Google+ Riddick's Realm: Miroslav Žamboch: Hitman

02 februára 2011

Miroslav Žamboch: Hitman



Recenzia číslo 3 pre Soutěž recenzentů pod vlajkou webzinu FantasyPlanet.cz



Moje pôsobenie v druhom ročníku česko-slovenskej Soutěže recenzentů pokračuje treťou recenziou. Ako som už stihla pochváliť, tá prvá si vyslúžila pochvalu od minuloročného víťaza a dnes odborného poradcu súťaže, Borisa Hokra... plus pekné 4 body od poroty :-)
Druhá recenzia na Krásných aj aktuálny Hitman prídu na rad až v polovici februára. A tak ďalej. Samozrejme vás budem priebežne informovať, tu aj na Facebooku.

A teraz...



Odkazy v názve a obrázku vedú na FantasyPlanet.cz, plný text nasleduje:

Sériu dobrodružných príbehov o agentovi Johnovi Francisovi Kovářovi a jeho práci pre Agentúru Equilibri Ferrarius udržiavajúcu rovnováhu vo všehomíre, si vymysleli pred šiestimi rokmi Miroslav Žamboch s Jiřím Walkerom Procházkom. Prilákali ďalších autorov a vznikla tak rýdzo česká kultová záležitosť. Kladní i záporní hrdinovia sú daní, prví chránia paralelné vesmíry pred túžbou tých druhých po nadvláde. Navyše cestujú aj v čase. Univerzum JFK tak spisovateľom poskytuje prakticky neobmedzené pole pôsobnosti a široký výber z možností, kam a do akého obdobia zaradiť jednotlivé epizódy. Hranice určuje iba fantázia (a zopár skalných pravidiel).

Hitman Miroslava Žambocha dostal vlastné označenie série Agent X-Hawk 01. Žeby sľuboval plnohodnotný spin-off? Autor zatiaľ hovorí o štyroch plánovaných častiach, uvidíme, čo sa z toho vykľuje.
Pilotný diel začína v prostredí najpovedomejšom - Prahe súčasnosti. Tu sídli centrála Agentúry, ktorej chod má za úlohu rozvrátiť Framon Dotchi, pešiak ultimátneho zloducha, lorda Xaveria Hawka. Inštrukcie sú jasné, treba odstrániť niektorého jej významného člena, výber už temný mocipán ponechá na Dotchim. Vzhľadom na jeho minulosť kmeňového bojovníka nepodliehajúceho nikomu si X-Hawkovu voľbu neovereného agenta pre takú dôležitú misiu môžeme vysvetliť ako skúšku. Lojality, schopností aj poslušnosti.

Osamelý strelec je šarmantný chlapík, sebaistý, ale nie prehnane suverénny, pozná svoje prednosti i limity. Vie sa rýchlo zorientovať a šikovne splynúť s prostredím. Lenže s lojalitou to také horúce nebude. Framona ženie pri plnení povinností vpred hlavne strach a nenávisť voči šéfovi. Pud sebazáchovy i železná disciplína ho udržiavajú v stave neustálej pripravenosti, ale vo voľnejších chvíľach pri sledovaní svojich potenciálnych obetí sa pohráva s myšlienkou, že smrť by bola východiskom z pekelne zložitej životnej situácie...
Aby sa mu lepšie myslelo na zomieranie, pomedzi vyhraté súboje, po ktorých slabší súperi obvykle skončia ako mŕtvoly, dostáva poriadne na frak od záhadného maníka. Ten je schopný jeho stopy sledovať aj pomocou hmatu a čuchu, znesie pád z tretieho poschodia i zopár guliek do hrude. Zdanlivo nezničiteľný, cieľavedomý stroj na zabíjanie prekukol Dotchiho zámery a rozhodol sa ho zastaviť. Konfrontáciu s takýmto predátorom prežije zakaždým len zázrakom, takže je otázkou času, kedy ho dostanú. Platí iba jedno pravidlo: zabi alebo zomri. Pri najmenšom zlyhaní si poňho smrť príde tak či onak, buď z rúk X-Hawka, alebo terminátora z Agentúry.

Súhra všetkých okolností však prebúdza vo Framonovi svedomie. Narácia v prvej osobe sprostredkuje čitateľovi jeho vnútorné pochody a tie sa veru na ľadovú bezcitnosť nájomného vraha príliš nepodobajú. Otvorene priznáva svoj prerod od bezohľadného taktika k zásadovému človeku. Nemá ilúzie ani voči Agentúre, ktorú nenávidí za to čo vykonala jeho domovskému svetu a do ktorej prehnitého jadra nazrie hlbšie, než samotní jej členovia bojujúci v mene väčšieho dobra. Zato pod náporom X-Hawkovej surovosti jeho duša zamiera a odmieta spolupracovať podľa lordových očakávaní. Zaklinený medzi dvoma mlynskými kameňmi hnevu najatý zabijak z tábora zlých priamo pred našimi očami mäkne, ukazuje ľudskú tvár, a tak jediným skutočným zloduchom zostáva maniakálny X-Hawk.
No ani Agentúra neobíde skrátka. Ako to už býva, moc a peniaze vyvolávajú v ľuďoch chtíč po ešte väčšej moci a tučnejšom balíku peňazí. Skorumpované svine aj morbídni úchyláci sa nájdu všade. A takých nie je škoda zabiť. Ako sa Dotchi rozhodne a či splní pridelené poslanie sa dozviete v záverečnom vyvrcholení.

Nečakajte od 140 stranovej akčnej jednohubky "do vrecka" výpravný román s celospoločenským presahom. Miroslav Žamboch však už mnohokrát dokázal, že je dobrý rozprávač, a ako predvádza táto recenzia, i tej psychológie (a napokon i toho spoločenského presahu) nájdete v novele toľko, na koľko budete mať chuť. Všetko záleží len na uhle pohľadu.
Ak ho nebudete posudzovať podľa príliš prísnych kritérií (v tom prípade si vyberte náročnejšiu literatúru), v základnej schéme Hitman naplní stanovené ciele modernej dobrodružnej literatúry - pobaví, ponapína, preleje pár litrov červenej a dokonca dôjde aj na niekoľko ukážok zvráteného sexu. Scén plných násilia si užijete do sýtosti, sú popísané tak podrobne, ako si len fanúšik drsných scifíčok so znalosťou anatómie môže priať. Jedinú malú výčitku adresujem zázračným samoliečiteľským schopnostiam ústredného hrdinu, ktorý utrpí v krátkom čase viacero ľahších i ťažších zranení, no zdravotné komplikácie ho prenasledujú podozrivo krátko.

Agent X-Hawk 01 si solídne našliapol na pokračovania. Prináša pohľad z druhej strany barikády, dovoľuje si kritizovať oba znepriatelené tímy, a navyše vybral postavu, ktorú ak si hneď neobľúbite, vyvolá aspoň zvedavosť. Framon Dotchi síce nie je klasický záporák, no ponúka sa hneď niekoľko alternatív, do akej (anti)hrdinskej polohy by sa mohol vyvinúť (povedzme nie celkom dobrovoľný dvojitý agent?). V každom prípade má v rámci sveta JFK zaujímavý potenciál.

Miroslav Žamboch: Hitman / Agent X-Hawk 01 (Triton + EF, 2010)

UPDATE!!!
15. 3. 2011
Bodové hodnotenia na stránke Soutěže recenzentů meškali viac ako mesiac po deadlinoch pre recenzie, ale napokon sa pohli - a naskákali za päť kôl naraz :-) Mňa sa týkali dve z nich, Krásní a Hitman. Za obe som získala po 4 body a dokonca sa môžem pochváliť šiestym priebežným miestom :-) 
Ďalšie rôznorodé informácie o mojej účasti v súťaži nájdete roztrúsené po všetkých článkoch so súťažnými recenziami.

UPDATE: Prečítajte si aj záverečný článok Soutěž recenzentů 2010/2011 - rekapitulácia

Súvisiace:

5 komentárov:

  1. jejda, anet,

    sak my skrachujeme na knihach, ked budes takto pisat :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

      Odstrániť
  2. jój, to je najväčší kompliment! ;-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anet, už som ti hovorila, že tvoje recenzie majú gule? Ak nie, tak ti to hovorím, ak áno, tak sa rada opakujem. Je to super, človeka to navnadí - a veľmi sa mi páči, že hlavný hrdina nie je čiernobiely, ale vyzerá na pekne komplikovanú postavu :)

    Skvelé!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).