Google+ Riddick's Realm: Angličan, ktorý nerád stúpal do merde

07 februára 2011

Angličan, ktorý nerád stúpal do merde


Paul West je marketingový odborník, ktorého pozvú do francúzskeho mäsokombinátu ako poradcu pre nový projekt typických anglických kaviarní. Dostane šancu žiť v najromantickejšom meste najromantickejšej krajiny sveta, spoznať kolorit Paríža, mentalitu Francúzov a pekný plat k tomu.



Úsmevným štýlom uvedie čitateľa do problematiky typických francúzskych štrajkov, pracovnej morálky, úradníckeho života, nákupu nehnuteľností, sexuálneho správania či zdravotnej starostlivosti. Píše to všetko ľahkým perom, no snáď až príliš podrobne. Ak obľubujete denníčky á la Bridget Jonesová, toto je niečo pre vás, len z mužského pohľadu a s poriadnou dávkou škodoradostného nacionalizmu.

Avšak nie celkom pre mňa. Merde! iste nemalo ambície stať sa laureátom Bookerovej ceny, a nehrá sa na závažnú literatúru, takže nejde o veľký problém. Lenže spokojnosť čitateľa môže závisieť aj na tom, koľko humoristickej literatúry prečítal a akého druhu. Ja som už vyskúšala všelijakú a priznám sa, že Stephen Clarke pre mňa zajaca z klobúka veru nevytiahol...
Pri čítaní prvej časti jeho francúzskych dobrodružstiev (séria sa zatiaľ rozrástla na 4 diely + populárno-náučný spin-off) ma držala najmä zaťatosť (keď som sa do toho pustila, tak to dočítam), zotrvačnosť (veď aj odpočívacie knihy treba čítať) a jedna vtipná perla každých niekoľko strán.
Okrem týchto zábleskov skutočného britského humoru, ktoré potešili aj starého cynika, je celý román o jednom nudnom Angličanovi pracujúcom s nudnými a navyše lenivými Francúzmi na nudnom projekte.
Jeho kolegov som si neustále plietla, erotické dobrodružstvá ma nezaujímali, a prirovnania mi zneli ako odpočuté zo sitcomu.

Okrem toho autor vysvetľuje svoje vtipy a dokončuje narážky. No vážne!
Totálne mi tým kazil aj to biedne potešenie z prvoplánového a sileného humoru. Pozitívami knihy boli tie roztrúsené vydarené žartíky, satirický pohľad na niektoré špecifiká francúzskeho národa a do češtiny šikovne prepísaný francúzsky akcent. Preklad celkovo patrí k tým najlepším črtám tejto veľmi nenáročnej oddychovky. Nevidela som originál, ale mám podozrenie, že nebyť skvelej práce Richarda Podaného, táto knižka by bola definitívne o... merde. Jeho šťavnatý jazyk tvorí veľkú časť zážitku - ak sa teda nenecháte odradiť slabým obsahom a radi si užívate aj textovú stránku diela. U Stephena Clarka toho oveľa viac na užívanie nie je.

To, že tento britský novinár žijúci v Paríži vydal knižku pôvodne len v 200 výtlačkoch, aby ňou rozveselil kamarátov, nech mu je jediným ospravedlnením. Potom z nej však čítal v nejakom kníhkupectve, niekto o tom napísal... a z Merde! bol odrazu hit. Až taký, že do roka nutne muselo vyjsť pokračovanie.
Aspoň tak hovorí mýtus. Ten marketingový. Poznáte ich - sú to tie ľúbivé rečičky typu "napísala na základe sna", ktoré znejú fanúšikom kúlovo a skeptikom neuveriteľne. No ani divé prasa nezistí, či je to fakt pravda.

Nechápte ma zle, ja to Stephenovi Clarkovi doprajem - napokon, on napísal úspešné knižky a ja figu borovú. Ale tak ako sa vy zaobídete bez toho románu, čo mám v hlave (verte mi, nie je dobrý) - tak by sa ľudstvo zaobišlo bez príhod o bande šušľavých trpákov a sexuálne chtivých sirén. Samozrejme je na svete celá hromada ľudí, ktorí by mi za takéto slová najradšej odtrhli hlavu. Stephen Clarke je predsa úplne bombový. Stačí sa pozrieť na diskusiu na Martinuse ;-)

Ale navzdory všetkému ešte stále môžem Merde! Rok v Paříži odporučiť na relaxačné čítanie, lebo i keď je to vzhľadom na svoju povesť dvakrát vylúhovaný anglický čajík, stále z neho cítiť autorovu inteligenciu, štipľavú iróniu a dobrý postreh.
Vezmite si ho napríklad na dovolenku. Najlepšie vo Francúzsku. Keď už miniete všetky dobré knihy, na dne kufra zostane len Hvorecký a Matkin, a vy nebudete mať chuť na socio-gýčovú sondu "našich životov". Zoberte do ruky Merde! a užite si s ním "joie sur la plage".

A keby sa raz nejaký Francúz rozhodol napísať na revanš podobnú knihu príhod s Britmi, prečítam si ju. Už len preto, aby som zistila, či ma bude viac baviť a zároveň mohla s uspokojením skonštatovať, že bez ohľadu na historickú rivalitu ľubovoľných národov, si navzájom absolútne nemajú čo vyčítať. Aj národy sú len natoľko odlišné, akí sú si ľudia podobní, a všetci sme svojím spôsobom trafení, len každý inak ;-)





Stephen Clarke: Merde! Rok v Paříži (Albatros, 2007)






Niektoré lepšie humoristické knihy:
Tom Sharpe - trilógia o Henrym Wiltovi
Leo Rosten: Pan Kaplan má stále třídu rád
Christopher Moore: Baránok
Vražda jako společenská událost
Woody Allen: Vyřídit si účty
Christopher Moore: Nejhloupější anděl
Christopher Moore: Špinavá práce

22 komentárov:

  1. Dala by som si ukážku toho dobreho prekladu..aby som vedela, či to stoji za to alebo nie. Nieco oddychove by som teraz zvladla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

      Odstrániť
  2. Náhodou, na to, že ťa kniha veľmi neoslovila je to milá recenzia :) A Angličania verzus Francúzi, to je hlboká studnica večného humoru :)

    Mimochodom, tie marketingové kecy okolo knižiek mi už boli istú dobu podozrivé - aká náhoda, že všetky "bestsellery" a ich autori/autorky sú ako vystrihnutí z rozprávky o popoluške?

    Prečo proste nemôžu povedať, že ich osvietilo na hajzli počas veľkej potreby a polovica knihy bola pôvodne napísaná na záchodovom papieri? To by bolo aspoň originálne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jennka - asi preto, že takto sa to lepšie predáva? :-D Pritom záchodová historka by tiež bola atraktívna.

    Mili - idem niečo pohľadať. A na Martinuse je kúsok knihy odfotený. Možno nájdem niečo lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tu je jedna ekonomicko-sexuálna ukážka (trochu originálna, trochu vtipná):
    "To svoje ekonomické studium brala rozhodně dost vážně. Sex byl pro ni něco jako obchodní případ. Po zběžném, ale účinném marketingovém průzkumu erotogenních zón jsme přikročili k fázi testování byznysprojektu, načež jsem byl vyzván, abych pro svůj produkt nalezl vhodné volné místo v její mezeře na trhu. Udělal jsem, co jsem mohl, abych uspokojil její poptávku, pokud možno bez opožděných dodávek. Po výrazném období silného nasycení trhu konečne odbytová křivka vyletěla k vrcholu, pak klesla v souladu s plánem prudce dolů a naše prodejní možnosti byly plně vyčerpány."

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Celkovo jeho humor charakterizujem ako pomerne JEDNODUCHÝ. Ako vravím, nie je to zásadne zlé... iba príliš nenáročné, prvoplánové. Uznávam, že sa pekne vyžil napr. v opisoch štrajkov, politiky, susedov... a na večerný oddych do postele je to fajn. Ale to je asi tak všetko :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ešte pridám trochu drsného politického humoru, to by sa vám mohlo páčiť :-)
    "Strany pravého středu (kterých bylo asi tak deset) všechny slibovali zaměstnavatelům, že už nebudou muset platit zaměstnancům ani findu a že získají beztrestnost za jakékoli průmyslové znečištení, které vyvraždí méně než 100 000 lidí. Krajní pravice až tak realistická nebyla a slibovala, že když vyhraje, budou se na všech place de marché každý pátek večer pořádat opékání přistěhovalců zaživa. A také rolnická partaj přispěchala s návrhem, že změní zákon o ohrožených druzích zvířat, takže všichni myslivci budou moct střílet blbouny nejapné, jednorožce, mořské panny a Američany."

    OdpovedaťOdstrániť
  7. politika fajn...no neviem. ked prinesies tak skusim..ale neslubujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lol, to druhé bolo dosť dobré :D :D :D

    Anet, súhlasím že sa to asi dobre predáva, ale už by mohli vymyslieť niečo originálnejšie :) ja by som kľudne poskytla svoje služby a vymýšľala za nich, záchodom to iba začína :) ďalšie historky obsahujú mimo iného aj krokodílov, hviezdne vojny a paradox, kedy moja mama je vlastne moja sestra a ja som svoja vlastná teta.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jennka :-D
    nie zlý nápad. a volať by sa to mohlo... MARKETING MYTH MANAGER.
    šak uznaj, tri M nemala ani Marilyn... aj keď 3M už ich majú dávno.
    alebo marketing myth copywriter (kopyrajteri sú v SR popülárni;-) či manager of marketing myth creation

    OdpovedaťOdstrániť
  10. len do nich do francuzov zas.....exkrementovanych. je sice pekne ze strajkuju, ale ake problemy a naklady tym sposobuju im je uplne osem. hovada krepe lenive nevdacne. separaciu na nich, do rezervacie, zamknut branut, zahodit kluc a prestat krmit...

    a to o tej politike bolo super :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. MMC znie super :) rozhodne som za! Budeme mať výkonného manažéra, manažéra kontroly, manažéra sprostredkovania, manažéra "nabaľčonajviacprachov", manažéra manažmentu... a tak :) bude z nás normálne že CORPORATION!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. a čo to ideme vydávať? či ešte len písať?
    to bude musieť byť sakramentsky bestseller, aby to zaplatilo všetkých funkcionárov! :-DDD
    musíme to rovno preložiť do ANJ a predať na západe ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Jennka:bacha na ten hajzel s toaletnym papierom:D o chvilu sa to objavi dakde:D

    Prijemna recenzia:) Tiez som rozmyslala,ze si tuto knizku zaobstaram, ale veta o tom,ze vtipy vysvetluje,tak ta ma odrovnala:D

    Mia

    OdpovedaťOdstrániť
  14. anet ty si to nespravne pochopila, ulohou MMM je vyhladavat autorov, ktori podla svojho nazoru prekypuju tvorcim tlakom a pisu vysokohodnotnu literaturu, ktora sa okamzite stava bestsellerom. ked taketoho autora vynuchaju, tak mu pomozu s pripravou na rozhovory a poskytovanie informacii o sebe a hlavne o tom kde, ako, kedy, naco, preco a zaco prisli na napad napisat taky skvost svetovej literatury aky napisali. co za tym stalo, co tym chceli povedat a ci to nahodou neboli len zastavene vetry...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. jasne, hadam by taku spinavu robotu nerobili zadara :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No vidíš Anet, a my budeme predávať týmto MMM naše originálne nápady na "kde, ako, kedy, naco, preco a zaco prisli na napad napisat ten skvost". A budeme bohaté, muhahahaha!

    Mia, veľmi by ma to neprekvapilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ja osobne som kúpila aj ďalšie dve pokračovania, lebo jednotka bola celkom v pohode, bolo leto a nechcelo sa mi veľmi myslieť... teraz som zaregistrovala, že vyšla už aj štvrá kniha, všetky majú v názve "merde", ale to letné ničnerobenie/nemyslenie už asi definitívne vyprchalo a rozhodne ju kupovať nebudem, pretože aj predchádzajúce dve mali tendenciu klesať a zvrhávať sa na absurdno-trápno-situačný, silený humor... nuž a teraz rozmýšľam, komu by som tie tri knihy darovala, lebo mi na poličke zavadzajú:D
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A. ak by si ich darovala, tak ja by som ich rada prijala :) pripadne mozem za ne darovat nejake co u mna skocili podobne. Jednu z nich musim ale este najprv precitat. Ma ruzovy obal :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. no, Meave, nasla som tvoj komentar neskoro, ani neviem ci sa sem vratis, ale mozme sa pokojne nejako dohodnut:D dobra vymena knih nemoze byt nikdy zla:) tak pokial by si chcela, napis na sillygabes@gmail.com tak do citania :D

    OdpovedaťOdstrániť
  20. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).