Google+ Riddick's Realm: Robert Bryndza: Láska ako prekážka

26 februára 2014

Robert Bryndza: Láska ako prekážka

(Coco Pinchardová 2)

Najväčším problémom písania o tejto knihe je skloňovanie mena Coco. Silou mocou sa mu vyhýbam, lebo neviem ako by to dopadlo :-)
Všetko ostatné je príjemné, presne ako čítanie Roberta Bryndzu.

"Ideme do New Yorku a nie do sekáča... Aspoň si nagehni ksicht."
(Angie)



Riddick číta romantiku


Už pri E-mailoch Coco Pinchardovej som sa zabávala na tom, že práve ja si kúpim a prečítam niečo (čokoľvek) z ikaráckej edície Príbehy z kabelky. No biele vrany existujú, a tak ako v osemdesiatych rokoch romantická edícia pre mladé dievčatá vyprodukovala niečo také geniálne ako Betty MacDonaldovú, tak sa aj v paperbackovej edícii pre "súčasné" ženy našiel Robert Bryndza.

V prvej knihe sa Londýnčanka Coco rozišla s neverným manželom, vyrazila si na Slovensko, ratovala syna z USA kvôli pašeráckej afére a uviedla úspešnú divadelnú hru na doskách slávneho Edinburského festivalu. Medzitým jej poplietol hlavu príťažlivý Adam a jeho čokoládové tehličky...

...a druhá kniha sa venuje prevažne ich ťažko skúšanému vzťahu. Keď to už vyzerá na romantiku ako Brno, celá paráda naberie kolízny kurz s kopou hnoja.
Adam sa s Coco razom rozíde a nedáva o sebe vedieť. Spočiatku šokovaná a zdrvená napokon vypátra, kde bol pes zakopaný. Adama obvinili z finančnej sprenevery a čelí súdnemu pojednávaniu s pravdepodobným verdiktom na pár rokov vo väzení.
Coco sa však nevzdá, najme elitnú právničku a za cenu všetkých dostupných obetí bojuje za jeho oslobodenie...

Viac neprezradím, hoci netreba príliš premýšľať, aby bolo jasné, že toto nie je kriminálka, ale rom-kom. Vzhľadom na žáner je to však celkom slušne napínavé, šikovne vyskladané a v závere nechýba ani akčná scéna. K rozuzleniu prípadu v istom momente síce prispeje taký malý "deus ex machina", ale za daných okolností je to odpustiteľná pomôcka pre spisovateľa, ktorý sa nevenuje detektívkam.

Coco-Rocco-kóó


Za Daniela som bola vydatá dvadsať rokov a, samozrejme, som ho milovala, no len čo prešli medové týždne (mesiace), jeho predstavou sexuálnej predohry sa stalo napodobňovanie slona s vyklopenými vreckami nohavíc a vtákom prestrčeným cez zips.

Coco Pinchardová zostala tou emancipovanou ženou, akou sa ukázala v prvom románe. Na jednej strane netreba zabúdať, že si to môže dovoliť. Finančne zabezpečená majetkom, manželom a potom úspešnou knihou nemá klasické starosti priemerného Slováka, býva v nóbl dome v bohatej štvrti Londýna a ani vo chvíľach, kedy príde o väčšinu luxusu, nemusí vstávať na pípajúci budík.

Na strane druhej je sympatická svojim sedliackym rozumom, šarmantným zmätkárstvom aj impulzívnosťou, hravou zmyselnosťou... a je často stereotypne ženská, čo však nie je jednoznačne negatívne. Mnohé ženy sú dnes vystavené tvrdým podmienkam a niekedy je predsa len fajn prečítať si o takej, ktorá nezabúda byť ženou podľa klišé :-)
Vášnivé zamilovanie do Adama a jej odhodlaná oddanosť síce trochu vychyľuje jazýček váh na stranu pipinkovsky ružovej romantiky, no nedá sa povedať, že by šlo o totálnu lobotómiu (ako sa to občas stáva). Po štyridsiatke našla opätovanú lásku, tak si ju užíva.

Jednou zo studníc bláznivého humoru sú opäť aj Tony a Meryl, ktorým sa narodil syn Wilfred a sú takí posadnutí kráľovskou rodinou a následne privydatými Middletonovcami, že sa ich pokúšajú vo všetkom napodobňovať. Z pozadia občas zaglosuje literárna agentka Angie Langfordová, Vianoce na Slovensku nám priblížia zase Marikinu rodinu Rolincových z Nitry. Pribudnú komickí homosexuálni spolubývajúci osamostatneného Rosencrantza, maltézák Rocco, zopár sexi chlapov (ako inak) s tehličkami, aj jedna mŕtva babička.

Opäť som sa zabávala aj nahlas smiala, bavili ma postavy aj príbeh. Najviac zo všetkých som si obľúbila svokru Etelu. Z príšernej babizne sa v priebehu dvoch kníh vyvinula v celkom fajnú ženštinu. I keď má "svoje" chvíle, to je bez debaty. Možno to nie je ani tak o vývoji - na postave Etely môžeme vidieť, ako sa môže stará nepríjemná pani v kľúčových momentoch zmeniť na osobu, ktorá v správnej chvíli podá človeku tú správnu motivačnú "medecínu". Pretože jednoducho neznesie padavky a ľuďom, ktorých má rada, nedovolí klesnúť na dno mizérie.

Teším sa na trojku


Robert Bryndza znova nesklamal a ponúkol ľahko dobrodružný, romantický aj tragikomický príbeh popretkávaný situačnými gagmi. Opäť dokázal aj prekvapiť tým, koľko napätia je schopný vniesť do v podstate nenáročnej literatúry. Nie takého napätia "kto je vrah a kedy zase zaútočí?", ale skôr toho, kde držíte svojim hrdinom palce, čakáte ako sa to všetko vyvrbí a medzitým si užívate príjemné čítanie.
Je to jedným slovom neskutočne milé, a ak ste si na Coco Pinchardovú zvykli v prvom dieli, budete ju mať radi aj naďalej. A fantasticky si pri nej oddýchnete.

Autor už v čerstvom rozhovore prezradil, že píše tretiu časť, v ktorej sa Coco podarí počať poškrabka. Tretie "e-maily" budú venované jej tehotenstvu, a keďže už poznám bryndzovský humor, nemôžem inak, len netrpezlivo očakávať, kedy vyjde :-)

"Ty ma fakt vytáčaš. Pozri, čo všetko si dosiahla! Máš neskutočne úspešnú kariéru, ale teba, pravdaže, zaujíma jedine to, ako sa zachoval Adam. Áno, je to strašné, ale prebuď sa už, ženská. Život nie je len o chlapoch."
"Máš silné názory," usmiala som sa.
"To isté vraví moja tretia svokra," odvrkla Angie cez kúdol dymu.
"Ty máš tri svokry?"
"Nie, štyri. Všetky ma nenávidia. Tvoja Etela im nesiaha ani po kolená," zarehotala sa.






Robert Bryndza: Láska ako prekážka (Ikar, 2014)






Súvisiace:
Robert Bryndza: E-maily Coco Pinchardovej
Bryndzovci na webe
Ján a Robert Bryndza: Mrcha Hollywood
Martin Howard: Denník zlého psa
Ľubo Dobrovoda: Ja velkáč
Boris Kalinin: Mimozemšťania na Zemi ako doma

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).