Google+ Riddick's Realm: Upírska trilógia Christophera Moora

30 apríla 2013

Upírska trilógia Christophera Moora

alebo
Ako môže mať romantická upírčina gule
(aj po Edwardovi Trblietavom)


Povedzme, že máte radi príbehy o upíroch. Prečítali ste už všetky seriózne upírčiny a radi by ste čítali niečo ďalšie, lenže tie mládežnícke upírske romance obývajú samí šampóni a všetko sa točí okolo pubertálnych panien...
Ponúkam vám riešenie.
Humornú i temnú fantasy o upíroch, ktorá je akčná, zábavná, bez trápneho pátosu a veľkých slov o nesmrteľnej láske, a ešte k tomu vhodná pre vekové kategórie od keksíkov (young adult) po škatule (keksíkovia došli).


Kto iný by nám niečo podobné napísal, ak nie enfant terrible zámorskej humoristickej fantasy, Chris Moore.
Pochopiteľne, dámy a páni, slečny a mládenci. Je to spisovateľ, ktorý ma viackrát presvedčil, že dokáže skĺbiť všetky pozitíva oddychovej, humoristickej aj fantasy prózy, nabudiť a ukojiť čitateľské rozkoše vo chvíli, keď to najviac potrebujem. Jeho špecialitou je mnou takzvané huho (humor&horor) a upírska trilógia definitívne potvrdila jeho majstrovstvo v tomto žánri (hoci pre mnohých jeho fanúšikov je naďalej špičkou Špinavá práce).


She's evil. Evil, evil, evil. I want to see her naked. (Thomas C. Flood)

Skutočný život Tommyho Flooda začne až v San Francisku, kam sa dotrepal z nejakej zaprdenej diery amerického stredozápadu menom Incontinence, aby sa stal spisovateľom. Skutočný život Jody Stroudovej, úradníčky za prepážkou, začne až po tom, čo ju len tak zo športu jeden upír premení na svoj druh - pôvodne len preto, aby mohol sledovať, ako to nezvládne.
Lenže ona to zvládne.
Čitateľom po takomto úvode začína plnotučná upírčina v troch častiach.

O tom ako sa Jody a Tommy stretnú, zaľúbia do seba a až do konca príbehu musia neustále bojovať jeden za druhého a často aj o svoju holú, prípadne upírsku existenciu. S prastarým upírom Elijah ben Sapirom (Bloodsucking fiends) či s chamtivou prostitútkou nafarbenou na modro (You suck).
V záverečnej časti s názvom You bite je zase ťažké sa rozhodnúť, či sú nebezpečnejším súperom vrchní arciupíri túžiaci zlikvidovať nepohodlnú situáciu v San Francisku (doslova), alebo horda premenených krvilačných mačiek...
Tommymu a Jody pri záchrane seba i mesta striedavo pomáha i hádže polená pod nohy ansámbel zložený z adolescentnej gotičky Abby Normal, krysofilného geja Jareda, Vládcu San Franciska, sexi mangáča Stevena, bizarnej dvojice inšpektorov Riveru a Cavuta i ďalších exotov.

Krásne na tom je, že sa autorovi opäť podarilo spojiť a zladiť napätie, romantiku, humor aj dobrodružstvo. Upírska trilógia spolu so sólovkou Špinavá práce zostanú asi nadlho mojimi najobľúbenejšími Moorovými knihami.


* * *
Tommy a Jody
Chapter 6
Dinner with the vampire

"Is there something wrong with your food?"
"No, I'm just not very hungry."
"You're going to break my heart, aren't you?"

* * *

U spisovateľov, ktorí opakovane pracujú s vlastným univerzom, sa mi páči, že krížom-krážom románmi stretnete hrdinov z iných príbehov. Je to taká pridaná hodnota pre verného čitateľa. V tejto trilógii sa našiel priestor pre slušnú zbierku narážok na Špinavú prácu i dôležité vedľajšie postavy, ktoré "účinkujú" v oboch dielach - v druhej časti dokonca narazíme na Charlieho Ashera.

Lásku k jeho štýlu som už v článku o Špinavej práci opísala, tak ju len zhrniem - milujem jeho pitoreskné postavičky, to, ako dokáže dať každej z nich hĺbku i šírku. Prinúti vás - nie, presvedčí vás, že si ich obľúbite, i keď mohli byť spočiatku nesympatické.
Niektoré z nich by som s radosťou stretávala znova a znova. Ak to inak nepôjde, budem si musieť zopakovať rovnaké knihy.
maďarské vydanie Csak egy harapás
- voľný preklad by mohol byť
 Len jedno sústo / Aspoň jeden hryz ;-)
Jeho diela odohrávajúce sa v San Francisku sú svojím spôsobom a čiastočne aj mestskou fantasy (aj to som už niekde spomínala). "Mesto" je v nich živé, pulzujúce, zúčastňujúce sa deja. No sú to predovšetkým ľudia - plejáda hrdinov od tých hlavných až po komparz, ktoré ho takým robia. Z kníh o San Francisku vycítite, kde leží spisovateľovo srdce.

* * *
Abby
I am only into S&M and bondage as it applies to wardrobe. I tried cutting myself to express my heartbreak over Tommy (Lord Flood) rejecting me, but OMFG it hurts like flaming fuck.
* * *

Bohužiaľ, v slovenskom či českom preklade sa ďalšieho Chrisa Moorea tak skoro asi nedočkáme. V Česku vydané knihy Nejhloupější anděl a (dookola omieľaná;-) Špinavá práce sú dávno rozobraté a dotlač sa nechystá.
Je neuveriteľne veľká smola, že keď sa v roku 2010 vydavateľstvo Ikar rozhodlo priviesť Moorea na Slovensko, vybralo si na to najnešťastnejší exemplár jeho tvorby. Šašo (orig. The Fool) je perverznou paródiou na Shakespearovho Kráľa Leara. Uznajte, že podobne divokú kombináciu si u nás prečíta málokto, tobôž kúpi.
Ak to predsa urobí fanúšik Vila Mávakopijou, pravdepodobne zostane zhrozený z úrovne použitého humoru, pri ktorom by staršej generácii milovníkov najväčšieho dramatika všetkých čias asi zabehol popoludňajší čaj. Fanúšik Moorea bude pre zmenu sklamaný, lebo Šašo v jeho tvorbe tak trochu vyčnieva.
Netreba sa preto čudovať, že kniha asi o rok skončila vo výpredajoch a najskôr stačí počkať, kým v nich bude zase. (V západných krajinách sú na Mávakopijovi oveľa viac závislí, lebo Chris práve pripravuje ďalšiu jeho adaptáciu).

Verím, že o čo ťažšie je to s etablovaním mena Christopher Moore u slovenských čitateľov prostredníctvom kontroverzného Šaša, o to jednoduchšie a veselšie by to šlo cestou jeho upírskej trilógie.
Takzvaná young adult fantasy v posledných rokoch nielen získala masový úspech u mladých ľudí, ale posunula sa aj v oblasti povolenej romantiky, a novšie diela sa už nebránia ani decentnému opisu sexu. Napokon, aj madam Meyerová dovolila v posledných častiach súmračnej ságy svojim hrdinom naplnenie predtým platonického vzťahu a E.L. Jamesová priniesla pomenovanie žánru "mummy porn", ktorý sa stal novým hitom.

Takže po tejto stránke by s prístupnosťou nebol žiadny problém. Tommyho získavanie prvých erotických skúseností je úplne v norme, opisy vášnivých hier kombinovaných s upírskym smädom sú bláznivé, zábavné a trochu šteklivé. Moore je ako vždy ľahký a vtipný aj v oblasti sexu.
Pozrite sa ako som sa pri čítaní druhej časti trilógie nechala inšpirovať do očí bijúcim rozdielom medzi hrdinami Chrisa Moora a Stephenie Meyerovej (dúfam, že teraz už ten strip niekto aj pochopí!).
Jediným problémom by mohol byť šťavnatý slovník, kde sa fakuje jedna radosť - čo však paradoxne dvíha moralistom mandle viac než sado-maso erotika...

turecké vydanie
Bloodsucking fiends
Môžem teda len vysloviť nádej, že objavenie Chrisovho talentu pre slovenskú mládež i stárež na seba nenechá dlho čakať alebo sa ho aspoň dožijem, aby som raz mohla niekomu povedať: "Toto je chlapík, ktorému fandím už 20 rokov" :-)
A že sa mu ujde šikovný prekladateľ, ktorý nezruinuje všetok humor striktnou spisovnosťou, bigotnou slušnosťou, a postará sa, aby narážky na americké reálie adekvátne prispôsobil tunajším pomerom. Keď už Moorea vydali v prevažne moslimskom Turecku, navyše s veľmi sexi obálkou, fakt nemáme na čo čakať.

Každému z vás, kto to zvládne, zatiaľ odporúčam čítať ho aspoň v originále. Zdatný angličtinár v pohode pochopí všetok použitý slang a vychutná si výrazivo, ktoré by sa do prekladu určite nedostalo ;-)
Fucksocks!


Christopher Moore:
Bloodsucking fiends
You suck: A love story
You bite: A love story
(ja nakupujem na Bookdepository.com, lebo free shipping ;-)


(ukážka kapitoly 6 je z prvého dielu, Bloodsucking fiends; ukážka o Abby je z tretieho dielu, Bite me)

Súvisiace:
Christopher Moore: Špinavá práce
Christopher Moore: Nejhloupější anděl
Christopher Moore: Baránok - evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva
Christopher Moore: Ostrov lásky
Ťažký údel Edwarda Cullena (tematický strip)

4 komentáre:

  1. Zdieľam tvoje nadšenie z Moora :) mňa totálne dostal Evanjeliom podľa Biffa, to bola kniha ktorá mala absolútne všetko a nekonečne dobre sa čítala. Keď som o nej rozprávala známym, každý ju odomňa drankal (ale v preklade) - bohužiaľ, preklad sa zatiaľ nekoná. Tak si ju prečítala aspoň kamoška, ktorá angličtinu zvláda bez problémov a bola z nej totálne nadšená. Čiže nič menej kvalitné neočakávam ani od tejto trilógie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jennka, ty si moja najobľúbenejšia mooristka! :-) Dúfam, že trilógiu si zoženieš a prečítaš s rovnakou pasiou ako ja. Som si istá, že minimálne Abby Normal (dayslave name Allison Green;-) ti pripraví mnoho krásnych chvíľ čitateľskej (a hlavne humoristickej) rozkoše :-)

      Odstrániť
    2. Ja mám pocit, že mňa Moore nikdy nemôže sklamať, takže sa teším, jeho humor je jednak neuveriteľne vycibrený a nikomu sa neponúka (v preklade má "fpiči" či to niekoho urazí alebo nie), jednak ho považujem za veľmi inteligentného autora, ktorý aj z napohľad "obyčajnej humornej oddychovky" vie spraviť dokonalé dielo s viacerými vrstvami a doslova pomilovateľnými charaktermi :)

      Jednoducho, je to káder.

      Odstrániť
    3. Jennka, ja ťa milujem :-x :-)
      "pomilovateľné charaktery" - ježiš, to si vystihla!!!

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).