Google+ Riddick's Realm: S mágiou storočiami (3. časť)

04 novembra 2010

S mágiou storočiami (3. časť)

Obrodenie mágie

Pokračovanie druhej časti

Krásnou ukážkou ľudskej neznášanlivosti boli v 16. storočí spory medzi katolíkmi a prostestantmi o tom, kto je ten zlý a hlúpy. Keďže sme v období honu na bosorky (historického aj metaforického), kameňom sváru bolo čarodejníctvo.


Je naozaj úžasné sledovať v dejinách Európy, ako sa kresťania dokázali osočovať navzájom v rámci jedného náboženstva. V istom momente kričali protestanti na katolíkov, že ich obrady sú hriešne magické rituály, potom sa katolíci pomstili v podobe vyhlásenia, že rozšírenie čarodejníctva je bezprostredný následok protestantizmu. Prestrelka pokračovala, slovná aj fyzická. Richard Cavendish viackrát zdôrazňuje, že aj upaľovanie čarodejníkov bolo často založené na snahe jedných likvidovať druhých... čo je naozaj smutné.
Poučenie: keď aj zjednotí kontinent jedna viera, samozvaní náboženskí vodcovia čo najrýchlejšie vytvoria jej nové odnože, aby mali proti komu bojovať. Keď už niet koho obracať na hlavnú vieru alebo obviňovať z nešťastí.
Všimnite si, že kým kresťania obracali na vieru pohanov a skúšali moslimov, boli jednotní. Lenže keď boli všetci barbari obrátení, nastala nuda. Aj zvaľovať vinu na židov už bolo také otrepané a židia takí preriedení po večne sa opakujúcich pogromoch, že si ich bolo treba šetriť a počkať, kým sa zase rozmnožia do uspokojivého počtu na efektné lynčovanie.
Čo s tým? Ná, však poďme sa pobiť medzi sebou. Tamtí tvrdia, že Mária nebola panna, fuj, zvrhlíci! - Pche, oni sa s Bohom rozprávajú prostredníctvom skorumpovaných farárov a tá ich svätená voda a oplátky, koľké šarlatánstvo! A tak ďalej. Krvavé dôsledky žabomyších vojen vidíme dodnes v Írsku.

No nebudem sa už venovať tým storočiam novoveku, ktoré ešte vyzerajú ako stredovek, ale posunieme sa ďalej. Schválne som spomenula náboženské spory, pretože kým v 16. storočí do seba katolíci a luteráni ťali koľko to šlo, 17. storočie pripravilo pôdu pre zmenu a v 18. storočí sa zdá, že ľuďom konečne trochu vychladli hlavy, pokiaľ ide o čarodejníctvo i fanatizmus. Vraj za tým stála nová vedecká koncepcia sveta, ktorej sa konečne podarilo preraziť hlavou cirkevný múr a nastala nová doba.

Už sme sa pobili, poďme na pivo

"Kosmos byl nyní neživý stroj, jehož kolečka se otáčejí podle neměnných zákonů, není v něm místa pro magické snahy a poskytuje jen omezený prostor pro působivé náboženství. Lidé se začali raději věnovat zdokonalování technologií, ktoré by jim pomohly ovládnout prostředí. Zachovala se určitá úcta k náboženství, i když se ukázalo jako bezcenné, avšak magie přestala v kruzích vzdělanců vzbuzovat jakoukoli vážnost nebo obavy. Učenci jí opovrhovali a považovali ji za iracionální a směšnou záležitost." (s. 221-222)

Učenci možno, lenže ten pravý boom teatrálnej mágie mal nastať až teraz.
Alchýmia sa už nemusela tváriť ako seriózna veda, čarodejnice upaľovali už len najzaostalejší vidláci, katolícka cirkev dostala poriadnu facku od luteránov, na kráľovských dvoroch sa rozmáha pôžitkárstvo... a mágia ide do módy. Tentoraz bez obáv pred upálením na hranici, veď je to iba zábava, nie? A tak 18. storočím započala éra falošných mágov, ktorým možno nikto naozaj neveril, ale všetci im veriť chceli. A bolo to "in".
Mágia sa stala popkultúrou.

Tajné spolky a iné divadelné súbory

V 17. storočí "vznikol" tajný spolok rozekruciánov, ktorý však bol s najväčšou pravdepodobnosťou úplne vymyslený - pôvodne. Tri rozekruciánske spisy, ktoré vyšli anonymne v Nemecku, vyvolali senzáciu. Hovorilo sa v nich o tajnom bratstve mágov.
Dnes na 99% vieme, že to bola kačica, skvele vymyslený mýtus, ktorého úprimnou túžbou bol však vznešený cieľ - nájdenie zmierlivého riešenia náboženských a intelektuálnych rozdielov medzi ľuďmi, spojenie kresťanstva s mágiou a trochou zdravého rozumu. Napokon až dlho po vyjdení rozprávok o fantastickom hrdinovi Christianovi Rosenkreutzovi založili jeho obdivovatelia skutočný spolok ružového kríža.
Ktokoľvek originálne spisy vytvoril a vydal, má na svedomí fenomén, ktorý je populárny dodnes. Popri slobodomurároch a templároch rozekruciáni najslávnejšou historickou organizáciou na svete.
Spomínam ich preto, že koncepcia Rosenkreutzovho spolku bola obrovskou inšpiráciou pre mnoho nasledovníkov a verím, že aj spoluvytvárala celkovú klímu, v ktorej sa rodili nové smery pre modernú mágiu.

Vo Francúzsku 17. storočia sa zase rozbujnela nefalšovaná satanská a erotická mágia a slúženie čiernych omší. Kráľ Ľudovít XIV. kvôli tomu dokonca založil špeciálny súd s názvom Chambre Ardente (Horiaci súd), ktorého najslávnejším prípadom sa stal proces s vdovou Voisinovou, siahajúci do najvyšších miest na kráľovskom dvore.
Okrem predpovedania budúcnosti sa podnikavá žena totiž venovala aj potratom, výrobe jedov a čiernym omšiam, pri ktorých sa obetovali nemluvňatá i pálili embryá. Jednou z jej zákazníčok bola aj kráľova prvá milenka madame de Montespan, verejnému obvineniu však unikla. Horšie dopadla La Voisin, ktorú zaživa upálili vo februári 1680. Erotické čierne omše vyzerali veľmi podobne, ako ich v zromantizovanej verzii tohto škandálu zobrazil populárny film Angelika a kráľ.

To nevymyslíš

No a pretože v tejto časti rozprávania o mágii som ešte stále v limite (ostatné majú 4 strany;-), vyhradíme si tu miesto na najlepšie pikošky pozbierané v knihe.

Astrológia – v roku 1524 Európa očakávala druhú potopu sveta, lebo všetky planéty sa mali ocitnúť v znamení Rýb. Jeden Francúz si postavil archu, dvadsať tisíc Londýnčanov sa evakuovalo a jeden brandenburský kurfirst sa uchýlil na vrchol hory. Nakoniec z toho bol len mimoriadne daždivý rok. (s. 170)

Mágovia – Faust bol veľmi záhadnou postavou a dodnes nevieme, kto to vlastne bol. Keď o ňom v roku 1578 vyšla kniha, okamžite sa vypredala a do konca roka vyšli tri pirátske dotlače! (s. 166)

Alchýmia – už som spomínala, že alchymisti zapisovali svoje postupy pomocou zložitých šifier a od jedného z nich, súfického mystika Džabira ibn Hajjána, na Západe známeho pod menom Geber, je odvodené anglické slovo gibberish, čo znamená nezrozumiteľná reč, hotentotština respektíve hatmatilka. (s. 119)

Súboj náboženstiev – keď kresťanská viera dorazila do Škandinávie, dovtedy obľúbené runy bolo zakázané používať, pretože boli nástrojom diabla. Na Islande až do 17. storočia upaľovali chudákov, u ktorých sa nejaké runy našli. Prúser! (s. 99)

Súboj náboženstiev 2 – kresťanstvo pohanské zvyky potláčalo, ale ešte radšej nahradzovalo vlastnými sviatkami. Paradoxné je, že Panna Mária, ktorá má svoju čistotu zafixovanú už v mene, si v čase výmeny dominantných vieroúk ponechala mnoho typických znakov pohanských bohýň plodnosti. (s. 90)

Hon na čarodejnice – výraz "sabat" je nie náhodou používaný pre zlet čarodejníc, pretože je to naozaj to isté slovo ako sabat pochádzajúci z judaizmu a označujúci židovský sviatočný deň, sobotu. Súvislosť je jednoznačná, židia v Európe boli odkresťanskéhojakživa najčastejším terčom útokov všetkého druhu. (s. 115)

Hon na čarodejnice 2 – dobre známa skúška vodou, ktorou sa určovalo, či je obžalovaná bosorkou (zviazanú ťa hodíme do vody, ak sa utopíš, si nevinná, ak vyplávaš, upálime ťa!) bola založená na názore, že čarodejnice sú nadprirodzene ľahké. V Holandsku sa niektorí ľudia nechali odvážiť miestnym úradníkom a ak neboli podvyživení, dostali potvrdenie, ktoré im slúžilo ako ochrana pred obvinením z čarodejníctva. No nech sa páči! (s. 206)

18. storočie až po súčasnosť si necháme do záverečnej časti eseje :-)

Esej S mágiou storočiami vznikla na základe knihy Richard Cavendish: Dějiny magie (XYZ, 2008), z ktorej sú aj použité citácie. V roku 2010 ju vo svojich predajniach ponúka aj spoločnosť Lacné knihy za výrazne nižšiu cenu ;-)


Súvisiace:

19 komentárov:

  1. Veru,veru :) A to este jeden faktor zaposobil,preco nastal rozmach magie (ci iracionality?).
    Jednoducho - ludia su stvorenia vcelku prakticke, zvedave a snazia sa svoj zivot zlepsit. Akonahle prisla katolicka cirkev o aureolu neomylnosti a hlavne ked bolo uz naozaj jasne, ze nabozenske ritualy nefunguju (taka modlitba sice dusu ukludni,ale pri malarii velmi nepomoze), ludia hladali ine riesenia praktickych problemov. Skusat vsetko nove a dovtedy zakazane bolo uplne logickym dosledkom.

    A aj ked to z dnesneho pohladu vyzera zvlastne,ta "seriozna" veda posobila rovnako tajomne a nepochopitelne,ako vsetky druhy "magie".
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, na tvojom mieste by som oslovila všetky časopisy, ktoré na Slovensku a v Čechách existujú a ponúkla sa im - veď tieto články sú skvelé, rovnako ako tvoje recenzie a mohla by si na tom celkom slušne zarobiť. Keby si z toho spravila štúdiu a ponúkla to časopisom, ja by som to brala hneď.

    Je to super!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Draculin - čo to hovoríš! Že motlitba pri malárii nepomôže?! Skús to povedať pravému veriacemu Slovákovi! :-D Veď to je rúhanie a ateizmus do 20. storočia oficiálne povolený nebol ;-) Takže takéto myšlienky mohli bujnieť jedine v intimite duší intelektuálov!

    Jennka - nevymýšľaj, seriózne časopisy majú na písanie takých článkov ľudí s troma titulmi pred menom aj za menom. A tie ostatné... nuž, myslím, že jednoduchšie a slobodnejšie je dať si to proste na blog :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak som si nie uplne isty...ale mam taky pocit, ze pravy veriaci Slovak by v pripade malarie zozral stvrt kila aspirinu, vyslopal dve flasky borovicky, ak by tato cerva nevypalila, tak by to skusil s domacou slivovicou.A popri tom asi aj nejaka modlitba k panenke Marii :D

    A navyse, nepisem z ateistickeho pohladu :)
    Kludne 100% ech nabozensky, ved pozieranie tabliet sa s tym nevylucuje. Ono veriaci, ale aj neveriaci, si boha casto zamienaju s pizzou na donasku - povies modlitbu (zadas objednavku), povies co chces (povies co chces), nasledne ti je prianie splnene (donesu ti pizzu).
    Co tak trosku predsa len nefunguje :)
    A pokial boh stvoril biologicke zakony a cloveka s rozumom,dal mu cely svet k dispozicii - je plne v zmysle povodneho planu, aby clovek toto vsetko vyuzival...a pilulky do toho patria :)
    Jasne ako facka,ci nie? :)
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne to jasné je :-) Aj ako facka. Ale mám dojem, že ty si už dlho nebol v takej poriadne "kvalitnej" debate s ortodoxným katolíkom :-D
    Lebo je jasné, že motlitba nefunguje ako donáška do domu (napokon, kresťania majú po ruke tony argumentov, prečo niečo nefunguje - najjednoduchší je vôľa Božia), ale ja namietam proti tvojmu výroku, že "pri malárii motlitba veľmi nepomôže", lebo na tomto by ťa hociktorý pánbičkár veľmi rýchlo nachytal! Lebo motlitba pomôcť môže, ak nie telu, tak duši určite - a keby náhodou aj telo vyzdravelo, určite to bolo vďaka nej a pánu Bohu!! ;-) Do you catch my drift?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jaaaj, ved praveze bol :)
    A vies co by som namietol? Ze malaria je choroba TELA a nie choroba DUSE.Takze chinin bude liecit telo :) Prirodzene, uprimna modlitba, ci dotyk spravne svateho by (teoreticky) mali pomoct tiez...ale kedze ich uspesnost je dost vzdialena 100%,preco nehladat ine riesenia?A pouzivanie mozgu (dany bohom) na skumanie prirody (vytvorena bohom) a odhalovanie prirodnych zakonov (vytvorene bohom), toto vsetko vyuzit na zachranu zivota (posvatny a vytvoreny bohom) - je nieco, nad cim by mal katolik chrochtat blahom :)
    Katolik by mal trosku problem vysvetlit, preco by mal clovek odmietat bozie dary,skumat bozi vytvor a zachranovat bozie stvorenia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Heh, ja som na svojom starom blogu nasiel svoj stary referat k magii. A napriek tomu, ze bol k istemu (resp. o) clanku, tak v nom nejako teraz vidim aj toho Cavendisha. Alebo inak povedane suche zhrnutie vs. tvoje perfektne prispevky...zrazu sa citim nejako depresivne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Draculin rulez.

    Anet, nehádzala by som flintu do žita a fakt to na tvojom mieste skúsila (hoc aj u časopisov, nad ktorými krčíš nos), takéto veci by proste malo vidieť a čítať veľa ľudí - nech vedzá ;)

    Jedna vec, (okrem mnohých iných) ktorú nemám na veriacich rada je, že odmietajú povedať "ja neviem". Ja ako veriaca s tým napríklad problém nemám, povedať proste "ja neviem", ale keď dávam iným veriacim rôzne záludné otázky, odmietajú si priznať nevedomosť a všetko zvaľujú na "vôľu božiu". A pritom trt vedia o tom, čo Boh chce a čo nie. Ani ja to neviem. Neviem čo je na tom také hrozné, priznať si nevedomosť.

    Pokrytci. Ts.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mick, nebuď depresívny a daj linku! My si to radi prečítame :-)

    Jennka, súhlasím. Ľudí, čo nie sú schopní priznať aspoň z času na čas "ja neviem", nemám v obľube a vtedy je fuk, či sú alebo nie sú veriaci :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Bol to taky strucak pod nazvom "Vyvoj zaujmu o magiu" http://mickmage.bloguje.cz/239957-vyvoj-zaujmu-o-magiu.php :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anet, pravda. Je jedno, či veria vo vládcu ružových ponožiek alebo v nič :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mick, prečítala som si ten článok a je dobrý. Zhrnul v krátkom texte to, čo ja tu rozpisujem na 4 časti a ešte oveľa viac. Je to staré 5 rokov a tak aj štylistika miestami pokrivkáva, ale inak super!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dumam nakolko mam pravo kritizovat,kedze som nic porovnatelne nevytvoril..ale predsa len :)

    Nie je to zle,ale uplne s dejepisnym uvodom nesuhlasim.Z dnesneho pohladu je lahke rozdelit skumanie a vedomosti na magiu a "vedu",ale v minulosti tato hranica neexistovala.Jednak, az do relativne blizkej europskej minulosti vsetky narody a ludia uznavali existenciu boha/bohov - a tym padom plne akceptovali bozie zasahy do hmotneho sveta.Z dnesneho pohladu magia alebo ezoterika boli beznou sucastou kazdodenneho zivota ludi.
    Preto anticky alebo stredoveky lekar seriozne skumal nie len napr. vplyv nejakych rastlin na cloveka...ale aj vplyv hviezd.Nebol v tom rozdiel.

    Pausalne tvrdit ze rozsirenie magie suvisi s rozsirenim judaizmu tiez nesedi.Pravda je, ze velka cast dnesnej magie suvisi s kabalistickou tradiciou - ale ta nebola najvyraznejsou crtou zidovskej kultury a pre jej vyrazny okultizmus bola casto samotnymi zidmi odmietana a kritizovana.

    Obdobie 17. a 18. storocia v europe bolo spojene s vojnami - tak ako vsade inde na svete.Ale urcite neslo o odbobie "upadku" na celom kontinente.Vo vseobecnosti praveze polnohospodarska produkcia vzrastala, v nemalej miere aj vdaka novym plodinam z Ameriky (vid. zemiaky).Tusim ze az niekedy v 16.storoci za Europa dostala z demografickej priepasti kam spadla pocas morovych ran a prave v tomto obdobi dochadza k zvysovaniu populacie,predlzovaniu zivota - a tym padom zosuvaniu do malthusianskej pasce.

    Tak isto, vtedy uz je cirkevna moc oslabena, tazisko sa presuva k absolutistickym vladcom (francuzsko,rusko,rakusko).Tito sice vladnu z "vole bozej",ale de facto su to svetske vlady - straca sa nabozenska mystika.

    Presadzuju sa idey osvietenstva a kedze sa v (z urciteho pohladu) rebelskej britanii a holandsku upevni tamojsi rezim, stavaju sa tieto krajiny utociskom nazorovych oponentov napr. cirkvi (rovnako aj svajciarsko).

    Takze moje frflanie nie je ani proti samotnym faktom,ale skor proti ich interpretacii... Z vedeckeho a racionalneho pohladu si magia vysluzi tak maximalne opovrhnutie.Z nabozenskeho pohladu tvrde a nekompromisne odmietnutie,ktore niekedy vedie az k likvidacii samotneho "carodejnika".Ked vsak zmizla autorita cirkvy,ked boli spochybnene nemenne nabozenske pravdy, co zostalo ludom?
    Veda hovori AKO veci funguju, ale chyba vysvetlenie PRECO funguju prave takto.Cirkev uz nie je silny nepriatel,ktory by zastavil konkurencne myslienky.A jej "pravdy" uspesne spochybnila prave veda.

    Takze necudo,ze s upadkom nebozenstva, vzostupom racionality - zaroven nastal aj vzostup ezoterickych a okultnych nauk.Datovanie "modernej" magie zacina svoj rozmach niekedy v druhej polovici 19.storocia,ked sa cestovanie stalo dostupnejsim a do europy sa dostali myslienky hlavne z orientu - a zaroven europanov chytilo nadsenie nad inymi kulturami,vratil sa obdiv k "vznesenemu divochovi".
    Okultizmus (ezoterika,magia) funguju ako prirodzena opozicia voci racionalite sveta, su dosledkom tejto racionality (a zaroven liberalizmu,ktory to dovoli).

    V stredoveku bola magia priamym konkurentov nabozenskeho chapania sveta, kedze tiez pracovala na okultnej urovni.
    Dnes je v inej pozicii, oproti praktickej racionalite vyzdvihuje okultnu iracionalitu :)
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Draculin, a čo to tak vložiť ako komentár k relevantnému článku? U Micka na blogu sa môže vkladať ;-) Nech je to na aj na tom správnom mieste.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. draculin - wau, som ocarena! a dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Hm, toto sa mi zdalo ako vhodne miesto na publikovanie :( ..vzhladom na tu diskusiu,co tu prebiehala...

    A navyse, mal som strasnu slinu a tuzbu po exhibicionizme a prave si mi (resp.tvoj blog) prisla pod ruku :))
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).