Google+ Riddick's Realm: Upír z činžáku

20 novembra 2012

Upír z činžáku

Odkedy som sa zoznámila s Jakubom Vandrovcom, stal sa Andrzej Pilipiuk jedným z mojich obľúbených autorov humoristickej fantastiky, po ktorom rada siahnem, ak si chcem zlepšiť náladu alebo si odpočinúť pri zábavnom čítaní.

V rodnom Poľsku je to vraj známy grafoman, no jeho fanúšikovia to oceňujú. Zo série o Jakubovi Vandrovcovi som už prečítala 6 kníh, a pokiaľ bude Andrzej písať, neplánujem skončiť s čítaním. Vydavateľstvo Laser-books s jeho produkciou drží krok a najnovšieho českého prekladu sme sa dočkali tento rok na jeseň.



Upír z činžáku je hororová paródia situovaná do nedávnej minulosti, ako je zrejmé už z názvu. Mohla by to byť aj súčasnosť, ale schválne píšem nedávna minulosť, pretože dej sa odohráva v osemdesiatych rokoch 20. storočia, v čase, keď aj u nás ešte zúril socializmus, plánované hospodárstvo a neplánovaní veksláci. Niektorí z nás si to ešte pamätajú, hoci sme boli deti. Satirické odvolávky na režim sú stále zrozumiteľné a vtipné, i keď tu platí, že čím ste starší, tým viac si ich vychutnáte.
Pokiaľ ide o výraz "hororová", zachovávam ho len pro forma, z úcty k žánru, pretože rôzne veselé spracovania upírskej tematiky už málokto z nás považuje za horor. Ale na zopár strašidelných scén napokon dôjde.

Kadencia situačného a najmä slovného humoru je opäť na hranici ruského samopalu, Pilipiuk píše mimoriadne úsporne - v tom zmysle, že zbytočné slová hádam ani neexistujú a scény, príbehy a vtipné narážky sa striedajú takou rýchlosťou, až ich čitateľ nestíha počítať. Niekedy je problematické spomenúť si po prečítaní knihy na všetky dejové zvraty a postavy, avšak výsledný dojem je výborný.

Aj pre Upíra z činžáku je príznačná epizodickosť, podobne ako je to v Jakubovi Vandrovcovi (aj Čaroděj Ivanov, ktorý sa tváril ako román, mal románovú zápletku tak akosi v pozadí, ostatné knihy sú jednoducho zbierky poviedok). No predsa sleduje jednu hlavnú dejovú líniu:

Manka Bronavská je bežná násťročná pubertiačka, s bežnými problémami všetkých adolescentov. Miluje Limahla, páči sa jej triedny fešák Konrád a zvyšok sveta neznáša. Čoskoro jej však zostane iba ten Limahl, pretože sa dozvie, že Konrád s ňou chodil kvôli prominentnému oteckovi, vile a služobnej Lade...

"Už toho mám dost!" zavrčela. "Zasraný život, chystají se tragické prázdniny, prašivý svět, škola na hovno. Já vám všem...!" Vystrčila na svět prostředníček. Zuřivost ji přímo dusila. Najednou dostala přímo geniální nápad. "Já vám, svině, ukážu!"

A tak Manka spácha samovraždu z jedu :-)

Lenže sa prebudí v rodinnej krypte, o šesť mesiacov neskôr. Vietor rozfukuje jesenné lístie a ona netuší, čo sa prihodilo. Najlepšie bude ísť domov. Rodina sa ju však pri návrate pokúsi zaplašiť granulovaným cesnakom a dokonca zastreliť. Najmä otec a syn Bronavskí neberú ohľady na príbuzenské zväzky s mŕtvolami, a to ešte mladá krvocucka netuší, akou schopnou upírobijkou je jej babička...

"Ježíšmarjá!" zaječel komunista-ateista. "Kříž! Přineste kříž!"
"Kde vezmeme kříž v bytě straníka?" lamentovala matka, která vyběhla z kuchyně s paličkou na maso v ruce.
"A ten stříbrný?"
"Prodali jsme ho!"
"Třeba má babička?" pohlédl s nadějí doleva. V mezeře medzi křídlem dveří a rámem se lesklo zvědavé oko.
"Mám, ale nedám," zařehtala se stařenka. "Smažte se v pekle, rudí antikristi!"

Ale podarí sa jej uniknúť a pod krídla ju vezme varšavská upírska komunita na čele s večným robotníkom Marekom, zastrešená práchnivejúcou charizmou grófa Xavera.
Zákony východoeurópskej mytológie sú neúprosné, takže Manka je nemŕtva, potrebuje piť krv (nie až tak často), cesnak aj striebro sú tabu, no ako sa ukáže, najhoršou kliatbou pre dievča v rozpuku je totálne chýbajúci sexuálny pud. Teraz, keď má pred sebou storočia života v mladom tele, v nej erotické hry vôbec nič neprebúdzajú! Zato sa môže pohybovať aj vo dne, lebo citlivosť na slnečné svetlo sa vyvíja až u starších upírov.

Navyše, socialistickí upíri nie sú žiadni aristokratickí boháči, musia chodiť do práce, vyhýbať sa tajnej polícii, a emigrovať na západ neprichádza do úvahy. Avšak nič z toho nemusí byť prekážkou spokojného a dlhého života. Napríklad majú fúru času na koníčky a vzdelávanie.
Ukáže sa, že ani Manka nie je hocijaká hlupaňa, osudový zvrat prijme bez excesov, nájde svoju novú rodinu a zúčastní sa veľkého boja poľských upírov so splodencami pekla. Pomstí sa Konrádovi, zažije dobrodružstvá s egyptskou múmiou, zamiluje sa do mladého vlkodlaka, kvôli ktorému bude hľadať liek na upírsku frigiditu... a možno príde aj Jakub Vandrovec :-)

"Žádný Vandrovec neexistuje. To jsou pouhé povídačky životem znuděných a senilních upírů."






Andrzej Pilipiuk: Upír z činžáku (Laser-books, 2012)






Súvisiace:
Andrzej Pilipiuk: Kroniky Jakuba Vandrovce
Andrzej Pilipiuk: Čaroděj Ivanov (Jakub Vandrovec 2)
Christopher Moore: Špinavá práce
Christopher Moore: Nejhloupější anděl
Paul Guterman a Joe Colohnatt: Vražda jako společenská událost
Pán Rafin - slovenský Sherlock Mulder
Bram Stoker: Dracula
Upíri, upírky a upírčatá

15 komentárov:

  1. Sakris, Riddick, to musis porave teraz toto hodnotit? Aby si ma namlsala? Akurat docitavam Barbara Ronana od J. Bibbyho a presne na taketo cosi sa mi zbehli slinky ako bakterie na detsky cumel. A to prave cakam zasielku za 49 €, fnuk...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jééj, Barbar Ronan :-) aj toho ľúbim! ibaže som ho čítala ešte v čase, keď som nepísala o knihách. ale hovorila som o ňom (a hlavne o Oslíkovi) aj na prednáške na Kozmodróme.
      no a s tým namlsaním, to ti nepomôžem... knihy sú drahé, čo už. všetci v nich máme hotový majetok :-)

      Odstrániť
    2. No jasne, len sa vyvliekaj z tej zodpovednosti :))) Ja viem, ze to myslis dobre s dodatkom "Suvisiace", ale tym cloveka priamo nutis do nakupneho rozhodnutia. Mali by ti za to platit, vydavatelia jedni!

      Ano, oslik je mimoriadny; a spolu s miesacom koktejlov su skvelou dvojicou :) Obcas lutujem, ze Antrax nepremenil Kotatka na krasnu bojovnicku, s ktoru by Tarl mohol vytvorit nejaky ambivalentny vztah :D

      Odstrániť
    3. Vydavatelia neplatia (niektorí slovenskí občas dajú recenzný výtlačok), ale ja rada píšem o knihách, ktoré sa mi páčili. Chcem aby sa páčili aj iným :-)
      Joj, teraz si mi pripomenula aj tie veci, ktoré som už zabudla :-) No ale keby Koťátko a Tarl mali vzťah, to už by asi nebolo ono, nie? Hlavne preto, že by Koťátko už nebol oslík. Krásna bojovníčka by v porovnaní s ním bola nudná. Jedine ako doplnok do partie ;-) K Ronanovmu vzťahu si sa už dostala? (neviem, či dočítavaš prvú časť alebo trilógiu)

      Odstrániť
    4. Ved hej, ja viem, vasen nepusti :) Ale ak toto teraz nejaky vydavatel cita, tak mna Riddick doviedla k 4 kniznym nakupom.

      Uz docitavam tretiu cast, takze Ronanov vztah mi uz nie je neznamy. Nejdem dalej rozvijat moznosti medzi oslikom a Tarlom, lebo to by bolo na cely clanok. :)

      Odstrániť
    5. Iba k štyrom? Tak zato prémie nedostanem ;-D
      Ako sa volá tá Ronanova kočena? Nemôžem si spomenúť.

      Odstrániť
  2. Juuj ale toto fakt znie dobre... milujem humoristickú fantasy literatúru a tie úryvky ma celkom namotali, o tvojom pokeci ani nehovoriac.

    Ech. No nič, začnem kalkulovať :) to je už tretia kniha v poradí ktorú si chcem kúpiť a asi desiata, ktorú by som si rada prečítala. Kurňajz!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kupuj a čítaj, nič iné ti nezostáva :-D

      Odstrániť
    2. Veď to. A ešte idú Vianoce. Je normálne, keď každému, ktorý sa ma spýta, že čo chcem pod stromček poviem "knižku"? Veď mne vlastne nič iné ľudia ani nekupujú. Iba knihy a remeselnícke nástroje :))

      Odstrániť
    3. Nič si z toho nerob, ja to riešim rovnako. A s radosťou poskytnem aj zoznam titulov :) A spokojní sú nakoniec všetci... Takto nejako som prišiel k polovičke kníh od Kinga :)

      Odstrániť
  3. Upír, vlkodlak, zombie... kedysi synonymum strachu, hrôzy a hnusu.
    Dnes? Romantika, nadsádzka, humor...kam ten svet speje? :)
    (dávam si na svoj wishlist aj ja:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdu díš, Honzíku :-) Tak mi napadá, že by bola celkom sranda prečítať si humoresku zo života Alienov :-D

      Odstrániť
  4. Prečítaj si niektorú z kníh o votrelcoch od Steva Perryho. Tam som sa nasmial viac než dosť (aj keď to asi bolo myslené vážne).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Normálne som dostal chuť si prečítať beletriu =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobre! Len si prečítaj, Pilipiuk rozhodne neuškodí (aj keby náhodou nenadchol;-). A zvyky občas treba porušiť :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).