Google+ Riddick's Realm: Jonas Jonasson: Analfabetka, ktorá vedela počítať

18 júna 2014

Jonas Jonasson: Analfabetka, ktorá vedela počítať

Analfabetka, druhý román švédskeho autora, ktorého preslávil dnes už úspešne sfilmovaný Storočný starček, má so spisovateľovou prvotinou mnoho spoločných znakov, no zároveň je iný.

Ak sa vám páčil Starček, budete sa tešiť aj z Analfabetky. Ak ste ho ešte nečítali, prípadne ste nemali chuť na geronta v akcii, pokojne začnite Analfabetkou. Hociktorý z nich vás zoznámi s humoristom Jonassonom a overí, či vezmete do rúk aj ten druhý.



Analfabetka, ktorá si to vedela spočítať


Príbeh Nombeko Mayeki začína v 60. rokoch v Južnej Afrike, toho času ešte pevne zakotvenej v apartheide, a končí na začiatku 21. storočia vo vyspelom a demokratickom Švédsku (slovami hrdinky: Nombeko si v duchu povedala, že ušla z krajiny, v ktorej väčšina obyvateľstva nemala volebné právo, a dostala sa do krajiny, kde by ho niektorí vôbec nemali dostať. (s. 228)).
Malá Nombeko už od detstva pracuje pri vynášaní latrín, lebo sa narodila v nechvalne známom Sowete a potrebovala zarábať svojej matke na fľašu riedidla denne. Avšak Nombeko sa narodila výnimočná. Okrem toho, že je nesmierne inteligentná, je aj veľmi rozumná - čo zase nie je taká samozrejmá kombinácia, ako by sa mohlo zdať. Keď k tomu pripočítame mimoriadne matematické schopnosti, hlad po vedomostiach a strategické myslenie, máme zarobené na životaschopnú osôbku, ktorá sa vo svete nestratí a hoci sa uspokojí s málom, tak keď si zaumieni, dosiahne oveľa viac...

Holger Qvist sa narodil približne v rovnakom čase ako Nombeko, lenže vo Švédsku, ako totálne neočakávané jednovaječné dvojča manželom Ingmarovi a Henriette. O jeho celoživotnom probléme rozhodne jeho potrhlý otec a zarytý republikán, keď jednak tvrdohlavo trvá na tom, že obaja jeho synovia sa budú volať Holger, jednak, že toho druhého vlastne ani netreba nahlásiť úradom. Tak sa chlapci budú môcť striedať v škole a on bude vždy jedného doma vyučovať o podstatných otázkach štátu (a zvrhávaní monarchie). A najväčšou záhadou švédskych dejín navždy zostane, ako si Henrietta mohla vziať takého lunatického blba...
Z jeho genetického základu totiž vyplynie aj to, že Holger 1 dostane do vienka podobne krátky rozum a talent na prúsery, ktoré zaňho bude celý život žehliť jeho oficiálne neexistujúci brat Holger číslo 2.

Ako už tušíte, v roku 1987 sa osudy Nombeko a Holgera Qvista č. 2 pretnú (bohužiaľ potom aj č. 1). Neľahké životné peripetie dvoch šikovných ľudí sa spoja, aby mohli vzniknúť peripetie spoločné.
Holger 2 naďalej neexistuje, má tupého brata, mŕtvych rodičov a firmu na distribúciu vankúšov (teda má ju tupý brat) a Nombeko má zase jednu nadbytočnú atómovú bombu, ktorú sa vďaka komplikovaným okolnostiam a trom prešibaným Číňankám podarilo namiesto do Izraela previezť do Švédska...

Toto a mnohé iné čaká na čitateľa v zábavnom románe, ktorý stojí na autorovej vynaliezavosti, sympaticky úspornom štýle, výstižnom vyjadrovaní, satire a v neposlednom rade štipke jonassonovskej melanchólie.

Švédsky Forrest Gump, africká Lisbeth Salanderová


Starček Allan Karlsson bol inteligentný, ale prostý (v dobrom slova zmysle). Osudové zvraty v jeho živote mali vždy živelnú podobu. Allan príliš neplánoval (či skôr vôbec) a nechal sa jednoducho unášať udalosťami. I keď muž s excelentným mozgom a výborne vyvinutým pudom sebazáchovy, zároveň pravý flegmatik.
Nombeko je naopak veľmi premýšľavá, zvažuje a taktizuje, hoci v konečnom dôsledku stojí často zoči voči podobne jednoduchým rozhodnutiam - prežiť a pokiaľ možno polepšiť si.

Hlavné postavy dvoch Jonassonových románov sa líšia nielen pohlavím, vekom, farbou kože a miestom narodenia, ale práve vlastnosťami, ktoré som opísala. Štýly príbehov sú si podobné ako vajce vajcu, čo si uvedomíte takmer okamžite, avšak nemusí to byť na závadu.
Bláznivé dobrodružstvá, dejové zvraty, dobré dialógy a charakteristiky, inteligentná satira, pestrá zmes vedľajších postáv a ich osobných príbehov, to všetko sú devízy, ktoré môžu baviť - a mňa bavili - aj po druhýkrát.

Básnici o prozaikoch vravia, že sú celý život autormi jedinej knihy. Ak by sme sa na Jonassona pozreli takýmto kritickým okom, zatiaľ to platí. Je jasné, že prvým románom si získal milióny čitateľov, druhý si kúpili tí, ktorí ešte nemali dosť - ale ak chce vyrukovať s ďalším, mal by si dať záležať, aby to bolo niečo nové ;-)




Jonas Jonasson: Analfabetka, ktorá vedela počítať (Ikar, 2014)



P.S.: Napadlo mi, že fanúšikom Jonasa Jonassona by sa mohol páčiť aj Alexander McCall Smith a napríklad jeho První dámská detektivní kancelář. Pogúglite si :-)

Súvisiace:
Jonas Jonasson: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Leo Rosten: Pan Kaplan má stále třídu rád
Christopher Moore: Baránok - evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva
Patrick Ryan: Jak jsem vyhrál válku
Jistě, pane ministře!
Jistě, pane premiére!
Winston Groom: Forrest Gump

1 komentár:

  1. První dámskou detektivní kancelář som kúpila sestre (tiež na základe tvojej recky) a len nedávno som jej kupovala ďalšie dve časti :) máš skvelý vkus Anet a talent navnadiť čitateľa na kúpu knihy.

    Mimochodom, táto veta: "Nombeko si v duchu povedala, že ušla z krajiny, v ktorej väčšina obyvateľstva nemala volebné právo, a dostala sa do krajiny, kde by ho niektorí vôbec nemali dostať." by mala byť vytesaná do kameňa :)

    Obe knižky od Jonasa Jonassona plánujem kúpiť mamine a som si istá, že ich ocení!

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).