Google+ Riddick's Realm: Stephen King: Doktor Spánok

25 augusta 2014

Stephen King: Doktor Spánok

Hviezda žánra psychologických trilerov a hororov Štefan Kráľ má bohato poprepájané univerzum príbehov aj románovú sériu Temná veža, ale aby napísal voľné pokračovanie knihy po tridsiatich rokoch, to je predsa len raritka.
Doktor Spánok z roku 2013 nadväzuje na Žiarenie z roku 1977.



Je možné, že (v závislosti od individuálneho vkusu) tento článok prezradí veľa základných informácií o postavách a deji. No ak poznáte Stephena Kinga, viete, že v jeho románe bude toho oveľa viac, a že si ho aj tak užijete :-)

Dan

Vypi si a ono to všetko zmizne, Danny.

Od udalostí v hoteli Pekná vyhliadka ubehli tri desaťročia a z malého Dannyho vyrástol dospelý chlap. V detstve to asi neplánoval, ale rovnako ako jeho otec má problémy s alkoholom aj výbušnou povahou. Prenasledujú ho nielen spomienky na Peknú vyhliadku, ale občas aj mŕtvi a iné veci, ktoré cíti a vidí vďaka žiareniu. Alkohol jeho schopnosti utlmuje, no životnú mizériu len prehlbuje.
Píše sa rok 2001 a Dan Torrance prepadá chľastu tak dlho, kým nepríde nezabudnuteľný moment, kedy si siahne na vlastné morálne dno. To s ním zatrasie a dodá mu silu odraziť sa.
Pri ďalšom úteku pred sebou samým sa zastaví v mestečku Frazier v severovýchodnom cípe Spojených štátov (ako inak) a možno aj vďaka pomoci žiarenia natrafí na správne miesto so správnymi ľuďmi. Usadí sa, začne chodiť medzi Anonymných alkoholikov a nájde si prácu v miestnom hospici. Jeho špecialitou sa stane uľahčenie odchodu umierajúcim, čo mu vyslúži prezývku Doktor Spánok.

Abra

Všetko čo vidíme a čím sa zdáme, 
je len sen, ktorý vo sne máme.

Po niekoľkých rokoch sa s ním pomocou žiarenia spojí dievčatko menom Abra. Zatiaľ ani jeden netuší, že bývajú neďaleko od seba. Udržiavajú nezáväzné telepatické kamarátstvo a možno by to tak zostalo navždy, keby Abra vďaka svojmu mimoriadne silnému žiareniu nemala hororové zážitky a neocitla sa v smrteľnom nebezpečenstve.
To ju v jej jedenástich rokoch prinúti znova telepaticky a napokon aj osobne sa spojiť s jedinou žiarením spriazenou dušou, Danom Torranceom. Píše sa rok 2012.
Podobne ako Dick Hallorann bol prvým a jediným mentorom pre Dana, on na seba vezme zodpovednosť Abru poučiť a pomáhať jej. Čo bude náročnejšie, než by si dokázal predstaviť, pretože Abre pôjde doslova o život.

Prázdni diabli

"Ublížite mi? Prosím, neubližujte mi."
Isteže sa mu chystali ublížiť.

Pravý uzol je banda dlhovekých už-nie-ľudí riadená krásnou a nemilosrdnou Klobučníčkou Rose. Kočujú v karavanoch po krajine a sú majstrami v nenápadnosti. Aby žili a boli takmer nesmrteľní, potrebujú sa kŕmiť "parou", čo je akási esencia ľudskej duše. Čím viac žiarenia, tým viac pary. Čím viac utrpenia, tým vyššia kvalita.
Deti žiaria silnejšie, cestou do dospelosti ich nadanie postupne slabne a stráca sa. Preto "praví" lovia najradšej deti a potom ich utýrajú na smrť, aby získali a uskladnili do zásoby dobrú paru. Ľuďmi okázalo pohŕdajú, takže im nerobí problém považovať ich za menejcennú potravu.
Sami boli kedysi obyčajnými ľuďmi so zvláštnymi schopnosťami, kým ich prastaré spoločenstvo upírov duší nenašlo a nerozhodlo sa namiesto ich spracovania na paru ich radšej pribrať do spolku. Na to však musel byť dôvod, museli si túto poctu zaslúžiť a prejsť rituálom, v ktorom ich vlastná duševná sila rozhodla, či sa zmenia na pravých alebo zomrú.

Abra versus Rose

Ak sa s ňou začneš ťahať za prsty, zožerie ťa zaživa.

Keď sa Abra Stoneová vo sne stala nedobrovoľnou svedkyňou príšerných metód Pravého uzla, Klobučníčka Rose zároveň spozorovala ju. Dievča žiaracie ako obrovská pochodeň sa okamžite stane najdôležitejším projektom pravých. Sú starí, skúsení, prefíkaní a vďaka širokej kolekcii nadprirodzených talentov prakticky neporaziteľní.
Je len otázkou času, kedy násťročnú amatérku nájdu a potom si z nej urobia zásobáreň tej najúžasnejšej pary. Pracujú ako dokonale zohratý tím a viažu ich pevné putá vernosti.

Aj Abra má na svojej strane magickú silu, ktorá už vo fantastike zachránila mnoho detí - lásku. Svojich najbližších aj obetavých priateľov.
Ale dá sa vôbec postaviť na odpor proti takému mocnému súperovi? Bojovať s toľkou krutosťou a nenásytnosťou? Alebo zvíťaziť nad prázdnymi diablami bez akýchkoľvek zábran?

Pravý uzol navyše zastihne kritický problém ohrozujúci celé spoločenstvo, a dolapenie Abry sa odrazu stane nie otázkou Rosiných ambícií, ale prežitia... sú zahnaní do kúta a nemajú čo stratiť.

Shining reloaded


Doktor Spánok je nielen voľným pokračovaním Žiarenia, ale aj jeho nadstavbou. Najmä ak vás zaujíma, čo všetko žiarenie obnáša, ako funguje, čo dokáže. Kým šesťročný Danny bol viac jeho pasívnym používateľom, ako štyridsiatnik Dan v ovládaní svojich vlôh výrazne pokročil. Užijete si bohaté a pravidelné porcie vnútorného "virtuálneho" sveta, čo mňa naozaj bavilo.

Rozdielom troch desaťročí príbeh Dana Torrancea získal aj stratil. Oboje vlastne v rovnakom smere - tým, že sa príbeh o toľko zmodernizoval, je presne podľa súčasných meradiel väčší, širší a "lepší".

Vyššie, rýchlejšie a ďalej dnes platí skoro vo všetkom a populárna literatúra nie je výnimkou. Nie je to zásadne negatívne. Ale pri takomto porovnaní časového odstupu to cítiť. Viac postáv, košatejší dej, strašidelnejšia hrozba, viac mágie aj násilia - to všetko akoby silnejšie tlačí na pílu emócií.

V rozhovore s autorom som sa medzi riadkami dočítala, že si je toho dobre vedomý (ešte aby nebol!:-). Chcel sa po pauze vrátiť s príbehom, ktorý čitateľov poriadne vystraší a mal pritom vychádzať zo starého materiálu uznávaného fanúšikmi - preto je Doktor Spánok taký aký je.
Tiež som sa dočítala, že môj inštinkt stále funguje - sám King potvrdil moju skoršiu formuláciu, keď sa vyjadril, že za tých 30 rokov života sa naučil pár nových trikov, ale zároveň stratil trochu z vtedajšej naliehavosti. Čo je však úplne prirodzené :-)

Okrem toho, isté telenovelové rozuzlenie ma trošku sklamalo, mala som pocit, že už chýba len Esmeralda a Fernando. Aj finálová scéna sa mi zdala akosi narýchlo odbitá, ale možno som len pokazená hollywoodskymi komiksákmi, kde naopak súboje klaďasov a záporákov nie a nie skončiť...

V každom prípade, drobnosti mi predsa neskalia zážitok! Lebo napriek troške zhovievavých sťažností vravím, že sú to len také ťažko pomenovateľné dojmy... a tá knižka bola naozaj skvelá, čítavá a sugestívna.
Ako ostatne všetko od Kinga, ktorý patrí medzi tých najlepších rozprávačov, akých poznám :-)

Pikoška z Kingovho univerza


Hoci som čítala TO pomerne nedávno a rozprávanie starého pána Hanlona o bare Černý flek ma veľmi zaujalo, takže si ho stále pamätám - uniklo mi, že v ňom bolo spojenie so Žiarením.
Dick Hallorann, dobrosrdečný černošský šéfkuchár z Peknej vyhliadky, ktorý pomohol Dannymu a spomína sa aj v Doktorovi Spánkovi - ten istý Dick si odkrúcal vojnu s Willom Hanlonom a pri požiari Černého fleku ho zachránil - dokonca pri tom použil aj svoje špeciálne schopnosti. Okrem toho bol Dick spomenutý aj v 11.22.63, ale keďže som tieto tri knihy čítala presne v opačnom poradí ako vznikli, musel ma na súvislosti medzi nimi upozorniť internet :-)

Záverom


Zopár viet z autorskej poznámky:
Či som k tej knihe pristupoval s bázňou? Tak to mi verte. Žiarenie patrí k románom, ktoré ľudia vždy spomenú (spolu s knihami Prekliatie Salemu, Cintorín zvieratiek a To), keď hovoria, ktoré z mojich kníh ich fakt vydesili. A, samozrejme, vznikol film Stanleyho Kubricka, ktorý mnohí považujú - z dôvodov, ktoré som nikdy celkom nepochopil - za jeden z najstrašidelnejších filmov, aké kedy videli. (Ak ste film videli, ale nečítali ste román, mali by ste vedieť, že Doktor Spánok nadväzuje na román, ktorý podľa môjho názoru zaznamenáva pravdivé dejiny Torrancovcov.)

P.S.: K prekladu Žiarenia pánom Kenížom som mala zopár hlasných výhrad, ale s Marínou Gálisovou som bola naopak veľmi spokojná. Neoznačila som si žiadne miesto, kde by som mala dôvod sa pozastaviť s podozrením na chybnú interpretáciu.





Stephen King: Doktor Spánok (Ikar, 2014) 






Súvisiace:
Stephen King: Žiarenie
Stephen King: TO
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: Prokletí Salemu

6 komentárov:

  1. Zdravím, viem že to je trochu off-topic ale pozeral som si na tomto blogu zopár článkov a zdá sa mi že v komentároch sa vždy zhromaždia ľudia ktorý majú v knihách aktuálny prehľad.
    Tož sa chcem spýtať :
    Nečítam príliš veľa, pár kníh ročné, väčšinou ostávam vo svojej komfort zone klasického sci-fi/fantasy a Murakamiho. Ale nedávno som si zaobstaral Kindle a chcel by som čítaniu venovať viac. Našli by sa nejaké odporúčania na knihy ktoré vyšli v posledných rokoch a boli naozaj dobré ? Nemám záujem o sci-fi/fantasy v tých mám prehľad skvôr mi ide o "normálne" knihy. Nemám absolútne prehľad čo vyšlo, viem že "frčali" veci od Nesboeho (je to vôbec správne skloňovanie ?), Browna etc. , ale stoja tieto knihy naozaj za čítanie ?
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravím, viem že to je trochu off-topic ale pozeral som si na tomto blogu zopár článkov a zdá sa mi že v komentároch sa vždy zhromaždia ľudia ktorý majú v knihách aktuálny prehľad.
    Tož sa chcem spýtať :
    Nečítam príliš veľa, pár kníh ročné, väčšinou ostávam vo svojej komfort zone klasického sci-fi/fantasy a Murakamiho. Ale nedávno som si zaobstaral Kindle a chcel by som čítaniu venovať viac. Našli by sa nejaké odporúčania na knihy ktoré vyšli v posledných rokoch a boli naozaj dobré ? Nemám záujem o sci-fi/fantasy v tých mám prehľad skvôr mi ide o "normálne" knihy. Nemám absolútne prehľad čo vyšlo, viem že "frčali" veci od Nesboeho (je to vôbec správne skloňovanie ?), Browna etc. , ale stoja tieto knihy naozaj za čítanie ?
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Simon,
      tak to je ťažká otázka, u mňa môžeš ešte pozrieť rubriku mainstream, knihy, ktoré sa mi páčili rada odporúčam. Ale na širší rozptyl by to asi chcelo skôr diskusiu na Facebooku :-) Odporúčam Literárny klub alebo Voľnomyšlienkársky literárny klub... prípadne iné. Odo mňa, keď niekto chce osobné odporúčanie, vždy sa najprv vypytujem na témy a štýly, ktoré ho bavia. Neuznávam odporúčania typu "toto je bestseller, bude sa páčiť všetkým". Takže bez dostatku informácií nepracujem ;-)

      Od Nesba tu mám tuším dve (kuk Zoznam recenzií) a dojmy boli rozpačité... jedna fajn, druhá príliš rozťahaná. Brown sa mi úprimne povedané dosť hnusí. Kedysi som zhltla Anjelov a démonov, je to čítavé, ale je to vykalkulovaný konzum. Čerstvý zážitok bola audiokniha Inferno, čo už bol doslova masochizmus. Tému si vybral dobrú (to on vie), ale ten jeho štýl neustáleho opakovania a turistického sprievodcovania ma fakt irituje. Škrípala som zubami nad postavami, dialógmi aj opismi, no katastrofa :-)

      Odstrániť
  3. Tak praktický som otvorený čomukolvek čo by si označila ako dobré, proprípade ešte lepšie.
    Nejde mi o bestesellery, tým by som sa vlastne račej vyhol kedže kvalita tam býva sporná.

    Z "normálnych" kníh som toho zatial vela nečítal ale stoho čo sa mi páčilo(okrem Murakamiho):
    Impulz - Michael Weaver
    Blázni zomierajú - Mario Puzo
    Stephen King - Zelená miľa / 1964
    F. Scott Fitzgerald - Príbehy jazzoveho veku (Gatsby mi nejako nesadol, asi mi niečo uniklo alebo tak niečo :)

    Dakujem za odporúčanie na kluby, už som poslal žiadosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knižka sa mi páčila aj nepáčila. Páčilo sa mi na nej, že hoci obsahovala typické kingovské klišé, ako že každé malé vystupujúce dievčatko musí mať parapsychologické schopnosti, tu sú tieto schopnosti držané v mantineloch, hovorí sa o nich, majú svoje označenia, svoje škatuľky. Toto mi na jeho predošlých knihách, kde sa prakticky všade objavuje nejaká telepatia, predtuchy, cítenie zla a podobne, pričom sa berie ako čosi samozrejmé, chýbalo. A čo sa mi nepáčilo? Ako u Kinga neraz, to, že som sa o jeho kladné postavy nebála a vôbec som im nedržala palce. Záporňáci mi opäť raz boli akosi sympatickejší, aj napriek tomu mučeniu detí (veď v tom napokon nemali na výber). Fakt neviem prečo, ale Abra mi pripadala nejaká slizká a Dan si svoje morálneho dno u mňa už ničím nevyžehlil. Možno som ich nemala rada preto, že sa na môj vkus primálo báli a primálo trpeli.

    Ale zaráža ma aj hlúposť Pravého rodu. Že na prvýkrát vliezol do pasce, okej, ale nechápem, prečo po jej odhalení nikto neskúmal, čo za pasca to bola, a presne tým istým trikom sa dali nachytať aj druhýkrát! Tomu sa hovorí prírodný výber. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem moc za veľmi peknú recenziu na túto veľmi zaujímavú knihu ... Ja sa hrozne moc teším na tú filmovú adaptáciu, ktorá by mala vzniknúť v nasledujúcich rokoch, pretože to čo vnikalo doposiaľ nestálo za veľa, úprimne :-) Paradoxne sa mi doktor spánok páči, aj keď ja sama osobne mám so spánkom problém a treba doposiaľ ešte zaspávam s lapačom snov: D

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).