Google+ Riddick's Realm: Pittacus Lore: Som číslo štyri

04 apríla 2011

Pittacus Lore: Som číslo štyri

Kde bolo tam bolo, za siedmimi slnkami a siedmimi hmlovinami, bola raz planéta Lorien. Žili na nej ľudia ako my, no ich spoločnosť bola omnoho vyspelejšia, a tak sa neviedli žiadne vojny a neničilo životné prostredie. Lorienčania sa delili na dve skupiny, žijúce vo vzájomnej zhode: gardistov a kurátorov. Prvých materská planéta obdarila mágiou a ako rástli, získavali špeciálne schopnosti. Druhí boli prideľovaní ako ich tútori, aby ich učili.
Lenže najbližšou obývanou planétou bola Mogadora, obývaná pre zmenu bezohľadnými humanoidmi, ktorí svoju domovinu zdevastovali, a keď sa ekologická katastrofa stala neodvrátiteľnou, povedali si, že Lorien vydrancujú...

Pri brutálnom útoku na planétu je obyvateľstvo vyhladené až na hŕstku vyvolených detí a ich ochrancov, ktorí uniknú v poslednej funkčnej lodi. Kam? Predsa na Zem. Tá je, bez toho, že by to tušila, druhou najbližšou planétou s biosférou.
Neboli by však Mogadoránci správni zloduchovia, keby nechali niekoho prežiť, navyše od potomkov Lorienu hrozí pomsta. Takže musia svoje obete prenasledovať ďalej. Posledný Starší z Lorienu však na deti uvalil ochrannú mágiu. Finta je v tom, že 9 gardistov môžu zabiť len v presnom poradí, a nevedia, ktoré dieťa dostalo aké číslo. Ak nie je poradie dodržané, loriensky gardista je pre Mogadoránca nedotknuteľný. Lenže čiernooké beštie sú cieľavedomé a vôbec nie sprosté. Podarí sa im zopár "čísel" vystopovať a tri dokonca zabiť v správnom slede. Na rad prichádza číslo štyri.

Číslo štyri sa po poslednom sťahovaní z Floridy volá John Smith, má 15, s výdatnou pomocou svojho poručníka Henriho na Zemi prežil už 10 rokov a na svoj vek sa v ňom nerozvážnosť a serióznosť mieša v správnom pomere, aby mohol byť vzorom pre čítajúcu omladinu. Práve teraz sa snaží zapadnúť do kolektívu strednej školy v mestečku Paradise v Ohiu. Nie celkom sa mu to darí, lebo mu občas svietia ruky, ale hlavné je, že si rýchlo nájde frajerku, skamaráti sa s ufofilným nerdom a dá poriadnu príučku školskému šikan-majstrovi. Sieť sa však sťahuje veľmi rýchlo a čoskoro je jasné, že Mogadoránci dorazia čo nevidieť....
Okrem toho je tu reálna hrozba aj pre celú našu planétu. Mogadora umiera, Lorien bol olúpený o všetko prírodné bohatstvo, takže Zem sa v blízkej budúcnosti môže stať vhodným kandidátom na kolonizáciu. Pôjde teda o veľa.

Poďme teraz k formálnym záležitostiam knihy.

All hail Lorien!
Napríklad: pýtate sa, prečo práve Lorien? Nuž, osobne neviem, i keď som náchylná dávať to za vinu nedostatočnej invencii autorov alebo skôr zámeru, ktorého pozadie však nie som schopná dešifrovať (jednoduchá zapamätateľnosť ikonického názvu?).
Obhájiť v rámci fikcie sa to dá tvrdením, že Lorien vyspelo funguje (sorry, fungoval ;-) vyše 25 tisíc rokov, a dokonca aktívne zasahoval do vývoja na Zemi. V skutočnosti boli polovičnými Lorienčanmi mytologické deti bohov v starovekom Grécku, ale aj mnohí myslitelia, vedci, umelci, a tak ďalej.
Logický uzáver: buď bol profesor Tolkien priamym potomkom dákeho Lorienčana, alebo mu názov Lórien pre vznešenú ríšu lesných elfov niekto z nich našepkal. Záhada vyriešená ;-)

Dočkáme sa v ďalších dieloch nejakého Gondoru alebo Saurona? Uhádli ste správne, Som číslo štyri je iba prvou časťou z chystanej série Dedičstvo Lorienu. Zatiaľ sa hovorí o šiestich knihách, druhá sa bude volať The Power of Six.
Knižné série sú jedným z typických znakov súčasnej young adult fantasy a sci-fi. Bodaj by nie, keď v jednej knihe sa toho udeje tak zúfalo málo. Ďalšími sú čisto platonická láska, veľa monogamnej romantiky, písanie v prvej osobe a recyklovanie najrôznejších motívov, ktoré sa v popkultúre už vyskytli a vykázali úspech.
Aj v Čísle štyri nájdete detaily, ktoré vám budú okrem Pána prsteňov pripomínať X-Menov, Battlestar Galacticu, Supermana, Akty X a podobne.
Mňa osobne rozladili aj drobnosti, ktoré v mojich očiach snahu o mimozemskú vedeckú fantastiku dehonestujú. Napríklad po loriensky sa kurátori gardistov volajú cêtar (neviem prečo wiki píše Cêpan, mám v knihe preklep?), ale Johnova schopnosť svietiť rukami má už pozemský latinský názov lumen. Ochranca, ktorý na Zemi používa francúzske meno Henri, sa na Loriene volal Brandon.  
Brandon?!?
Nuž, zdá sa, že Lorienčania nás toho počas ľudskej histórie naučili celkom dosť. Ak stoja za genetickým kódom elity zemegule, vedením, latinčinou aj anglickými krstnými menami, ktovie koľko sme toho vlastne dosiahli sami... Otvára sa priestor pre nové náboženstvo a Aštar Šeran si mädlí ruky ;-)

Za prekladateľský kiks Patricka Franka považujem formuláciu "mal asi meter osemdesiattri". Ak si prevediete tento údaj do stôp, ktoré používajú v USA, zistíte, že je to 6. Čiže v originálnom texte muselo byť napísané "meral asi 6 stôp". Avšak urobiť jednoduchú konverziu a otrocky ju preložiť nutne vedie k takejto lingvistickej i logickej chybe. Veď ak niekto meria "asi", bude údaj zaokrúhlený logicky do podoby "asi 180 cm", prípadne 185, a nie "asi 183". Ak uvediem presný údaj, nepotrebujem slovíčko asi, naopak, ak použijem "asi", neuvediem presný údaj. Nabudúce sa možno dočkáme aj vyjadrenia "meral asi 182,88 centimetra" ;-)

Verdikt: príbeh Lorienského dedičstva sa pokúša zaujať prepracovaným pozadím a vedeckofantastickou témou s hororovými prvkami. Dejová línia prvého dielu je však jednoduchá a čiernobiela. V tomto ohľade je najzaujímavejšou postavou záporák/klaďas Mark James, ktorý ako jediný prejde určitým vývojom od tupohlavého mačizmu k racionalite a odvahe (aj keď je to tiež z extrému do extrému).
Dospelého 300 stranový román asi neuspokojí, no bol napísaný pre adolescentov a v žánri mládežníckej fantasy a sci-fi patrí k tým akčnejším a drsnejším. Určite si ho s chuťou prečítajú aj chlapci, veď námety na rytierske zaobchádzanie s dievčinou svojho srdca sú určené predovšetkým im :-)

Kto je Pittacus Lore?
U Lorienčanov je to najväčší z veľkých, slávny Starší, ktorý má byť zároveň autorom tohto príbehu, čo je trochu čudné, keďže je písaný v prvej osobe. Ibaže by to bolo dvojité sci-fi, z Johna Smitha sa stal Pittacus Lore a 10 tisíc rokov po udalostiach (taký je vraj starý, hovorí homepage) do posledného detailu opisuje svoje pamäti, potom sa vráti v čase, stane sa legendou Lorienu a dokonca mu postavia sochu, ktorú uvidí zase ako maličký budúci John Smith.... Motá sa vám z toho hlava? Aj mne.
Možno sa z toho niečo zmysluplné vykľuje neskôr.

No a v reále sú to dvaja autori. Kontroverzný bestsellerista James Frey nedávno prišiel s myšlienkou továrne na tínedžerskú fantastiku (môžeme teda očakávať ďalšiu záplavu Twilightov), z ktorej vzišiel asi aj mladý spoluautor Jobie Hughes. Celá záležitosť však zaváňa škandálom, lebo Frey dáva svojim "spoluautorom" zmluvy, na základe ktorých ich môže ľahko zneužívať a kľudne odstaviť od miliónových projektov. Jedna z obetí ho natrela. Rovnako v prípade I am number four si vraj James Frey privlastnil zásluhy a teraz zarába na ziskoch ako z knihy, tak z filmovej adaptácie.

Aj predávanie filmových práv ešte pred vyjdením diela sa v súčasnom vydavateľskom priemysle pomaly stáva zvykom. Michael Bay kúpil rukopis a štúdio DreamWorks následne vyhralo licitačnú súťaž v lete 2009. Zámer bol už vtedy jasný, prilákať fanúšikov Twilight ságy a stvoriť nový fenomén ryžujúci zlato.
Dnes je snímka hotová a filmové pásy už netrpezlivo hrkocú v škatuliach za dverami našich kín. Ak vám môžem radiť, pozrite si ju a knihu potom nemusíte čítať ;-)





  Pittacus Lore: Som číslo štyri (Ikar, 2011)






Súvisiace:

19 komentárov:

  1. no tak som rad, hlavne za tu poslednu vetu :) bol som zvedavy co to je a kedze som lenivy to zistovat vdaka za sumar. myslim ze sa dostanem k filmu a potom budem rad ze som to necital :) btw 182,88 cm :D som sa pobavil

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, ďakujem - práve si mi ušetrila zbytočnú návštevu kina :) viem, že je ťažké byť v dnešnej dobe originálny, ale toto? Mám pocit, že v poslednej dobe ide v knižnom priemysle skôr o kvantitu, než o kvalitu.

    Plus, tá chyba čo si vytkla v preklade, bola základom, čo nás učili na štátnici - míle a stopy a palce neprekladať doslovne, a keď ich človek prevedie do európskych merítok, treba zaokrúhliť a neuvádzať presný prepočet, lebo to znie minimálne smiešne... a hlavne amatérsky. Čiže bod pre teba, že si si to všimla ;)

    A recka sa dobre čítala, knihu si už ani kupovať nemusím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak Patrick Frank si už asi na štátnice nepamätá :-D vieš ako to je - dobrej knihe odpustíš aj drobné prešľapy, ale keď ti celkom nesadne, ešte skôr si tie chyby všimneš.
    ale napríklad aj pri výbornom preklade naštvú preklepy, je to záležitosť redakcie, ktorá to ešte mala opraviť a neopravila. príklad Špinavá práce od Moora.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. kristepane, to vyzera byt inaaaaa sprostost... (prepacte silne slova, ale nedalo mi)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hehe, captcha mi dala prepisat slovo SOMAR :DDDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. škoda, že pri Súmraku nedala PANNA :-D
    alebo PUCKA

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anorwen - a to nás tohto skvostu čaká ešte 5 dielov! :-) ale pozerať (a už vôbec nie čítať) ich nemusíme... my si pustíme z DVDčka zberateľskú edíciu Pána prsteňov ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. anooooo, my sme to tusim po dva roky, ci po tri? pozerali s muzom na prvy sviatok vianocny ako maraton. vsetky director's cut za sebou. teraz pri detvakoch to uz nejde... ale ked budu vacsie, budu pozerat s nami }:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. S cieľom stvoriť po-Twilightový fenomén, ani sa nečudujem, že je to taká naivná zlátanina :)
    Recenzia výborná, pobavila som sa na pánovi Tolkienovi :D Z prekladu mi zase utkvel v pamäti iný milý skvost, cheerleaders ako... mažoretky. Už mi chýba len prom ako majáles, a sme doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. jááj, mažoretky! na tie som úplne zabudla :-D povedala som si, že reku do tohto nebudem rýpať, veď možno aj boli mažoretky ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mažoretkyyy lool to je dobré :D :D chápem že "roztlieskávačky" je dosť krkolomné, ale mažoretky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. LOL, zase to už dávno vyvrátené klišé, že "humans are actually the ancestors of ancient astronauts !". A ja som si myslel, že nBSG je posledné, čo dostalo v tomto smere priepustku, vzhľadom na to, že išlo o remake. No a Chris Tolkien by si mal tohto chlapíka pre istotu zapísať do notesa. Čo ak im porušil rodinné copyrighty ? ;-)) (Ale tak zas... Keď ani Jožovi Mišovi Straczynskému nenaparil pokutu, tak "Lorien" asi nie je trademarkom klanu Tolkienovcov. :-P ;-) )

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Moment. Je za tým James Frey, najväčší barón Prášil súčasnej Ameriky ? Okamžite som prestal veriť, že tá séria môže mať aj nejaké kvality okrem recyklovania všemožných klišé. :-/ Apropo : Prepracované reálie. Raz sem už hodím poznámky ku mojej Karpanónii - to ešte budete kukať, aké sú detailné a neotrlé. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. tak, vieš ako to vo svete chodí... keď tvoja Karpanónia vyjde knižne, pobije sa o ňu Michael Bay a film zarobí milióny dolárov, až potom budeš macher ako Frey ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Posledné P.S. : Na túto knihu si už spomínam ! Videl som ju prvýkrát minulý rok, keď ju recenzovali na io9.com. Spomínali tam aj Freyov podiel na jej vytvorení. Ale tam som videl jej pôvodnú obálku, a slovenská je iná (movie tie-inová, ako inak).

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Nie, Karpanónia nie je dobrá na sfilmovanie. :-) A ak už, tak ako animovaná poviedková antológia. Na nič iné by som práva nepredal. ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak podľa mňa je táto kniha dobrá, dej zaujímavý, teším sa na dvojku... film som nevidela.... Čo sa týka tej výšky... nikdy ste neodhadli výšku človeka tak presne? A čo sa týka písania.... no a čo že sa Pittacus Lore obsadil do postavy? Kebyže ja píšem knihu, tak sa do nej tiež nanominujem aspoň okrajovo....

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Pre mňa osobne veľmi dobrá kniha či už jednotka Som číslo štyri alebo dvojka Sila šestky. Dej je pútavý a v napätí som bola ( hlavne pri dvojke ) v podstate stále. Jediné čo ma sklamalo bol film. Úplne prekrútené niektoré detaily a aj priebeh určitých partii deja. Knižku vrelo odporúčam ;) Komentáre ako že " Á tak dik,aspoň viem čo je to za sprostosť " ignorujem aj z toho dôvodu,že kniha je skôr pre osoby od 15 tak do 25 :D a tích starších už samotní dej nemusí tak nadchnúť najmä preto,lebo videli možno zaujímavejšie príbehy ako napr. Pán prsteňov a pod. ;)Ja však radím,nie všetko sa dá porovnávať a hádzať na jednu kopu ;D A ešte niečo,strašne by som vás podaktorých chcela vidieť,či by ste dokázali aspoň spolovice napísať niečo také,ako on ;D Ale čo už,je to predssa len vec názoru :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za vyvážený názor :-)
      až na ten záver, argument o tom, čo kto dokáže napísať, sa používa z trucu a je v racionálnej diskusii irelevantný - to by si všetky recenzie na svete písali iba autori samotní.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).