Google+ Riddick's Realm: Extrémne príjemný Polrok bez sexu

02 júla 2014

Extrémne príjemný Polrok bez sexu


K týmto "erotickým poviedkam pre ženy a mužov" som prišla ako slepé kura k zrnu. Vlastne mi ich po súhre náhod daroval sám autor, ktorému som zalichotila, že milujem jeho knižku Vražda ako spoločenská udalosť.

Literatúra s erotickým nádychom ma naposledy zaujímala... no, veľmi dávno... ale pri Polroku bez sexu som okamžite zistila, že sa bavím. Fakt, oddychovo, úsmevne, so spokojným chrochtaním bavím.



Commedia erotica


Útla zbieročka, vrátane doslovu presne 80 strán, obsahuje len šesť poviedok. Čo však tratí na objeme, to získava na obsahu. Hutne napísané texty rozprávajú príbehy o vzťahoch medzi ženami a mužmi aj o tom, čo sa deje v ich spálňach či predstavách. Všetko veľmi otvorene a narovinu. Ani sekundu nenudia a nezdržiavajú sa poetickými opismi ani patetickou romantikou. A najúžasnejšie na tom je, že sú nefalšovane vtipné.


Dospievanie je skvelým začiatkom, lebo správne naladí na odľahčený aj trochu sarkastický tón celej zbierky. Poviedka o erotickom dozrievaní slušného dievčaťa z dediny sa skončila presne ako som očakávala a práve to ma potešilo.

Firemná aféra plasticky a ako inak, humorne, predstavuje klasickú situáciu, keď do firmy plnej báb pribudne nový muž. Ešte k tomu fešák bez záväzkov, to už je kvalitný matroš vzbudzujúci očakávania. Avšak čím dlhšie žrebček odoláva všetkým pokusom o kontakt, tým je atmosféra dusnejšia...

Na všetkých oddeleniach mali na nového finančného analytika len jednu požiadavku: aby bol slobodný. Maximálne rozvedený. O ženatého nemali záujem. Takých tu už bolo niekoľko a o ďalšieho nestáli. Od čias, čo si Zuzana z oddelenia zásielok začala so ženatým správcom počítačovej siete, si už nikto podobnú aféru neželal. Sieť vtedy padala sedemkrát za deň.

Najlepšie kamarátky o úskaliach spoločného bývania dvoch slečien sú naozaj dobrou komédiou. Či je to láska alebo kamarátstvo, ľudia sú schopní žiarliť na seba a konkurovať si v najrozličenejších ohľadoch, tak prečo nie v sexe? ;-) Kameňom úrazu medzi Natáliou a Veronikou sa stane tenká paneláková stena.

Ako znela tá otázka? si v druhej línii strieľa z plytkosti načančaných pipiniek, ale prostoreké rozprávanie "známej moderátorky" plné pikantných detailov z jej sexuálneho života nás má opäť hlavne pobaviť, a darí sa mu to celkom dobre:

V tej Žiline sa opil so svadobčanmi a potom chcel na izbe v hoteli súložiť. Lenže ju bolela hlava, nesadol jej alkohol, tak začala robiť fóry. Potom sa pohádali, pretože mu ho nechcela vziať do úst, ani mu ho honiť, vynadal jej, obliekol sa a odišiel. Len kvôli tomu, že mu nechcela dovoliť súložiť! Naštvaná si ľahla do postele a zaspala. Zobudili ju ráno o piatej, keď ho doniesli ľudia z hotela, že zatvárajú bar a nevedia čo s ním. Bol od opitosti v polobezvedomí, bľabotal ako blb, hodili ho na posteľ a odišli, vraj všetko zapísali na účet. Na raňajkách sa dozvedela, čo sa v bare dialo. Z rôznych útržkov a náznakov. Všetkým vraj platil, potom začal tancovať na stole, svadobnú matku chytal za prsia a jednej družičke vraj ukazoval svojho vtáka. Mal šťastie, že svadobný otec bol opitejší ako on a družička tam bola bez partnera, ináč by ho snáď aj prizabili. Potom rozbil nejaké sklo a povracal sa priamo za barovým pultom. Keby nerobila fóry, nemuselo to takto dopadnúť. Celý zvyšok dňa nesúvislo bľabotal a bolela ho hlava tak, že videl dvojmo. Cestu naspäť musela odšoférovať sama. A on si pritom nič nepamätal! Vytriezvel až na tretí deň, keď mu ukázala účet z hotela.

Polrok bez sexu a v prvom rade jeho postavy Mgr. Jana a Mgr. Viera mi (neviemprečo:-D) pripomenuli publicistickú reláciu Doktorky z Rádia Slovensko, v ktorej sa naoko prekárajú titulované doktorky Müllerová a Satinská. Hrdinky tejto poviedky spoločne bojujú o mužov, ale aj o svoju integritu a pomáhajú si za každých okolností.

Kurz je vydarenou, hoci na môj vkus trochu pridlhou paródiou na všetky tie módne vlny skupinových cvičení, tímbildingov, revolučných noviniek zastrešených "renomovanými" odborníkmi a vášnivými zástupcami týchto učení. No podobne ako ostatné kúsky v tejto zbierke si ho viem veľmi dobre predstaviť ako sfilmovanú poviedku, ktorú by RTVS vysielala po desiatej večer - pri troche námahy (a správnom uhle kamery) by sa aj Kurz dal nakrútiť ako soft a nie hard porno ;-)

Doslov O sexe, výskume a Slovákoch je krátky populárno-náučný výlet do nedávnej histórie. Elegantne uzaviera príjemnú kolekciu, ktorá pohladí vašu bránicu a možno aj čosi nižšie:

Čísla a fakty, ktoré priniesli Masters a Johnsonová, nezvratne dokázali, že človek je naprogramovaný na to, aby mal častý a pravidelný sexuálny život. Je to predpoklad prežitia nielen jeho samého, ale aj celej spoločnosti. Tváriť sa, že to tak nie je, je obyčajné pokrytectvo a zakazovať to, ešte väčšie.


Dušan Taragel napísal pútavé i zábavné malé príbehy, kde sa laškovne prepletá humor s erotickým šteklením. To všetko bez prízemnej vulgárnosti, ustáleným a úsporným štýlom. Ak máte chuť sa zasmiať, prípadne sa nechať jemnúčko podráždiť, neváhajte a vezmite si ju hoc na dovolenku. To je úplne skvelá príležitosť :-)





Dušan Taragel: Polrok bez sexu (Dixit, 2013)







Súvisiace:
Woody Allen: Vyřídit si účty
Robert Bryndza: E-maily Coco Pinchardovej
Robert Bryndza: Láska ako prekážka
Joe Colohnatt, Paul Guterman: Vražda jako společenská událost
Úchylův kapesní průvodce bizarními sexuálními touhami ukrytými v našem podvědomí
Xiaolu Guo: Vreckový slovník pre zaľúbených

8 komentárov:

  1. Dobre si to zvládla, recka za 1*** a moja navnadenosť na čitbu 11/10. Vďak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musím viac než súhlasiť v podstate so všetkým, čo si napísala :) Mala som veľmi podobné pocity, keď som to čítala :)

    Lenka Kissilen

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anet, vždy keď neviem akú knihu kúpiť sestre, prídem sem k tebe a zaručene niečo nájdem! Skvelé!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tentoraz nebudem súhlasiť. Zo zbierky som čítala len poviedku Dospievanie, lebo bola voľne dostupná na ukážku – a musím povedať, že čosi také plytké a hlúpe som už dávno nečítala. Pol dňa potom ma znova prenasledovali typické chmúrne myšlienky na tému kam slovenská literatúra speje, keď vydajú aj takýto odpad.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, proti gustu žiaden dišputát :-) Ja mám veľmi rada aj ľahkú zábavnú literatúru a táto zbierka sa nič hlboké ani filozofické nehrá. Nepokúša sa klamať telom, je tým čím je a podľa toho si aj hľadá cieľových čitateľov :-) Tak isto som napísala aj recenziu, takže náročnejší čitatelia určite sami pochopia, že toto nemusí byť pre nich.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).