Google+ Riddick's Realm: Lovci mozgov a mozgy lovcov

17 októbra 2011

Lovci mozgov a mozgy lovcov



Kto je mačka a kto myš?
Na konci to odhalíš ;-)






Roger Brown je lovec. Mozgov.
Ako človek je kombináciou kariéristického žraloka, zákerného podvodníka, nahlúpleho beta samca a snobského pozéra. Priznávam, jeho postave to dodáva punc reálnosti, je všetko možné, len nie čiernobiely. Trochu šikovný hajzlík, trochu zbabelý klamár. Je to nejednoznačná rola, aké vynikajúco hrával Michael Douglas. Čitateľovi môže byť Roger sympatický. Mne nebol. Pre mňa bol trápnym červíkom, ktorému príroda nadelila nezaslúžene vysoký intelekt a diabolskú dávku šťastia v kombinácii s povahou arogantného pubertiaka. Jedným slovom blbec.

Clas Greve je tiež lovec. Profesionál.
Lovec ľudí, penzionovaný vojak. V tejto hre sa mu ušla úloha mozgu, ktorý má byť ulovený. Kým iným ako Rogerom Brownom. Greve má za sebou kariéru špeciálnych jednotiek, ale aj špičkového manažéra. Ktorý odišiel z prosperujúcej firmy v Holandsku len preto, že ju kúpili Američania. Teraz je ideálnym kandidátom na vedenie podobnej spoločnosti v Nórsku a o jeho schopnostiach niet pochýb. Clas Greve funguje ako dobre naolejovaný stroj. Zásadový, nekompromisný, efektívny, tvrdý, racionálny. A nebezpečný zabijak. Jedným slovom bastard.

Nie, Roger Brown mi nebol sympatický. Ale keď sa pri antihrdinovi objaví ešte niekto horší, ste nútený vybrať si stranu. Voliť menšie zlo. A vtedy si vyberiete Rogera. Alebo vám to za to nestojí a radšej si nevyberiete ani jedného...

Prvá polovica knihy je vlastne len predohrou (ale zábavnou) k súboju na život a na smrť medzi lovcom a mozgom. Lenže kto je lovec a kto mozog? A kto koho loví???

Na obálke knihy sa skvie reklama "sfilmovaný bestseller". Adaptáciu som ešte nevidela, ale rada si pozriem. Už len preto, že ako film to bude určite slušné. Celá kniha je totiž napísaná ako film. Americký film. Zbesilá akcia, rýchle tempo, prekombinovaný dej aj prekvapivé momenty. Nechýbajú ani typické filmové klišé motívy: kontroverzná porno scéna, fekálie, blbí policajti, zákerný sedliak, afektovaný homosexuál, zbožňovaná manželka... Jednoducho ideálny materiál na prepísanie do scenára. Je to kriminálna groteska, akčná pecka drsná ako strúhadlo, napínavá ako guma v trenírkach.
(apdejt: už som videla a bolo to slušné. aj zábavné)

Zároveň však rýchlokvasená a rýchloobrátková zábava, ktorá ak je prvou skúsenosťou s Joom Nesbøm, vyvolá otázku, čože je na tomto autorovi také úžasné, že predáva knihy ako teplé rožky a momentálne tróni medzi najvychytenejšími menami severských krimi spisovateľov?

Príbeh Lovcov mozgov zvládol naozaj bravúrne, po stránke formálnej aj rozprávačskej. Ale nič hlbšie ako brilantné postrehy o dravosti súčasnej spoločnosti v ňom nehľadajte. Ani tie zápletky a postupy už nie sú príliš objavné. Kľudne si však knihu kúpte, zhltnite ju za víkend a potom ju posuňte ďalej :-)

Nevravím, že je na tom niečo zlé. Vlastne to skvele zapadá do celkového obrazu populárnej literatúry. Aby som sa vyjadrila múdrejšie, odcitujem Ondreja Herca, renomovaného odborníka na fantastiku:
Fetiše doby sú rýchlosť, zmena a povrchnosť. Rýchlosť nie je abstraktná veličina, konkrétne mení aj priestor a čas. Aj ten ľudský, ako som písal v eseji o Kyberpunku pred cca 15 rokmi. Rýchlosť nás ženie k výcucom, rýchlym úsudkom, k surfovaniu v pene na hladine namiesto ponoru do hĺbky. Lenže ešte pred 50 rokmi sa písalo pre čitateľa, ktorý má čas a chuť zamyslieť sa a viesť vnútorný dialóg s autorom. Dnes sa žiada stručná a blesková informácia, okamžitá reakcia na podnet, ktorý možno v skutočnosti ani neexistoval, rýchla bez ohľadu na to, že o päť minút už nemusí byť pravdivá. Aj tak zastará takmer skôr, než ju niekto prečíta alebo vôbec prijme, nehovoriac o spracovaní, stratí sa v záplave iných údajov alebo o chvíľu zabudne. Text sa už nevníma ako kód, ktorý sa dá dešifrovať len spojením analýzy jednotlivých obrazov s analýzou celku. Na to treba inú kultúru a inú štruktúru osobnosti. Nie lepšiu ani horšiu, inú.
(Ondrej Herec : Cyberpunk. Vstupenka do tretieho tisícročia, 2001)

Tak.
Lovu zdar, priatelia!






Jo Nesbø: Headhunters. Lovci mozgov (Ikar, 2011)






Súvisiace:

20 komentárov:

  1. Preco ho vlastne "lovi"? Nejak som to nedochopil...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

      Odstrániť
  2. Lovi ho na riaditelsky post, lebo pracuje v personalnej agenture a ma za to proviziu. A postupne sa pridavaju dalsie dovody preco ho ulovit definitívne - ako kalydonskeho kanca :) Ale to uz by som prezradila privela :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dik, trochu ma zmiatla ta pistol, lebo lovec mozgov vacsinou potrebuje ten mozog ulovit funkcny... :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Správne :-) Dúfala som, že po prečítaní oboch profilov a hlavne profilu Greveho bude jasné, prečo ho Brown loví. "Teraz je ideálnym kandidátom na vedenie podobnej spoločnosti v Nórsku a o jeho schopnostiach niet pochýb."

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, tá pištoľ... pred čítaním ani mne nebola jasná, ale neriešila som :-) Recka je trošku netradičná, keďže nerozpráva lineárne o deji, takže pištoľ môže trochu zavádzať... ale treba to brať proste tak, že všetko ostatné už zistíš v knihe ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. PR clanky by si mala oznacovat... :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no dovoľ, toto nie je PR :-D vyjadrila som sa ku knihe úprimne. je to proste rýchla jednohubka. máš pocit, že je prechválená?
    netradičné poňatie nemá nič s PR alebo RC (reading copies), ide o to, čo sa mi urodí v hlave. nemôžem písať všetko tradične ani rovnako, to by bola nuda :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak tohle asi bude další bestseller, který můžu s klidným srdcem minout. Počkám si, až ho zfilmují, to zabere méně času. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lament, sfilmovany uz je.

    Anet, ja len ze po precitani recenzie mi ostalo tolko otazok, az som bol zvedavy. Keby to bola reklama, tak "kreativci" skacu po strop... :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Joe - no vidíš, takže je to dobrá reklama! vyvoláva zvedavosť, to je podstatné ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lament - v texte máš aj linku na CSFD ;-)
    http://www.csfd.cz/film/294372-lovci-hlav/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Prosim, prosim, ak zacinate s Nesbom, tak nie touto knihou. Horsiu podla mna ani nema... -js-

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ako vykonať na niekom malú "pomstu" za to, že ho príležitostne svojimi recenziami oberá o prachy a inokedy mu zas napovie, aby tie prachy radšej nemíňal (dnešný prípad :-) )?

    Anet, kukni ku mne, a uži si sladkosť babského sveta :-)

    Eva

    P.S. Ty, ale je fajn, že si :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ewulina, ďakujem za putovného "blogoscara" :-) Veľmi ma teší tvoje ocenenie. Idem to rozhlásiť na facebook :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Prvá vec, chválim osviežujúci vzhľad blogu :)

    druhá vec, veľmi sa mi páči nápad - lovci mozgov. Proste super. A postavy takisto - neznášam čiernobiele postavy - a tieto znejú skutočne... skutočne.

    a tretia vec, takisto som Anet vďačná za dve veci - za skvelé knihy v mojej knižnici a aj za tie, ktoré tam nie sú ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. šalamúnsky napísané, Jennka, thumbs up ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).