Google+ Riddick's Realm: Romain Sardou: A odpusť nám naše viny

08 decembra 2014

Romain Sardou: A odpusť nám naše viny



K tomuto historickému trileru zo stredoveku som sa dostala úplnou náhodou vďaka amatérsky načítanej audioknihe (amatérsky je v tomto prípade len terminus technicus, lebo jej spracovanie bolo veľmi profesionálne).


Audiokniha, čítaná nádherným hlasom rétorky Dalie a obohatená o tematický hudobný doprovod a dokonca zvukové ruchy(!) mala iste svoj podiel na výslednom dojme - a ten bol jednoducho omračujúci.
Dva týždne som doslova nasávala príbeh, ktorý každému pripomenie Meno ruže (vlastne je k nemu prirovnávaný), prípadne ďalšie stredoveké detektívky s mrazivou atmosférou, ktoré čítal (v mojom prípade obľúbený brat Cadfael).

Neuveď nás do pokušenia


V roku 1283 priplávajú po riečke do dedinky Domines v draguanskej diecéze na kusy roztrhané telá troch obetí - muža a dvoch detí. Vďaka tejto príšernej udalosti vyjde na svetlo existencia trinástej obce, ktorá na päťdesiat rokov zmizla z máp, ale aj z mysle ľudí. Vtedy ju volali Vlkobijce (orig. Heurteloup).
Rok nato draguanský biskup Romée de Haquin z vlastnej iniciatívy povolá starostlivo vybratého kňaza, aby bezpochyby bezbožnú osadu plnú násilných barbarov priviedol späť do lona cirkvi.

Henno Gui však prichádza len pár hodín po tom, čo bol biskup Haquin zavraždený maskovaným útočníkom, ktorý vzápätí ušiel.
Zvláštny, mladý, no na prvý pohľad učený a skúsený kňaz preberie situáciu s biskupovým vikárom Chuquetom a na druhý deň sa ich cesty rozchádzajú. Chuquet sa vyberá na cestu, aby ostatky svojho biskupa zaviezol do Paríža, Henno Gui trvá na tom, že jeho poslanie pokračuje a odchádza, aby v kopcoch našiel Vlkobijce a ich prekliatych obyvateľov.

V Ríme sa zatiaľ vznešený rytier Enguerran III. du Grand-Cellier, bývalý križiak ovenčený cťou a slávou, snaží u pápežovho kancelára Artemidora vyprosiť milosť pre svojho syna. Grand-Cellier mladší, menom Aymard, sa totiž posledný rok zabával tým, že založil vlastný mníšsky rád, ktorý v skutočnosti slúžil na sponzorovanie radovánok a orgií zopár zvrhlých mladíkov.
A keďže zábava v 13. storočí vyzerala trochu inak (no zakázané ovocie aj vtedy chutilo najlepšie), pridali k skupinovému znásilňovaniu malých dievčatiek aj rúhačské obrady, čo už bolo aj pre cirkevné autority príliš.
Otec Enguerran syna zachráni za cenu svojich tajných služieb Vatikánu a Aymardovej špeciálnej odvykacej kúry...

- Charizmatický Henno Gui, jeho dvaja partneri na cestách - chlapec a silák - a ich opatrné prenikanie do komunity ľudí z Vlkobijcov, ktorí uctievajú vodu z močiara, a aj na pomery 13. storočia sa v mnohom správajú ako primitívni praľudia.

- Putovanie vikára Chuqueta naprieč krajinou, pátranie po záhadnej minulosti biskupa Haquina, spojenej so službou Rímu a neuveriteľné zistenia, ktoré potom prinesie pápežovi Martinovi IV.

- Zaslúžene bolestivý prerod Aymarda du Grand-Cellier z amorálneho diabla na vášnivého božieho bojovníka v službách tajnej vatikánskej kliky, ktorý je rovnako nebezpečný vo svojej novej roli, ako bol šialený v tej starej.

Tri dejové línie, každá samostatne bohatá na udalosti, zápletky, postavy i deje, sa napokon spoja v grandióznom vyvrcholení, ktoré bravúrne zakončí už predtým skvelý román.

Príď kráľovstvo tvoje


Veľkolepé stredoveké dobrodružstvo plné surovej reality a násilia sa so žiadnym citlivým čitateľom maznať nebude, na to pozor. Ale ak v súčasnej vlne psychopatických vrahov zabíjajúcich pre potešenie či z vykonštruovanej pomsty máte náladu na niečo komplikovanejšie, Romain Sardou je tu pre vás.

Košatý a temný historický triler A odpusť nám naše viny obsiahne politiku, mocenské záujmy, korupciu, teológiu, spory vnútri cirkvi, subjektívny pohľad na väčšie dobro, i na to, že budovanie obrovskej moci katolíckej cirkvi, akou vládla celé storočia (a síce menej, zato na väčšom území vládne dodnes), vyžaduje okrem diplomacie aj tvrdosť, bezohľadnosť a nezriedka i civilné obete.

Štýl románu je sympaticky úsporný, a ak vás Umberto Eco umára filozofovaním, pri Sardouovi to rozhodne nehrozí. Triezve opisy čitateľovi nič nepodsúvajú, dej sa plynulým tempom hýbe dopredu, sústredený aj na detaily dokresľujúce celkovú atmosféru. Majstrovsky opisuje mentalitu stredovekého prostého ľudu i mocnej inteligencie.
Hlavné dejové línie sa striedajú, na moment sa dve z nich dokonca pretnú (keď sa skrížia cesty vikára Chuqueta a Aymarda eskortovaného do Ríma) a čitateľ môže celý čas premýšľať o jednotlivých záhadách, či o tom, ako to všetko spolu súvisí...

A odpusť nám naše viny je knižná lahôdka a čitateľská rozkoš, ktorá sa dá užívať od prvej kapitoly po poslednú. Už dávno som sa do nejakej knihy tak rýchlo nezamilovala :-)

Po skončení románu som si uvedomila ešte jednu vec - páčilo sa mi, že v celom diele (takmer) nenarazíte na predstavovanie postáv v takom tom klasickom štýle "ako vyzeral a aký bol". Hlavných hrdinov definujú ich skutky a vzťah k jednotlivým charakterom si čitateľ buduje postupne.
Najzaujímavejší z tohto hľadiska bol Chuquet, pri ktorom som dlho nevedela, či môžem dôverovať svojim dojmom, ale aj Chuquetovmu úsudku a rozumu. Napokon som sa v jeho prípade prepracovala k hlbokému rešpektu.
Henno Gui bol zase niečo ako rocková hviezda príbehu - ale múdra rocková hviezda, ktorú naozaj môžete obdivovať. Obom neustále držíte palce a obávate sa o ich život na každom rohu. Na druhej strane Aymardovi celý čas držíte palce jedine v tom, aby mu konečne nejaký splašený kôň prekopol lebku.

Ale nakoniec to všetko dopadne úplne inak :-)
A sakramentsky stojí za to si to prečítať!

Alebo vypočuť si tú dokonale krásnu a sugestívnu audioknihu. Hľadajte ju na Království mluveného slova.
Recenzie na nadväzujúce knihy Zbav nás od zlého a Odlesk boží slávy.






Romain Sardou: A odpusť nám naše viny (Argo, 2003)





Súvisiace:
Romain Sardou: Zbav nás od zlého
Romain Sardou: Odlesk boží slávy
Ellis Petersová: Pokání bratra Cadfaela
Harry Harrison: Kladivo a kříž
Walter M. Miller jr.: Chvalozpěv na Leibowitze
Connie Willisová: Kniha posledního soudu
Daniel Defoe: Denník morového roku 1665
Robert Holdstock: Les mytág

11 komentárov:

  1. Kristušátnekyazafát! Zase si mi narušila počúvací poradovník :) Už aj sťahujem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pecka! Dúfam, že budeš ak nie nadšená ako ja, tak aspoň spokojná :-)

      Odstrániť
  2. "Na druhej strane Aymardovi celý čas držíte palce jedine v tom, aby mu konečne nejaký splašený kôň prekopol lebku."

    Toto, akoby povedal hip-hopový súputník Muzikus, "zabilo" :)))

    Ale Anet, seriózne, kedy to všetko stíhaš? Máš doma nejakú špeci aparatúru od Čísla 5 žije na čítanie???? Obdivujem ťa. A opäť skvelá recka, a tip na super knihu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že potešilo, Jennka :-)
      Nezačínaj zase s tým, "kedy to stíhaš". Skutočnosť vôbec nie je taká ako sa zdá... ale audioknihy majú tú skvelú výhodu, že nimi môžem vypĺňať inak jalový čas, ktorý navyše fantasticky obohacujú (najmä cestovanie do práce)... takže "vzato kolem a kolem" vlastne vyžadujú menej námahy. Aj preto to vyzerá tak, že audioknihy stíham počúvať rýchlejšie, než čítať papierové knihy :-)

      Odstrániť
    2. Ja sa sem drzo zapojím :) Objavila som čaro audiokníh v posledných 2 mesiacoch.

      Mama skoro prišla o oko a jej už aj tak dosť zlý zrak je teraz skoro nepoužiteľný. Vidí základné veci, telku by pozerať skoro nemala a čítať už vobec nie. Ako celoživotný vášnivý čitateľ papierových kníh mi pomaly ešte z JIS-ky volala, že nech jej zaobstarám nejakú náhradu. Takže toto bol pre mňa posledný impulz, aby som konečne rozbehala audioknihy do (pre mňa) použiteľnej podoby.

      Za ten čas som odpočúvala popri jalovom umývaní riadu, "manažovaní" prádla a iných domácich činnostiach (dokonca i pri vysávaní!) už 5 kníh. Proste len tak mimochodom. Škoda, že som sa nedonútila skôr, lebo sme polroka nemali umývačku... Necestujem, lebo robím z domu, ale keby som dochádzala, tak počúvam audioknihy.

      Stačí 20-30 minút denne a za týždeň je priemerne dlhá kniha schrúmaná :)

      Odstrániť
    3. Za dva-tri týždne, samozrejme. Ešte som nemala kávu :)

      Odstrániť
    4. Potlesk, Bronsen! To mám veľkú radosť, aj za tvoju mamu. Zase je o jedného vášnivého počúvača - alebo aj dvoch - viac :-) Verím, že aj mamine sa zapáčia a možno na nich bude závislá ako ja! Je to naozaj unikátny zážitok, ktorý sa oplatí vyskúšať. No a že pritom pracujú uši a odľahčíme svoje unavené (a inak hendikepované) oči, to je bonus navyše :-)

      Odstrániť
    5. Cestovanie do práce je pre mňa tiež príležitosť na čítanie kníh - moje rozloženie vyzerá asi takto: ráno cestou do práce čítam jednu knihu (momentálne Science of Discworld), cestou z práce zase druhú knihu (momentálne Hobita po španielsky), keď prídem domov a mám čas, venujem sa zase inej knihe (momentálne - ešte stále - Vzestup a pád civilizací a kultur, pamätáš?? Kupovali sme ich spolu :) ) a stále tak nejak špekulujem ako tam napchať audioknihu, lebo pravda je, že by som to chcela vyskúšať.

      Bronislava, akým spôsobom ty počúvaš audio knihu? Viem že Anet má mp3 prehrávač, a ty?

      Odstrániť
    6. Jennka, ja počúvam na jednom nevyužívanom androidovom smartfóne a na mp3 prehrávači. Na iných smartfoňáckych platformách to zatiaľ nemám poskúšané, možno to ešte niekedy vyskúšam na iphone spojazdniť.

      Hľadala som vhodné aplikácie na audioknihy a najviac sa mi osvedčil MortPlayer Audio Books. Hlavne si pamätá, že kde som prestala počúvať, takže len zmágnem plej a idem :) A pamätá si to pri všetkých rozpočúvaných knihách, a to dokonca aj po vypnutí telefónu. A ešte jedna supr-dupr črta: po zastavení alebo pozastavení prehrávania sa opätovné prehrávanie stopy spustí na mieste o 10 sekúnd skôr, aby si človek oživil spomienku na vypočuté. Ten skok späť sa tam dá tiež nastaviť na dlhšie alebo kratšie. Mne to ale takto vyhovuje, takže so si to nechala vo výrobnom režime.

      V praxi to vyzerá tak, že na micro SD karte (ktorú mám zastrčenú v telefóne) mám priečinok "audioknihy", ktorý priebežne aktualizujem a MortPlayer ho automaticky rozozná podľa názvu (ale dá sa i zmeniť, môže sa volať aj "kocúrkovo") a dokonca sám pochopí a načíta novú štruktúru priečinkov a súborov. Čiže ja si len na SD kartu nahrám audioknihy, rozhodnem sa, čo chcem momentálne počúvať a idem - vysávať :)

      Potom som si našla starší mp3 prehrávač, ale na ňom ma se*inkalo, že si nepamätá poslednú dopočúvanú pozíciu. Resp. pamätá, ako som zistila ešte neskôr po dôkladnejšom štúdiu manuálu, ale len keď mám súbory nahrané v internej pamäti a nie na SD karte. Čo mi nie celkom vyhovuje, lebo tam mám hudbu.

      Mp3 prehrávače sú z hľadiska nosenia a hmotnosti praktickejšie, ale zas dnes je doba, že telefón máme skoro stále pri sebe. Jedinou nevýhodou počúvania audiokníh na smartfóne môže byť to, že míňa baterku. Ale tak zase xyz ľudí počúva na telefónoch hudbu, dokonca videá, a aspoň deň im tá baterka vydrží.

      Audioknihy sú celkom malé na dnešné pomery, napríklad tento Sardou má cca. 700 MB a to sa zmestí pomaly aj do internej pamäte telefónu. Väčšina audiokníh v mp3 formáte zaberá menej miesta, tak 200 až 500 MB.

      Odstrániť
  3. Ale no teda! :O

    O existencii knihy takéhoto formátu som nemal nai potuchy - okamnžite zaujala prirovnaním k Menu ruže. No, na tento rok mám však rozpočet už minutý, pod stromček bude Cesta snežných ptáku od Lindona (na odporúčanie od Červenáka ;) ), no toto si ujsť nenechám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa, že som zase niekoho nalákala :-) Ani ja som o nej nemala potuchy! Večná sláva rétorom a Království mluveného slova, inak by som ju hádam nikdy neobjavila (papierová je dnes už rozpredaná). No a pokiaľ ide o rozpočet... už som ti napovedala dosť ;-) Len si ju dopraj a dúfam, že sa ti bude páčiť tak ako mne.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).