Google+ Riddick's Realm: Zachráň sa kto môžeš!

25 novembra 2010

Zachráň sa kto môžeš!


trilógia o Henry Wiltovi = uragán zábavy!

Aby ste si naplno vychutnali knihy o Henry Wiltovi, je dobré zaobstarať si všetky tri časti. Jedna vám iste stačiť nebude a po malej pauze budete chcieť viac...



Spisovateľ Tom Sharpe má vycibrený zmysel pre suchý anglický humor aj najčiernejší manželský humor, rovnako ako pre rafinované dialógy, ktoré vás doslova strhnú. Čitateľovi rozhodne nuda nehrozí a naopak si treba dať pozor, aby ste s touto perlou humoristickej literatúry neprepásli zastávku, ak ju budete čítať v autobuse.

Hlavná postava - priemerný anglický občan a nie príliš úspešný profesor Henry Wilt vyučuje literatúru na skromne dotovanej polytechnickej škole určenej na vzdelávanie robotníkov.
Zatiaľ čo v prvej knihe ho do problémov privedie gumová anča omylom zaliata do betónu, v druhej je to zvodná teroristka a v tretej americká bojová základňa.
V každom nešťastí mu nezabudnú "asistovať" všetky bez výnimky hyperaktívne členky rodiny. Kolegovia a nadriadení z práce už len pridajú poslednú kvapku do plného pohára, snaživí policajní vyšetrovatelia nasadia celej katastrofe korunu - a cirkus môže začať!

Takéto a ďalšie neuveriteľné zhody okolností, ktoré ako blesk z jasného neba pravidelne zasahujú do života flegmatického a otráveného intelektuála, pôsobia v porovnaní s realitou absurdne, ale Henry pri ich zdolávaní vystupuje ako závideniahodne pohotový a inteligentný patrón. A až na občasné záchvaty prvotnej paniky z nich dokonca dokáže ťažiť!
Tam, kde sa bezmocný ľudský červíček nechá vystrašit tragikomickými okolnosťami, ktoré zametú s jeho dovtedy stereotypným životom, Henry bojuje rovnakými zbraňami, akými naňho útočia...či už mierne vyšinutý policajný inšpektor Flint, jeho vlastná energická manželka alebo zaostalí študenti na čele s profesorským zborom... a zostáva chladný až do konca ;-)

Jednoducho - knihy o Henrym Wiltovi sú potechou pre dušu, srdce i bránicu. Sú z toho najlepšieho, čo anglický humor ponúka a sú povinným čítaním pre milovníkov kvalitnej i bláznivej zábavy.
Neodporúčam ich však silno nábožensky založeným čitateľom bez zmyslu pre humor. Tom Sharpe totiž bez zábran šliape po všetkých sviatostiach puritánskej morálky a zároveň nahlodáva všeobecný názor na suchopárnu povahu Angličanov, lebo takého odviazaného a bystrého spisovateľa nestretnete ľahko ani dnes!

1. Nový život Henryho Wilta, vydavateľstvo Aurora, ČR, 1999
2. Henry Wilt má smůlu, vydavateľstvo Aurora, ČR, 2000
3. Povznesení Henryho Wilta, vydavateľstvo Aurora, ČR, 2002

Recenzia už bola uverejnená v auguste 2006 na Smeblogu a ešte rok predtým na stránke Pramen.info
Bohužiaľ, dnes sú všetky knihy vypredané, radím vám však nevzdávať sa a urobiť si mentálnu poznámku - kedykoľvek a kdekoľvek na Henryho Wilta narazíte, okamžite si ho kúpte alebo aspoň požičajte!

Ďalšia odporúčaná literatúra:
Leo Rosten: Pan Kaplan má stále třídu rád
Baránok: evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva
Woody Allen: Vyřídit si účty
Patrick Ryan: Jak jsem vyhrál válku
Christopher Moore: Špinavá práce

3 komentáre:

  1. Jedneho som citala a nemozem nepotvrdit - cize musim potvrdit kazde jedno slovo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcem chcem... milujem čierny humor! Toto vyzerá skvele, škoda že to majú všade vypredané.

    Skúsim sa spýtať v Eurobooks :))

    A ďakujem Anet, opäť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. more to come! ;-) teda pre tých, čo nemajú zjazdený môj starý blog, ale tých je väčšina. dáme si archívnu sériu na veselú nôtu.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).