Google+ Riddick's Realm: Manuela Martini: Mrazivé leto

07 mája 2013

Manuela Martini: Mrazivé leto


Ak sú všetky "trilery" pre mládež také ako Mrazivé leto, na mieste mládeže by som spravila to, čo som vlastne v ich veku aj spravila - čítala by som knihy pre dospelých.


Mrazivé leto je totiž infantilná, romantizujúca zlátanina najošúchanejších klišé a ezoterického blábolu. S priehľadným morálnym ponaučením, ako inak.

Celé to napísala 50-ročná Nemka žijúca v Španielsku, za normálnych okolností píšuca detektívky a romány pre dospelých. Pokiaľ ide o literatúru pre mládež, toto bola jej premiéra... niežeby mi na tom záležalo, ale dúfajme, že aj derniéra.
Na Goodreads o nej oveľa informácií nenájdete a ďalej sa mi pátrať nechcelo. Možno trpím predsudkami, ale celkový dojem, ktorý som si poskladala zo všetkých vstupov, mi tak akosi pripomína nemecké kriminálne seriály. O tie som nikdy nemala záujem, a nebudem mať ani o Manuelu.

Snehulienka, nepapaj to jabĺčko

Hlavná hrdinka Lyra má 15, k tomu príliš aktívnu matku, ktorá ju znechucuje (je v puberte, takže ju na nej odpudzuje skoro všetko), život na juhu Španielska v atraktívnej lokalite s pieskovými plážami a pred sebou letné prázdniny. Tie jej bude obohacovať trojica typizovaných kamarátov (Bea - plytká, feromónmi sršiaca lamačka sŕdc, Oliver - nevšímavý blazeovaný krásavec, po ktorom Lyra zbytočne túži, a Patrick - verný poctivec so zlatým srdcom, obvykle prehliadaný).

Lyrine prázdniny skomplikuje vražda konškoláčky Pie, v kombinácii s temnou minulosťou rodiny, vlastnou naivitou i pubertálnym vzdorom. Okrem toho, že s partiou sa začnú hrať na detektívov a na vlastnú päsť pátrajú po spojitosti medzi Piou a miestnym brusičom nožov, do Lyrinho života nečakane vstúpi fešný Nemec menom Leander.
Má 25, čo je pri 15-ročnej stredoškoláčke samo o sebe trochu nevhodné, no ešte sa ju aj pokúša presvedčiť, že jej staršia sestra Viola možno nezomrela pred desiatimi rokmi ako obeť autonehody. On ju poznal, bol do nej zaľúbený, ale predtým sa odsťahovali; aká je to úžasná náhoda, že stretol práve Lyru, bla, bla, bla.
Lyra nájde sestrin denník, samozrejme je v ňom zaznamenané presne (iba) kritické obdobie pred jej smrťou. Och, skoro by som zabudla - Lyra má živé sny, počuje sestrin hlas, v noci čudné búchanie a tak podobne. Odohrá sa aj jedna návšteva jasnovidky.

Každý idiot by si všimol, že s tým blondiakom niečo nie je v poriadku, lenže Lyra mu tie kydy žerie. Vyberte si sami, či je fakt taká blbka, alebo ju od premýšľania neustále vyrušujú okolité udalosti, detská detektívna fraška, okázalé trucovanie pred matkou, efektné trieskanie dvermi aj nové ezoterické zážitky s mŕtvou sestrou, ktorá je podľa Leandrových teórií živá, zdravá a v neďalekej dedine pečie rožky...

Triler pre mládež nie je triler

Ako som sa k tejto mládežníckej katastrofe dostala? Vyhrala som ju na Slavcone 2013 od vydavateľstva Fragment, čo teraz veľmi ľutujem. Mala som držať zobák a nechať ju vyhrať tínedžerov, ale gén súťaživosti zvíťazil a mával so mnou, kým som nejakú knihu nezískala. Spýtala som sa, ktorá je "najviac pre dospelákov" a bolo mi odporučené Mrazivé leto. Aké boli tie ostatné si radšej ani nechcem predstavovať. Hoci je ľahko možné, že nejaký dobrodružný Percy Jackson by ma neotrávil tak strašne ako toto.

Knihu som sa snažila čítať rýchlo, aby mi neukradla viac vzácneho času, než si zaslúži (čiže minimum). Preto ma autorka dočasne omámila podobne ako Lyru. Hltala som text v snahe mať to rýchlo za sebou, a čo najmenej pritom rozmýšľať.
No aj v otupenom mozgu bdeli nejaké neuróny, posielali si signály, takže ma zasiahlo poznanie celej pointy o niečo skôr, než sa rozlúštila.
Prišla som aj na iné veci - napríklad, že keby sa tá kozenka na chvíľu zastavila a použila namiesto hormónov to, čo má v hlave medzi ušami, nemusela by sa  správať ako úplný retardér. Lenže to neurobí, lebo o čom by bol dej a ako by autorka dospela k cieľu, všakáno. Namiesto toho sa Lyra s presvedčením o vlastnej nezraniteľnosti vrhá do problémov a ešte sa jej pritom zdá, aká je geniálna.

Áno, občas má pochybnosti, budiž jej sláva. Buď ich má vopred, než sa niečo stane, vtedy sa rozhodne varovanie odložiť na neskôr, veď dobrodružstvo je také dôležité a vzrušujúce, že zdravý rozum môže počkať. Alebo na Lyru pochybnosti prídu, keď už je neskoro.
V oboch prípadoch čitateľ očakáva, že konkrétne pochybnosti sa nenaplnia, bolo by čudné, keby spisovateľ použil hrozbu, nad ktorou postava uvažovala - autori si vždy vyberajú ako riešenie tú možnosť, ktorú dovtedy zatajovali, či nie? To je prvý popud. Lenže potom mi docvaklo, že to bude práve tak a nie inak, že Lyrino zlé tušenie sa bude musieť naplniť. Pretože keby k tomu neprišlo, knihe by chýbalo mravné ponaučenie, ku ktorému celý čas smerovala.

Vzápätí sa ukázalo, že mám pravdu. Dlho pripravované finále vyvrcholilo hlúpou akčnou scénou a majestátnym posolstvom pre generáciu násťročných: dôverujte rodine, nie cudzím ľuďom. Pred tými sa majte napozore, hlavne ak ide o výrazne starších slizkých Nemčúrov.

Je to ako starobylá rozprávka, ktoré v moderných obmenách fungujú dodnes. Na tom by nebolo nič zlé, keby Mrazivé leto naozaj nebolo zbierkou tisíckrát omletých prvkov skombinovaných do príliš neuveriteľnej a príliš priehľadnej polievky.
Ja sa však neviem rozhodnúť, či tá veľká lekcia o dôvere, zodpovednosti a pravej láske bola podaná správnym spôsobom, keď ako prostriedok používala ignoranciu, hazard a ľahkovážnosť.

Pochopiteľne, môj problém spočíva v tom, že som raz taká stará ako cieľová skupina a ani sa nesnažím byť objektívna. Obávam sa však, že podobne triviálny príbeh by sklamal aj mnohé 15-ročné dievčatá, preto odporúčam vekový limit znížiť. Vašu dvanásťročnú neterku tento triler možno vzruší a dúfajme aj poučí - nezabudnite jej ho kúpiť ešte pred letnými prázdninami, aby vedela, že sa má počas nich slušne správať ;-)






Manuela Martini: Mrazivé leto (Fragment, 2012)





Súvisiace:
Kiersten White: Paranormalita
Fantasy pre "mladých dospelých"
Kami Garciová a Margaret Stohlová: Nádherné tvory
Pittacus Lore: Som číslo štyri
Sprosté ohováranie Súmraku

7 komentárov:

  1. Dobre som sa na recke pobavila, klobúk dolu, že si si dala tú námahu a nie len knihu prečítala, ale o nej aj napísala.
    Čo odvedie autorku kníh pre dospelých k napísaniu knihy pre deti takýmto spôsobom? Zrejme jej dorástla dcéra /alebo vnučka/? A ona zrazu zistila, že si s ňou vôbec nerozumie. Svoj pohľad a názory na svet mladých vykreslila v knihe, ktorá však viac než o mládeži, vypovedá o autorke. Hádam píše aspoň dobré detektívky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díky :-)
      "Čo odvedie autorku kníh pre dospelých...?" - nuž, určite prachy, čo iné :-) Trh s literatúrou pre mládež zažíva posledné roky obrovský boom. Rowlingovou to len začínalo, mega rozmery to nabralo až neskôr... dúfam, že viac ako dnes sa to už rozrastať nebude, stačí ak sa pozrieme naokolo a každý súdny človek vidí, že tí tínedžeri už nemajú šancu sa orientovať v stovkách a tisíckach titulov, ktoré vychádzajú. Pri danom objeme väčšine z nich chýba hoci zrnko originality, sem-tam sa nejaký autor blysne relatívne novým prvkom či prostredím, no vzápätí vznikne 200 napodobenín.
      Článok o YAF, ktorý je tu v súvisiacich č. 2, je dnes už zúfalo zastaralý, pretože odvtedy sa trh s YA nafúkol hádam niekoľkonásobne (a to som si myslela, že už vtedy jej bolo priveľa:-)

      Prirodzeným dôsledkom sa stalo, že mnohí autori SFaF, ktorí sú aj dobrí remeselníci, sa jednoducho rozhodli, že sa tiež budú podieľať. Niektorí mali asi naozaj chuť a nápady mali predtým v šuflíku, tak si povedali, že je vhodný čas (a vhodnejší ani nebude;-), tuším toto o sebe tvrdí aj Scott Westerfeld (http://riddicksrealm.blogspot.com/2011/01/my-vsichni-krasou-povinni.html), o ktorom zase čitatelia vravia, že píše fakt slušne a v YAF sa tak trochu našiel. Možno sa neskôr vráti k dospeláckej literatúre.
      Príkladom z opačného extrému potom môže byť istý James Frey, o ktorom som písala v recke Som číslo štyri (linka tiež v súvisiacich) - ten si rovno založil továreň na YAF, kde za smiešne peniaze "zotročil" začínajúcich remeselníkov... akurát, že mu na to prišli.
      Predstava toho, aké množstvá young adult fantastiky vychádzajú nielen pod krídlami veľkých vydavateľských domov, sa dá urobiť napr. aj na Goodreads Giveaways, kde je to YA doslova zamorené :-) Každý sa snaží preraziť tou svojou story o výnimočnom tínedžerovi/tínedžerke, ktorí zmenia svet.

      Odstrániť
  2. Tiež som sa dobre pobavila :D Prečo mi Lyra pripomína Bellu, ha??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v čom to asi bude? ;-D
      ale nejaké rozdiely tam sú. napr. keď sa Lyra púšťa do svojich hazardov, niekedy nemá pri sebe žiadneho ochrancu, ktorý by za ňu položil svoj (ne)život. je v tom proste sama (prípadne aj keď nie je sama, neuvedomuje si, že 15 ročný kamoš je jej prd platný). to síce nijako nebagatelizuje životunebezpečné situácie, do ktorých sa vrhá, ale zároveň si musí uvedomiť, že pre ňu žiadny trblietavý upírko nepriletí - takže má väčšiu šancu, že sa nakoniec (raz) zo svojich chýb aj poučí... ak na ne predtým nedoplatí ;-)

      Odstrániť
    2. To znie celkom rozumne, som rada že ten posun k logike (aj keď možno malý) sa tu predsa len uskutočnil :) nehovoriac o tom, že táto kniha sa pravdepodobne nehrá na nič iné okrem YAF, pričom Twillight sa očividne snažil byť románom pre všetky vekové kategórie - prišlo mi to ako kombinácia Steelovej a autorov YAF. Ani mačka, ani myš, len kopec žvástov ktoré sa tvária prudko seriózne.

      Odstrániť
  3. Podľa mňa sa to dalo čítať aj mamine sa to páčilo malo to napinavi príbeh je pravda ze skoro na začiatku sa dalo čakať kto je za všetkým ale aj tak to bolo čitateľné ako niektoré iné knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).