Google+ Riddick's Realm: Milan Lechan: Učebnica na prestávku

28 februára 2013

Milan Lechan: Učebnica na prestávku



Tento článok bude silno poznamenaný nostalgiou.




Bola raz jedna útla knižočka, na ktorej som sa strašne zabávala, keď som mala asi... ja neviem, jedenásť rokov? Moja vlastná sa medzitým niekde stratila, no keď som ju objavila v ponuke antikvariátu za euro tridsať, nemohla som odolať.
Chcela som si zaspomínať, znova držať ten praveký artefakt v rukách - a hlavne nájsť tú básničku o mastných kyselinách. Nič iné som si z nej už nepamätala.

Tak som si Učebnicu na prestávku znova kúpila a prečítala. Má len asi 70 strán, obsahuje akože slohové práce, epigramy, básničky, slovné hračky aj normálne vtipy. Väčšinou so školskou tematikou, humor sa pohybuje v hraniciach od infantilného až po rafinovanú satiru. Knihu dopĺňajú fakt bizarné ilustrácie Róberta Bruna :-)

Občas človeka poteší oprášenie spomienok, keď môže načrieť hlboko do podvedomia a vydolovať záblesky osobnosti, ktorou bol pred dvoma desaťročiami (čo je v mojom prípade ešte stále detstvo).
Je to veľmi zvláštny pocit, zámerne som ho už okúsila pri čítaní Sandrinho denníka. Privoláva reminiscencie, ktoré sa s tými bežnými, hmlistými a hlavne skomolenými spomienkami nedajú porovnať. Vrelo odporúčam.

Nebudem sa tváriť, že idem písať recenziu. Však to nemá význam, tá knižka je stará, tenká, dnes už ledva zohnateľná a dnešné decká čítajú (ak vôbec) úplne iné veci. Tak aspoň vyberiem zopár čriepkov, vtipov a veršov.
Niektoré ma ešte aj dnes rozosmiali, iné mi pripomenuli výroky, ktoré vďaka tejto knižočke na istý čas zľudoveli. Moja sestra si možno na niektoré spomenie :-)

My máme aj psa, ale nemá blchy, lebo ho medzi ľudí nepúšťame. Náš pes hryzie, ale potom ho to veľmi mrzí.

Človek potrebuje kyslík, lebo inak by ho už nepotreboval.


Na nohách nás drží kostra. Keby sme nemali kostru, mäso by nám stále padalo na zem.


Človek má končatiny, a to ženské alebo mužské, prípadne i ľavé.


Hygiena je, keď sa umývame častejšie, než je to nevyhnutné.


Osa, to je taká včela, čo to už nevydržala a zdivela.


Zem orú pľuhy.


Cyril a Moped


Recept na vtáčie mlieko:
Vtáka chytíme, podojíme a podávame.

Ľaľa, moja obľúbená replika! Už som dávno zabudla, odkiaľ pochádza :-)
- Ako sa máš, Dežo?
- Ááá, čo sa budem ohovárať!

A ešte dve najlepšie básničky. Aj v prvej sa spomína kyselina, ale tá moja kyselinová, ktorá sa mi celý čas spájala so spomienkou na túto knihu, je druhá v poradí.

Milujem ja vášnivo
nášho senzi chemika,
od zásad a kyselín
že nám brány odmyká.
Nech žijú skúmavky
H2O
a peroxid vodíka!

Dnes mi na hodine
zapísal štyri plus,
bo som nevedela,
čo je to lakmus.
Chémie sa nevzdám,
veru tak...
Nech silnie a prekvitá
draslík a amoniak!

***

Keď som išla pešo
z Vrútok do Žiliny,
stretla som tam stretla
mastné kyseliny.
Tiekli dolu Váhom
ďaleko do sveta
a mne sa začala
tá moja puberta.


DOSKAKAVENIA, PRIATELIA! :-)






Milan Lechan: Učebnica na prestávku, pre žiakov od 6. ročníka ZŠ
(Vydavateľstvo Osveta, 1988), Kčs 20,-

15 komentárov:

  1. ano, aj ja som to citala ako mala a mastne kyseliny dolu vahom boli tiez moje najoblubenejsie :D a cyrila a mopeda pouzivame dodnes.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dúfam, že táto knižka poznačila celkom dosť detí z našej generácie. súčasná mládež, aj s tým čo počuje o socializme, si určite predstavuje, aká bola vtedy strašná nuda. ale myslím, že najmä deti sa nudiť určite nemuseli :-) ja som napr. s obľubou čítala aj zbierky vtipov ilustrované Kotrhom, Sliackym a ďalšími známymi humoristami. zvlášť pre Ľubomíra Kotrhu mám dodnes slabosť :-)

      Odstrániť
    2. a práve som zistila, že pán Kotrha stále nezaháľa, naopak, naučil sa robiť aj s počítačovou grafikou :-)
      http://kotrhanews.blogspot.sk/

      Odstrániť
    3. Dobré "koniny", ale veľmi aktuálne v dnešnej dobe.

      Odstrániť
    4. zaujímavé, čo sa človek na internete nepodozvedá :)
      Ľubomír Kotrha

      Odstrániť
    5. Jéj, dobrý deň, pán Kotrha! Je mi cťou, že ste nás navštívili :-)

      Odstrániť
  2. šak som bol zvedavý, kde ma to kto spomína. bo škytavku som dostal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a ja som pri poslednej návšteve rodičov rabovala staré knižky a našla som tie vtipové. priniesla som si a začítala som sa do Humoru v zelenom, ktorý ste celý ilustrovali :-)

      Odstrániť
  3. Tie ukážky a básničky sú skvelé! Čo mám robiť, aby som zohnala tento dávno zabudnutý skvost? A nechcem počuť "to už nezoženieš"!!

    Z detstva si pamätám najmä Ruskú knihu rozprávok, ktorú nám mamina čítavala pred spaním - milovali sme ju, napriek tomu, že sme nerozumeli ani slovu, ale prišlo nám to veľmi vtipné. A tiež knižku Koho zjedla Mikimyška. To som vedela naspamäť... kedysi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. noooo, keďže možnosť "to už nezoženieš" je nepoužiteľná, tak najskôr asi "hoď do googlu a pozri antikvariáty". stretávame sa tak zriedka, že tú svoju ti asi ťažko požičiam :-)
      keby si do nejakého antiku zašla osobne, tak ju hádam prečítaš aj na mieste.

      Odstrániť
    2. Tak mi poraď nejaké antikvariáty, budem rada. Ja sa v tomto absolútne neorientujem :(

      Odstrániť
    3. no, v Blave ich je plno. túto knižku konkrétne mi zabezpečil Olejar.eu - aj osobný odber na Karadžičovej. kúsok vedľa je Antikvariát pri Justičnom paláci, tam som chodila kedysi. niekde smerom od AS Nivy do centra je ďalší, vraj skvelý (bohužiaľ si nikdy nepamätám názov a miesto, ešte som tam nebola). na internete občas používam Antikvariatshop.sk, ale tam treba nazbierať viac kníh, aby sa oplatilo poštovné. výber je naozaj široký, sem-tam na nejaký natrafím len tak, pri potulkách mestom :-) ak by som zháňala niečo vzácne, som ochotná proste hodiť titul do Googlu a objednať odtiaľ, kde ho majú...

      Odstrániť
    4. Aneta, dakujeme za pozitivnu skusenost... Vas antikvariat :-)
      http://www.antikvariatshop.sk/

      Odstrániť
  4. Anet, ty si poklad :) našla som :)

    http://www.ciernenabielom.sk/autor/lechan-milan/

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).