Google+ Riddick's Realm: Druhý rok na blogspote a čo priniesol

14 apríla 2011

Druhý rok na blogspote a čo priniesol

A máme tu 14. apríl 2011. Dva významné prvky v mojom živote majú dnes narodeniny. Moja fenečka Esja piate a môj blogspoťácky Riddick's Realm druhé.
Poďme sa pozrieť, čo zaujímavé priniesol druhý rok môjho účinkovania na googlovskej blogosfére.



Začnime knižnými recenziami, lebo o tie ide predovšetkým. Rubrika Knihy s 98-imi príspevkami stále vedie čo do počtu a verím, že aj do kvality ;-)

KNIHY a AUDIOKNIHY
Kniha Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčky patrí bezpochyby do zlatého fondu svetovej literatúry a vrele vám ju odporúčam. A keď ju budete mať prečítanú, môžete sa aj pomocou mojej "stručnej rukoväte" k dielu, ktorú som spracovala na základe niekoľkých esejí, zamyslieť nad jej inšpiračnými zdrojmi a celospoločenským presahom.

Pred rokom som vo výročnom článku spomínala v súvislosti s románom V tieni mafie od Jozefa Kariku vlastnoručne vyrobený knižný trailer, recenziu aj dialógy o fantastike s autorom. Po roku sme sa dočkali pokračovania úspešnej knihy, a tak ani moja recenzia na Čas dravcov nemohla chýbať.

Nezabudnuteľným zážitkom bola aj audiokniha Vykoupení z věznice Shawshank, nielen vďaka kvalitnému prednesu, ale predovšetkým kvôli príbehu s veľkým P. Viac jemu než spracovaniu bol venovaný môj chválospev. Nenapísal ho nikto iný ako majster hororu a psychológie Stephen King.

Aby som stále nepísala len o individuálnych knihách, v januári som sa zastarela aj do problematiky knižnej väzby. V našej slovenskej spoločnosti totiž téma tvrdá verzus mäkká väzba rezonuje podobne ako papierové knihy verzus elektronické a audioknihy. Ľudia sa delia na dva tábory, pričom najmä konzervatívni staromilci odmietajú rozumnú argumentáciu. Napríklad, že pri literárnom diele by najdôležitejší mal byť obsah, až potom forma, že aj iná než tá papierová môže mať svoje výhody, a že e-kniha neznamená, že ju musíte čítať z monitoru počítača :-)

Našli sa aj "zlé" recenzie, kritické, naštvané alebo len rozladené. Nepáčil sa mi "media tie-in" román vzťahujúci sa k dúfajme poslednému filmu Akty X - Chci uvěřit. V recenzii sa dozviete čo za strašné kraviny sa tam píšu, aj čo vlastne znamená to media tie-in.
Môjmu gustu celkom nevyhoveli ani Zimní duchovia slávnej nie-modelky Kate Mossovej alebo francúzske výkriky Merde! od jedného Angličana. Ale úplne najhorší bol Odkaz satanskej planéty, prečítajte si o ňom, ak chcete vidieť, ako kvíli týraný recenzent ;-)

Škandál!!!
Dobrovoľne týraná som bola aj v ďalšom prípade, keď som si pustila audioknihu Twilight od Stephenie Meyerovej. Urobila som to preto, aby som svoj negatívny postoj už nemusela čerpať výhradne z informácií o knihe a názorov druhých, ale mohla zodpovedne vyhlásiť "čítala som to a môj názor je takýto."
Vzniklo z toho Sprosté ohováranie Súmraku a z neho zase poriadne rošambo v diskusii. Za tento článok som zožala širokú škálu reakcií, od pobavených až po tie výhražné :-) Momentálne je v diskusii 356 komentárov, ale facebookový gombík hlási vyše 2 tisíc odporúčaní. Zároveň je to najčítanejší článok na blogu.

SCI-FI a FANTASY
Za minulý rok ma okrem Margaret Atwoodovej asi najviac zaujal hrubý post-apokalyptický sci-fi horor Priechod od Justina Cronina, ale napodiv som si započítala aj nejaké body za mládežnícku fantastiku, konkrétne Paranormalitu Kiersten White, Krásných Scotta Westerfelda, nedávno Som číslo štyri od Pittacusa Lorea a ešte pred ním som napísala amatérskeho sprievodcu svetom súčasnej young adult fantasy :-)

Ani legenda fantasy, Les mytág od zosnulého Roberta Holdstocka nezostal bez povšimnutia. I keď sa nestal zásadným dielom môjho života, zaujal a očaril ma rovnako ako tisíce čitateľov predo mnou.
Horšie skončili Čarodejnice z Eastwicku, knižná predloha mnou adorovaného filmového spracovania. Rozdiel medzi oboma formami ma priviedol až k obsiahlemu zhodnoteniu a zamysleniu sa nad poňatím autora Johna Updika a režiséra Georga Millera.

Už tradične som sa v októbri venovala aj finálovým poviedkam Ceny Fantázie 2010. V mojej blogovej histórii ide už o piaty ročník synteticko-analyticky subjektívneho pohľadu na "créme de la créme" stále ešte najprestížnejšej súťaže pre začínajúcich slovenských autorov fantastiky.

Súťaž recenzentov
Na jeseň 2010 som na internete zachytila českú Soutěž recenzentů, ktorá je otvorená aj pre slovenských prispievateľov, tak som zmobilizovala duševné sily a vstúpila do ringu. Ako patróna som si zvolila a oslovila webzin FantasyPlanet, ktorý ma prijal :-) Na stránke mám vlastný chlievik s odkazmi a momentálne je už súťaž uzavretá, i keď nie je ukončené hodnotenie. To bude hotové až po hraničných dátumoch pre posledné recenzované knihy a udelení bodov - čiže niekedy koncom mája.
Podarilo sa mi prispieť štyrmi súťažnými textami, no musím ešte urýchlene dodať piaty, ktorým splním podmienku minimálneho počtu recenzií pre účasť v súťaži. V hlavnej kategórii šancu nemám, priebežne obsadzujem 12. miesto, čo sa ešte bude meniť - no aj tak myslím, že môžem byť hrdá a spokojná, lebo som síce nezvíťazila, ale bojovala a zúčastnila sa :-) Stále dúfam, že mám akú-takú šancu aspoň na krumplovú medailu v kategórii Skokan roka, kam sa zaraďujú súťažiaci vstúpivší do turnaja neskôr (mala som sklz asi mesiac, čo zapríčinil malý skrat v komunikácii s webzinom).
Moje súťažné recenzie: 1 - Sergej Lukjaněnko a Nik Perumov: Zlá doba pro draky, 2 - Scott Westerfeld: Krásní, 3 - Miroslav Žamboch: Hitman (Agent X-Hawk1), 4 - Anne McCaffreyová: Pernští delfíni, 5 - Karolina Francová: Soumrak Camelotu (Agent JFK 25)

HUMOR
Najgulervúcejším čitateľským zážitkom uplynulého roka bola určite audiokniha skvelého Christophera Moora, Baránok: evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva. Ježiša Krista poznáme všetci, ale doteraz nikto nevedel, čo robil tých 30 rokov svojho života, kým sa stal Spasiteľom ;-) Autor pritom nešetril chrumkavými podrobnosťami.

Woody Allen si získal moje sympatie už po prvej skúsenosti, bohužiaľ, s jeho zbierkami (aj prekrývajúcich sa) poviedok je to na našom trhu stále pomerne slabé. Ak budete mať príležitosť, určite si ho prečítajte.

Skvele som sa pobavila aj na knižke Paula Gutermana a Joea Colohnatta: Vražda jako spoločenská událost. Neverili by ste, aká úžasne vtipná dokáže byť príručka pre profesionálnych vrahov z povolania :-) Malý klenot mojej knižnice ulovený v Lacných knihách.

K ľahšej literatúre, ktorá rozosmeje i zrelaxuje pred spaním, patria Kroniky JakubaVandrovca od poľského spisovateľa Andrzeja Pilipiuka. Vynikajúca knižka, ak idete napríklad na víkend na strašidelnú chatu uprostred hlbokých lesov ;-)

Nezabudla som ani na voľné pokračovanie Stopárovho sprievodcu po galaxii, ktoré k tridsiatemu výročiu fenoménu napísal známy írsky spisovateľ Eoin Colfer pod názvom A okrem toho... a s radosťou som sa vybúrila aj pri originálnom Adamsovi.

Vlastná tvorivosť
Veľmi inšpiratívne boli aj obrázkové knižky 90 klasických knih pro lidi v kalupu a 99 klasických filmů pro lidi v kalupu, čoho dôkazom je môj vlastný príspevok, vypĺňajúci medzeru v druhej spomínanej, keďže jej autor úplne zabudol na legendárny Titanic. Také rúhanie! ;-)

Milé a zároveň poučné varovanie od princa z Perzie vzniklo ako nápad pre grafickú súťaž. Nemám softvérové podmienky na vytváranie náročných efektov, ale aj napriek nesplneniu základných požiadaviek súťaže som sa zapojila z recesie. Neplánovala som to, lenže keď sa v hlave zjavil realizovateľný nápad a dokonca som k nemu našla vhodné podklady (alebo to bolo naopak?), nedalo mi. Výsledok vyvolal sympatické reakcie pobavených čitateľov a bola som šťastná :-)

Napokon som pre vašu i moju potechu vytiahla z tvorivého archívu ešte Veselé bannery. Ako vznikali sa môžete dočítať v úvodnej časti venovanej téme Harry Potter. Nasledoval Pán prsteňov a po ňom Hviezdne vojny. Ešte stále to nie je koniec, v mojej srandovnej pokladnici zostávajú ďalšie obrázky, len som akosi nemala čas sa im venovať :-) Sľubujem, že to čoskoro napravím.

HISTÓRIA
Najzaujímavejším príspevkom roka 2010 do tejto rubriky bola určite 4-dielna séria S mágiou storočiami, ktorú som spracovala obľúbenou metódou prečítania, opoznámkovania, skomentovania a učesania vlastných postrehov z nejakej populárno-náučnej knihy.
Takýto systém práce sa mi páči a 1-2x za rok s chuťou vyprodukujem článok tohto typu. Mám dobrý pocit, že sa "učím hrou", mozog sa trénuje a zdá sa, že aj čitateľov to baví. Časom sa ukázalo, že notoricky oscilujem okolo historickej tematiky, preto som rubriku pridala medzi tie osvedčené. Nasledujúci "projekt" bude venovaný archeologickým vykopávkam a múmiám :-)

Unikátnym počinom bola emotívna reportáž z návštevy bývalých koncentračných táborov v lokalite Auschwitz-Birkenau. Spočiatku som nevedela či budem niečo o výlete do Poľska písať, ani čo budem písať. Poznámky som si nerobila žiadne. Nakoniec šiel pokus o krátky cestopis z Krakova do koša, ale svedectvo o najväčšej traume 20. storočia bolo otázkou autorského tlaku a muselo ísť von, i keď (či práve preto) sa doňho opäť pretavil môj špecifický cynický sarkazmus, niekedy ťažšie stráviteľný... 

Mestské mýty navonok do histórie nepatria, ale majú s ňou veľa spoločného. Tie súčasné sú vlastne len pokračovaním tých minulých, ktorými sa ľudia bavia i strašia už celé tisícročia. Kedysi boli rozprávkami a strašidelnými príbehmi, dnes patria do etnografie a folkloristiky, a článok o úžasnom projekte Petra Janečka Černá sanitka vám dokáže, že sú nesmierne zaujímavé.

Z ARCHÍVU
Pravidelní čitatelia si iste všimli vznik ďalšej rubriky. Uverejňujem v nej staršie články, ktoré sa povaľujú na mojom opustenom smeblogu, prípadne inde. Poradie uverejňovania si vyberám podľa toho, na čo mám práve chuť a ktorý článok považujem za hodný, aby sa čo najskôr ocitol aj na novom blogovom domove :-)
A tak sa na blogspot presťahovali tipy na vynikajúce knižky Stáčení temného piva, Miévillovu trilógiu z Bas-Lagu, legendu science-fiction aj legendu humoru, exkluzívnu anketu slovenského fandomu pýtajúcu sa Prečo fantastika? a napokon som sa pochválila aj rozhovorom a výberom najobľúbenejšej postavy a diela pre internetový fanzin Istrozin. A vôbec... radšej si pozrite zoznam :-)
Do tejto rubriky budú naďalej pozvoľna pribúdať tie najlepšie texty z mojej blogovej minulosti.

ZO SÚKROMIA
Veledôležitou udalosťou minulého roka v mojom súkromnom živote bol určite príchod nového člena do našej rodiny. Po kocúrovi Gaiovi sa mu ušlo meno Baltar - veď sa priam núkalo (pre veci neznalých, Gaius Baltar je jedna z hlavných postáv seriálu Battlestar Galactica). Ešte len malé nevinné šteňa malo za sebou nešťastný začiatok a pred sebou ťažkú chorobu. Napísala som o tom, a článok som nakoniec v skrátenej podobe na požiadanie poslala aj časopisu Pes a mačka. Baltarko je detská celebrita (a ako väčšina z nich v kariére nepokračuje:-).

Či už ma poznáte alebo nepoznáte aj ako súkromnú osobu, o mojich temných stránkach vypovedajú aj pokusy o fejtóny, sem-tam tryskajúce z čiernej duše starého cynika. Takto som sa napríklad dožadovala konečne nejakej správnej relácie v rádiu pre ľudí ako ja. Zatiaľ bez výsledku.

Rozhovorom pre Istrozin a knižnou anketou som sa pochválila už toť vyššie, no ak by ste chceli vedieť ďalšie podrobnosti o mojom vzťahu ku knihám, poslúži Knižná reťazovka, sympatický projekt mladých recenzentiek, v ktorom respondent odpovedá na 55 otázok. Nie je to až také tragicky dlhé, ako to vyzerá ;-)

TO OSTATNÉ
Dialógy o fantastike zaznamenali iba jeden prírastok v podobe rozhovoru s "filmovým guru" Ivanom Kučerom. Podobne biedne na tom bola rubrika film, ktorej síce pribudlo viacero súvisiacich článkov, no iba jeden bol pokusom o priamu filmovú recenziu prerábkového blokbasteru Súboj titanov reloaded ;-)


Súvisiace:
úplne celý blog a ešte minuloročný článok k výročiu :-)

24 komentárov:

  1. Pri pohlade spat je na co sa pozerat a hlavne co citat, takze do dalsieho roku Ti prajem len: "Nech Ti to takto pise aj nadalej".

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľká vďaka, dúfam, že to aspoň takto dobre pôjde aj ďalej!
    A neskromne pripomínam, že toto je len výber toho, čo považujem za najvydarenejšie kúsky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím, že toho bolo hodne, a tento rok si môžeš od"tick"núť pod názvom "plodný" :) a hlavne skvelý. Len tak ďalej, nech máme stále čo čítať a spoznávať nové (aj staré) knihy a filmy... milujem tento blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratulujem, až som pozabudol, že Riddick's Realm vznikol v takmer rovnakej dobe, ako Recenzie.org (ibaže tie o cca mesiac neskôr). ivan kučera

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Happy B. Riddick's Realm! A samozrejme, vela, vela, vela...vydarenych clankov - prajem. :) (okrem sialenych kralickov ma dnes narodky aj bracho, hmm - neviem co z toho mam vyvodit :) ) Holt, april - mesiac plny narodenin.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kujéém. A nezabúdajme ešte na tú moju psicu :-) To už sú štyria... ehm, štyri... entity :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no, a počkaj, aké budú bujaré oslavy, keď za tú dvojku raz pripíšeš aj nulu ;) tak... hlavne veľa dobrých kníh na poličke, to ostatné sa už v živote nejako vyrieši samo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. no, okrem gratulácií musím dodať, že ma máš na svedomí. s konečnou platnosťou. dnes som podľahla, kúpila som svoju prvú audioknihu... a to všetko kvôli tebe! :D pretože už teraz mi je jasné, že nebola posledná... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vááááu!!!! :-D A ktorú, ktorú???
    (Napíš o tom vydavateľstvu Kniha do ucha, nech mi pošlú dačo za odmenu ;-D)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no, fantasy ani sci-fi nemali v predajni... tak zatiaľ len "Daniela Kapitáňová - Samko Tále. Kniha o cintoríne." číta ľubo kostelný, a veru to dostáva nový rozmer... začas možno aj knihu kúpim, ale ten jeho prízvuk mi už bude asi stále drnčať v ušiach :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Idem to dočítať. Načal som to včera, ale už bolo neskoro a šiel som drichmať. Gratulujem k druhému výročiu a zároveň konštatujem, že toto je momentálne jeden z najzaujímavejších blogov na slovenskej scéne, hlavne čo sa fanta-tém týka. :-) Apropo, práce mám teraz pomerne dosť, ale už pred mesiacom som si povedal, že skúsim niečo bláznivé, no zároveň spájajúce príjemné s užitočným. Začínam neautorizovane ale profesionálne prekladať z anglického znenia do nášho tie knihy, ktoré u nás nemajú šancu vyjsť, alebo ich môžeme spoznať len vďaka českým prekladom (často veľmi kolísavej kvality). Pre začiatok prekladám od Reynoldsa nejaké poviedky a jeho debutový román - česká verzia sa mi zdala narýchlo zbúchaná, preklady mien boli až na pár výnimiek príšerno-komické (na úrovni HP CZ). Drž palce. Potom Ti pošlem nejaké prekladové ukážky na posúdenie. Nezávislú kritiku treba. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. OOK - hmm, Samko Tále je asi dobrá kniha, ale mňa príliš neohúrila. keď Kapitáňovú, tak Vraždu v Slopnej alebo Nech to zostane v rodine ;-)
    http://cizmarikova.blog.sme.sk/c/168831/Zabili-Pravdu.html

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anet, to už mám od teba prečítané, dnes mám vegetatívny deň, takže okrem pečeniu medovej marlenky sa venujem čítaniu celého tvojho blogu - tie staršie veci som nemala načítané:D takže som postrehla na SMEčku obrázkovo-slovnú chválu na Kapitáňovú. chcela som sa len spýtať, či si čítala knihu, alebo počúvala audioknihu...myslím toho Samka:D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. čítala som knihu, mám ju niekde v archíve. bolo to dávno, viem, že som nakoniec nepochopila, kto zabil Alfa Néveriho (tak sa volal?) a kamarát (autorkin synovec;-) mi potom aj dal nejakú indíciu, dokonca som si ju zapísala do zápisníka... ale nikdy som sa k tomu nevrátila a indíciu som zabudla :-)
    no a Samko... Samko bol napísaný výborne, ale ja nie som zaťažená na tieto "hry na postihnutých", okrem knižného Forresta Gumpa, ale v ňom ide o iný uhol pohľadu.
    nemotám sa v tom?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. a k tomu čítaniu... no nemám slov! :-) dúfam, že sa ti bude páčiť... a prečítaj si aj o čiernom more, ten sa mi vydaril ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ja som sa práve pustila do polievky a ešte k tomu musím pripraviť soté ;-) idem pokračovať v čistení miniatúrneho cesnaku (vraj domáci)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. no, vieš čo? ja som si z toho urobila mp3 kvôli prehrávaču a ja ti to pošlem, len tak na skúšku... podľa mňa toto je kniha, ktorá je najlepšia práve v tej audio verzii. možno sa ti to opäť nebude veľmi pozdávať, ale práve tým hovoreným slovom získava Samko takú tú skutočnú tragikomickú rovinu - uvedomila som si, že keby som tie vety mala iba čítať, nemalo by to tie správne grády. pre mňa tam najviac trčí tá snaha nájsť v živote pevné hodnoty a zmätok človeka, ktorý nie je schopný sa zorientovať a prispôsobiť tak rýchlo ako ostatní... je to podľa mňa trošku menej láskavá, menej slzavá verzia gumpa na komárňanský spôsob... heh, no, však uvidíš, keď sa ti bude chcieť počúvať to niekedy pri šúpaní cesnaku:D
    no, polievka mňam, soté mňam, a zákusok máš u mňa:D
    čítanie: ja tvoj štýl poznám, len som nemala všetko načítané, sledujem tvoju činnosť už od SMEčka, ale keď to dá človek takto naraz, tak sa profiluješ ako veľmi interesantná osôbka :))

    OdpovedaťOdstrániť
  18. ale Gump je slzavý práveže len vo filmovej verzii ;-) tá knižná je úplne o inom :-) tie dojímavé veci nie sú podávané na podnose, ale každý si ich tam musí nájsť sám. a vôbec mu nezomrie mama či kočka, či čo... to bol proste kalkul Hollywoodu

    OdpovedaťOdstrániť
  19. dodatok - ďakujem za kompliment o interesantnej osôbke ;-) s cesnakom som skoro skončila, lebo sa mi v ruke zlomil lis(!) a soté už je hotové... ideme jesť! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  20. dobrú chuť:)
    veď práve Samko nie je žiadne citové vydieranie, skôr ťa hrkne pri niektorých veciach... ale dobro, nebudem presviedčať, pusti si potom tú audioverziu, možno to bude lepšie...a keď nie, tak sa nič nedeje:)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. počkaj, aby sme sa správne pochopili :-) nepovedala som, že Samko dojí city ako holyvúdske trháky, ani že je zlý. len že nijako zvlášť netrpím na kultúru z pohľadu mentálne postihnutých a jej špecifický štýl, a teda ju ani nevyhľadávam (džíz, veď ja už ani mainstream nevyhľadávam;-))) a Forrest knižný je jediná výnimka (i keď som ho od puberty znova nečítala a pokračovanie bolo slabé) - ale... filmový je síce tiež pekný, ale už je to ten klasický doják.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. nie nie, pochopili sme sa. teda ja som porozumela tomu, čo mi hovoris: snazila som sa len povedat, ze tato hovorena verzia by tomu celemu mohla dodat aj trosku iny rozmer:)
    inak, teraz som si dočítala ten rozhovor s pullmanom a následnú diskusiu: škoda, že som o to prišla, keď to bolo aktuálne. veľmi, veľmi zaujímavé a zároveň poučné... aspoň pre laika z druhého brehu, čo sníva, že raz tie chlopotiny, čo má v hlave, uzrie v knižnej podobe :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  23. iba som chcela skromne podotknut, ze chrumkave podrobnosti šťavnatých príbehov mi nechtiac odvádzajú myšlienky ku Kaprovi na torte bez servítky, co (sic nie úmyselne, ale predsa) znižuje môj intelekt o asi 30 bodov - čiže na úroveň pod priemerom...

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).