Google+ Riddick's Realm: Arnaldur Indri­ðason: Dech smrti

03 septembra 2014

Arnaldur Indri­ðason: Dech smrti

Dech smrti je štvrtou detektívkou Islanďana Arnaldura Indriðasona, kde je hlavnou postavou Erlendur, melancholický policajný vyšetrovateľ s rodinnými problémami. Druhou v poradí, ktorá vyšla v českom jazyku.

Zatiaľ čo skorší román - Severní blata - získal v roku 2002 Sklenený kľúč za najlepšiu severskú detektívku, Dech smrti bol na túto cenu v roku 2003 nominovaný.

Prvý raz vyšiel v češtine pred desiatimi rokmi a v tomto roku sa dočkal druhého vydania, preto by som ho rada pripomenula.


Indriðasonov hlavný hrdina Erlendur je aj nie je typický románový vyšetrovateľ – imidžový vlk samotár v špinavom baloniaku a s cigaretou v ústach.
Do tejto schémy čiastočne zapadá a veľmi z nej vybočuje. Dlhé roky žije sám, na imidž kašle, v byte má neporiadok, často zaspí oblečený v kresle a fajčí, aby odbúral stres. Ako človek je zásadový a pragmatický. Samota, či skôr osamelosť a pocity prázdnoty naňho mimo práce ťažko doliehajú a on sa snaží chyby z minulosti kompenzovať aspoň snahou o zblíženie s dcérou. To však nie je vôbec jednoduché, vzhľadom na jej vlastnú rozpoltenosť i zmeny nálad.

Dej tohto Erlendurovho prípadu sa odohráva niekoľko mesiacov po uzavretí toho predošlého. Rovnako ako predtým ide o prípad siahajúci hlboko do minulosti, čo je spoločným znakom viacerých autorových kníh.

Na miestach výkopov pre základy nových domov na okraji Reykjavíku sa nájde kostra, teda kúsok rebra. Zvyšok je stále ešte pochovaný v hline, pričom dĺžka pobytu tela v zemi sa predbežne odhaduje na 50 až 70 rokov. Aj z toho dôvodu zavolajú na konzultáciu profesionálneho archeológa. Ten sa chytí iniciatívy a presvedčí vyšetrovateľov, že neexistuje nikto lepší ako jeho tím, aby ostatky vykopal, nepoškodil ich pri tom a neprehliadol žiadne zaujímavé stopy. Nikto však vopred netuší, že len prekopať sa k telu im potrvá nekonečné týždne...

Celý ten čas trávi Erlendur so svojimi kolegami Elínborg a Sigurđurom Ólim pátraním po minulosti miesta, kde sa tragédia odohrala, a po ľuďoch, ktorí mali s domom, stojacim vtedy na kopci, niečo spoločné.
Stopy vedú rôznymi smermi a kým archeológovia neskončia s prácou, nie je možné určiť pohlavie mŕtvoly, ani či šlo o predpokladanú vraždu, či len o nelegálny alebo rýchly pohreb. Nech už je to akokoľvek, hľadanie odpovedí je zaujímavé i napínavé.

Počas vyšetrovania sa však Erlendur nebude nudiť ani v súkromnom živote, pretože jeho dcéra Eva Lind mu zase raz pripraví horúce chvíľky. Jej sebazničujúca závislosť na drogách a súčasné tehotenstvo sú takmer istou cestou do pekla. Do príbehu z prítomnosti sa ešte vplieta príbeh z minulosti - ten príbeh, ktorý nakoniec povedie až k zakopaniu neznámeho tela do zeme.
V ňom sa Indriđasonovi opäť majstrovsky darí zatiahnuť čitateľa do deja, pripútať si ho a obklopiť ho silnou atmosférou. Táto časť knihy je najtvrdšia a mne osobne poriadne zabrnkala na nervy. Násilie však nie je používané účelovo, nie je povyšované na umeleckú formu, ale je realistickým zobrazením ľudského zverstva, ktoré je denne okolo nás. Zároveň cítiť, že spisovateľ ho odsudzuje, napriek tomu ho nemieni prikrášľovať.

Poznávacím znakom Indriðasonovho spisovateľského štýlu je úspornosť, rozpracované dialógy a výstižné opisy, kde aj detaily dokážu vyjadriť spoločenské postavenie, základné charakterové rysy či náladu postavy. Plynutie deja je pozvoľné a rozdelené medzi niekoľko zápletiek. Indriđasonova sústredenosť, atmosférickosť a zmysel pre detail nie sú možno najatraktívnejšími devízami pre čitateľa kriminálnej literatúry, ktorý vyžaduje akciu a tempo. Ale milovníci kvalitných detektívok v ňom nájdu to pravé orechové. Nikto tu nestrieľa, autá sa nepreháňajú úzkymi uličkami - a predsa je to drsná a veľmi aktuálna detektívka.






Arnaldur Indriðason: Dech smrti (Moba, 2004, 2014)



Článok vznikol pôvodne v roku 2005, s malými úpravami ho zverejňujem v rubrike Z archívu.


Súvisiace:
Arnaldur Indriðason: Mrazivá noc
Arnaldur Indriðason: Hrob v ledovci
Arnaldur Indriðason: Codex Regius
Peter May: Skála
Jo Nesbø: Spasiteľ

3 komentáre:

  1. "Dech smrti je štvrtou detektívkou Islanďana Arnaldura Indriðasona, kde je hlavnou postavou Erlendur, melancholický policajný vyšetrovateľ s rodinnými problémami."

    Hm, no nie sú všetci islandskí vyšetrovatelia takí ? ;-) :-D

    Znie to atmosféricky, možno to raz prečítam. Ktorý z dvoch románov by si odporučila viac - tento alebo Severné blatá ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vieš čo? Ani jeden :-) Obaja máme radi históriu a ak by som ti mala radiť, šla by som v tomto poradí:
      Hrob v ledovci
      http://riddicksrealm.blogspot.sk/2009/09/arnaldur-indriason-hrob-v-ledovci.html
      Codex Regius
      http://riddicksrealm.blogspot.sk/2014/02/arnaldur-indriason-codex-regius.html
      Jezero
      http://cizmarikova.blog.sme.sk/c/170731/Arnaldur-Indri240ason-Jezero.html
      ...prvé dve sú samostatné romány bez Erlendura. Zato sa skôr podobajú na krimi alebo trilery, na začiatok by ti lepšie mohlo vyhovovať viac akcie :-)

      No ak by si chcel vyslovene Erlendura, tak potom by som povedala, že Severní blata sú na začiatok skvelé - ale môžeš ich absolvovať aj ako film, myslím, že skvele vystihol atmosféru a Ingvar E. Sigurdsson je skvelý Erlendur :-) Kuk tu: http://www.csfd.cz/film/231628-severni-blata/
      Ak začínať s Erlendurom, tak určite Severní blata - a potom už podľa chuti.

      Odstrániť
    2. Dobre, ďakujem za srdečné a podrobné rady. :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).