nebezpečné! (silvestrovská sranda)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).