Google+ Riddick's Realm: Romain Sardou: Zbav nás od zlého

08 júna 2015

Romain Sardou: Zbav nás od zlého



S francúzskym autorom Romainom Sardouom som sa zoznámila nedávno vďaka amatérsky načítanej audioknihe A odpusť nám naše viny.
Nadšenie z temného stredovekého trileru stále pretrvávalo, keď som objavila aj druhé načítané dielo, voľné pokračovanie predchádzajúceho románu.




Dej sa opäť točí okolo tajomstiev a intríg v najvyšších vatikánskych kruhoch, a v surovosti a hrôze nič nedlhuje svojmu románového predchodcovi.
Hrdinami dvoch hlavných dejových línií sú otec Aba, farár z maličkej obce Cantimpré v kraji Quercy, a civilný "detektív" Benedikt Gui z Ríma.

Požehnaný je plod života tvojho


Faru v Cantimpré v jedno zimné ráno roku 1288, keď otec Aba vyučuje tamojšie deti, prepadnú neznámi čiernoodenci a po zmrzačení a omráčení farára jedného chlapca zabijú priamo pred očami ostatných a ďalšieho unesú. Čoskoro sa dozvieme, že Aba je biologickým otcom ukradnutého Perrota, a hoci v dobrom úmysle túto pravdu spolu s chlapcovou matkou tajili, jeho rodičovské city sú nesmierne silné.
Hlboko otrasený Aba sa vydáva na strastiplnú cestu, aby svojho syna našiel a oslobodil, a prejaví pritom nielen výnimočný intelekt, ale aj tvrdosť hodnú cvičeného vojaka a cieľavedomosť šelmy na love.

V Ríme stretávame Benedikta Guia, ktorý je niečo ako súkromné očko. Medzi jednoduchými ľuďmi je hviezdou, ktorá "pozná odpoveď na všetko". Excelentné dedukčné schopnosti v spojení so železnou logikou, vedomosťami a fantastickou pamäťou z neho urobili stredovekého detektíva, ktorý rozlúšti každú záhadu... (okrem vraždy milovanej manželky - tento detail nehrá rolu v hlavnom deji, no dokresľuje atmosféru príbehu a Benediktovu osobnosť).
Keď Gui popri bežných prípadoch narazí na kupca, ktorý mu pod falošnou zámienkou nechá zašifrovanú správu (a onedlho zomrie násilnou smrťou) a zároveň na nečakané zmiznutie mladíka slúžiaceho tiež čerstvo zosnulému kardinálovi Rasmussenovi... začne v tej spleti udalostí vidieť oveľa zložitejší vzor...

Buď vôľa tvoja


Kto a najmä prečo unáša starostlivo vybraté deti z francúzskych miest a obcí? Prečo isté kruhy potrebujú umlčať každého, kto sa začne príliš podrobne zaujímať o preslávené cantemprijské zázraky? Aké pikle už zase kuje všemocný Artemidore de Broca vo Vatikáne? A čo s tým všetkým má český kráľ Václav II.?

Hlavné a bočné dejové línie simultánne smerujú k rozšifrovaniu ďalšieho tajného projektu, o ktorom vieme, že za ním stojí Artemidore, šedá eminencia pápežského stolca, dobre známa už z románu A odpusť nám naše viny.

Doteraz si síce myslím, že Artemidore nemal praktickú potrebu, pre ktorú štedro dotoval vizionára a pseudovedátora opáta Profutura, ale vydržiaval si celý ten tajný cirkus ako hobby. Niečo, čím svoj ctižiadostivý mozog zamestnával, keď sa práve nevenoval vládnutiu. Laboratórium na skúmanie rôznych možností a overovanie teórií, ako sme videli v predchádzajúcom príbehu. Alebo šlo o viac?
Veď Artemidore mal v rukách všetkú moc kresťanského sveta, o ktorú ho mohla pripraviť len smrť. Ale tú neporazí ani celá armáda zázračných detí, čo však obéznemu starcovi a jeho šialenému psovi Profuturovi v zaslepení možno uniklo...

Pros za nás hriešnych


Romain Sardou mi znova ukázal, že vie posplietať napínavý a veľmi temný príbeh, v ktorom mocní vyhrávajú častejšie než tí bezmocní, a tí najmenej šťastní často prehrajú aj svoj život.
Možno práve tým, aký je Sardou... neštandardný, neobyčajný v tej záľahe súčasných kriminálok... ako vecne až chladne opisuje aj násilné scény a zároveň sa o vás rozbíjajú vlny atmosféry hustej a hrozivej ako bahno v močiari, možno tým ma jeho štýl aj obsah fascinujú.
Navyše, tá nekompromisná krutosť a dezilúzia jeho príbehov, pretkaná prvkami nadprirodzena jednoznačne pripomína magický realizmus. Na rozdiel od klasickej juhoamerickej školy zasadený do dávnej minulosti, ale predsa.

Sardouove zápletky a dejové zvraty sú často také šokujúce a nepredvídateľné, že čitateľa prikovajú k románu a až do konca ho udržiavajú v naliehavej zvedavosti a dychtivosti dozvedieť sa, ako sa to všetko skončí.
Ak si ešte v polovici, možno aj v dvoch tretinách knihy vytvárate vlastné odhady vývoja a rozuzlenia, s jednou vecou môžete u tohto spisovateľa počítať... nakoniec zase všetko dopadne úplne inak :-)

Aj preto ma Romain Sardou znova bavil a ešte stále ho nemám dosť. Dám si pauzu, ale keď mi začne chýbať, mám doma ešte jeho triler Nikdo neunikne - tentoraz zo súčasnosti.

UPDATE: Neskôr som si kúpila Odlesk boží slávy, ktorý bol druhou knihou "draguanskej trilógie" - viac o ňom v minirecenzii a ukážke.





Romain Sardou: Zbav nás od zlého (Argo, 2009)






Súvisiace:
Romain Sardou: A odpusť nám naše viny
Romain Sardou: Odlesk boží slávy
Ellis Petersová: Pokání bratra Cadfaela
Walter M. Miller jr.: Chvalozpěv na Leibowitze
Connie Willisová: Kniha posledního soudu
Daniel Defoe: Denník morového roku 1665

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).