Google+ Riddick's Realm: Linda Ronstadtová a vykúpenie z väznice Shawshank

15 novembra 2010

Linda Ronstadtová a vykúpenie z väznice Shawshank


Ten príbeh poznajú milióny divákov po celom svete.
Andy Dufresne bol obvinený z dvojnásobnej vraždy svojej manželky a jej milenca, ktorú nespáchal, lenže všetky dôkazy svedčili proti nemu. Doživotný trest si odpykáva vo väznici Shawshank, a po dvadsiatich siedmych rokoch sa mu podarí prekopať na slobodu pomocou geologického kladivka a plagátu Rity Hayworthovej, ktorý zakrýva dieru v stene.

Táto recenzia však nebude o slávnom filme, ale o jeho literárnej predlohe a ešte viac o českej audioknihe, ktorá vyšla vo vydavateľstve Tympanum.

Odhadujem, že 9 z 10 Slovákov aj Čechov videlo film Vykúpenie z väznice Shawshank. Nakrútili ho v roku 1994, získal 7 nominácií na Oscara, i keď žiadnu nepremenil. Zaznamenal ešte dlhý zoznam nominácií a víťazstiev v menších cenách, väčšinu trofejí si odniesol Frank Darabont za scenár a réžiu, jedna sa ušla aj autorovi predlohy, no máloktorý divák si spája tento výnimočný film s najslávnejším hororovým spisovateľom na svete, Stephenom Kingom.
Vykúpenie z väznice Shawshank dnes vedie rebríček najlepších filmov všetkých čias na svetovej i česko-slovenskej filmovej databáze...

Napriek tomu, že pôvodná novela s názvom Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank vznikla pred dvadsiatimi siedmimi rokmi, film má už šestnásť, žiadny zub času sa na nich nepodpísal. Tento príbeh bude mať rovnakú silu, či ho vnímate z hľadiska éry, kedy sa odohráva, z roku, kedy ho sfilmovali alebo dnes. Pretože legendy o nespravodlivosti, pomste a konečnom víťazstve nevinného sú nesmrteľné.
A vôbec nezáleží na tom, že v porovnaní s literárnou predlohou sa kvôli rasovej korektnosti zmenil Ír na černocha, že knihovník Brooks sa neobesil alebo že Tommy Williams nezomrel, iba ho preložili. Aj v detailoch vyvrcholenia sú drobné odlišnosti. Film musel ísť viac na city, na efekt.
No aj keď v ňom nájdete skoro všetko tak ako od Stephena Kinga, a bola som šokovaná nádhernou atmosférou audioknihy, ktorá mi film silne pripomínala, (dokonca som si Reda stále predstavovala s tvárou Morgana Freemana, i keď mal v originále bledú pleť a ryšavé vlasy) stále platí jedno pravidlo - predloha je predloha.

Teraz vyšla v českom vydavateľstve audiokníh Tympanum na štyroch CD a ich počúvanie zaberie štyri a pol hodiny. Nádherné štyri hodiny a pol!
V prednese Oldřicha Kaisera, dokreslený príjemne nostalgickým harmonikovým blues je Shawshank naozaj unikátnym "audio-čitateľským" zážitkom. Rozprávanie plynie presne v štýle najlepšieho Kinga - hladúčko a zároveň napínavo, melancholicky a bez zbytočných slov.
Môžete si vypočuť ukážku a posúdiť ako na vás zapôsobí.
Ja môžem túto audioknihu len vrelo odporúčať.

V papierovej podobe vyšla novela v zbierke Čtyři roční doby v roku 2003 (orig. Different Seasons, 1982). Obsahuje 4 nehororové poviedky majstra hororu, podľa troch už vznikli filmy, prekvapivo aj vydarené. Tá štvrtá s názvom Dýchací metoda vyšla tiež v Tympane ako audiokniha, onedlho po Shawshanku.

A prečo Linda Ronstadtová v názve? Nuž, s tou Ritou Hayworthovou na plagáte to nie je také jednoduché ako vo filme. To je tiež jeden z dôkazov, prečo sa aj pri vynikajúcom filme oplatí obzrieť po pôvodnom diele, z ktorého vzišiel:
"Rita Hayworthová visela v Andyho cele do pětapadesátýho, pokud si dobře vzpomínám. Pak ji vystřídala Marilyn Monroeová – byla to ta fotka ze Slaměného vdovce, kde stojí na mřížce v metru a teplej vzduch jí zdvihá sukni. Marilyn vydržela do šedesátýho, a když ji Andy vyměnil za Jayne Mansfieldovou, měla už značně potrhaný rohy. Jayne, to byly, promiňte mi ten výraz, jen kozy. Asi po roce ji nahradila jedna anglická herečka – tuším Hazel Courtová, ale nejsem si jistej. V šestašedesátým šla dolů a Andyho celu na rekordních šest let obsadila Raquel Welchová. Jako poslední tam visela hezká country-rocková zpěvačka Linda Ronstadtová."

Záverečné zamyslenie: nie vždy sa podarí sfilmovať literárnu predlohu podobne dobre, ako je napísaná kniha. Určitý pokles kvality - či skôr výpovednej hodnoty - je pochopiteľný vzhľadom na špecifiká dvoch rozdielnych médií. Ale dosť často to s filmovými adaptáciami dopadá smutne - a Stephen King s tým má dosť osobných skúseností. Verím, že s Darabontovým Vykúpením bol spokojný. Vďaka jeho sláve zároveň ukázal svetu, ktorý ho vníma iba ako majstra "pokleslého" žánru hororu, že vie písať.
Lebo za prvé - on to naozaj vie. A za druhé - písanie nie je o žánroch a nikdy nebolo.
Píšu sa príbehy.
A ten o Rite Hayworthovej a vykúpení z väznice Shawshank patrí medzi špičku.

Príjemné počúvanie prajem.

 


Stephen King: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, číta Oldřich Kaiser (audio CD, Tympanum, 2010)

Textová ukážka je z knihy Stephen King: Čtyři roční doby (vyd. Beta, 2003)


Súvisiace:

7 komentárov:

  1. Toto je asi prvý raz, čo by som si rád vyskúšal audio-knihu, ak je teda „slovo“ naozaj podmaľované blues, čo sa k horúcej atmosfére hodí – škoda, že linka na ukážku nefunguje, aspoň teda mne nie.

    Len by som poopravil, že zo zbierky boli sfilmované „len“ tri zo štyroch noviel. Štvrtá, „Dýchacia metóda“, zatiaľ nie (resp. možno vznikol krátkometrážny film, ale na 90% nie).

    Zaujímavosťou je, že v dobe písania novely King Franka Darabonta už poznal (vďaka poviedke „Žena v izbe“, Darabontom sfilmovanej do podoby kraťasu) a v „Rite Hayworthovej a Vykúpení z väznice Shawshank“ sa dokonca nachádza menšia, pre dej ak si dobre spomínam nepodstatná postava menom Darabont. Tron

    OdpovedaťOdstrániť
  2. citujem: "Obsahuje 4 nehororové poviedky majstra hororu, podľa TROCH už vznikli filmy, prekvapivo aj vydarené." Takže to mám správne ;-)
    zaujímavá pikoška. aspoň v niektorých prípadoch mu to s filmami -a ich režisérmi- vyšlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Počula som, že vraj aj jeho Podpaľačka bola sfilmovaná veľmi dobre. Kniha bola skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Shining, Podpalacka, It, Last stand, Zelena mila, Travnikar, Cintorin domacich zvierat, Running man, Misery, Ucenlivy ziak, - co som si narychlo spomenut, toto boli dost dobre adaptacie, niektore z nich priam spickove. A aj vela z tych dalsich, ktorych boli desiatky, boli minimalne priemerne, alebo "iba" nadpriemerne. Cize s katastrofalnou urovnou zfilmovania Kingovych diel to nebude take zle :)
    draculin
    PS. Ale v kazdom pade, pekny clanocek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Možno nie také zlé, ale legendárne. IMHO Running man bol v porovnaní s knihou fakt katastrofa, Trávnikára som nečítala, neviem posúdiť. Takisto neviem posúdiť iné, ktoré som ešte nečítala prípadne nevidela, ale páčili sa mi filmy Misery, Učenlivý žiak... Cintorín bol mrazivý a Shining tiež (vadila mi len "hudba")... Mňa napríklad kedysi dávno poriadne chytila aj miniséria IT, ale od fanúšikov Kinga viem, že im sa nepáčila a pobúrila ich.
    Jo - aj Tajné okno, tajná záhrada s Deppom a Turturrom bolo dobre spravené. Viem len toľko, že tí, ktorí majú Kinga prežutého a prekukaného poznajú ešte kopec béčkových filmov, ktoré vznikli na základe jeho kníh a nepáčili sa.
    Takisto je známe, že samotný King sa viackrát kriticky vyjadril na adresu tých nepodarkov a zhrnula by som to tak, že má všeobecne obavy z adaptovania svojich diel, lebo bol často sklamaný.
    Nuž, keby niekto sfilmoval našu knihu, tiež by sme asi boli citliví na prekrútenie či zmenu každého detailu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na to, ze sa boji filmovych adaptacii ich potom az podozrivo vela predal :)
    A inac ano - ale to je vseobecny problem,ze film je vzdy vyrazne odlisny od povodnej knihy,no nie? A tiez je pravda, ze King pise v prevaznej vacsine beckove romany,aj ked s uzasnou bravurou.Problem nie je, ze filmy podla jeho knih su beckove...ale ze su nudne beckove.

    Ked som si prave vygooglil kolko filmov ci aspon minifilmov, dielov serii a pod. bolo natocenych podla Kingovych predloh,bol som az prekvapeny. Ktovie kolko je spisovatelov, podla ktorych diela bolo nakrutenych viacej filmov :)
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Will Shakespeare? alebo žeby žiaden? :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).