Google+ Riddick's Realm: Agota Kristof: Veľký zošit (ukážka)

04 mája 2015

Agota Kristof: Veľký zošit (ukážka)

 

Veľký zošit je maličká knižočka, veď aj vyšla v edícii Jedným dychom. Často sa spomínala v našom petržalskom knižnom klube, z diskusií som si pamätala len toľko, že je o dvoch deťoch žijúcich u krutej babičky, no vznikla aj polemika o tom, či je babka naozaj taká zlá alebo sú to deti...



Nedávno som sa k nej konečne dostala a prečítala si, že je aj o druhej svetovej vojne a živote v mestečku niekde na maďarsko-rakúskych(?) hraniciach.
V čase vojny, keď mnohé deti z miest rodičia posielali na vidiek, sú aj dvaja chlapci, dvojčatá, odvedení k starej matke, aby u nej prečkali to najhoršie.
Primitívna a tvrdá žena, prezývaná Bosorka, je skutočne sebecký i lakomý človek, pri ktorom dvojjediná osobnosť dvojičiek uplatní všetky svoje rýchlo sa rozvíjajúce inštinkty pre prežitie i zachovanie integrity.

Deti sú veľmi inteligentné i predčasne vyspelé, a môžeme len uvažovať, nakoľko autorka do ich vývoja započítala aj gény po babičke, keď čitateľovi predostrela ich (cieľa)vedomý prerod na chladne premýšľajúce... monštrá.
Tak ako vojna zbavuje ľudskosti, tak sa jej postupne zbavujú aj dvaja malí chlapci. Medzi sebou sú dokonale prepojení, a možno práve tá jedna duša v dvoch telách posilňuje pocit ich desivosti. Hoci sú niektoré oblasti a činy, v ktorých sa naopak zachovajú ľudskejšie, než mnohí iní.

Najviac ma však prekvapilo, akým spôsobom zakomponovala Agota Kristof do Veľkého zošita sex. Okrem znásilňovania, takého typického pre vojnu, v ňom nájdete homosexualitu, zoofíliu, pedofíliu i pedofilnú homosexualitu. Dokonca aj voyeurizmus, i keď ten v nie sexuálnej podobe. Hotová prehliadka úchyliek.

V celej novele nepadne ani jedno meno, názov mesta či krajiny. Len zástupné pomenovania alebo prezývky.
Knižka sa číta veľmi rýchlo, zhltla som ju za jedno popoludnie, no dojmy rezonujú dlho. Počas čítania som nestretla časť, ktorá by sa dala alebo by stálo za to ju vytrhnúť z kontextu, až kým som na strane 74 nenašla tento úryvok, o ktorý sa chcem s vami podeliť. Aj keď sa vôbec netýka hlavných hrdinov a je to "len" scéna z krčmy:

- Hluchý či blázon, ale vrátil sa. A aj ty si sa vrátil.
Sadne si na kolená mužovi, ktorý nemá ruku. Muž povie:
- Máš pravdu, kráska moja, vrátil som sa. Ale ako budem pracovať? S čím si prichytím dosku pri pílení? Prázdnym rukávom na kabáte?
Iný mladý muž, ktorý sedí na lavici, so smiechom povie:
- Ja som sa tiež vrátil. Ibaže som ochrnutý od pása dole. Nohy a všetko ostatné. Už nikdy sa mi nepostaví. Radšej by som sa bol pobral hneď, hm, mať to za sebou jednou šupou.
Iná žena povie:
- Vy nie ste s ničím spokojní. Všetci, ktorých vidím v nemocnici umierať, hovoria: "Nech bude akokoľvek, chcel by som to prežiť, vrátiť sa domov, k žene, matke, hocijako, len ešte chvíľu žiť."
Nejaký muž povie:
- Sklapni! Ženy z vojny nevideli nič.
Žena povie:
- Nič? Somár! Na nás je všetka robota, všetka starosť: živiť deti, starať sa o zranených. A vy, keď sa vojna skončí, ste všetci hrdinovia. Mŕtvy: hrdina. Mrzák: hrdina. To preto ste vy, chlapi, vymysleli vojnu. Je to vaša vojna. Chceli ste ju, tak si ju majte, hrdinovia posratí!





Agota Kristof: Veľký zošit (Albert Marenčin Vydavateľstvo PT, 2004) 






Súvisiace:
Denník Anny Frankovej
Robert Harris: Otčina
Nacizmus a vojna - 1. časť, Nástup nacizmu
Nacizmus a vojna - 2. časť, Nacistický režim a cesta k vojne
Nacizmus a vojna - 3. časť, Nacizmus a druhá svetová vojna
Nacizmus a vojna - 4. časť, Dozvuky druhej svetovej vojny
Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau

2 komentáre:

  1. Znie to ako dosť brutus kniha. Kam sa všetky tie veci pomestili?? Ten úryvok sa mi páči, je tvrdý, úderný, surový - je celá kniha taká?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako to už s útlymi knižkami z tejto edície býva (viď Nothombová), sú naozaj veľmi hutné. Toto je štýl písania, ktorý sa zbytočne nezdržiava žiadnymi kučierkami. Je to naozaj celé takéto... koncentrované :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).