Google+ Riddick's Realm: Arnaldur Indriðason: Jezero

22 decembra 2014

Arnaldur Indriðason: Jezero


V jazere Kleifarvatn sa v dôsledku vnútorných otrasov zeme zníži hladina a odhalí kostru s prerazenou lebkou, pripútanú k starému rozbitému prístroju. K prípadu povolajú kriminalistu Erlendura a jeho tím.


Po odbornom odhade dĺžky pobytu kostry v jazere začnú pátrať po ľuďoch, ktorí na Islande zmizli medzi rokmi 1965 až 75. Vyšetrovanie zavedie kriminalistov za bežnými Islanďanmi, ktorým zmizli synovia či partneri. Každý z nich sa spytuje a dúfa, že nájdené telo patrí ich nezvestnému príbuznému, aby po tridsiatich rokoch mali aspoň nejakú istotu. No spoľahlivú odpoveď im zatiaľ nikto nemôže poskytnúť. Stopy sú staré a indície takmer žiadne.
Keď však policajní experti zistia, že čudný prístroj nájdený pri pozostatkoch je stará ruská vysielačka, prípad získa nečakaný aspekt - mohla mať obeť alebo vrah niečo spoločné so špionážou v čase studenej vojny?

Druhú dejovú líniu tvorí príbeh muža, o ktorom od začiatku vieme, že s telom pochovaným v Kleifarvatne má niečo spoločné. Spomína na svoju mladosť a popisuje pohnuté udalosti, vedúce neskôr k tomu, čo sa pri jazere odohralo. Jeho rozprávanie nás zavedie do Nemeckej demokratickej republiky päťdesiatych rokov, keď do Lipska cestovali na štúdiá mladí zapálení socialisti z Islandu...

Opäť je to typický Indriðasonov postup rozprávania, pri ktorom sa čitateľ už v úvode knihy zoznámi so zločinom aj potenciálnym vrahom a stáva sa svedkom udalostí súčasných i minulých, postupne si hľadajúcich cestu k sebe.
Zároveň nazerá do osobných životov hlavných protagonistov - vyšetrovateľov. Erlendur znova rieši problémy s dcérou Evou Lind, no tentoraz len pasívne, vo svojej hlave. Eva totiž po krátkom období pokoja a odvykania od drog pred niekoľkými mesiacmi bez slova zmizla. Navštívi ho aj syn Sindri, no ten sa tiež dlho nezdrží a mizne zo scény. Zrelá a príťažlivá Valgerdur, s ktorou sa Erlendur zoznámil v románe Hlas, naďalej udržiava s detektívom priateľský vzťah, no obaja váhajú, či ho niekam posunúť.
Erlendurovi kolegovia Sigurður Óli a Elínborg nesmú chýbať. Pokým prvého trápi nočnými telefonátmi muž, ktorému pri autonehode zahynula manželka s dcérou, Elínborg vydala kuchársku knihu a stala sa úspešnou spisovateľkou.

Jezero je ďalšou výbornou erlendurovkou pre fanúšikov islandského detektívkára, zamýšľajúcou sa okrem iného aj nad charakterom malého severského národa. Predovšetkým dialógy sú také strohé, otvorené a úprimné, až sa našinec môže pozastaviť - keď podobným štýlom komunikujem s ľuďmi tu u nás, považujú ma za arogantnú mrchu :-) No Islanďania v Indriðasonových knihách sa pýtajú na rovinu a odpovedajú vecne na položenú otázku - či už pozitívne alebo negatívne, ale stručne a k veci.
Neznamená to však, že spisovateľ by len kĺzal po povrchu a odovzdával informáciu výlučne prostredníctvom dialógov. Veľmi šikovne pracuje s opismi udalostí, ich vzájomným vzťahom s postavami i vnútorným svetom hlavných hrdinov oboch dejových línií. V jeho detektívkach sa veci odhaľujú postupne, pátraním medzi ľudmi, hľadaním, rozhovormi, to všetko v sprievode neopakovateľnej atmosféry, akú dokáže navodiť len Island...

*****

Najznámejšieho súčasného islandského autora detektívok som objavila v roku 2005 prostredníctvom prvej knihy, vydanej českým vydavateľstvom Moba, Severní blata (lebo ako trpím na zverolekárske príhody, tak trpím aj na všetko, čo súvisí s Islandom, literatúru nevynímajúc). Jeho románom som venovala už päť (s touto šesť) recenzií.
Od toho prvého mu u susedov vyšlo ďalších dvanásť titulov, takže ich už nestíham kupovať ani čítať. Zato som si priamo z kníhkupectva Eymundsson v centre Reykjavíku priniesla novinku Strange shores, pretože to bol jednoducho suvenír, ktorému som neodolala :-)

Ak sa ešte vrátim k výborným Severným blatám, Baltasar Kormákur v roku 2006 režíroval ich filmovú adaptáciu pod názvom Mýrin (angl. Jar City). V roku 2007 vyhrala na festivale v Karlových Varoch Krištáľový glóbus.
Ústrednú postavu detektíva Erlendura si zahrala známa "tvár islandského filmu" Ingvar E. Sigurðsson. Hoci som si predtým nebola istá, ako zapadne do mojej vízie Erlendura, po zhliadnutí filmu som bola maximálne spokojná. Ingvar je sympaťák a profesionál, takže sa dokáže do svojej role ponoriť a zahrať každú postavu s maximálnou dôveryhodnosťou. Navyše do role Erlendura už aj tak správne vystarol a dokonale mu sadla :-)

P.S.: Neviem posúdiť, ako je to s poslednými indridasonovkami od Moby, ale v tých starších ma neustále rozčuľovala nedbalosť vydavateľstva Moba. Neviem ako to inak nazvať. Naposledy som sa na to sťažovala pri knihe z roku 2009 a síce sa za to nezaviera, v mojich očiach to imidž vydavateľstva škaredo nahlodáva.
Aj v Jazere bolo chýb požehnane: chýbajúce predložky v texte, zlé skloňovanie rodov - špeciálne v prípade bývalého Erlendurovho šéfa menom Marian Briem, ktorý až príliš často niečo "robila" či "povedala". Akoby kompetentný redaktor kontroloval text úplne mechanicky a v ťažko identifikovateľnom zatmení mysle považoval spomínanú postavu raz za toho Mariana a inokedy tú Marian. Absurdné.
K tejto zbierke kuriozít si pridajte ešte bežné preklepy - chýbajúce alebo vymenené písmenká - a nezostáva mi nič iné, než pokarhať vydavateľstvo za chronické šlendriánstvo!
Keby som v Umbertovi Ecovi od Slovartu našla štyri triviálne preklepy, asi by som spadla z gauča - no od Moby bol toto môj piaty Indriðason a chybami sa to v ňom len tak hemží. Čitateľovi nezostáva len zaťať zuby a vychutnať si radšej obsah :-)





Arnaldur Indriðason: Jezero (Moba, 2007)




Recenzia vznikla pôvodne v roku 2008, v roku 2014 som ju upravila a aktualizovala.

Súvisiace:
Arnaldur Indriðason: Codex Regius
Arnaldur Indriðason: Dech smrti
Arnaldur Indriðason: Hrob v ledovci
Arnaldur Indriðason: Mrazivá noc
Viktor Arnar Ingólfsson: Záhada ostrova Flatey
Peter May: Skála

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).