Google+ Riddick's Realm: Knižná reťazovka

07 apríla 2011

Knižná reťazovka



Knižná reťazovka obsahuje 55 otázok a odpovedí, ktoré sú intímnou výpoveďou o čitateľskom živote respondenta ;-)



Ako som sa ja k tomuto projektu dostala? Na slovenskej blogspotovej blogosfére existuje skupina dievčat, ktoré recenzujú prevažne fantastiku pre mladých. Žiada sa mi povedať, že im to celkom ide a navyše si vytvorili niečo ako komunitu "slovenských a českých YA recenzentiek" (YA = young adult). Nesnívam o tom, že by som medzi ne patrila, vylučuje ma jednak vek ako aj žánrové zameranie, či skôr nie-zameranie na YA literatúru :-) No rada si od nich sem-tam niečo prečítam, najčastejšie od Luu San, ktorá píše hutne aj vtipne.
No a zjavila sa u nej aj táto "knižná reťazovka". Knižná, lebo ide v podstate o auto-anketu o knihách, reťazovka, pretože cieľom je, aby si ju vyplnilo čo najviac blogeriek a medzi sebou si ju prečítalo. Tak som zvedavá, či upútam pozornosť našej "nositeľky rána" (=mládeže) a niektorá z nich si príde prečítať tú moju :-)

Ak by sa vám zdalo, že je v texte priveľa odkazov, sú to väčšinou odporúčania na moje staršie recenzie. Píšem o knihách šiesty rok a zisťujem, že som nejaký ten článok už venovala skoro všetkému, o čom sa tu hovorí. Možno to nasvedčuje tomu, že som svojim knižným láskam stále verná. Ak chcete tipy na dobré knihy a filmy, pokojne klikajte :-)



1. Obľúbená kniha z detstva?
V porovnaní s mladými blogerkami som už stará vojna (narodila som sa v roku 1979) a Harryho Pottera som čítala až ako dospelá (napriek tomu ho milujem;-). Detstvo som prežívala v 80. rokoch, a mojimi najobľúbenejšími knihami boli grécke povesti a báje, indiánske rozprávky ale napríklad aj obrázková kniha o počítačoch. Týmto trom láskam som venovala samostatný článok. Ďalší som venovala Sandrinmu denníku, ktorý patril mojej sestre a obe sme si obľúbili melancholický príbeh chudobného dievčatka, ktorému mamička odíde na liečenie a ono sa musí postarať o rodinu.
O trošku neskôr prišli satirické príhody Betty MacDonaldovej - Vajce a ja, Mary a ja (prvé vreckové vydania z edície Čajka chovám dodnes ako poklady). Dobrodružstvá som mala najradšej z pera Alexandre Dumasa staršieho, z detektívok Sherlocka Holmesa a na poli romantiky kraľovala Désireé od Annemarie Selinkovej. Špeciálne miesto v mojom srdci si vybojovala aj zbierka poviedočiek vtipne pranierujúcich neduhy socializmu, Štyri ročné obdobia.

2. Čo práve čítaš?
Snažím sa čo najrýchlejšie zhltnúť piatu knihu zo Soutěže recenzentů zo série Agent JFK s názvom Soumrak Camelotu, aby som o nej mohla napísať a dodať poslednú súťažnú recenziu pred uzávierkou. Okrem toho ešte asi 7 ďalších kníh, tri z nich sú na záchode, kde sa občas zastavím a v poradí už tretích Trpaslíkov od Markusa Heitza čítam pri obede v jedálni.

3. Máš práve nejakú rezerváciu v knižnici?
Nie, ani som nevedela, že v mestských knižniciach rezervácie existujú :-)

4. Knižný zlozvyk?
Dávam na svoje knihy veľký pozor, až úzkostlivo dbám, aby sa nepoškodili, takže vyzerajú aj po dočítaní takmer ako nové. Ak sa to dá klasifikovať ako zlozvyk. Keď sa kniha poškodí, veľmi trpím :-)

5. Čo máš práve požičané z knižnice?
Nič, lebo do knižnice už roky nechodím. Všetky sú akosi ďaleko a predstava knižnice sa u mňa spája s dostupnosťou.

6. Máš čítačku e-kníh?
Mám Kindle 3, volá sa Bazinga a celkom sme sa skamarátili.

7. Preferuješ čítať len jednu, alebo viacero kníh naraz?
Nikdy nemám dosť a niekedy sa len ťažko ovládam, aby som nerozčítala ďalšiu. Najmä tie populárno-náučné alebo antológie potom nekonečne dlho ležia kade-tade po dome a čakajú, kedy sa k nim vrátim. Beletriu by som najradšej čítala všetkú, hneď a naraz! Vyhovuje mi žánrový rozptyl a večer v posteli čítam to, na čo mám práve náladu.

8. Zmenili sa tvoje čitateľské návyky odkedy si začal blogovať?
Nie, pokiaľ ide o žánre. Zmenili sa v tom, že si v duchu zhromažďujem postrehy, premýšľam, čo by som o knihe napísala, popri čítaní hľadám najlepšie úryvky a musím mať niekde po ruke malé krikľavé štítky, ktoré vlepujem na miesta s dôležitými informáciami alebo zaujímavými replikami.

9. Najhoršia kniha, ktorú si tento rok prečítala?
Kalendárny? Určite Odkaz satanskej planéty. Dostala som ho ako recenzný výtlačok, takže som knihu nakoniec vytrápila, ale bol to traumatizujúci zážitok :-) Vydavateľ bol recenziou dosť pobúrený...

10. Obľúbená kniha, ktorú si tento rok prečítala?
Ťažký výber. Ak by som chcela brknúť na vážnejšiu nôtu a vynechám gulervúco zábavného Baránka, zostane mi mrazivá ženská výpoveď Príbeh služobníčky Margaret Atwoodovej a hororový Priechod. Oba sú to anti-utopické science-fiction romány a oba poskytujú dostatok priestoru pre imagináciu aj premýšľanie. Finálový súboj by vzhľadom na svoju psychologickú hĺbku vyhrala Atwoodová.

11. Ako často čítaš knihy mimo svojho obľúbeného žánru?
Obľúbených žánrov mám viacero, keby som ich vzala zoširoka, dalo by sa povedať, že zriedka. Prevažne čítam sci-fi, fantasy a humoristickú tvorbu. Keď sa prelínajú, ešte lepšie. Sem-tam zaradím do repertoáru aj niečo bližšie hlavnému prúdu, v takom prípade mám slabosť pre zverolekárske príbehy a cestopisy.

12. Čítaš niekedy tú istú knihu viac krát?
Už veľmi nie, času je stále málo, takže to tlačí človeka dopredu. Je strašné kvantum kníh, ktoré ešte treba prečítať. Kedysi som si rada otvorila Betty MacDonaldovú na obľúbených pasážach - dajú sa čítať dookola. Na druhej strane rada počúvam obľúbené audioknihy znova a znova ako podmaz pri práci.

13. Dokážeš čítať v autobuse?
Kedysi nie, trpela som hroznou kinetózou :-) Je to však otázka zvyku a už to celkom ide. Úplne najradšej však v autobuse počúvam audioknihy a rozhlasové hry.

14. Obľúbené miesto na čítanie?
Posteľ, bez debaty.

15. Zásady pri požičiavaní kníh?
Knihy nepožičiavam nikomu okrem mojej sestry. Aj ona má prísny zákaz požičiavať ich ďalej, ľahko by sa mohli stratiť. Priateľ číta svoje a rady nepočúva, aj keď je tiež na fantastiku :-) Mama má úplne iný vkus, jej radšej knihy kúpim a darujem.

16. Robíš knihám somárske uši?
Fuj, to sa nesmie! :-o

17. Píšeš si na okraje strán poznámky?
Takisto nie. Viem, že sú ľudia, ktorí povedia, že kniha má byť obchytaná, opoznámkovaná s podčiarknutými vetami - ale ja to nedokážem. Na to mám lepiace lístky alebo papieriky s poznámkami.

18. A do učebníc?
Myslím, že za školských čias som zopár somárskych uší do učebníc pridala, ale odvtedy nie. A do školy už dávno nechodím :-)

19. V ktorom jazyku čítaš najradšej? V koľkých dokopy to zvládneš?
Asi musím priznať, že v češtine, akosi som si na ňu zvykla. Už celé roky slovenský knižný trh nedokáže naplniť moje čitateľské túžby, takže som čoraz viac presedlávala na češtinu a dnes mi ako knižný jazyk absolútne vyhovuje. Slovenčina samozrejme nasleduje, no zvládnem knihu aj po anglicky. Záleží od jazykovej náročnosti, takú bežnú dám v pohode aj bez slovníka. Spolu teda v troch.

20. Čo musí kniha mať, aby si si ju zamiloval?
Dobrý príbeh, uveriteľné postavy, atmosféru. Plus formu a štýl, ktoré mi vyhovujú. Nemám v láske, keď mi autor vnucuje priveľa podrobností. Som radšej, ak zostane priestor aj pre moju vlastnú fantáziu - je to ťažko definovateľná zmes rozumnej miery opisov a zároveň schopnosti vystihnúť mnoho skrytého hoci aj vecným vyjadrovaním. Nie každý autor to dokáže.

21. Čo musí kniha mať, aby si ju odporučil ďalej?
Záleží komu odporúčam. Ak poznám vkus cieľového čitateľa, dokážem odporučiť aj knihu, ktorá vo mne žiadne veľké vášne nevzbudila, ale danému človeku sa bude páčiť. Väčšinou mi to aj vychádza.

22. Obľúbený žáner?
New weird, sci-fi, humor, fantasy, humoristická sci-fi, humoristická fantasy. Populárno-náučná literatúra faktu so zameraním na históriu.

23. Žáner, ktorý čítaš najmenej (ale chcel by si viac)?
Magický realizmus. Pred rokmi som ho milovala, ale tie najlepšie diela sú také kruté až brutálne, že som akosi vyčerpala zásobu psychickej odolnosti a už ho nezvládam. Rada by som sa k nemu vrátila. 

24. Najväčšmi inšpiratívna kniha, ktorú si tento rok čítal?
Mno... 90 klasických knih pro lidi v kalupu a 99 klasických filmů pro lidi v kalupu boli také inšpiratívne, až ma dokopali k vlastnému neoficiálnemu príspevku :-)

25. Obľúbená svačinka ku čítaniu?
Obvykle pri čítaní nejem, ale keď už, tak čokoľvek čo mi chutí, čiže skoro všetko.

26. Ako často vyberáš knihu podľa obálky?
Nevyberám. Dôležitejší je žáner, anotácia, overený autor, prípadne odporúčania. Ale vhodná obálka za určitých okolností môže napomôcť, aby som si knihu všimla.

27. Ako často súhlasíš s negatívnou knižnou kritikou?
Hocikedy :-) Buď ak mám rovnaký názor a knihu som teda čítala... alebo som knihu ešte nečítala, ale spozorujem v argumentoch recenzenta presne tie neduhy diela, ktoré v zásade tiež nemám rada. Vtedy mu ľahko uverím. Ak mám pochybnosti, nájdem si ďalšiu recenziu a utvorím si obraz porovnaním.

28. Čo písanie negatívnych recenzií?
Aj zlá reklama je reklama :-) Keď sa mi kniha nepáči, nevidím dôvod ísť proti sebe a chváliť ju lebo... medveď? Iste, niekedy to dopadne tak, že recenzia sa podarí zhovievavá, aj keď dielo bolo (pod)priemerné. Avšak ak ma kniha doslova rozčúli, skončí to emotívnym výlevom plným hnusného sarkazmu. 

29. Ak by si mohol čítať v ďalšom cudzom jazyku, ktorý by si si vybral?
Znova angličtinu, aby som ju vedela raz tak dobre ako teraz :-) Anglofónny trh je taký gigantický, že by mi to stačilo do konca života. Navyše britskí a americkí autori v mojom čitateľskom denníčku prevažujú.

30. Najväčšia knižná výzva?
Foucaultovo kyvadlo Umberta Eca som v puberte trápila vyše mesiaca, týždeň bolo aj odložené bokom a Ostrov včerajšieho dňa bol tiež ťažko čitateľný (chvíľami som myslela, že sa unudím k smrti:-). Umberto je úžasný, ale nie jednoduchý autor. Napokon som obe zvládla a som rada. Tú prvú by som si v budúcnosti rada zopakovala, čo mi ešte povie.

31. Najväčšia knižná výzva, do ktorej sa stále bojíš ísť?
Rovnako ako vraví Luu, klasická ruská literatúra. S tou "klasickou klasickou" som sa už zmierila a do diel starších ako povedzme 150 rokov sa obvykle nepúšťam (česť výnimkám, keď ma fascinuje téma), a teda nečakajte, že budem čítať Utrpenie mladého Werthera. Ale veľkí Rusi ako Tolstoj a Dostojevskij sú legendami, ktoré je hanba mať neprečítané. Nuž, zatiaľ sa stále hanbím :-)

32. Obľúbený básnik?
Z klasikov som si na strednej škole obľúbila Jána Smreka. Aj slávny sochár Michelangelo Buonarroti písal peknú ľúbostnú poéziu. Z moderných jednoznačne vtipný glosátor Vlado Janček. Mám doma jeho Motýľov aj Kocúrov, i keď to vzhľadom na obsah a formát boli sakra drahé knižočky! Zacitujem: "Prepadol som s družinou, Dom kultúry Ružinov."

33. Koľko kníh si zvyčajne požičiavaš z knižnice?
Do knižnice nechodím, takže žiadne. Spolieham sa na vlastné zdroje. Z loveckých výprav mám doma v zásobe celé komíny.

34. Vrátil si už knihu do knižnice bez toho, aby si ju prečítal?
Áno, myslím, že sa to stalo viackrát.

35. Obľúbená knižná postava?
Naposledy, keď som dostala takúto otázku, vybrala som si rodinu Weasleyovcov ako kolektívneho hrdinu. A Dadovi Nagyovi do Literárnej revue som zase napísala o Arthurovi Dentovi. Ale zbožňujem ich celé zástupy.

36. Obľúbený knižný záporák?
Charizmatický Uther Doul z románu Jizva od Chinu Miévilla. Severus Snape sa už nepočíta, lebo podstúpil prerod ;-)

37. Knihy, ktoré si zvyčajne beriem na prázdniny?
Prázdniny sa už mojej vekovej kategórie netýkajú, a na klasickej dovolenke som nebola celé roky. Ale je pravda, že dovolenka môže byť príležitosťou zobrať si okrem rozčítanej knihy ešte jednu zábavnú, jednu náročnú a jednu z kategórie resty.

38. Najdlhšia doba, ktorú si nečítal?
Od narodenia do času, kedy som začala? :-) Odvtedy si nepamätám, no je pravda, že aj vášnivý čitateľ zažije situácie, kedy na čítanie jednoducho nemá podmienky. Ak sa mi to stalo, určite som vydržala maximálne týždeň, potom už je to absťák a treba sa k tomu vrátiť za každú cenu. Pre mňa by život bez čítania bol chudobný a prázdny.

39. Kniha, ktorú si nedokázal/nemohol dočítať?
Nenapadá mi teraz žiadna, ktorú som definitívne vzdala (no pár ich bolo), ale mám také, ktoré som "opustila". Stále ešte čakajú, že sa k nim raz vrátim. Antológia od Gardnera Dozoisa a Ženy, které běhaly s vlky od Clarissy Estés, ktorá je pre mnoho žien kultovým dielom, ale čítala sa mi tak ťažkopádne, že som zamrzla okolo strany 50. V kníhkupectve Martinus ju majú zaradenú v kategórii parapsychológia :-))) 

40. Čo ťa najskôr dokáže pri čítaní vyrušiť?
Všeličo, bohužiaľ som veľmi rozmaznaná. Vadí mi hluk, moderná hudba, rozhovor, rádio, televízor... skoro všetko! Ideálne je úplné ticho. Nevadí mi ak ho narúša potichu chrápajúci alebo prežúvajúci pes :-) Keď chcem čítať v autobuse, musím si do uší pustiť nejaký soundtrack, aby prehlušil okolie.

41. Obľúbená filmová adaptácia?
Anglický pacient, Nebezpečné známosti, Pobrežné správy, Stopárov sprievodca po Galaxii, trilógia Pán prsteňov... No napríklad aj tri sfilmované pratchettovky z britskej produkcie sú perfektné. A nedávno som zistila, že Čarodejnice z Eastwicku sú lepšie sfilmované ako napísané :-)

42. Adaptácia, ktorá ťa totálne sklamala?
Mandolína kapitána Corelliho. Román od geniálneho Louisa de Berniéres patrí medzi skvosty magického realizmu, lenže filmári toto úžasné dielo vykastrovali, vyžmýkali, poutierali s ním chrontavú podlahu a potom z toho zvyšku natočili hlúpu sentimentálnu love-story. Ten film sa môže páčiť len romantickým dušiam, ktoré nečítali knihu.

43. Ako často čítaš spoilery?
Keď sa pre knihu rozhodujem, prečítam si obvykle iba anotáciu, aby som sa vyhla spoilerom v recenziách. Kým ju čítam a prípadne kým nie je dokončená recenzia, nečítam si o knihe nič publicistické, aby ma nič neovplyvňovalo.

44. Najviac peňazí, ktoré si na jeden krát minul v kníhkupectve?
Netuším. Ale ak berieme aj e-shopy, takých 70€ by mohol byť rekord.

45. Ako často knihu pred čítaním prelistuješ?
Ak sa prelistovaním myslí aj začítavanie, nikdy. S obľubou si preštudujem tiráž, prečítam si anotáciu na záložke, ale nelistujem kvôli tomu, aby som zisťovala podrobnosti. Ak ide o posúdenie štýlu neznámeho autora a je to rozhodujúce povedzme pre kúpu knihy, mám svoj gríf - začnem od prvej vety, dám autorovi šancu tak na jeden odstavec. Musí ma niečím upútať, inak skončil. Veď aj kurzy tvorivého písania učia, že začiatok je najdôležitejší ;-)

46. Dôvod, pre ktorý by si v polovici knihu vzdal?
Absolútna obsahová aj štylistická nestráviteľnosť. No obávam sa, že až do polovice by som sa nedostala. Ak by som v nejakej knihe prišla tak ďaleko, asi ju už dočítam. Ibaže by bola tak patologicky nezaujímavá, že by mi to bolo jedno... Ľahostajnosť je niekedy horšia ako hnev (a nielen pri knihách).

47. Máš rád knihy usporiadané?
Vzhľadom na moje ubytovacie podmienky, ktoré neprajú skladovaniu ani usporiadaniu kníh už roky a ešte stále bez výsledku snívam o veľkej knižnici, kde budú všetky moje papierové poklady.

48. Zvykneš knihy skladovať, alebo ich po prečítaní posúvaš ďalej?
Neposúvam nič, som lakomá. Sú moje! Iba moje a nikomu ich nedám!... Posúvam iba tie, ktoré sa mi nepáčili ;-)

49. Sú knihy, ktorým sa vyhýbaš?
Takzvaným ženským románom, čiže "červenej knižnici" a aj súčasnej slovenskej tvorbe. Jednoducho ma nezaujímajú. Výnimku dostal iba Jozef Karika, ktorý je môj obľúbenec. Konkrétne sa vyhýbam len autorom, s ktorými som zažila nejakú traumu, jedným z nich je Jack London - spomienka na školu ;-)

50. Kniha, ktorá ťa rozosmiala?
Keďže humoristické knihy vyložene vyhľadávam, tak je ich veľa. Z autorov sú tí najlepší zabávači Robert Sheckley, Christopher Moore, Tom Sharpe, Tom Holt, Douglas Adams, Woody Allen, Robert Rankin, atď. - bohužiaľ od väčšiny z nich u nás vyšlo zúfalo málo titulov.

51. Kniha, ktorá ťa rozhnevala?
Súmrak, lebo je taký nesmierne naivný a nudne podrobný. Mních a katova dcéra, lebo ten príbeh musí naštvať asi každého rozumného človeka :-)

52. Kniha, ktorá ťa rozplakala?
Mandolína kapitána Corelliho.

53. Kniha, od ktorej si nemal žiadne očakávanie, ale nakoniec sa ti páčila?
Hmm, ak sa zahľadím do minulosti, napríklad Harry Potter? Spočiatku som sa mu bránila, kvôli hystérii, ktorú vyvolal. Vzala som ho do ruky hádam 3 roky po prvej vlne... očakávania boli rozporuplné, naozaj som nevedela, ako na mňa zapôsobí. Vznikla z toho čitateľská láska na 7 dielov :-) 

54. Kniha, od ktorej si očakával veľa, ale nakoniec sa ti vôbec nepáčila?
Čarodejnice z Eastwicku od Johna Updika. Spisovateľ je taký uznávaný a filmovú adaptáciu z roku 1987 som toľké roky milovala, až som si za ten čas vysnívala, aká úžasná musí byť knižná predloha. Sklamanie bolo také veľké, že som sa z neho musela vypísať.

55. Obľúbené čítanie na odreagovanie?
Kvalitná, v núdzi aj béčková humoristická literatúra, najlepšie mixnutá s fantastikou, ale kľudne aj bez nej.


UPDATE: otázku číslo 56. Máte nejakú knižnú úchylku? som si dovolila dodatočne pridať, lebo mi tu chýbala :-) Odpoveď si môžete prečítať v mojom osobnom dodatku ku Knižnej reťazovke.

Tak to by sme mali. Ak máte akékoľvek doplňujúce otázky, nech sa páči do diskusie :-)

Páčilo sa vám? Chceli by ste sa tiež podeliť o svoje čitateľské intimity?
Tento projekt je voľný na zdieľanie a pokiaľ sa slušne predstavíte komunite blogspot-blogeriek v niektorej diskusii, určite vám dovolia prevziať aj obrázok, logo Knižnej reťazovky, ktoré vyrobila Luu.

Ďalšie knižné reťazovky od "blogspot-girls" nájdete tu:
Luu San
Judit
Stormy
Triss
Luce
Elli Winchester

P.S.: Kto v diskusii v súvislosti s Knižnou reťazovkou spomenie smeblogy, na toho zošlem kliatbu!

Súvisiace:
Rozhovor pre Istrozin (ak by ste sa o mne chceli dozvedieť ešte niečo:-)
Fantasy pre mladých dospelých (a pod článkom odkazy na jednotlivé recenzie YA kníh)

14 komentárov:

  1. Dostojevskij aj mňa láka. Pusti sa doňho, som zvedavý na odporučenie od Teba.

    Nebezpečné známosti alebo Valmont alebo Veľmi nebezpečné známosti (to už bolo Veľmi adaptované) alebo...?

    P.S. Pamätám sa a nechcem byť prekliaty, takže čuším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lev - Nebezpečné známosti - pôvodne som tam mala napísané, že "nemýliť s akože moderným remakom Veľmi nebezpečné známosti", ale vyhodila som to kvôli dĺžke textu a namiesto toho dala odkaz ;-) Ten vedie jednoznačne na Nebezpečné známosti Stephena Frearsa s Johnom Malkovichom :-) Valmont napriek tomu, že je od slávneho Miloša Formana, sa mi zdal o dosť slabší a tie mládežnícke VNZ som nikdy ani nevidela. Frearsovu adaptáciu chovám ako posvätnú :-)

    Rusi - nuž, zatiaľ sa mi stále nechce, neviem kedy na to príde :-) Obávam sa aj tých trojitých ruských mien, že by som si ich plietla. A celkovo som si o týchto velikánoch z rozprávania vytvorila dojem, že ich budem veľmi ťažko tráviť :-) I keď moja sestra vyskúšala napr. Vojnu a mier a veľmi chválila!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jéj, teraz pri čítaní iných reťazoviek sa mi vybavila ešte jedna kniha, čo som nebola schopná dočítať - od Nicka Hornbyho o futbale :-) páčili sa mi Všechny moje lásky (Hight Fidelity), lebo bol dobrý aj film, zvládla som Jak být dobrý a v dohasínajúcej eufórii som si kúpila aj tú futbalovú - ale ona bola vážne celá o futbale!!! zabalila som to veľmi rýchlo a odvtedy sa k Nickovi nevrátila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné, pekné, dobre sa mi toto čítalo :) a teraz si idem prečítať recku na HP :) takisto som si túto sériu zamilovala, a dodnes je to moja veľká srdcovka, o ktorej dokážem rozprávať aj hodiny :) myslím, že celý ten humbuk okolo HP je a bol zaslúžený, aj pani Rowlingová si plne zaslúži ten zámoček, ktorý vďaka tomu všetkému nadobudla :) (jediné, čo si stále želám, je viac dielov :D :D závislosť!!)

    A... zatiaľ neviem, čo viac dodať :) snáď len, že ti budem do smrti vďačná, že som sa vďaka tebe dostala k Baránkovi, lebo ten si získal asi večné miesto v mojom srdci :) "božská" kniha - doslova :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa ohromne páči spôsob, akým píšeš, ako sa vyjadruješ, i tie tvoje ostrejšie výstupy, viď Súmrak (žiada sa mi dodať, že žánru). Udržíš svoje myšlienky pekne pokope, má to hlavu aj pätu, pointu...:D Tie moje sa vždy rozutekajú na všetky strany ako splašené kone po šírej pláni:)) Raz, keď budem veľká, hádam i ja dám dokopy pár súvislých vecí ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. moje nervy! :-D práve si vystihla presne tie veci, o ktorých u seba stále viac pochybujem! respektíve mám často presne opačné pocity :-D
    - inkontinentný mozog, myslenie za zenitom, slovná zásoba upadá, a vyjadriť sa je čoraz ťažšie - teda za predpokladu, že vôbec dokážem neurónové impulzy pretaviť do myšlienky, nieto ešte do slov :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ale samozrejme ďakujem!!! zase som narástla o pol centimetra ;-)
    (kua, a ja že prečo sú mi furt krátke nohavice!)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ak to, čo v súčasnej dobe predvádzaš na tomto blogu, predstavuje nezadržiteľnú inkontinenciu mozgu, tak mi je len ľúto, že mám taký dobrý zvierač :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. haha, nie! toto je výsledok toho, čo naopak zadržím :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  10. tak potom vážne len toľko, že dobre robíš to čo robíš, nenechaj sa pri tom rušiť ;) pochybnosti však k tomu nepochybne patria :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. moderatori radia viva su ale zvlastna kategoria...ale ked my uz sme pocuvali vsetky radia a vzdy sme zmenili prave kvoli tym rannym moderatorom, ved je to hruza. keby na radiu aligator hlasili cas a pocasie, uz by bolo absolutne dokonale a pocuvala by som ho aj rano =)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. veru, Aligátor sa aj mne páči :-) fajnová rocková muzička.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nuž, mnohé veci máme podobné - ako by nás jedna mater mala. Werthera som nezvladla a Dostojevsky caka - ale L.N. Tolstoj je trieda. Nedám na neho dopustit. Snaď najlepsí pisuci moralista na svete - jeho Karenina a Vojna a mier su skvele. Odporucam. Napriek rozsahu sa to da stihnut pomerne rychlo a este je v tom aj rychlokurz dejin. Mat viac casu, tak sa vrhnem na original...skoda ze dochodok je az na stare kolena :(

    OdpovedaťOdstrániť
  14. a zo slovenskej si vyskúšala napr. Ďura Červenáka? ten myslím stojí za to, vyrovná sa zahraničnej fantastike.. :)
    inak pekné, páčili sa mi tvoje odpovede.. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).