Google+ Riddick's Realm: Neil Gaiman: American Gods - audiokniha

26 marca 2014

Neil Gaiman: American Gods - audiokniha


Ak ste Amerických bohov ešte nečítali, urobte to.
Slovensky, česky alebo po anglicky, to je jedno.
Ak ste ich už čítali, môžete to urobiť znova... ešte lepšie :-)




Americkí bohovia sú príbehom Shadowa, Stína či Tieňa, ktorý sa nie celkom dobrovoľne pripletie k plánovanému Súmraku bohov. V Severnej Amerike, na prelome tisícročia. Božské entity totiž existujú aj vo fyzických podobách, ak v ne niekto verí.
Staré božstvá, prinesené do USA dávnymi predkami súčasných obyvateľov však vytláčajú nové idoly ľudí - Technika, Médiá, Internet, Mesto či Cesta... Čo všetko ľudia uctievajú, to môže žiť v celkom konkrétnej podobe.
A tak Shadow vo svojom novom zamestnaní ako osobná ochranka pána Wednesdaya / Stredy stretáva leprechauna, bohov starovekého Egypta, Indie či starej Afriky, ale aj tých "nových".

Shadowovi nevadí túlanie sa z miesta na miesto v službách bizarného starnúceho muža. V deň, keď ho po troch rokoch prepustili z väzenia, mu zahynula manželka pri autonehode. Nemá domov ani rodinu. S rezignáciou raneného človeka sa díva, vníma a postupne prijíma všetko čudné, čo sa naokolo deje.
A hoci sa príbeh chvíľami odkloní z hlavnej trasy, vo svete bohov i tých menších nadprirodzených bytostí sa ďalej schyľuje k búrke a bitke nadpozemských rozmerov...

Je tam láska, je tam boj a je tam veľké putovanie. A je to knižka ako víno!

Amerických bohov som čítala prvýkrát v apríli 2003. Bolo to prvé české vydanie od Polarisu. Teraz som si však zopakovala knihu hneď dva razy inak - v anglickom originále ako audioknihu.

Veľkolepá Gaimanova freska plná mytológie je tak lahodne napísaná aj načítaná, že mi bolo dosť často celkom jedno, či sa dej odklonil alebo že nastalo jedno z tých zľahka depresívnych prelúdií, kde sa spolu so Shadowom pohybujeme ako v pomalom sne. Okrem toho hlavnú líniu niekoľkokrát preruší intermezzo, rozprávajúce o príchode bohov či bôžikov do Novej zeme. Všetky boli úchvatné.

Ešte radšej by som použila slovo hypnotické. Špecialitou počúvania ušami je aj to, že dobrý predčítač dokáže zážitok z knihy znásobiť. A George Guidall, ktorý má dnes na konte vyše 900 audiokníh, patrí bezpochyby k najlepším. V audioknihe American Gods (2001) podal fantastický výkon, i keď mu výnimočne unikla nejaká chybička, napr. nestihol preladiť z jedného hlasu na druhý.

Počúvanie tejto knihy bolo pre mňa neuveriteľne intenzívnym zážitkom, či už z hľadiska jazyka, pôvodného znenia, prednesu, atmosféry i obsahu... toľko čitateľských rozkoší nahromadených v jednom diele, to je až nemravné :-)
A tie erotické scény! Shadowov sen s bohyňou Bast alebo príbeh ifríta z New Yorku - pri tých som skoro nedýchala, také boli... sugestívne, fascinujúce, vzrušujúce.
Hlas Georga Guidalla a slová Neila Gaimana ma lusknutím prsta (nasadením slúchadiel) prenášali do iného sveta, až som ten reálny takmer nevnímala. Bolo ťažké sa doňho vrátiť.

Pokiaľ ide o mytologickú zložku románu, priznám sa, že pri prvom čítaní som ju riešila o čosi viac, ale nikdy príliš. Niektoré bytosti som poznala, iné nie. Gaiman mal každým opisom iste na mysli niekoho konkrétneho, ale určovanie ma veľmi netrápilo. Pamätám si, ako som sa na internete pokúšala zistiť kto bol Shadow. Vtedy o tom nebolo ani zmienky, až na jedno fórum, kde čitateľ hodil do pléna rovnakú otázku.
Dnes je táto informácia ľahko dostupná a autor sám odhalil/potvrdil Shadowovu identitu v poviedke Vládce glenu, ktorá vyšla aj v češtine v zbierke Křehké věci (Polaris, 2007). Až tam sa dozvieme skutočné krstné meno Shadowa Moona, a vzápätí sú súvislosti jasné. Ak nemáte radi spoilery a chcete si príbeh vychutnať v správnom poradí, nečítajte wikipediu, Neilove FAQy ani iné zdroje a pusťte sa najprv do románu :-)

Bez ohľadu na to, či sa v mytológii orientujete horšie alebo lepšie, Americkí bohovia sú výnimočné čitateľské dobrodružstvo - a v podobe audioknihy priam neopakovateľné.

Prvé tri minúty môžete ochutnať v tomto odkaze. Na konci audioknihy je rozhovor s autorom.

Dodatok

Za tých 11 rokov odkedy som Amerických bohov čítala na papieri, sa stala vec takmer nevídaná, že vznikol aj slovenský preklad (Slovart, 2013)... a zdá sa, že sa chystá aj vec vídaná - televízne spracovanie. Zatiaľ je to všetko v štádiu vývoja, takže na IMDb nie je určený ani predpokladaný rok výroby, pokiaľ chcete vedieť viac, mrknite sa na súhrn na Wikipedii alebo si rovno prečítajte to najčerstvejšie z februára 2014, priamo od autora.

Pri písaní tohto článku som objavila ešte jednu audioknihu - vraj "plne obsadenú", čo je termín, na ktorý som zvyknutá skôr pri dramatizáciách - v praxi to znamená, že je to stále audiokniha s predčítačom, ale jednotlivé party prevzali ďalší protagonisti.
Vznikla k desiatemu výročiu románu - a podľa slov Neila Gaimana v predhovore je novšia verzia Amerických bohov obohatená asi o 12 tisíc slov. Na úplnom konci sa nachádza ešte autorov epilóg a v ňom bonus v podobe scény, ktorá sa do knihy nikdy nedostala a Shadow v nej hovorí s Ježišom.





Neil Gaiman: American Gods (audiobook, Harper Audio, 2001)






Súvisiace:
Neil Gaiman: Anansiho chlapci
Neil Gaiman: Kouř a zrcadla
Robert Holdstock: Les mytág
Tim Powers: Brány Anubisovy
Juraj Červenák: Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Margaret Atwoodová: Penelopiáda
Lin Carter: Zákulisí Pána prstenů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).