Google+ Riddick's Realm: Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy (Milénium 1)

28 júna 2012

Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy (Milénium 1)


Minimálne dvakrát som v predchádzajúcich recenziách krimi románov spomínala, že sa určite pustím aj do preslávenej trilógie Milénium (či Millennium) od Stiega Larssona, len musí dozrieť čas.
Nedávno dozrel. A stálo to za to :-)




Sovy nejsou čím se zdají být

Namaľujem vám situáciu. Voláte sa Mikael Blomkvist a nachádzate v sračkách. Práve skončilo pojednávanie, ktorým vás odsúdili na tri mesiace väzenia a vysokú finančnú pokutu za krivé obvinenie a ohováranie finančníckeho zvieraťa menom Hans-Erik Wennerström. Je to zákerný bastard a gangster najhrubšieho zrna, ale bohužiaľ vás dostal na lopatky. Ste v pozícii, kedy musíte opustiť nielen prácu investigatívneho ekonomického novinára, ale zo strategických dôvodov aj vedenie vlastného časopisu. Strata reputácie na poli nezávislej žurnalistiky sa rovná koncu kariéry.

V tomto momente vám osemdesiatdvaročný priemyselný magnát Henrik Vanger ponúkne džob. A nie hocijaký. Podmienky sa vám síce priečia - stráviť rok v pobrežnom zapadákove a pod rúškom písania rodinnej kroniky sa pokúsiť vyriešiť záhadu starú štyridsať rokov neznie práve lákavo - ale ponúkne vám za to honorár 5 miliónov švédskych korún a ako bonus Wennerströmovu hlavu na podnose.
Nemusíme to prepočítavať na eurá, aby bolo jasné, že je to sakra hrubý balík prachov vhodný nielen na svetlé zajtrajšky, ale aj spokojný dôchodok.* A pritom vlastne nemusíte nič vylúštiť, stačí sa len snažiť...

* Ak predsa len chcete mať presnejšiu predstavu, koľko je asi 5 mil. SEK, tak v roku 2002, kedy sa dej románu plus-mínus odohráva, to bolo niečo cez pol milióna eur. Dnes len o pár tisíc viac (566 tis.).

Čo viac by ste si mohli priať? Ročná dovolenka uprostred prírody, ďaleko od zhonu veľkomesta a hyen, ktoré sa pasú na vašom neúspechu. Mikael je síce spoločenský typ, jeho kolosálny omyl s Wennerströmom ho žerie a nerád zdupkáva z bojiska - no napokon pristúpi na dohodu.
Hneď na začiatku sa ukáže, že minulosť rodiny Vangerovcov je čokoľvek, len nie nudná a nevinná. Spolu s ním sa čitateľ ponorí do spletitej pavučiny vzťahov medzi príslušníkmi rozvetveného klanu a pátrania po tom, čo sa stalo s 16-ročnou Harriet Vangerovou, ktorá bez stopy zmizla osudného septembrového dňa v roku 1966.

"To je mozek!" (profesor Somr)

Aj tí, čo knihy nečítali, zaručene vedia, že k Mikaelovi patrí ešte jedna dôležitá postava. Jeho sparing partnerka Lisbeth Salanderová. Vzdorovitá outsiderka drobnej vychudnutej postavy má za sebou pohnutú minulosť (ale aj náročnú súčasnosť, ktorá v úvode tvorí druhú dejovú líniu knihy); od pestúnskych rodín a decákov cez dohľad poručníka a údajnú mentálnu zaostalosť až po drogy.
Nemá pracovné návyky a nie je schopná sa zaradiť do bežného života podľa pravidiel spoločnosti. Slovami Blomkvista "opravdový samorast". Mala šťastie, keď ju láskavý právny zástupca Holger Palmgren odporučil šéfovi agentúry Milton Security, ktorý v nej napokon odhalil detektívneho génia. To je Lisbetina špecialita - zistiť o komkoľvek čokoľvek. A podložiť to dôkladne spracovaným materiálom, ktorý nezriedka získava vďaka hackerským zásahom v cudzích počítačoch.

V rámci pracovnej náplne si posvietila aj na Mikaela Blomkvista a netrvá dlho, kým na seba narazia a začnú spolupracovať. V tej chvíli už v prípade Harriet Vangerovej existujú nové dohady i zistenia, ktoré treba preveriť.

Ohni se mnou pojď

A bude to ešte horšie. Amatérske detektívne pátranie po vrahovi sa navzdory všetkým očakávaniam (najmä Mikaelovým, ktorý snáď až pričasto Henrikovi opakuje, že nemá šancu nič nové zistiť) pohne dopredu. Mikael objaví nové detaily a vynikajúcou analytickou prácou sa pomaly prepracúva čoraz bližšie k pravde.
Čitateľ si vychutná jeho postup krok za krokom a pred koncom sa príbeh zmení na napínavý triler s temnou atmosférou. Dej je skvelo vygradovaný, vyvrcholenie prinesie viacero šokujúcich momentov a nechýba mu moment katarzie. Po nervy drásajúcom finále sa ešte pospájajú všetky voľné konce (zápletka s Wennerströmom) a jedna kapitola života Mikaela Blomkvista, ale aj rodiny Vangerových, sa uzavrie.

Viac prezradiť nesmiem. Pred čítaním som sa vyhýbala akýmkoľvek spoilerom, a i keď som zachytila dve-tri scény, keď v televízii vysielali švédsku filmovú verziu, zážitok z knihy mi to vôbec nepokazilo.
Ani to, čo ste sa tu dočítali, nepokazí dojem vám. To čo vyzerá ako spoilery, je len hrubý náčrt pomerne štandardného vzorca modernej detektívky, ktorá speje od záhady k jej rozlúšteniu. Všetko, čo robí Larssona Larssonom, nájdete až v knihe.

Veľa chvály, trošku kritiky

Navzdory tomu ako je Larsson ospevovaný a navzdory tomu, že som si to celé nesmierne užívala, samotné vyriešenie prípadu Harriet i všetky jeho okolnosti sa mi zdali akési... málo prekvapivé. Pocítila som malé pichnutie sklamania, no vzápätí som si povedala, že mi to nevadí, lebo celkový dojem vyváži dnes už takú ošemetnú debatu o originalite. Veď aj môj názor je taký, že nie je nutné vymyslieť prevratnú novinku, ale vedieť ju originálne a hlavne kvalitne spracovať.

To sa autorovi podarilo. Takže preberavejších fanúšikov trilerov možno v závere viac uspokojí celková komplexnosť príbehu, než rozuzlenie, ale podstatná je súhra všetkých častí. V mojom prípade fungovala na sto percent. Popri obsahu je dôležitá aj forma a tú mal Larsson špičkovú. Či to boli príjemne vecné opisy alebo psychológia postáv, nepotreboval robiť kompromisy. Všetky prvky zvládol tak, že bol výstižný a nenudil.
To znamená, že ma navnadil aj na zvyšné dve časti trilógie a že čitateľom, ktorí obľubujú severské detektívky tak ako ja, ale Larssona doteraz zanedbávali, jednoznačne odporúčam - toto si prečítajte!




Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy
(Host, 2008, 2010, 2011)



alebo Stieg Larsson: Muži, ktorí nenávidia ženy
(Ikar, 2008)




Update: článok o Miléniu 2 a 3

Súvisiace:
Arnaldur Indriđason: Hrob v ledovci
Lars Kepler: Hypnotizér
Viktor Arnar Ingólfsson: Záhada ostrova Flatey
Jo Nesbø: Spasiteľ

17 komentárov:

  1. Dobrá recenzia. :) Tiež sa mi tá kniha veľmi páčila, ale u mňa tomu hodne dopomohla postava Lisbeth. Dvojka mi prišla ešte lepšia, máš sa na čo tešiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-) No Lisbeth je macherka, to je bez debaty :-) Tipujem, že musí byť sympatická drvivej väčšine ženských čitateliek - veď je bohyňou pomsty za bezprávie, ktoré páchajú muži na ženách. Jej nezávislosť (napriek všetkým obmedzeniam), spontánnosť a navyše intelektuálne schopnosti sú závideniahodné.

      Odstrániť
  2. Ja som citala celu trilogiu asi pred 2 rokmi a je jedna z mojich oblubenych. Je mi tazko povedat, ktora je lepsia, dalsie dve casti su o niecom uplne inom, ale urcite zaujimave. Tie postavy su super, Lisbeth je fakt cool :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já si to už konečně vážně musím přečíst!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, Jillian! :-D
      Keď som si ju už konečne prečítala aj ja, ktorá skoro všetky knihy čítam zopár rokov po vydaní, niet na čo čakať :-)
      Knihy sa mi kopia a čerstvé nestíham čítať ani od obľúbených autorov. Medzitým to striedam s nejakými novými a ešte väčší problém je s takýmito módnymi trendami - keď je okolo niečoho strašný hype, nikdy sa nehrniem, aby som to mala prečítané prvá - skôr ma do odrádza. Počkám si a ak aj po opadnutí šialenstva zostanú pozitívne dojmy, že by to fakt stálo za to, skúsim.
      Hovorím, že každá kniha má svoj čas a je lepšie si počkať, než sa nútiť. Takto som aj prvého Harryho Pottera čítala v čase, keď už vyšli tuším 4 časti - ale čas bol správny a HP sa mi páči :-)

      Odstrániť
  4. Ukecala si ma, idem si Larssona niekde zohnať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja už sa venujem dvojke a zatiaľ stále baví :-)

      Odstrániť
    2. To je najlepšie odporúčanie, čo môžem od teba dostať ....

      Odstrániť
    3. tak už je tu aj pokračovanie :-)
      http://riddicksrealm.blogspot.sk/2012/07/stieg-larsson-jeho-dievca-ktore-mu.html

      Odstrániť
  5. Riddick, a filmy si videla?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Švédsku verziu prvej časti už áno. O americkú nemám záujem, nesedia mi herci. Zvyšné filmy pozriem, keď skončím knihy. Už som v záverečnom dieli.

      Odstrániť
    2. ahoj, rozhodne odporúčam aj druhu verziu filmu. priznávam, že keď som videla trailer tiež ma to nezaujalo a ani herci mi nesedeli, ale keďže zväčša sú tam hlavne briti (čo znamená menej afektu)tak som si to predsalen pozrela a na moje prekvapenie to bolo dobre. je to taká fincherovka.

      Odstrániť
  6. Rozhodne doporučujem si pozrieť aj americkú verziu filmu ... je sice trošíčku odlišnejšia ale len nepatrne ... a výkon postavy Lisbeth ... je tiež celkom fajn ... musím sa priznať že sa mi páčila oveľa viac ako švédska verzia ...
    A mimochodom trilógia millenium je to najlepšie čo som kedy čítala ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru, ešte som sa nedostala ani k pozretiu tretieho švédskeho dielu... ale keď sa k tomu dostanem, tak si potom kuknem aj americkú. však nech je to komplet :-)

      Odstrániť
  7. tiež už mám všetky tri časti za sebou a na film sa veru nechystám. Ale iba z jedného jediného dôvodu. už som si postavy v svojej hlave zaškatulkovala a nechcem si to pokaziť, pretože potom sa nikdy neviem po prečítaní knihy s filmovou adaptáciu stotožniť. Tak som sa rozhodla, že tentokrát vynechám. KeĎ sme pri jednotke z určitých "pasáží" v ktorých sa deje to čo sa deje Lisbeth mi bolo veľmi úzko a mala som problém to prečítať (holt, citlivka :D), tiež ma záver knihy nejako veľmi neprekvapil, dokonca som to aj nejako čakala, ale celkovo knihu podobne ako ty hodnotím za napínavú, dobre vyspádovanú , nťažko sa od nej odtrha. pre mna ideál na dlhsie cestovanie :) 100 km cestu autom som takto zvládla ĺavou zadno a ešte som sa divila ako veľmi rýchlo sme prišli do ciela :) určite si ju ale ešte raz prečítam, celú trilógiu a rozmýšľam že sa poobzerámaj po ostatných jeho knihách, len aby potom nebolo prelarssonované :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. obávam sa, že žiadne ďalšie knihy od neho nenájdeš. predpokladám, že vieš, že aj tieto boli vydané posmrtne? no a žiadne iné nenapísal. plánoval vraj 10 dielov Millennia, ale nevydalo :-/ v jeho počítači je vraj nedokončený štvrtý diel, súdili sa oň jeho družka s jeho rodinou. neviem ako to dopadlo, viac info si vygúgliš, ak chceš.
      švédske filmy som videla dva, na tretí sa akosi pozabudlo a americkú verziu som tiež ešte nevidela. ale niekedy kuknem, už sa nebránim ani holyúdskej :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).