Google+ Riddick's Realm: Istrocon 2014 - akvizície

29 septembra 2014

Istrocon 2014 - akvizície

antológia Dotyky budúcnosti, Lenona Štiblaríková: Bratislavská bludička, Ondrej Herec: Netvor, Katarína Soyka: Posledná Pozemšťanka, Martin Jurík: Projekt Zenta, Štěpán Kopřiva: Asfalt 2CD, Miroslav Žamboch: Líheň I., Poviedka Istrocon 3, antológia Na hroby



Všetky vymenované novinky som si priniesla z nedávneho Istroconu/Parconu 2014 domov. Je toho pekná kôpka, z každého hlavného prúdu fantastiky, vo forme poviedok, románov, dokonca aj faktografie.
Plus doplnené ilustráciami slovenských a českých umelcov ako Martina Pilcerová, Juraj Maxon, Zuzana Droppová, Martin "Cuco" Luciak, Monika Herda, Brian "Sensej" Terrero, Petra Slováková či Jitka Šenkeříková, ktorých náš fanúšik fantastiky už pozná po mene.

Knihy som (pochopiteľne) ešte nečitala, ale pomocou anotácií vám ich chcem predstaviť. Niektoré sú také čerstvé, že som ich popis ani nenašla na internete, takže som ručne odpisovala z obálok.

Ondrej Herec: Netvor (vyd. Hydra, 2014)

Kniha Netvor po prvý raz na Slovensku podáva obšírny pohľad na deväť najoriginálnejších a najpopulárnejších fantastických netvorov 19.-20. storočia: Frankenstein, pán Hyde, zveroľudia Dr. Moreaua, Dracula, King Kong, Godzilla, premenlivá Vec z vesmíru, Votrelec, Terminátor. Obnovujú ich nespočetné ponášky, žijú v predstavách publika a majú čulé potomstvo v knihách, kinách aj na televíznych obrazovkách.

Chcete fantastiku nielen konzumovať, ale jej aj hlbšie rozumieť? Prečítajte si Herca! :-)


Dotyky budúcnosti, antológia slovenskej sci-fi, zost. Martin Králik, Zuska Stožická (Artis Omnis, 2014)

Edícia prierezových zbierok fantastických poviedok slovenských autorov dostala tretieho súrodenca. Po hororových Farbách strachu a fantasy Čase hrdinov prichádzajú vedecko-fantastické Dotyky budúcnosti. Kolektív zapálených ľudí pre nás opäť preskúmal fundamenty, kométy i zárodočné hmloviny domácej tvorby a zahrnul do zbierky týchto autorov:
Jozef Žarnay, Jozef Tallo, Ondrej Krug, Alexandra Pavelková, Jozef Girovský, Štefan Huslica, Juraj Toman, Marek Eliáš, Michal Hvorecký, Anton Stiffel, Zuska Stožická, Michal Jedinák, Tomáš Knapko, Lucia Droppová, Diana Laslopová, Diana Majerová, Jana Plauchová, Lia Halčínová, Zuzana Droppová a Marek Slabej...
A dodáva − dvadsiatka autorov v širokom zábere od klasickej vesmírnej či postapokalyptickej sci-fi, cez politfiction až po kyberpunk ponúka to najlepšie zo svojej tvorby.


Lenona Štiblaríková: Bratislavská bludička (vyd. Hydra, 2014)

Svet magických bytostí - Iných - zasadený do súčasnej Bratislavy strháva pozornosť čitateľa od prvej do poslednej strany nielen príbehom, ale aj humorom pre Lenonu Štiblaríkovú takým typickým, trochu cynickým a sarkastickým, vždy však nad vecou. Nečudo, že autorka zaujala porotcov súťaže Cena Karla Čapka 2013 natoľko, že s prehľadom zvíťazila v kategórii novela a stala sa aj absolútnou víťazkou celej súťaže a držiteľkou prestížneho ocenenia Mlok.

Na obálku knihy sa nestihla dostať informácia o tom, že Lenona získala aj Encouragement Award od European Science Fiction Society. Lepšie povzbudenie do ďalšej tvorby si autor ani nemôže priať :-)
Viac o deji a bludičke Malvíne je na internete, podrobnejšie sa jej budem určite venovať v recenzii, lebo Bludičku si rozhodne prečítam. Lenonin štýl som si obľúbila a jej humor ešte viac.
Mimochodom, táto knižka je 2v1, po Bludičke v nej nájdete ešte poviedku Terezy Matouškovej Dříme na loži z měděných drátů, ktorá zvíťazila v súťaži Sieň ohňa 2014.


Martin Jurík: Projekt Zenta (Marenčin PT, 2014)

Steampunkáči, pozor! Toto je niečo pre vás, ale aj pre mňa, lebo zbožňujem čítať o alternatívnej histórii:
28. júna 1914 došlo v Sarajeve k atentátu na následníka trónu habsburskej monarchie - arcivojvodu Františka Ferdinanda d’Este. Útočník Gavrilo Princip vtedy strieľal zo vzdialenosti len niekoľkých metrov a - netrafil. Arcivojvoda sa onedlho stal rakúsko-uhorským cisárom. Za jeho dlhej éry došlo k dramatickému novému usporiadaniu monarchie i k prudkému rozvoju vedy a umenia. Dvadsiate storočie sa všeobecne považuje za storočie pokroku, mieru a prosperity. Po prvých úspešných pokusoch vyslať družicu na obežnú dráhu Zeme preniesli svetové veľmoci svoje súperenie v zbrojení na súperenie v kolonizovaní slnečnej sústavy. A tak sa stalo, že ako prvá zaviala na Mesiaci vlajka rakúsko-uhorskej monarchie... Sto rokov po nevydarenom atentáte vydáva profesor dejín Karl Jetting z Prešporka provokatívnu knihu Pomýlené storočie, ktorá sa vzápätí stáva v celej krajine bestsellerom a spôsobuje šok. Jetting v nej totiž načrtáva vývoj histórie: ako by vyzeral svet, keby pred sto rokmi arcivojvodu v Sarajeve zastrelili? Jeho kniha znepokojujúco opisuje rozpad monarchie, mocenského zriadenia Západu i desivé a zničujúce vojny, ktoré menia svet od základov. Následky jej vydania siahajú až tak ďaleko, že sa dostáva do pozornosti Habsburgovcov. Jetting sa ocitne vo víre náhlych udalostí a postupne odhaľuje, že jeho kniha má akýmsi podivným spôsobom niečo spoločné s prísne utajovaným projektom monarchie, nazvaným aj Projekt Zenta.

Po Škoricovníku to bude pre mňa len druhá skúsenosť s autorom, ale po takejto anotácii vkladám do Zenty veľké nádeje! Daj Mariška Terezka blahej pamäte, aby neboli márne! :-)



antológia Na hroby, zostavil Mark E. Pocha (vyd. Hydra, 2014)


Antológia českých a slovenských žánrových poviedok o živote, smrti a krehkej hranici medzi nimi. Zimomriavky vyvolávať a temnými miestami sprevádzať vás budú: Jiří W. Procházka, Dušan Fabian, Jan Kotouč, Petra Slováková, Janko Iša, Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, Hanina Veselá, Honza Vojtíšek, Josef Horký a Mark E. Pocha.


Katarína Soyka: Posledná Pozemšťanka (vyd. Hydra, 2014)

Príbeh plný intríg, vzdoru, prekvapení, ale hlavne nesmelej lásky a nehy, za ktoré sa oplatí bojovať aj v temnote mrazivého vesmíru. Hoci sa Darka stáva hračkou v rukách mimozemských netvorov, nestráca chuť bojovať za svoj život a slobodu. Zároveň sa musí rýchlo zorientovať v zložitých zvykoch Tortirov, ktorých vesmírna loď ju unáša do neznáma. Dezorientovaná a opustená nachádza útočisko u milovaného muža, ale sokyňa v láske má s Pozemšťankou iné plány.

Žeby prvé scifíčko od Kataríny Soyky? Vieme, že doma je skôr vo fantasy a jej doménou je romantika kombinovaná s akciou. Anotácia útlej knižočky dokazuje, že oboch bude opäť dosť.
Aj Posledná Pozemšťanka obsahuje poviedku, tentokrát Osudovú chybu od Petry Machovej, ktorá sa umiestnila na druhom mieste v Sieni ohňa 2014.


Štěpán Kopřiva: Asfalt 2CD (Walker a Volf, 2014)

Žoldáci neumírají. Žoldáci odcházejí do pekla... Po příchodu Kuffenbachova speciálního komanda do hlubin inferna Peklo teprve poznává, co je to pravé peklo. Pět žoldáků se rozhodne zatočit s celou Satanovou říší, a dělají to tak krvavě, že i ďáblové jsou šokovaní brutalitou cynických zabijáků. Peklo vyrábí z lidí asfalt, a nechtějte vědět, co vyrábějí z pekelníků naši antihrdinové.Anebo vlastně – chtějte to vědět!
Asfaltu som venovala jednu dlhú recenziu a dve ukážky. Drsná fantasy plná drsného humoru v podobne audioknihy načítaná drsným hlasom Ludvíka Krála je to pravé k trčaniu v automobilových kolónach alebo k víkendovému upratovaniu. Je smiešne jednoduché a lacné získať ju v mp3 formáte, ale keď Rafko počul, že JWP priniesol zopár kúskov na Istrocon, ihneď ju bežal kúpiť. V tejto zberateľskej edícii vyšlo len 100 kusov a Riddick vlastní jeden z nich :-)


Miroslav Žamboch: Líheň I. (Walker a Volf, 2014) 

Slečna Marika a její tým složený z nejdrsnějších mužů, jaké jí mohl přidělit snad jen Osud, rozjíždí v Praze ojedinělou akci. Jejími protivníky (či spojenci) mohou být jak členové rusky hovořící mafie, tak specialisté z americké tajné služby či geniální vědci. A pak ještě NĚCO… Něco nelidského, hrozivého, nadlidského. První část dvoudílného románu Líheň vám představí Prahu trochu jinak, než ji znáte.
Audiokníh (podobne ako kníh) nikdy nie je dosť a keď ich väčšinou kupujem v mp3, tak si občas chcem dopriať aj CD verziu. Líheň ma zase o trochu viac zasvätí do tajov takzvanej "českej akčnej školy".


Istrocon 3: zbierka poviedok sci-fi, fantasy a hororu (Rogerbooks, 2014)

Súťaž Poviedka Istroconu sa prezentuje tretím zborníkom. Nájdete v ňom prvé tri miesta z ročníkov 2011 až 2013, doplnené o víťazov kategórií, ktorí sa do prvej trojky nedostali. Na záver kniha obsahuje esej o dejinách slovenského fanúšikovského hnutia, zameraného na vedeckú fantastiku.
Autori poviedok: Petra Slováková - Veronika Inglotová - Zuzana Droppová - Stanislav Repaský - Tomáš Dostál - Jana Tabačková - Lukáš Z. Herma - Anna Olejárová - Roman Kulich - Diana Majerová - Monika Herda - Anna Danáková.

7 komentárov:

  1. Takze sa mozeme tesit na hromadu recenzii? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postupne hádam áno :-) Rada o nich napíšem, keď ich prečítam.

      Odstrániť
  2. tie domace antologie by to chcel recenzovat vsetky do radu, namatkou chyba cefa 2012, 2013, Cas Hrdinov, Kniha Bolesti ... :o).

    A trochu dufam, ze Dotyky buducnosti budu naozaj scifi a nie "horror" ako vo mne mena ako hvorecky a pavelkova evokuju.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chýbajú akože v tomto zozname alebo na blogu? V zozname chýbajú logicky, na blogu (zatiaľ) chýbajú, lebo-lebo... Knihu bolesti mám v merku, lebo recku dlhujem. Ostatné som si zaobstarala sama, takže na báze dobrovoľnosti ;-)
      Pokiaľ ide o žánre a ich prelínanie, necháme sa prekvapiť. Som si istá, že Pavelková dokáže napísať sci-fi a iste nejaké v repertoári má, na Hvoreckého som tiež zvedavá, nakoľko to bude sci-fi.

      Odstrániť
  3. Na Istrocone bol aj krst knihy Veza elfov. Na tu si akosi pozabudla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú nemám :-) Priznám sa, že Pohrobka som nečítala, tak som si nekúpila ani voľné pokračovanie. Som skôr na sci-fi alebo mix žánrov, než čisté fantasy :-)

      Odstrániť
  4. Ja som veľmi zvedavý na recenziu Dotykov budúcnosti, Čas hrdinov bol podľa mňa vynikajúci a potrebný počin v našich končinách.

    A Herca si asi okamžite zoženiem - lebo Herec :)
    Ten pán má Filipa.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).