Google+ Riddick's Realm: Súmrak nad upírmi

16 septembra 2009

Súmrak nad upírmi

Konečne som sa pevne rozhodla, že si pozriem tínedžerskú romancu Twilight, ktorá sa stala kultom skôr, než padla posledná klapka. Definitívne ma presvedčil znechutený výraz Stanky, ktorá na magické slovo Súmrak vášnivo zareagovala: "Tá baba bola strašná! Celý film robila iba" - a nasledovala praktická ukážka obhrýzania spodnej pery raz z jednej, potom z druhej strany.
Zasmiala som sa, a reku, už mám toho dosť, naozaj ten flick už videli VŠETCI a ak chcem byť popkultúrne "in", musím zaplniť túto medzeru.
Bola som aj trochu zvedavá, veď to nemôže byť až také zlé...
A chcela si aj ja trochu ponadávať ;-)

Nakoniec to dopadlo takmer presne podľa očakávaní.

Len takmer, v skutočnosti ešte horšie.
Lebo som čakala všeličo, ale nie až takú trápnu love story.

Vzhľadom na svoj vek, skepticizmus, cynizmus a celkovo trochu "komplikovanú" životnú filozofiu ma tento druh romantiky vôbec neberie. Informácie o Súmraku som teda zbierala len okrajovo, tak aby som zostala v obraze. Problém to rozhodne nebol. Aj pri snahe vyhnúť sa masovému ošiaľu som často nadobúdala pocit, že pri otvorení záchodovej misy na mňa zvodným pohľadom pekinéza vykukne Edward Cullen a zo sprchového kútu vyjde Bella s kravskými očami.
Koľko čitateliek by za také zážitky dalo všetky tričká z Terranovy...
Ja nie.
Už iks mesiacov plnia photoshopom enhansované podobizne hemato-vegetariánskych milencov všetky novinkové mailingy od Martinusu, kde sa len striedajú s Urbaníkovou a ďalšími objavmi slovenskej "modernej vlny" (starý dobrý Hvorecký!), dievčatá šalejú a s pomocou zlej gramatiky rozsievajú po internetových diskusiách svoje extatické vzdychy nad knižnou Bellou a filmovým Edwardom.
Bolo treba Súmrak vidieť a zažiť, aby mohli byť tieto nočné mory zaplašené.

Už je vám asi jasné, že čítať som ho nečítala. Ani neplánujem. Čomukoľvek spojenému s masovou hystériou sa snažím vyhýbať. Handrami s výrazným označením D&G počnúc a rýchlokvasnými bestsellermi končiac. Avšak pokým pri Harry Potterovi som po pár rokoch odležacej doby inštinktívne vycítila, že toto je bestseller, ktorý sa oplatí skúsiť - a potom som mu udelila výnimku a s rozkošou podľahla - zdá sa, že filmová verzia toľko vychvaľovaného Súmraku ma len utvrdila v predstave, akú som si z dostupných informácií vytvorila.

Že je to plytký a tisíckrát omletý príbeh založený na erotičnosti jedného fenoménu, ktorý je navyše jednoduchučký ako piatkový plán petržalskej pipiny.

Lebo celá tá sranda je len o ideálnej láske jednej osudovej dievčiny k jednému osudovému mladíkovi. Bez výrazných komplikácií, bez brutálnej reality ohrozujúcej krehký púčik ich vzťahu. A že on je upír? To je skôr pridaná hodnota, má nadprirodzené schopnosti a navyše - upír je predsa symbol sexu, povedal kedysi v popkultúrnom dokumente jeden ujo a po zážitku so Súmrakom ešte hlasnejšie kričím, že má pravdu!
Takže pre hoci len trochu náročnejšieho čitateľa resp. diváka je Twilight o hovne.

Tuctové, melancholické dievča príde to mokrého zapadákova asociujúceho Twin Peaks, na prvý pohľad (cez žalúzie) sa zamiluje do najtajomnejšieho, najzaujímavejšieho a najžiadanejšieho fešáka - a on do nej. Veľmi prefíkane vložený element - počiatočné nedorozumenie ohľadom sympatií - sa podľa očakávania vysvetlí a naplno otvorí stavidlá mladej lásky. Tá už po kratučkej známosti vyzerá, akoby mala trvať večne. V tomto prípade doslova. Bella je taká plná obdivu a oddanosti, že by sa najradšej hneď nechala načať... a Edward je natoľko opojený jej vôňou "kref a mľiko", že to rozhodne odmieta, čím len po upírsky ukazuje, ako veľmi ju miluje.
A žili až kým... no nič.

Samozrejme sa zjavia ZLÍ upíri, samozrejme si urobia zálusk práve na Bellu-spanillú s ústočkami večne pootvorenými a samozrejme na to nakoniec doplatia. Ale - samozrejme - nie všetci, veď uzavierať príbehy dnes nie je v móde.
Som trochu šokovaná, že sa niekomu podarilo urobiť celosvetový fenomén z TOHTO. Čo som počula o knihe, je asi dosť lyrická, dosť sa v nej vzdychá a Bella je vlastne nemotorná fňukna, ktorá väčšinu akčného deja strávi v sladkom bezvedomí. Zato Edward je rytier bez bázne a hany, sexi upír, akého by chcela každá.
Nie som až taká šokovaná, lebo pravdepodobne toto sú základné elementy, ktoré nástky zaujímajú. Najoddanejší krásavec, dokonalá láska, ušľachtilá bolesť.
Aj ja som asi prežívala to isté, keď som ako 12 ročná hltala romantickú Désireé od Annemarie Selinkovej, dobrodružné Dumasovky a Draculu. Tam niekde to však aj končilo a klasickými cajdákmi z edície Čajka som opovrhovala.

Pozrime sa teraz na oficiálne anotácie k Súmračnej ságe, ktoré som si v tejto podobe prečítala v miniFantázii vydanej špeciálne pre Istrocon 2009 (tento fakt spomínam len preto, že 4 časť ságy má anotáciu oveľa dlhšiu).

UPDATE: Nedá mi a budem ešte väčšia sviňa - zvýrazním špeciálne tie slová, ktoré sú také typické pre dokonale zvládnutý biznis. Ako to vyjadriť? Mám pocit, že takto píšu anotácie bestsellerov skúsení majstri, ktorí presne vedia, ako kvalitou marketingu vylepšiť obraz aj priemernému dielu... a ktoré slová použiť, aby cieľová skupina padla na zadok ;-) Prečítajte si tie slová znova - cítite ich príťažlivosť?

Súmrak: Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo.

Nov: Pre Bellu Swanovú má jedna vec oveľa väčší význam ako jej vlastný život: Edward Cullen. No zaľúbiť sa do upíra je oveľa nebezpečnejšie, ako by si vôbec dokázala predstaviť. Edward ju už raz zachránil z pazúrov zlého upíra, no až teraz, keď ich odvážny vzťah ohrozuje všetko, čo im je blízke, si začínajú uvedomovať, že ich problémy sa zrejme iba začínajú...

Zatmenie: Seattle pustoší séria záhadných vrážd, zákerná upírka pokračuje vo svojej honbe za pomstou a Bella sa znova ocitá obkľúčená nebezpečenstvom. Uprostred týchto udalostí je prinútená vybrať si medzi svojou láskou k Edwardovi a svojím priateľstvom s Jacobom – s vedomím, že pre jej rozhodnutie by mohol opäť vzplanúť odveký boj medzi upírmi a vlkolakmi.

Úsvit: Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené... navždy?

Čo vám to signalizuje? Podľa mňa je to patetické, zamilované, presladené. Bella je každú chvíľu v ohrození, Edward ju stále zachraňuje (na silnú ženskú hrdinku môžeme evidentne zabudnúť, toto teliatko je len obeť). Omletý symbolizmus, čiernobiele postavy, ošúchaný odveký boj medzi upírmi a vlkolakmi (schválne, po všetkých Underworldoch nám táto línia môže ešte niečo ponúknuť?).
Celá sága je vlastne dookola o tom istom, ale keď už prvá kniha priniesla svojej autorke toľko slávy a peňazí, bolo ju treba niečím kŕmiť. Materiál je opajcovaný z pravidiel upírskej literatúry i červenej knižnice a postavený na niekoľkých základných pilieroch, ktoré ovláda každý dobrý remeselník. K tomu zameranie na mladšiu generáciu, ktorá si ešte nestihla vyvinúť vkus, aspoň 500 strán, nech to solídne vyzerá (čo na tom, že celý dej by sa zmestil do poviedky?), ešte dobrý agent a veľké vydavateľstvo... a bestseller je na svete. Vynesenie autorky na piedestál polobohyne bolo už len záležitosťou dôkladne spracovaného marketingového plánu. Potlesk!
No a keď som sa v rozhovore so Stephenie Meyerovou, uverejneného vo Fantázii 3/2009, dočítala, že: "Inšpiráciou k Súmraku bol veľmi živý sen, ktorý sa mi prisnil v júni 2003 a ktorý je vcelku verne opísaný v trinástej kapitole knihy," chcelo sa mi smiať. Tomu vravím geniálny obchodný ťah. Vyhlásiť, že ma inšpiroval sen. O čom asi bol? Nečítala som 13. kapitolu, ale nech je v nej napísané čokoľvek, súkromne si dovolím pochybovať, že je opísaný verne ;-)
Aj keď nezáleží na mojich podrypovačných pochybnostiach, tento mýtus o sne mi pripomenul poviedku Čierny les, ktorá bola vo finále Ceny Fantázie 2007 a ktorú som úplne hnusne zdrbala pod čiernu zem (hľadajte na konci článku). Tiež to bolo o tom, ako kočka stretne dákeho charizmatického temného lorda, zamiluje sa, a tak ďalej. Len tam bolo viac krvi a oveľa viac sexu.
Tá poviedka ešte aj vyhrala Cenu Bibliotéky, ale nikto ma nepresvedčí, že jej nezaslúžene pozitívne prijatie nemala na svedomí čisto mužská porota!

Už som trochu nesúvislá a dosť dlhá, čo vy na to...

Ak sa ešte vrátim k filmu, veľa som počula a čítala o slávnej "baseballovej scéne", ktorú aj triezvo uvažujúci označili za najlepšiu vo filme. Rýchlu, akčnú a efektnú.
Mno, keby som to vzala z tohto hľadiska, asi bola najlepšia... Ale len vďaka správnym filtrom a búrkovej atmosfére. Inak si neviem predstaviť, prečo by ma spomedzi zopár ostatných chabých a krátkych akčných sekvencií mala špeciálne zaujať práve táto.
Lebo v nej jeden chalan skáče po strome a filmári mi museli polopatisticky ukázať, prečo upíri hrajú baseball v búrke? Keby neboli správne zostrihali úder blesku, nebola by som pochopila. Spomalené/zrýchlené zábery ani údery hliníkových pálok vo mne vôbec nevyvolali dojem, že sa dívam na superhrdinovský šport.
Moje filmové skúsenosti hovoria, že akcia v Súmraku je rovnako nemastná-neslaná ako všetko ostatné. Parkourová naháňačka v úvode predposledného Bonda alebo Edward Norton pelášiaci cez brazílsky slum v druhom Hulkovi, tomu vravím adrenalínové behy. A to nie som fanúšik ani dvojnulového agenta ani zeleného nerváka.
Celkovo sa mi réžia, strih, efekty, príbeh a hlavne TEMPO Súmraku zdali smutne biedne. Už v prvej polovici filmu sa mi chcelo spať. Kým sme to doklepali do konca, skoro som zadriemala.
Žiadne prekvapenia, žiadne vzrušenie a dokonca ani žiadne zvraty. Keď sa príbeh blížil ku koncu, modlila som sa, aby prišlo čokoľvek, čo by trochu okorenilo zápletku! Čokoľvek! To už mi bolo jasné, že na neočakávanú zmenu môžem zabudnúť, zo zúfalstva som dychtila po hocijakých detailoch, ktoré signalizovali, že ak Stephenie Meyerová nie je originálna, musela aspoň premýšľať.

Ešte žalostnejšie však boli herecké výkony. Hlavne jeden.
Sama som zostala prekvapená, že "sladký chlapec" Robert Pattinson (ktorého mám stále v pamäti ako Cedrica Diggoryho) na mňa pôsobil prirodzene a normálne. Aspoň v rámci svojho upírskeho imidžu.
Ale to dievča, Kristen Stewart, to je herecké drevo. Celý film strávila s pootvorenými ústami a kamenným ksichtom. Obhrýzanie pier mi nejako ušlo, ale za tie večne trčiace zuby by som ju bila.

P.S.: Že sa šialenstvo menom Twilight dá vyliečiť, dokazuje Sigi, ktorá knihy čítala minulý rok a na Istrocone sa vyjadrila, že s odstupom času a po zhliadnutí filmu zisťuje, že ju Bella vlastne irituje a teraz ťažko chápe, čo na tom príbehu videla... A možno nám Sigi iba dozrela ;-D

Súvisiace:

Sprosté ohováranie SúmrakuUpíri, upírky a upírčatá

Bram Stoker: Dracula - ak chcete klasický horor o upíroch, prečítajte si toto
Guillermo del Toro &Chuck Hogan: Žihadlá - ak chcete moderný horor o upíroch, prečítajte si toto
Justin Cronin: Priechod - ak chcete sci-fi horor o upíroch, prečítajte si toto

77 komentárov:

  1. ked si vsimnes, ludia potrebuju nieco co je vsade. pan prstenov, harry potter ... hold, teraz je to twilight.
    prehrmi, vybledne, fanynky zostarnu ... ako aj pri ostatnych kultoch :)
    a pride dalsia sracka.
    preziju asi iba hviezdne vojny :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neuraz sa Boris, ale minimálne Pán prsteňov si nezaslúži byť titulovaný ako "sračka". To je zaslúžený kult, podľa mňa aj viac než Star Wars, Star Trek a iné "Hviezdne niečo" série... A to prosím pekne nie som žiaden zástanca prevahy fantasy nad sci-fi a naopak. Ja znesiem hocijaký žáner, ale nech to bude kvalita. ;-)
    A čo sa Twillightu týka : K Anetinmu článku nemám čo dodať. ;-) Len mi je ľúto, že ten výplach musela pretrpieť - ale čo už, občas treba kuknúť aj nejaké guilty pleasure... :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tym oznacenim ja skor chapem cokolvek, co sa neustale prepiera v casopisoch, tv,na internete apod. bez ohladu na kvalitu (moze to byt aj dobra vec, ale ked na mna vyskoci Frodo aj z chladnicky uz ma to stve :))).
    Proti PP ja vobec nic nemam, prave naopak. Zle som to vyjadril, beriem spat :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hehe, pripajam sa so suhlasom, niet co dodat. jedina scena ktora ma ako tak zaujala je ta kde si ju ten homosexual odnesie do lesa a snazi sa ju presvedcit ze je netvor a aj to len preto ze ten vnutorny boj ktory on viedol poznam :D (btw. miso ivan mi dal podpis na jeho celo :D)
    ... ale co lutujem najviac v suvislosti s tymto ze som nevidel ako sa stanka po tom filme tvari :))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hehe, kvitujem všetky vaše názory, ale Križiak - guilty pleasure si predstavujem trochu inak. tých mám celé kvantum, počínajúc Scary Movie a Prcičkami končiac. ale Súmrak je čistý škvár a nuda navrch.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no anet po uprave je to este lepsie, naozaj super, tlieskam a uz aj rycim blahom. je super ked si mozem precitat hodnotenie ktore sa zhoduje s mojim a nie je politikcy korektne aby sa bral ohlad na mlade fanusicky co by aj samovrazdy mohli popachat :)) ... len tak dalej, len tak dalej, len tak dalej ako lenin hovorieval :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nj, filmiky pre tu divnu emo generation...keby si vsetci zobrali ziletky a spravili s nimi co treba, mozno by aj tie filmy boli lepsie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. hehehe, nejak sa nám zmorbídnieva :-D
    - BTW, pre tých, ktorým sa článok páčil - ešte raz pozrite text okolo anotácií, je tam malý UPDATE

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ked som si tie anotacie precital teraz tak som sa jednak utvrdil v tom ze je dobre ze ich neberiem vazne resp. ignorujem a ze je to naozaj napisane pre tie upistane urevane dievcatka tkore sa navlecu do cierneho, capnu si na tasku s motivom nightmare over christmas odznak hallo kitty alebo emily strange, nasadia nestastny alebo zadumany vyraz a izoluju sa od svojho okolia ktore ich tak straaaaaaasne neeeeeeechape a je uplne prizemne a tak nudne normalne. potom sa raz nedostanu ku knizke ktoru chceli a uz si ukazuju na toho sviniara co im ju vyfukol spred nosa - v extremnejsich pripadoch podho do kutika pre ziletku a vyrobit si nejaku jazvicku na dobre viditelnom mieste, ktore potom budu musiet maskovat.
    a potom sa toho chyti okolie, kazdeho v ciernych veciach a temnym pohladom na svet oznaci za emaka a zacne presviedcat o tom ako sa treba zo zivota tesit a mat dobru naladu a nedepkovat. a takto by sa dalo pokracovat este asi dlho ale naco? budme vdacni ze vdaka takemu braku a hypu ako je vyssie si najdu aj tieto sliepocky cestu ku kniham a dufajme ze aspon par z nich si vdaka nim uvedomi ze je tu aj ina literatura a ine svety a .... kuuuuuuuuuurva zase som naivny :(

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no, geronimo, to už sme zase niekde inde, ale... ja neviem, príde nám nejaká triezva čitateľka Súmraku povedať k tvojmu príspevku, či je tá sága naozaj taká temná a emo? neviem, preto som tento aspekt fenoménu Twilight ani nespomínala a vlastne ani sa nad ním nezamýšľala.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. samozrejme ze je temna, ved si precitaj tie slova - same zahady, tajomstva, zakernosti, laska ... a co je temnejsie ako upir? navyse este je tam aj burka a ako kazdy vie pocas burky je tma :P :))))))
    navyse triezva citatelka sumraku je oxymoron (recenzentov nepocitam) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ešte nás čakajú Upírske denníky. Štyri zväzky. To isté, len písané o pätnásť rokov skôr. Americkou autorkou L.J. Smithovou. To ona asi bude ten sen Meyerovej v trinástej kapitole.
    Miloš Ferko

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no ja pevne verim a dufam ze panika a hype okolo dennikov bude mensi ako pri meyerovej ... alebo sa tiez planuje film ktory by mohol sposobit dalsiu vlnu BSE?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ježiši, neblbnite!!! moje nervy! teraz som si spomenula, že som už videla nejakú reklamu...
    a že či sa plánuje film???? že váhaš! v momente, ako si to nadoženie rentabilný počet fanyniek, scenár už bude na svete a kamery roztočené :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anet :))) normálne ťa obdivujem :)) ja doteraz odolávam prečítať si knihu alebo pozrieť film, no už som začínala mať na mále, hovorila som si, že niečo na tom kurňa predsa musí byť, nie? A ty si ma zachránila :) Ďakujem :)))

    napriek tomu som však vždy žrala Harryho Pottera (po úvodnej nedôvere si ma proste získal, najmä vďaka Fredovi a Georgovi, Harryho som nikdy veľmi nemusela) a môj obdiv bude vždy patriť aj Pánovi Prsteňov, ako knihe tak aj filmom.

    Nuž ale, výborný článok...neskutočne som sa nasmiala :))

    mimochodom, zabudla si spomenúť dnešné módne trendy typu muchaCeCe okuliare, legíny a baľerínky :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No dobre, beriem späť to guilty pleasure. :-) Je to volovina a nie je ani nechcene zábavná...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Jennka, neštvi ma, pozri si to!!! Buď sa po tejto injekcii budeš na tom smiať... alebo to prinajhoršom prespíš. Súmrak môže nasrať, ale neublíži. Naserie však len z príncípu a dodatočne, lebo počas sledovania filmu ťa naozaj premáha len jedno - spánok :-)

    A módne trendy by sa mi sem kam hodili? :-o

    OdpovedaťOdstrániť
  18. zmarja riddick neblbni a nemalu bellu na stenu, dalsia sfilmovana saga na jedno kopyto by ma uz uplne odradila co i len sledovat informacie o filmoch...
    ale uznavam ze sumrak si treba pozriet, uz len z informativnych dovodov - aby som vedel ze ja som v poriadku a len okolie je uplne sialene :))). a este ti musim dat za pravdu ze je to neskutocne nudne, keby som to nepozeral ked som sedel na stacionarnom bicykli tak by som si pri tom krasne pospinkal :))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ger, ja neblbnem, však vieš ako funguje biznis! :-D
    a výraz "nemaľuj Bellu na stenu" si zaslúži vytesať do kameňa :-) airwolf!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anet, iba kvôli tebe si to teda pozriem...a odstránim z dosahu akékoľvek predmety vhodné k hádzaniu.

    K tričkám z Terranovy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. tričká z Terranovy boli len ochutnávka, pomocné prirovnanie navodzujúce zvýšený pocit absurdity a smiešnosti - ale s týmito mojimi klasickými kudrlinkami sa nesmie plytvať ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. no ved to ze ja ten cely biznis prilis nechapem - keby som mal podnikat tak si nezarobim ani na slanu vodu :))
    baby, ale nechceli by ste mi prezradit ake tie tricka z terranovy vlastne su, nejako som sa na webe k tomu nedopatral a ja by som tak strasne chcel vediet co je in a co nosi spravny emo a goth aby som sa mohol patricne prisposobit a nebehal trapne s vlastnym imageom a vo veciach v ktorych sa dobre citim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  23. tričká z Terranovy sú už trochu zastaralý príklad, dnes asi viac fičí Peek & Cloppenburg, ale to je príliš dlhé, to som tam nechcela dávať. na druhej strane myslím, že Terranova je stále kultová :-D tým, že väčšina ľudí (aspoň v BA) vie, že v Terranove si na seba normálny človek nekúpi nič. dizajn pre mužov je totál metrosexuál a veľkosti pre baby končia niekde pri čísle 36. ja som si tam v živote kúpila iba kožušinovú čiapku, ale to bol kauf za milión ;-) celá z pravej kože a zajačej kožušiny, vo výpredaji za 99 korún. no nekúp to, keď si zimný zmrzloš s chúlostivými dutinami ;-)
    a kde sa obliekajú gothi a emovia, to netuším - žeby v Temnote, hehe? možno bude viac v obraze Jennka :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  24. ahaaaaaaaaaaa uz vieeeeeem co myslis, ale tam podla mna patria aj vsetky tie H&M, CA, Pimkies a podobne ftakoviny kde si normalny clovek nic nekupi - bud preto lebo to robia na pygmejov alebo preto lebo je to proste hnusne hnusne hnusne :)))
    no par tipov na nakupovanie pre gothov mam, bohuzial je to poslabsie s nami vacsimi. tiez sa rata s tym ze goth je spravne vychudnuty vesiak :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  25. a aby som nezabudol, ja najradsej nakupujem v co sa vola tusim max fashion ci tak nejako. je pre panov a najmensie cislo je tusim XXL :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Geronimo, dobrá správa! Upírske denníky sú už v plnom prúde ako seriál http://www.imdb.com/title/tt1405406/
    LOL, dobré, čo? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  27. no super, teraz aby som si daval bacha este aj na telku :(( ... ale paci sa mi na tej imdb stranke Tagline: love sucks :D

    pozrel som si tie fotky zo serialu a strasne mi to pripada ako dalsie dielo zalozene na sutazi "Kto vie lepsie spulit pery a tvarit sa nepristupne". ale aby som nebol nespravodlivy je tam par optickych vnemov ktore ma zaujali. bohuzial ide skor o saty alebo vhodnu kombinaciu farieb pripadne kompoziciu a nie o hercov resp. postavy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  28. geronimo, ono zas netreba to s tymi emo a goth ludmi prehanat, ja sice velmi tuto modnu vlnu nesledujem, ale viem ze v obchodoch umiestnenych v Jauparku sa nachadzaju uplne ine individua :)

    Su to tzv. kuzelne zeny - po sexe jednoducho zmiznu a teba netrapi kam :)

    No ale k tym obchodom, kedysi, ked som mala este nakupmi posadnutu kamaratku, som ponavstevovala dost obchodov - vtedy frcala Teranova a Kenvelo, odvtedy sa asi dost zmenilo. Kazdopadne, mala som z toho dost zavazne bolenia hlavy, a tak teraz raz za pol roka, raz za rok si nakupim v Tescu veci za poukazky, ktore mi da mama na Vianoce (kup si nieco) alebo u nas v Karlovke v obchode, ktory sice je o nieco drahsi, ale aspon ma z neho neboli hlava.

    Cize fakt netusim, ktore obchody su dnes IN, ale urcite budu vsetky v Jauparku :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Jennka, mám nápad na rande. Nepôjdeme sa spolu prejsť do Jauparku??? Aby tam aspoň NIEČO bolo OUT :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  30. jennka ospravedlnuje ta jedine to ze sme sa na istrocone nestretli a ty si ma nevidela :)) ... ja nemam nic proti emo a goth, skor proti afektovanym pozerom, ale to je na inu debatu...

    tzv. kuzelne zeny velmi dobre poznam a tych je asi vsade tak za tri nakladiaky. uprimne povedane mne tieto fifleny pridu akurat tak smiesne. ale proti gustu ziaden disputat ... a co sa tyka ich kuzelnosti, niekomu to vyhovuje, ale ja mam na partnerku dost ine naroky a ked uz sa dostaneme tak daleko a k sexu tak nechcem aby jednoducho zmizla :)

    pridavam sa k vyletu do Jauparku, ale upozornujem ze sa ludia budu obzerat len po mne :P :D :P

    OdpovedaťOdstrániť
  31. - ty a proti afektovaným pozérom??? ale nehovor, pán "proud lesbian"! ROFL :-D
    - nehovorila by som len o kúzelných ženách, medzi chlapmi je takýchto typov možno ešte viac, no nie? ;-)
    - síce by si nás zatienil, Ger, ale ja myslím, že ti to odpustíme :-) ak kvôli NÁM prídeš a absolvuješ Jaupark, tak máš tú poľnú trávu zaslúženú!

    OdpovedaťOdstrániť
  32. a vôbec, KUA, idem dopísať ten text o Istrocone, nech sa môžeme o býkovinách baviť tam... tu mi len odplašíte hľadačov publicistických talentov! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Ha ha :)

    geronimo, to nebolo namierené nijak osobne, prepáč ak to tak vyznelo :)

    myslím, že každý normálny človek sa kúzelným ženám a kúzelným mužom (aby sme boli fair) zďaleka vyhne :)

    Anet, ak mi chceš spôsobiť akútnu bolesť hlavy, kľudne :) ale Ibalgin zaobstaráš ty! A 400-vku, poprosím, ďakujem :))

    Budeme mu robiť Křoví :)

    OdpovedaťOdstrániť
  34. - tak to bola podpasovka ... ja len konstatujem skutocnost, to nie je pozerstvo :P :D
    - nuz kuzelnych muzov si nedokazem hodnotit a posudzovat kedze "proud lesbian" :P
    - oooo dakujem, aspon raz budem NIEKTO :D ... inak ja jaupark absolvujem rad lebo je tam brloh a je tam obchod s nozmi :))
    - no pis pis pis pis pis, makam makam makam, jedu jedu jedu, vojna neni kojna :P

    jennka klidek, len si robim prdel :D

    OdpovedaťOdstrániť
  35. geronime - great :) I´m easy now :))

    Brloh a obchod s nozmi su mnam - aj ked ceny v obchode s nozmi su 2x vacsie ako v inych obchodoch :) ja mam rada obchod "Lovec" v meste a este vela inych - ale v Jauparku sa stale rozhodne JE na co pozerat - vzdy tam mali krasne katany, lovecke noze, vyskakovacky...vsicko mozne aj nemozne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Áno, pamätám si aj repliky z Pána prsteňov. Ale Brloh má v Jauparku prevažne hry. Na knihy je vyhradený len malý kútik vzadu.
    A článok už je hotový, robia sa finálne úpravy pred vypustením Krakena!

    OdpovedaťOdstrániť
  37. woooooooooooow jennka, nechces ma za muza? priniesol by som aj nejake tie mece a noze do nasho zvazku spolocneho :)

    neviem preco ale ten kutik v brlohu sa mi celkom paci, je taky utulny (kym je tam clovek sam :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Anet, konečne :)))

    geronimo, jedného maniaka už doma mám :)) a ty máš zase veľmi peknú priateľku :)

    Ale tie meče a nože beriem :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Na tom filme ma dostal sposob, akym chodia upiry(i?:) po stromoch. Dost ma to znechutilo (okrem ineho), vyzerali ako elektronicke opice...
    Ivan Mjartan

    OdpovedaťOdstrániť
  40. no vidíš, Ivan, ja som si také ani nestihla všimnúť. ono tých "akčných" scén bolo vo filme tak málo, že som sa nimi ani nezaoberala :-D aj keď, čo vlastne chceme, všakáno? veď nikto nikdy nepovedal, že je to akčný film. je to len romanca pocukrená štipkou špeciálnych efektov...

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Mylism si, ze upiri v tomto filme vystupuju uplne samoucelne. To jedine, co ich s nimi spaja, je ich pomenovanie. V zasade to mohli byt aj polepseni mafiani proti tym zlym, ci abstinujuci narkomani proti nepolepsitelnym. Takze si to zhrnme: Edward je upir, aby: hmmm... sa mohol lesknut, mohol zachytit jedno auto, a mohol si zahrat skvely baseball...to je dost malo...
    Ivan M.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. jennka ale ja nie som maniak, ja len tak vyzeram (nikomu to nehovor ale klamem telom) :))))) :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  43. geronimo - ano, to hovori kazdy maniak :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  44. sakra, až teraz mi napadlo, že som namiesto Terranovy mala dať radšej Mango! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Neviem koľko máte všetci rokov,ale ja mám 16 a snažte sa na to pozreť ako sa na to pozerám ja.Prvý raz,čo som sa dopočula o Súmraku a vôbec celej ságe,som si myslela,že je to emo hovadina...stále o tom básnili spolužiačky a kamošky,no ja som sa len smiala,hoci som to nevidela.Potom si segra kúpila tú knihu a samozrejme som aj ja bola zvedavá a chcela som vedieť,čo na nej tak všetci vidia...Začiatok o hovne...nudaaa...teda myslím to,keď do toho Forksu prišla...ale začalo sa mi to páčiť,pretože Bella mala niečo spoločné so mnou.Príbeh nabral pekný obrat a bolo to veľmi príťažlivé čítanie,nemohla som sa od toho odlepiť...ale samozrejme že mohla ale ťažko.Nesprávala som sa ako pojašená fanina,ktorá ide zakladať web stránky o Súmraku...tá kniha mala niečo do seba a nebolo toho málo...áno,áno,boli tam aj chyby a opakovali sa tam slová(ponuro,dôverne známe) ale musím uznať,že taléto niečo som ešte nikdy v živote nečítala! :)...ani knihy Harry Potter,Pán Prsteňov či neviem aký rambo neboli tak príťažlivé pre dievča s ešte poblázenými hormónmi.Snažte sa pochopiť autorku,že to písala pre mladích nevivinutých ľudí. :D A nie?
    AAALE FILM BOL KATASTROFA!HERECKÉ ROLE BOLI ZLE OBSADENÉ,ale už by sa asi ani nenašli herci,čo by tomu opisu vyhovovali...a predsa len...svet je malý.

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Zuzka, ďakujem za zaujímavý názor.
    Mám k nemu niekoľko poznámok:
    -- nuž, ono síce snaha o objektivitu (o ktorej ja tvrdím, že neexistuje), je síce pekná vec, ale nevidím na ňu dôvod. Recenzie, články, kritiky - to všetko je vec prudko subjektívna a stojím si za tým, čo som napísala :-) Jedna z mojich zásad je taká, že keď už niečo napíšem/poviem a môj názor sa časom nezmení - vždy som schopná si svoje slová obhájiť. Dodám len toľko, že mám 2x toľko rokov čo ty a zvyšok mojich čitateľov je na tom podobne - niektorí sú síce mladší, ale zatiaľ mi nijako extra neoponovali, takže asi majú podobné názory :-)
    -- pokiaľ ide to tvoju podobnosť s Bellou, neskôr zistíš, že najlepší kandidáti na bestsellery sú práve tí, ktorým sa podarí prísť v správny čas a vystihnúť ducha generácie, pre ktorú sú určené. Tak ako kedysi pubertálnu mládež dostávalo do kolien Kto chytá v žite, tak vás dnes dostáva Súmrak. Na rozdiel od Meyerovej má Salinger aj nejakú tú hĺbku, ale to je zase len názor môj a miliónov ľudí proti názoru miliónov fanúšičiek Súmraku.
    -- píšeš, že "neboli tak príťažlivé pre dievča s ešte pobláznenými hormónmi" - no a práve o tom to je :-) Že moje hormóny sa dobláznili niekedy pred 10-timi rokmi a odvtedy sa len ukľudňujú. V mojom veku už namiesto nejakých strapatých Edwardov mám myslieť na deti a plienky :-D Síce ešte nemyslím, ale to je vedľajšie, dnes si tú mladosť všetci užívame akosi dlhšie... Takže vo veku je ten zásadný rozdiel v prístupe. A presne tak ako ty nedokážeš pochopiť moje rozhorčenie nad plytkosťou takéhoto filmu (hodnotila som predovšetkým film, i keď som do toho zatiahla aj knihy), tak isto ja nedokážem pochopiť fanatické zanietenie miliónov dievčatiek. To je ale všetko úplne normálne :-) Počkaj si 14 rokov a situácia sa zopakuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  47. ešte Zuzka...
    "Snažte sa pochopiť autorku,že to písala pre mladých nevyvinutých ľudí. :D A nie?"
    (dovolila som si v citácii opraviť tie dve strašné hrúbky)
    Áno, vystihla si to naozaj dobre, vidno, že máš niečo do seba a IQ ti šlape jedna radosť. Meyerová to napísala presne pre tento druh čitateliek a preto to tie ostatné druhy berú s rezervou, prípadne vôbec nečítajú.
    Dovolím si trochu fabulovať, že možno dokonca presne trafila čas, kedy z dievčatiek 90-tych ročníkov, ktoré vyrástli na Harry Potterovi a teda si našli cestu k čítaniu, vyrástli mladé žienky s "pobláznenými hormónmi" ;-) A keďže upírska tématika mladé dievčatá bavila vždy (a mnohým to vydrží dlho do dospelosti), Meyerová len spojila štýl s témou, ktoré jednoducho NEMOHLI NEUSPIEŤ :-)
    Samozrejme, že musí vedieť aj písať a vymyslieť ten príbeh. Za to jej kredit neberiem. Skôr jej môžem závidieť, lebo mne sa to nikdy nepodarí ;-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  48. nechcem byt zly, ale mne tak teraz napadlo, ako zuzka nasla tvoj blog? ... a v hlave mi skrsla paranoidna myslienka, ze googlila meyersovu a sumrak a nahodou jej to vyhodilo tento blok... zivo si predstavujem jej zdesenie pri citani a spravodlive rozhorcenie :))

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Práve naopak, Geronimo, mne sa zdalo, že to Zuzka celkom dobre predýchala :-)
    A ja som si medzitým prečítala článok Miloša Ferka o ženskej literatúre v poslednom čísle Fantázie - a našla tam zopár úplne perfektných charakteristík, ktoré sedia aj na Meyerovú :-) Aj ju tam spomína. Veľmi odporúčam prečítať!

    OdpovedaťOdstrániť
  50. no podla mna to zdesenie a spravodlive rozhorcenie viedlo k tomu ze napisala reakciu. s tym ze reakcia bola triezvo napisana suhlasim, moholo to dopadnut aj ovela ovela horsie :))

    novu fantaziu mam, ale ked mne tie ferkove clanky nejako nejdu dole krkom, ani na online fantazii sa mi ich nedari citat - zvladol som len dva reporty z conov a ten kratky o obsahu paperovej fantazie...

    OdpovedaťOdstrániť
  51. nuž, tento sa číta veru dosť ťažko (už som videla aj plynulejšie Milošove texty :-), ale stojí to za tú námahu. Hlavne jeho druhá polovica. Strana 96.

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Ak sa môžem zamiešať do debaty, k Zuzkinej reakcii by som asi len podotkol, že od istého času ju začne zaujímať skôr True blood, ako Twilight... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Anet, včera som konečne zhliadla tento...ehm...skvost zahraničnej kinematografie. Chvíľami som si pripadala ako Bella - večne polootvorené ústa a zadubený výraz v tvári, pri mne bledý priateľ (vcelku vydesený), neskutočne fascinovaný Edwardovým obočím a neustále volajúci "Brendone, měli bychom si o tom promluvit" no a...neviem čo dodať.

    Jediné pozitívum celého filmu bol napriek všetkému Edward, pretože ten herec to skutočne zahral dobre a pozerateľne.

    A to je asi všetko. Túto ujmu na zdraví budem ignorovať, keďže po zhliadnutí Happy Feet ma už nič nemôže prekvapiť.

    Skoro.

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Hehehe, smejem sa hlasno! :-D
    Dúfam, že keď budeme mať zase chuť na trochu filmového masochizmu, pozrieme si aj New Moon, čo ty na to? ;-)))
    V každom prípade, ja si idem teraz pustiť najrozšírenejšiu verziu LOTRa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Samozrejme! New Moon je už povinná jazda - samozrejme, nie som ochotná dotiahnuť svoj masochizmus na pokraj a ísť na to do kina, počkám si na DVD :)))

    Najrozšírenejšia verzia LOTR? To ako 5 hodinová? :) to by som si pozrela :)

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Aneta, zaujimava recenzia. Priznam sa, ze ja som si Twilight po naliehani dcery precitala (okrem toho, chcem vediet, co moje dieta cita). A musim povedat, ze to bola pre mna celkom chutovka. Precitala som vsetky styri knihy, videla oba filmy. Bolo zaujimave porovnavat dojmy s dcerou a vidiet aj jej pohlad a vlastne porovnat nazorovy posun. Kym napriklad jej sekvencia v poradi pacenia sa knih ide Svitanie, sumrak, nov a zatmenie sa jej vobec nepacilo, ja som praveze ocenovala zatmenie najviac, lebo je to dost realisticke, konecne Bella musi prekonat aj nejaky vnutorny problem. Inac recenzia (nie tvoja, ta pod tebou) trosku zavadza, lebo Bella si nevybera medzi laskou k Edwardovi a PRIATELSTVOM k Jacobovi, ale LASKOU ku nemu. Stephanie zacina byt v zatmeni aj celkom vtipna a niektore hlasky su super. Jacob bol vykresleny ako skvely charakter, ktory nadobudol trojdimenzionalnost a neostal plochy, ako charaktery v Sumraku. Nov zatmeniu celkom pekne nahral. Nov bola moja druha oblubena, lebo praveze tam celkom pekne popisuje pocity cloveka, ktory stratil niekoho, koho velmi miloval a nakolko som sama presla touto skusenostou, kniha vo mne rezonovala. Potom Sumrak a nakoniec Svitanie. Inac, ak si trpela pri Sumraku, absolutne sa ani lavym okom nepozri na svitanie, lebo ta urve. :-D Svitanie je cisto presladene (asi tak destanasobne voci sumraku, ak si to vies vobec predstavit ;-DD) a Bella je tam tak dokonala, az zacina liezt seriozne na nervy. Tisickrat radsej Bellu s pootvorenymi ustami a potkynajucu sa o vlastne nohy, ako ten dokonaly zazrak po jej prerode. To som precitala iba zo zatatymi zubami, lebo ked raz nieco zacnem, tak docitam. Nebyt Jacoba a Rosalie sideline, asi by ma po dokonceni museli zobrat do saleneho domu :-DD Takze svitanie NECITAT.
    Co sa tyka filmov, Sumrak pre mna urobil pozeratelny Billy Burke, ktory mal smrnc a Nov bol super, uz iba kvoli atmosfere omdlievajucich pubisiek v kine (mam pubisku doma a tak sa mam na co vyhovarat ;-DD). Hormony pravdepodobne bolo potrebne stierat zo saly mopom po kazdom skoncenom predstaveni. Oplati sa ist na predstavenie na zaciatku, lebo ja som sa naramne bavila. Oh yeah, a Taylor Lautner je skutocne chrumkavy., Mladucky, ale chrumkavy (kde Bella dala oci, ze sa vratila naspat k neduzivo stenovemu - hoci trblietavemu Edwardovi? :-DDD)

    S pozdravom Ziffhara.

    OdpovedaťOdstrániť
  57. Ziff, výborná analýza, zároveň dosť triezva :-) Rozhodne si tie knižky vnímala úplne inak (=zrelo) ako násťročné dievčatá.
    Blednem závisťou pri tomto rozbore, lebo AJ KEBY som bola ochotná Twilight čítať, takýto sumár by sa mi ťažko podaril :-)
    Anyway, stále ho čítať neplánujem... a druhého filmu sa teraz bojím ešte viac. Raz si naň vyberiem nejaké ospalé víkendové popoludnie, aby som si zároveň zdriemla.

    OdpovedaťOdstrániť
  58. pridam svoj nazor,ktory je taky ze kritizovat to co sa nam nepaci je velmi jednoduche...ale mnohym unika ze kazdemu sa paci nieco ine preto je tu stale neake nove beverly serialy a filmy - gossip girl,dr. house, nekonecne opakujuce sa romanticke komedie stale o tom istom a stale sledovane...ja mam 26 rokov takze som daleko za svojou pubertou hormony mam uplne v poriadku a twilight som videla snad 25 krat i ked poslednych 10krat mi to slo skor ako pohyblive pozadie na pc...nemala som vobec v plane to zhliadnut ale natocilo sa nieco uplne nove nieco dlho nenatocene...romantika tak vykreslena ako ju vykreslila stefany je fajn...upiri zeny pritahuju odjakziva mozno ano boli tu uz upirske denniky atd ale pravdupovediac ona bola prva sfilmovana a poradilo sa jej to...ci je to nudne abo nie hmmm...to je otazka...pre niekoho je nuda akcny film pre niekoho telenovela...ja som sa rozhodne nenudila nieco nove novy pribeh a ako utrpenie by som to urcite nenazvala...co sa tyka hereckych vykonov kristen stewart mi neprisla niak zla herecka bola pekna a myslim ze tuto rolu zahrala velmi dobre, az po zhliadnuti dalsich piatich filmov snou som pochopila ze az tak dobra ako som si myslela nieje kedze jej mrtvy vyraz jej vydrzal na tvari v kazdom filme v ktorom hrala...avsak ma svoje caro ako herecka takze bude nas urcite ohurovat este takych desat rokov a oslnovat nas svojimi pootvorenymi ale peknymi perami co jej zrejme vela holiek zavidi ked sa pri rozoberani filmu riesia jej pootvorene usta toto je uz smiesne a urcite by som to pri ked uz kritike filmu nepouziala ako chybu vo filme...ale fajn ludia si musia liecit komplexy a kusanie do pier?casta vec ktoru stefany opisovala v knihe a reziserka zrejme chcela hlupost ale neak ma to neiritovalo preco i ked je to drobnost...v celku ma twilight miliony fanusikov a to ho zaraduje medzi nadpriemerne filmy i ked o tom sa da polemizovat do nekonecna tak naco ... co sa vam nepaci zahodit a stiahnut si iny film iny zaner...strata casu polemika nad filmom na tolko riadkov...potom to uz vyzera ako fanusikovska stranka,,,a ta navstevnost?katarina ospravedlnujem sa za chyby ak sa tu neake najdu pekny den prajem

    OdpovedaťOdstrániť
  59. juj, katarína, máš sa za čo ospravedlňovať. lebo chýb je tu toľko, až celý tvoj text pôsobí ako jedna veľká hrúbka ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  60. Nuž mne príde celý článok rovnako smiešny ako celá hystéria okolo Súmraku. Biť sa do pŕs a pri tom vykrikovať, aký že je to len brak a sračka. Čistá písmenková masturbácia vlastného ega a ešte k tomu neinformovaná, keďže ako Anet sama priznala, knihy nečítala.

    Ná poličke mám celú ságu /síce len v anglickom jazyku/ pekne vystavenú hneď vedľa Tolkiena, Asimova, Le Guinovej, Kinga, Gaimana, Pratchetta, Rowlingovej či aj toho v úvode spomenutého esa Hovereckého a samozrejme mnohých ďalších. Nepatrím medzi verných a neochvejných fanúšikov, ale uvedomujem si kvality aj slabiny tej haldy písmeniek. Som teda literárny neandertálec, ktorý nevie oceniť kvalitu v danom žánri? Väčšina povie, že asi nie.

    Takže prosím šetrite si plamenné prejavy o tom, akí sú fanúšikovia Súmraku primitívna a zaostalá cháska. Minimálne z môjho pohľadu ide o rovnako smiešnu ak nie dokonca smiešnejšiu pózu. Ale zdá sa, že teraz je to trend ísť proti prúdu a pri tom sa tváriť aké je to unikátne a originálne...hoci je už fanúšikov (medzi ktorých sa rozhodne neradím) zrejme menej ako odporcov...ale veď pokojne môžete pokračovať v zbytočných kecoch o tom, ako nikto nevidí vašu univerzálnu a nemennú pravdu - plané drísty zatiaľ nie sú smrteľné. Snáď

    Ale ak by som predsa len nehádzal hrach na stenu, tak sa skúste zamyslieť, že možno ani nejde o to či je to dobré alebo nie, ale o to, čo to ľudí baví, či im to niečo dá a prípadne ich to aj do budúcnosti pritiahne k ďalším knihám a poviedkam, ktoré by inak neobjavili ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  61. Katarina, nerada sa hadam, ale pravdepodobnost vypoveda skor o znizujucej sa kvalite v pomere k zvysujucim sa poctom fanusikov, ciže cim viac fans, tym priemernejsi pocin. Ako s IQ - priemernych je najviac a odchylky maju klesajuci vyskyt az ku genialite či idiocii.
    Neposudzujem film ani knihu, nakolko som sa osobne nestretla ani s jednym a ani neplanujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  62. ceos - cituj ma, ak som niekde povedala, že fanúšikovia Súmraku sú "primitívna a zaostalá cháska"...
    a ísť proti prúdu bolo VŽDY in :-) nebijem sa do pŕs, skôr si robím srandu. a nepôjdem vždy s prúdom len preto, aby som bola zaradená. rovnako nejdem vždy proti prúdu, aby som strúhala pózu.
    o strúhaní póz by sa dalo dlho hovoriť, ale v každom prípade si to nemôžu vyčítať ľudia, ktorí sa nepoznajú. a my sa tak zblízka nikdy poznať nebudeme ;-)
    a že je tento článok masturbácia ega? JE... no a čo?
    tváriš sa, akoby si nikdy také nečítal alebo nerobil :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  63. ceos, pokiaľ mi je jasné, tak Anet hodnotila film a nie knihy. Ja takisto - lebo ten film bol strašný. Áno, videla som aj horšie - jeden s Hulkom Hoganom, na ktorý ani grécka abeceda nemá označenie - ale aby sa okolo niečoho vysoko podpriemerného robil taký humbuk (stále ešte hovorím o filme), značí iba jedno - tínedžerky.

    Anetina póza je prirodzená, na nič sa nehrá, po vzhliadnutí toho "skvostu" ju absolútne chápem. Skôr tvoja póza mi pripadá umelá - ako keď si chlapec oblečie sestrine šaty a hanbí sa za ne, v snahe zachovať si tvár sa začne obúvať do sestry, že je iba zadubená, obmedzená pozérka, ktorá odsudzuje chlapcov, obliekajúcich sa do ženských šiat :) čiže všetky tie kecy o tom ako je IN ísť proti prúdu a z princípu nadávať na niečo, čo všetci milujú, sú hlúpe.

    IN je byť v prúde, nie naň nadávať. IN je nadávať tým, čo v tom prúde nie sú, akí sú obmedzení, lebo nechápu tých, ktorí IN sú. Takže si môžeš vybrať. Tváriš sa ako nestranný, ale všetci vieme, že sa ti tie šaty páčili ;)

    Ja tolerujem akékoľvek chute či názory. Každému sa páči niečo iné. Ale nech mi nikto neberie, keď sa mne niečo NEpáči a nadávam na to, či si z toho robím srandu.

    Plus, prosím, nebuď domýšľavý, lebo skončíš ako nemenovaný spisovateľ na nemenovanej stránke, ktorého domýšľavosť a obrazotvornosť ma fascinujú dodnes...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  64. Nuž Jenni ani neviem, kde začať. Je toho toľko v čom s tebou nesúhlasím, že by možno bolo jednoduchšie vymenovať (obrazne myslené) jeden a pol veci, ktorú by som aj prekusol.

    V prvom rade, čo sa týka knižne-filmových fenoménov: Nejde plnohodnotne hodnotiť jedno bez druhého. Aneta to robí a to je podľa mňa chyba. Pokiaľ si tie knihy aspoň raz neprečítaš, tak nemôžeš jednoducho pochopiť. A vieš sama dobre, že v podobných filmoch nejde ani tak o kvalitu, ako o to, nakoľko sa s nimi dokážu fanovia danej knižnej série stotožniť.

    Po druhé - mohol by som na tú tému urobiť aj nejakú štatistiku, ale buď si istá, že nejde ani zďaleka o tínedžerskú záležitosť. V skutočnosti sú práve tie pipinky násťročné takými bolševikmi, ktorí aj keď sú hluční, všade ich vidno a každý si ich berie do pusy ako nezvratný argument, tak sú v skutku len kúskom ľadovca, čo je vidno nad hladinou. Tá mánia má oveľa viacej fanúšikov v radách starších (asi výhradne) žien. Ver mi, že viem o čom hovorím.

    Po tretie - každý predsa vie, že ja som človek s vybraným módnym vkusom a šaty nosím už dávno a rozhodne sa za to nikdy nehanbím. Takže rečí staršej sestry sú mi prinajlepšom ukradnuté. Keď mi to raz pristane, tak čo ;-)

    No zároveň si buď istá, že to, čo píšem, píšem nezaujato. Prečítal som si, zaujalo ma, pozrel som si film a tiež sa páčil. Ale už to odznelo a k veci sa snažím pristupovať s odstupom. A ak by napríklad Anet zdrbala pod zem radšej druhý diel, tak nepoviem ani mäkké f, pretože ako aj u mnohých iných filmov, tam kde jednotka bola svojská a pútavá, dvojka už len naháňa (nutno dodať že úspešne) doláriky a hoci ide o výplach tretej cenovej kategórie, násťročné fanynky sú z toho stále vlhké ako hubka na riad.

    Takže si buď istá, že na rozdiel od iných u mňa nejde o žiadnu pózu, ale o môj názor. Keď si myslím, že niekto napísal drísty, tak mu to na rovinu poviem. :D

    Po štvrté (?) - určite sa tu nikto nepokúša ti vziať právo na názor. NEpačiť sa ti môže čo len chceš. A ja som nikdy nevyčítal ani Anete ani nikomu inému, že sa jej niečo nepáči. To je ako si povedala každého osobná vec. Ale prekáža mi keď sa niekto hrá aký je nezaujatý a objektívny a pritom len pľuje síru na niečo, čo možno ani nepozná a robí si z toho svoju vlastnú vlnu (opäť nemyslím teba ani Anetu). A takých jedincov tu je viac než dosť. Viem, o čom hovorím, lebo keď som bol menší (vekom aj obvodom pása :P), tak som sa správal podobne, ale dúfajme, že som z toho už vyrástol.

    Anet - naozaj si nenapísala, že sú fanúšikovia blbí, takže za to sorry - uviazla mi v pamäti tá hláška o petržalskej pipine (tá bola na rozdiel od ostatného výborná)
    No a k tomu ostatnému: Jasné, aj ja si rád honím ego podobnými textami, skoro stále a Bohu vďaka, že sa stále nájde dosť takých, ktorí si ich s radosťou čítajú. Koniec koncov, pre niekoho aj toto bude len ďalšia samohana, ale to už mi je salám párky. Každý vie o čom a kto nevie, tomu aj tak niet pomoci. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  65. Ceos, ja tiež rada nosím šaty - hlavne pri jednej príjemnej záležitosti ;)

    skúsim to zhrnúť, aby som sa príliš nerozpisovala - nemyslím, že sa Anet hrá na nezaujatú alebo objektívnu, pretože objektivita pri umení jednoducho neexistuje. Každá kritika je založená na vysoko subjektívnom názore a táto kritika BOLA vysoko subjektívnym názorom. Ja osobne sa s ňou stotožňujem, ty nie. Obe beriem, ale nie Anetina reakcia bola prehnaná...lež tvoja :)

    V prvom rade - áno, dá sa hodnotiť film bez toho, aby si čítal knihy, a dokonca veľmi ľahko. Ten film bol brak a žiadna kniha by tomu nepomohla (kamarátka, ktorá je zažratá do Twillightu ako mačka do Kittekat, otvorene povedala, že film bol sračka a s knihou sa to nedá ani porovnať, a to tie knihy čítala. Očividne to filmu nijak nepomohlo) - vezmime si takého Harryho Pottera alebo Pána prsteňov - samozrejme, knihy sú vždy iné, lepšie, do filmu sa nedá dať všetko. Ale trilógia Pána prsteňov bola (pre mňa osobne) filmovým skvostom a na Harryho sa mi vždy príjemne pozerá (aj vďaka perfektnému výberu hercov) a napríklad priateľ síce frčí na filmoch o Harrym, ale knihy čítať odmieta :) keď videl Twillight, musel si to pozrieť ešte 2x, aby uveril tomu, že to FAKT niekto myslí vážne. Nakoniec skonštatoval, že keby Bella ukázala aspoň kecky, mohlo to byť oveľa znesiteľnejšie.

    Ale to je môj pohľad. Každému sa páči niečo iné, ale to neznamená, že si z toho nemôžem robiť srandu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  66. @ ceos:
    "Tá mánia má oveľa viacej fanúšikov v radách starších (asi výhradne) žien" - tak ja som asi vážne chlap. Alebo jednoducho v prípade Súmraku u mňa nefunguje prvá signálna.
    "A ak by napríklad Anet zdrbala pod zem radšej druhý diel, tak nepoviem ani mäkké f" - snáď aj to bude, ak raz nájdem odvahu si ho pozrieť a náladu vôbec niečo o ňom písať. Vzhľadom na to, čo som o dvojke počula, by asi ešte viac prevážili emócie a zase by si mi prišiel vynadať aká som nekritická a ako drístam. I keď ja si stále myslím, že aj byť nekriticky odporná je moje sväté právo.
    "Keď si myslím, že niekto napísal drísty, tak mu to na rovinu poviem" - tak musím opäť prehodnotiť svoju asertivitu, lebo ja som si už tiež viackrát pomyslela, že píšeš drísty (na FOL), ale nepovedala som ti to. Ani nie tak zo slušnosti, ale skôr zo skúsenosti, ktorá hovorí, že ty nikdy nenecháš hodenú rukavicu ležať a vždy sa vraciaš ako boh pomsty s veľkým kladivom.
    "Ale prekáža mi keď sa niekto hrá aký je nezaujatý a objektívny" - NIKDY, opakujem NIKDY som sa nehrala na nezaujatú a objektívnu. JA som človek, ktorý vždy hovorí, že objektivita neexistuje. A recenzie (tobôž moje) sú prudko subjektívne záležitosti! Preto váž svoje slová, mladý muž...

    OdpovedaťOdstrániť
  67. @ Jennka:
    Myslíš cecky? :-D To by asi nepomohlo. Keďže naozaj väčšina divákov sú baby (ženami to ešte nenazvem) a chalani na to šli iba tí, ktorí majú dosť panovačné frajerky a sami sú dosť mäkkí, takže to mali ako povinnú jazdu. Po kine ešte museli pred frajerkami vlažne zahrať, že sa im to vlastne páčilo, hehé :-D

    Jasné, ceos bude odporovať, whatever :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  68. Jaj si ma musela citovať. Koľká to pocta...No ale teraz vážne. Druhý diel si pokojne pozri, napíš svoj názor. Dosť pochybujem, že tvoja recenzia by sa čo i len zďaleka štipľavosťou mohla rovnať potenciálnej mojej. Keďže sa tak rád a často nechávam strhnúť svojimi emóciami ;-)

    Kľudne buď odporne kritická alebo i simply odporná- samozrejme je to tvoje sväté právo a nikto (najmä ja) ťa oň neoberá. Samozrejme musíš rátať s tým, že potom sa zase objaví niekto ako ja, kto bude rovnako odporne kritický alebo proste len odporný a rukavica nerukavica, pošle ti dávku ostrých slov. Ale na to predsa diskusie sú.

    No, k FOLke a mojim drístom - to je tvoja chyba - práveže by si mala reagovať - pokiaľ máš tú potrebu. Ak ti to pomôže, tak ani ja som pôvodne nechcel na tvoj článok reagovať - dokonca som zmazal siahodlhý pôvodný komentár, ktorý bol o dosť miernejší, ale nakoniec mi to nedalo :)
    Pokiaľ budem vidieť, že som sa mýlil, tak nevidím dôvod, prečo to neuznať. Problém však spočíva v tom, že podobne ako ty (ale ešte o trochu viac) sa veľmi nerád mýlim a ešte menej rád to priznávam. Ale to hádam odznie časom a narastajúcim vekom. Jo, a nemám kladivo ale kosu :P

    K tomu poslednému, čo si citovala - iste si sama videla čo bolo napísané v zátvorke za tou vetou - že nehovorím o tebe. Takže tá reakcia na to bola zbytočná. Ale aby sa z teba nestal Červenák s vagínou (ktorého Jennka veľmi diplomaticky označila ako "nemenovaný spisovateľ na nemenovanej stránke, ktorého domýšľavosť a obrazotvornosť ma fascinujú dodnes...:)"), tak ti sem tú vetu pridám:

    "Ale prekáža mi keď sa niekto hrá aký je nezaujatý a objektívny a pritom len pľuje síru na niečo, čo možno ani nepozná a robí si z toho svoju vlastnú vlnu (opäť nemyslím teba ani Anetu)."

    Skús ma presvedčiť, že tu do komentárov nenapísal jediný taký človek a rovno si pôjdem skočiť hlavičku do vypusteného bazéna.

    Slová vážim, mali tridsať deka aj dva gramy ;-)

    Jenni, moja reakcia nebola nijako prehnaná - proste som vyslovil svoj názor - a tak to vidím aj s odstupom času. Ale ak myslíš, že bola, tak prosím uveď v čom. Ja som nič také nepobadal...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  69. Ceos, diskutovanie s tebou je ako snaha o rozhovor s mojou mamou - polhodinu jej vysvetľujem svoje argumenty, snažím sa, aj milo, aj škaredo, ona na mňa pozerá, počúva, a nakoniec mi povie PRESNE-TO-ISTÉ ako na začiatku, s tým, že mi poďakuje za prednášku, ale že to vôbec nechápe a aj tak si spraví po svojom. Väčšinou si v takom prípade trhám vlasy a strašne vnútorne kričím, ale postupne si človek na to zvykne a vybuduje si akúsi protihrachovú stenu (je to ako hrach o stenu hádzať) a dopredu ráta s tým, že nebude pochopený, resp. že daný človek jeho názor buď odignoruje, alebo si stále bude mlieť to svoje.

    Takže si mel, mlynček, mel. Ja idem mojej mame potriasť rukou a potešiť ju, že nie je jediná svojho druhu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  70. Ja ti rozumiem. Rozumiem aj Anetke, ale to neznamená, že s vami musím slečny a dámy automaticky súhlasiť, no nie?

    A určite nie som ako tvoja mamina - to ju zase neurážajme :)

    Okrem toho, všetko toto, čo si mi napísala, môžem ja pokojne obrátiť na teba a na vás. Takže si mlynčeky zlaté melte a melte...a makom sa nezapchajte :P

    OdpovedaťOdstrániť
  71. :D:D geniálny článok, desať palcov hore =) osobne mám velmi rád harryho pottera, ale to som ho čítal ešte vtedy ked o filmoch neboli chyry a tym padom okolo nebola žiadna "potteromania", vtedy sa skratka ovela lepšie prežival, ked na teba nekukal z každeho rohu chlapec s bleskom na čele :D a čo sa tyka tejto voloviny, nikdy som nemal najmenšiu chuť si to prečítať alebo pozrieť a teraz ju mám ešte menšiu :D čo dodať, skratka americka lovestory:D

    OdpovedaťOdstrániť
  72. ahoj, viem, že si môj koment neprečítaš, ale už dlho som sa tak nezasmiala:) Chcela by som sa len spýtať, či si náhodou nečítala Hostiteľa, od tejto autorky. Len podotýkam, že Hostiteľ je ( narozdiel od Twilightu) celkom slušná kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Lola, ale prečítam :-D A s potešením zisťujem, že ho aj vidím priamo na stránke! Konečne po 4. rokoch sa Blogger spamätal a ukazuje komentáre pri tomto článku - hoci nie pôvodných vyše 400, ale len 74 :-) Aj tak dobre, vačšina z nich boli bezobsažné hejterské výkriky plné jedu... a blogová pamäť ich asi neuniesla či čo, takže som sa celý čas ani nedostala tam, kde teraz píšem.

      Ďakujem za koment, som rada, že ťa článok pobavil :-) Hostiteľa som veru nečítala, lebo po tomto zážitku som už na nič od Meyerovej nemala chuť a už som príliš stará na to, aby som jej dávala ďalšiu šancu a míňala na ňu vzácny voľný čas. Ale možno... možno si raz pozriem sfilmovaného Hostiteľa ;-)

      Odstrániť
    2. Joj, nie, tak som sa pomýlila... tých 400 (skoro, nie vyše) nebolo tu! To patrí k Sprostému ohováraniu Súmraku (http://riddicksrealm.blogspot.sk/2010/07/sproste-ohovaranie-sumraku.html). A tak ako vidím, je stav nezmenený :-( Ukáže prvú stranu komentárov, ale ponuka "načítať viac" zmrzne a nič nenačíta - aspoň nie za dobu, ktorú je človek ochotný čakať.
      Lola, takže ak ťa pobavil tento článok, skús aj Sprosté ohováranie. Ak ťa z neho neklepne pepka, tak sa určite zasmeješ :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).