Google+ Riddick's Realm: Záchodová literatúra

03 januára 2012

Záchodová literatúra




Názov tohto článku nechce narážať na kvalitu popisovaných diel, skôr na ich využitie.



Čo budeme chodiť okolo horúcej kaše. Je všeobecne známe, že ľudia strávia istú časť života na mieste, kam aj kráľ(ovná Alžbeta) chodí pešo. A i keď sa to zdá nepredstaviteľné, určite tam chodil aj Michael Jackson.
Na záchod zájdeme všetci, a to niekoľkokrát denne. Dĺžka pobytu v onej miestnosti závisí od viacerých faktorov, ako je prostredie, aktuálna situácia, okolité stresové podnety, miera súkromia či zdravotný stav...

No za prirodzených okolností je pre mnohých ľudí toaleta tichým, istým spôsobom upokojujúcim, takpovediac až príjemným miestom ako stvoreným pre dočasné vypnutie, odpútanie sa od reality zúriacej za dverami WC.
Pre plné vychutnanie krátkych (či dlhších) chvíľok absolútnej intimity telesných potrieb sa výborne hodí - KNIHA. Pomôže vám užitočne využiť čas, ktorý inak strávite holou nudou alebo študovaním tabuľky veľkostí na partnerkiných vložkách.

V prvom rade si však ujasnime jednu vec. Reklamné letáky a chemické zloženie fľaštičiek v dosahu nie je čítaním. Dosť bolo letákov! Ich listovanie vám zmúdrieť nepomôže (i keď pripúšťam, že získate prehľad o tom, čo, kde a za koľko). Naopak knihy jedine prospejú vášmu duchovnému a intelektuálnemu rozvoju!
Nebuďte záchodový barbar, skultúrňujte si čas strávený v sociálnom zariadení. Získate dobrý pocit, že aj počas sedenia na mise ste urobili niečo prospešné pre seba!

Lenže aké knihy sú vhodné na záchodové čítanie, pýtate sa? S odpoveďou rada pomôžem!
Aby sme to s vážnosťou situácie nepreháňali, neberte si na WC Leva Tolstého alebo Hru o tróny (ak nemáte črevnú chrípku). Nepotrebujete si dlhým sedením znecitlivieť nohy a privodiť zlatú žilu.

Preto sú ideálne knihy z odpočinkových, ľahkých žánrov alebo tie populárno-náučné. Fajnšmekri môžu zvoliť poéziu.
Zásadnou podmienkou sú krátke, najlepšie 1-3 stranové kapitoly či heslovité témy. Tento predpoklad viac než dobre splní veľa kníh. Stačí si len správne vybrať - a potom si vychutnávať pobyt na záchode dvojnásobne :-)

Tu je niekoľko konkrétnych tipov:

John Lloyd & John Mitchinson: Kniha všeobecné nevědomosti + Kniha všeobecné nevědomosti o zvířatech
Tieto dva paperbacky sú studnicou zaujímavých a často prekvapivých faktov i fám o všetkom možnom, čo vám len napadne. Ak veríte v evolúciu, ale zoológiu ste nikdy podrobne neštudovali, tá druhá kniha vás bude privádzať do úžasu takmer neustále. Obe som si kúpila dávnejšie v Lacných knihách a neľutujem. Zábava a vedomosti v jednom :-)


Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip (učebnica v-tipológie a ž'artizmu)
Absolútne nevyhnutný zberateľský kúsok pre každého, kto vtipy a ľudový humor používa nielen na to, aby sa mohol instatne zasmiať v kruhu kamarátov, ale má žartovnú tvorivosť skutočne rád - ľúbi na vtipoch nielen ich okamžitý efekt, ale oceňuje ich rafinovanosť, skryté podtexty, reflexiu doby, sociologické či popkultúrne presahy a podobne. V tejto knihe aj s pomocou unikátnych zákulisných informácií autora nazriete do histórie i pohnútok československého humoru 20. storočia. A must-have!

Karl Wagner: Murphyho zákony (kompendium)
Ach, murphyho zákony, po slovensky zákony schválnosti - všetci ich dôverne poznáme i svorne nenávidíme. Ten hlavný, zastrešujúci všetky ostatné, znie "keď sa niečo môže pos... pokaziť, tak sa to aj pokazí". Sprevádzajú nás denne, pijú nám krv, a predsa sa na nich tak radi uškŕňame. Akoby nám pretavenie smoly do slov pomáhalo vysmiať sa jej do ksichtu.
Murphyho zákonov je plný internet a knižne vyšli už mnohokrát. Väčšinou v maličkých zväzkoch, ktoré si nikto nekúpi, lebo tých 150 kúskov na dvadsiatich stranách si takisto môžeme prečítať alebo vytlačiť inde zadarmo. Ale túto knihu som si kúpila - do zbierky, pre radosť, na pomalé študovanie, takrečeno na doživotie. Napokon, stojí pár šupiek, kúpite ju v Lacných knihách, a je to asi najtučnejší, vyše 500 stranový zväzok, v akom Murphyho zákony kedy vyšli.
Obsah je rozdelený podľa tematických okruhov, heslá sú kratučké (je ich tam asi milión!), teda vhodné aj na krátke záchodové prestávky. Keby ste boli taký zlatý, že by ste knihu kúpili za tých pár euro na spoločnú toaletu do práce, kolegovia by boli iste vďační a z WC vychádzali s úsmevom na tvári. Ale nezabudnite ju priviazať retiazkou o držiak papiera ;-)

101 sci-fi filmů, které musíte vidět, než zemřete
101 hororů, které musíte vidět, než zemřete

Hneď na začiatku poviem, že necítim nutkanie riadiť sa všetkými zoznamami vecí, ktoré musím vidieť, zažiť či prečítať, kým zomriem, a to len preto, že si to myslí nejaký "odborník". Ale ako záchodová literatúra je to fajn.
Ak ste filmový fanatik alebo fanatický filmárik, rovno si začnite do týchto kníh lepiť poznámkové bločky, čo chcete vidieť. Rozširovanie obzorov nikdy nekončí a dejovo-kriticko-umelecky-odborné popisky k filmom sú často veľmi lákavé (niekedy to s tými umeleckými hĺbkami preháňajú a občas sú mimózne), preto vás budú "mrle žrať" zvedavosťou. A ak vám vlastný popkultúrny rozhľad až tak žily netrhá, aspoň si zaujímavo počítate o tom, čo, kedy a ako sa za posledných 100 rokov nakrútilo v týchto dvoch žánroch. Aj s fotkami.


Ak vám tieto knihy nesadnú, alebo ste ich už skonzumovali, mám aj ďalšie tipy - všetky zábavné, ľahučké, prudko čítavé!

Vynikajúcu zbierku česko-slovenských urban legends Černá sanitka, kultúrno-vtipne-komiksových 90 kníh alebo 99 filmov pre uponáhľaných ľudí, satirické poviedky Woodyho Allena, rázovitý výklad názvov miest od Douglasa Adamsa, milučké Rozprávky barda Beedla, veselého jazykového sprievodcu Jidiš pro radost, vyslovene ženské Humoresky od Danuše Liškovej, pipinkovsky hlúpučké Cicuškine zápisky, rafinovane zákerný útok na vašu čiernohumornú strunku v podobe Vraždy ako spoločenskej udalosti...
Ak uprednostňujete najkratšie alebo grafické formy relaxu, treba si zohnať kresleného Jiránka, gulervúce Kočky v burkách či komiksovú Futuramu. Psíčkar si pochutí napríklad na Denníku zlého psa (v pokračovaní polepšeného), milovníkom ľudovej tvorby sadnú drzé verše Vlada Jančeka, romantickým poetikom zase Ján Smrek, fanúšikovia zemitého okultného humoru iste ocenia príhody Jakuba Vandrovca alebo Adalberta Rafina, a tí po krvi bažiaci zase mini-zbierku splatterových poviedok...

Pri správnom výbere vhodného čtiva sa z návštevy záchoda stane namiesto otravnej povinnosti kultúrny zážitok! Prajem vám príjemné čítanie a príjemné ...



Súvisiace:
všetky dobré veci som už nalinkovala v článku, ale nezabudnite na ten stý film ;-)
a ešte podobné tematické články:
Knižná väzba - tvrdá alebo mäkká?
Ako sa stať recenzentom
Ich-forma a literárny fastfood

Obrázok v perexe © marcodellatorre

10 komentárov:

  1. :-DDD
    on všetko vypotil? alebo bol taký efektívny ako tie roztoče, čo nám žijú pricucané ku koreňom mihalníc, ktoré vôbec neprodukujú odpad?
    (prečítané v Knihe všeobecné nevědomosti o zvířatech)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslim, ze vramci doktriny Čučche bol Kim2 dokonale sebestacny a recykloval vlastne vylucky lepsie ako fremensky oblek. Asi tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nuž, aj o Mao Ce-Tungovi som počula, že sa nikdy nekúpal, takže niečo tí ázijskí vodcovia budú mať spoločné... ale Mao asi až taký dokonalý nebol, lebo vraj bol prelezený pohlavnými chorobami :-p

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja mam teraz ako toaletne citanie socialisticky "Rozum do kapsy" (1986) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak ja momentalne stiham citat len na wecku, takze aktualne tam mam spominane game of thrones :D. ale tie kapitolky maju taku dobru jednohubkovo-relaxacnu dlzku, takze som uplne spokojna.
    horsie to bolo s feistovou hadou sagou, tam boli kapitoly dlllheeeee...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na latrínu odporúčam aj staršie tipy Sone Karvayovej-Borušovičovej - Knihy na jeden dúšok: http://www.inzine.sk/section.asp?sec=266.
    Mimochodom, Aneta, skvelé čítanie tento Tvoj blog! Jedna záverečná otázka: Prosím, kam chodíš pre lacné knihy? Do Čiech? Lebo mám pocit, že na Slovensku už skončili.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vďaka, Tomáš :-)
    LK skončili, ale zase sa vrátili. Síce až na jeseň, ale nakoniec áno. Predajňa je v BA na Obchodnej 26, na poschodí nad novým Martinusom.
    Osobný odber objednávok z e-shopu momentálne nefunguje. Dobierky síce fungujú, ale pred Vianocami sa im to celé akosi zosypalo a podobne ako mnoho iných zákazníkov stále čakám na svoje veci objednané 2.12.2011
    Takže tak :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dnes je veľmi ťažké byť originálny :-)
    V časti 10. som našla veľmi lákavú haluz: Eberhardt Hauptbahnhof: Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští; TORST, Praha, 1994. Akurát, že to už sa rozhodne nezoženie... (aj popis o čítaní zloženia chemických prostriedkov je trefný)
    http://www.inzine.sk/article.asp?art=4616

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vďaka za vyčerpávajúcu (teda podrobnú:) a radostnú správu! Maj sa fajn a nepoľavuj v písaní, lebo si to hodím :-)
    PS: A s tou originálnosťou v dnešných ťažkých publicistických časoch máš recht.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).